بخشی از مقاله

خلاصه

کارایی یک مفهوم مدیریتی است که سابقه ای طولانی در علم مدیریت دارد؟ مفهوم کارایی به معنی خوب کار کردن میباشد. این مقاله رابطه میان کارایی مدیریت و دستکاری در سود را برای 63 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سالهای 1386 تا 1393 مورد بررسی قرار داده است. در خصوص محاسبه امتیازات کارایی مدیریت از روش تحلیل پوششی داده ها استفاده شده است.

با توجه به اینکه روش های کلاسیک تحلیل پوششی داده ها قابلیت محاسبه کارایی برای واحدهای با داده منفی را ندارند، در این مقاله از روش BCC اصلاح شده استفاده شد تا توانایی محاسبه کارایی برای داده های منفی را نیز دارا باشد. در ادامه برای رتبه بندی واحدهای کارا، روش اندرسون-پترسون استفاده شده است. مقدار دستکاری در سود از طریق فرمول بنیش و آزمون فرضیه نیز با استفاده از رگرسیون خطی چندمتغیره انجام شده است. نتایج حاصله بیانگر این بودند که هر چه میزان کارایی مدیریت سازمانی افزایش یابد، مقدار دستکاری در سود کاهش خواهد یافت.

.1  مقدمه 

سود یکی از معیارهای مهم در ارزیابی عملکرد مدیریت شرکت ها می باشد. انتظار برآنست که هر چه کارایی مدیریت در استفاده از منابع واحد تجاری بیشتر باشد، سودآوری شرکت نیز بیشتر خواهد بود. از دیدگاه تحقیقات اثباتی حسابداری، مدیران عملکرد خود را به منظور حفظ موقعیت شغلی و یا دریافت پاداش بیشتر، بهتر جلوه داده و اقدام به دستکاری سود می نمایند. آنها برای این منظور از رویه ها و خط مشی های حسابداری نظیر کنترل اقلام تعهدی استفاده می نمایند تا سود را بیش نمایی کنند.

درباره موضوع مدیریت سود، پژوهش های متفاوتی در کشور انجام شده است. این پژوهشگران نشان داده اند که مدیران واحدهای تجاری به منظور دریافت پاداش بیشتر، سود را مدیریت می کنند. - یعقوب نژاد و همکاران - 1391 آن چه که در تحقیقات قبلی به آن پاسخ داده نشده است آن است که تا چه اندازه کارایی مدیر بر دستکاری سود تاثیرگذار است. این خلاء تحقیقاتی این انگیزه را در نویسندگان این مقاله به وجود آورد تا ارتباط میان کارایی مدیریت و دستکاری در سود را به عنوان یک پروژه تحقیقاتی تعریف نمایند.

اهمیت این تحقیق در آنست که موضوع کارایی مدیریت یکی از موضوعات مورد بحث در متون حسابداری می باشد. افزایش شرکت های پذیرفته شده در بورس و خصوصی سازی شرکت ها و همچنین تفکیک مالکیت از مدیریت، کارایی مدیر را نزد سهامداران و سایر ذینفعان واحد تجاری موضوعی بااهمیت می نماید. در این تحقیق کارایی مدیریت از طریق تکنیک تحلیل پوششی داده ها تخمین زده می شود. این تکنیک در تحقیقات اخیر، وارد متون حسابداری شده است. 

انتظار می رود دستاورد و ارزش افزوده علمی این تحقیق به شرح زیر باشد: اولا نتایج این تحقیق می تواند موجب بسط مبانی نظری تحقیقات گذشته در حوزه مدیریت سود ارائه نماید. ثانیا این تحقیق با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده ها کارایی مدیریت را تخمین می زند. این کارایی می تواند اطلاعات سودمندی را در اختیار استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری قرار دهد. ثالثا پیشنهادهای این تحقیق می تواند ایده های نوینی را برای تحقیقات آتی ارائه نماید. ادامه مقاله شامل مبانی نظری، پیشینه پژوهش، روش شناسی و یافته های تحقیق می باشد.

.2  تحلیل پوششی دادهها

بحث تحلیل پوششی دادهها 1 - DEA - با تز دکتری ادوارد رودز2 و با همکاری چارنز3 و کوپر4 شروع شد. او در در مورد ارزیابی مدارس آمریکا مطالعه نمود و نتایج مطالعات خود را در سال 1978 با همکاری چارنز و کوپرب19ب× انتشار داد. امروزه DEA در بسیاری از قسمتهای خدماتی از قبیل مدارس، بیمارستانها، بانکها و ... مورد استفاده قرار میگیرد. در اغلب سیستمها لازم است که مدیران و برنامهریزان سیستم، عملکرد واحدهای تصمیمگیری را مورد بررسی قرار داده و کارایی5 آنها را با هم مقایسه نمایند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید