بخشی از مقاله
چکیده:
اندازه گیری کارایی و رتبه بندی واحدهای تصمیم گیرنده در تحلیل پوششی داده ها همواره از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. در دنیای واقعی مسائل زیادی وجود دارد که نمی توان مقادیر داده های آن ها - ورودی ها و خروجی ها - را به صورت قطعی و دقیق بیان نمود. در این مقاله یک روش دو مرحله ای بر اساس ایده ی مدل ابرکارایی پیشنهاد گردیده است که قادراست با توجه به وجود داده های نادقیق و بازه ای، علاوه بر محاسبه ی ابرکارایی، واحدها را نیز رتبه بندی می کند. در این مقاله روش رتبه بندی ارائه شده برای داده های بازه ای جهت بهینه سازی عملیات انفجار در معادن و همچنین کاهش بیش شکست حاصل از انفجار تونل های پردیس مورد استفاده قرار گرفته است.
-1 مقدمه:
روش های زیادی تا کنون برای رتبه بندی واحدها ارائه شده است که از این میان می توان به روش های اندرسون و پیترسون، سکستون، خط گرادیان، وزن های مشترک، مونت کارلو، نرم ها - نرم L1 و نرم - L و روش مفهومی مزیت اشاره نمود. محققان بسیاری با تحقیق بر مدل های فوق سعی بر برطرف نمودن ایرادها و نواقص مدل های فوق و همچنین بررسی این مدل ها با حالت های خاصی که ممکن است در عمل پیش آید، مانند حالت داده های بازه ای، منفی، غیر قابل کنترل ومطلوب و نامطلوب، نموده اند. در این مقاله یک مدل جدید بازه ای بر اساس ایده ی روش اندرسون پیترسون ارائه گردیده و از آن برای کنترل و کاهش بیش شکست در 18 عملیات انفجار تونل های پردیس تهران مورد استفاده قرار گرفته است.
-2 مدل رتبه بندی بازه ای
در تحلیل پوششی داده ها مسائل متعددی پیش می آید که نمی توان داده های آن ها را به صورت قطعی و دقیق بیان کرد. مثلا میزان آلودگی حاصل از آلاینده های یک کارخانه، کیفیت کالای تولیدی یک شرکت و یا هزینه های یک طرح را نمی توان با اعداد قطعی و دقیق بیان کرد. لذا ضروری است در این حالات مدلهای فوق به گونه ای اصلاح گردند که بتوان از داده های بازه ای نیز در آن ها استفاده نمود.