بخشی از مقاله
خلاصه
شخصیسازی در پروژههای ERP ریسک زیادی به همراه دارد اما اجتنابناپذیر بودن این ریسک باعث میشود که شرکتها برای ایجاد هماهنگی میان راهحلهای پیاده سازی ERP و اهداف سازمان و کسب و کار خود اقداماتی پیاده سازی کنند. با درک این خطرات، بسیاری از شرکتها معتهد میشوند که از قابلیتهای داخلی ساخته شده در نرم افزارهای ERP خود استفاده کرده و این شخصیسازی را در سطح کم حفظ کنند تا مانع از به خطر افتادن این پروژه یا پروژههای آتی شوند همچنین بسیاری از شرکتها زمانی که تیم پروژه وارد مرحله پیادهسازی میشود به این تجربه خواهند رسید که تقاضا برای شخصیسازی به شدت افزایش می-باید.
اجرای پیادهسازی خالی به دلیل زمانبر بودن،پر هزینه بودن و نبود زیرساخت قوی ممکن است با شکست مواجه شود بنابراین به فراخور صنعت یا حوزه کسب و کار مورد نظر، سفارشی سازی را انجام میدهیم و براساس آن، معیار ارزیابی و درصد سفارشی سازی مطلوب را تخمین می زنیم. مدیریت صحیح فرآیند شخصیسازی به مرور سختتر نیز میشود. در این مقاله روش برآورد درجه سفارشسازی برای پروژههای ERP در مراحل اولیه پیادهسازی ERP بیان شده است.
این شخصیسازی به تصمیمگیران در ایجاد ارزش و برآورد هزینههای تجاری کمک شایانی میکند. در این مقاله ما یک راهحل ارائه دادهایم که الزامات سفارشیسازی را در شرایط کمّی مورد بررسی قرار میدهد. این روش از الزامات مشتری جهت تخمین درجه سفارشیسازی در طول اجرای فرآیند ERP استفاده میکند. در این مقاله، ما از یک مفهوم و ساختار الگوریتمی به نام ERPCE1 استفاده کردهایم. الگوریتم PRCE2 برای تخمین درجه سفارشیسازی مورد نیاز در نرمافزار ERP برای تناسب هرچه بیشتر با مشتریان سازمان و ارضا تمامی الزامات اولویتبندی شده آنها مورد استفاده قرار گرفته است همچنین یک مطالعه موردی جهت نشان دادن کاربردهای روش ارائه شده ذکر گردیده و در آخر پیرامون فواید و محدودیتهای این روش بحث شده است.
مقدمه
مفهوم ERP3 یک سیستم فناوری هماهنگ جهت پشتیبانی میباشد که توسط فروشندگان نرمافزارهای چند منظوره - مانند SAP و - Oracle برای ارائه خدمات کسب و کار تهیه شده است. بخش مهم در پیاده سازی هر ERP سفارشی کردن آن است . - Anderson et al., 2009; Sekatzek and Krcmar, 2012 - "شخصیسازی"ERP 4 اشاره به تغییرات ایجاد شده در نرمافزار ERP توسط تیم پیاده سازی ERP به منظور اجرای تمامی الزامات مشتریان است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم به عنوان یک ویژگی استاندارد توسط ERP پشتیبانی نمیشود مثلا قسمتهای اضافه شده به اجزای نرمافزار اینگونه است.
این مقاله از تعریف سفارشیسازی که در مقاله Dittrich et al. - 2009 - بیان شده استفاده میکند. در این مقاله اینگونه آمده است که سفارشیسازی یک "سازگاری مبتنی بر کد اصلی"5 پیرامون اجزای ERP است. در واقع یک سازمان مشتری6 کد اصلی محصول ERP را همانگونه که توسط فروشنده ارائه شده میپذیرد و آن را برای ایجاد یک قابلیت منحصر به فرد در سیستم ERP تغییر میدهد. قابل ذکر است که به فراخور صنعت یا حوزه کسب و کار مورد نظر بایستی سفارشی سازی را انجام دهیم و براساس آن، معیار ارزیابی و درصد سفارشی سازی مطلوب را تخمین بزنیم.
در این گونه مسائل، اندازه و پیچیدگی سفارشیسازی حائز اهمیت بوده به گونه ای که میتواند از یک گزارش ساده تا یک گزارش پیشرفته از افزودنیهای مجاز نرمافزار که از کسب و کارهای مورد مطالعه پشتیبانی میکند - برای مثال ارائه راهحلهای خاص برای مدیریت حمل و نقل انواع اقسام محصولات بین تامینکنندگان و مشتریان - را دربرگیرد. این مقاله بر روی مسائل و مشکلات تخمین زدن درجه سفارشیسازی در مراحل اولیه پیادهسازی ERP تمرکز کرده و به تصمیم-گیران سفارشیسازی در ارزش گذاری و برآورد هزینهها در زمان پذیرفتن درخواستهای سفارشی سازی کمک میکند. ما یک سری الزامات سفارشیسازی در شرایط کمّی تعریف کردهایم و یک روش تخمین سفارشیسازی ارائه دادهایم که از الزامات مشتری در جهت تخمین درجه شفارشیسازی در زمان پیادهسازی ERP استفاده میکند. محوریت کار ما الگوریتم تخمین سفارشیسازی میباشد.
پیادهسازی یک سیستم ERP در یک سازمان، به دلیل چندین عامل، پیچیده است. اولا، پیادهسازی مستلزم کارهای پیشگیرانه جامع است. به عنوان مثال، انتظار میرود سیستم ERP از فرآیندهای کسب وکار خاص شرکت پشتیبانی کند. برای انجام این کار به طور موثر و به طریقی که نیازهای شرکت در نظر گرفته شود، ابتدا باید قبل از اینکه بتوان آنها را بر روی سیستم ERP نگاشت کرد، این فرآیندها باید به صورت صریح تعریف شوند.
قبل از اجرای سیستم ERP باید تمام ساختار سازمانی شرکت را از لحاظ مفاهیم پشتیبانی شده توسط سیستم ERP تعریف کنیم. پس از آن تنها میتوان، فرآیندهای کسب وکار شرکتها و قوانین را در سیستم ERP ارائه کردثانیاً. لازم است که سیستم را تطبیق دهیم. شرکت نرمافزاری که سیستم ERP را طراحی و توسعه داده است، نمیتواند تمام نیازهای احتمالی را که ممکن است بعدا به وجود آید را در نظر بگیرد. به همین دلیل است که استاندارد معمولا در مورد شرکت نیاز به تطبیق دارد.
شاخص دیگر این است که پیادهسازی ERP، یک خط مشی مهم برای کسب وکار در صنعت مشاوره است. بسیاری از شرکتهای مشاور با حمایت از شرکتهای علاقمند در پیاده-سازی سیستمهای ERP به ویژه SAP ERP و سایر سیستمهای SAP درآمد زیادی نصیب خود میکنند. وابستگی و بهرهگیری از تخصص مشاوران امری منطقی است زیرا پیادهسازی ERP نیاز به دانش جامع در تمام سطوح شامل فرآیندها، توابع، دادهها و فناوری اطلاعات دارد.
در بخش دوم این مقاله یک پسزمینه کلی و کارهای مشابه پیرامون سفارشیسازی ERP از لحاظ تحلیل تاثیر تغییر در الزامات، تخمین تلاش لازم در تدوین نرمافزار و بررسی سود استفاده توام از ERP و IT ارائه شده است. در بخش سوم اهداف تحقیق و انگیزه انجام آن و در بخش چهارم روش و راهحل ارائه شده بیان گشته و اولویت ساختار الزامات سفارشیسازی و الگوریتم تخمین سفارشیسازی بر اساس اولویتبندی الزامات شرح داده شده است. بخش پنجم پیرامون گزارشات حاصل از مطالعه موردی و نتایج بدست آمده از آن است. بخش ششم نیز جمعبندی و بررسی لزوم این مطالعه و شرح پیشنهادات در خصوص تحقیقات آتی است.
مرور ادبیات
در این بخش ابتدا یک توضیح مختصر از سفارشیسازی، سطوح آن و کاربرد آن در پروژههای ERP پرداخته میشود. این نکته حائز اهمیت است که پیادهسازی ERP به درجات مختلفی تقیسم شود. براساس اینکه نوشتار کد و یا طراحی آن دستخوش تغییر شود یا خیر، پروژههای ERP به سه دسته پیکربندی، گسترش و اصلاح تقسیمبندی میشوند. - Light, 2005;Anderson et al., 2009; Haines, 2009 - همانطور که در مقاله آقای Haines - 2009 - آمده است، از دیدگاه هزینه یک تفاوت عمده بین این سه دسته وجود دارد و فاکتورهای دسترسپذیری و حمایت سازنده نرمافزار، در پیاده سازی موفق آن نقش کلیدی دارد. برخلاف اینکه سازندگان نرمافزار ERP در پیادهسازی نرم افزار خود در سازمان شما مشارکت میکنند بنا به دلایلی ممکن در ویرایش بدنه اصلی کد نرمافزار و ساخت کد جایگزین - - Vaucouleur, 2011 و تغییر طراحی آن با شما همکاری نکنند. نمایش نحوه کلی و سطح بالا از روند پایان به پایان سفارشیسازی که با الزامات شروع و به کدنویسی ختم میشود در شکل - - 1 نمایش داده شده است.