بخشی از مقاله
چکیده
برنامه ریزی منابع سازمان را باید از جدیدترین ابزار موجود و تکامل یافته سیستمهای اطلاعات مدیریت دانست. مبنای کارکرد ERP ، تفکر فرآیندی به جای ساختارهای وظیفه ای و تبدیل خواستههای مشتری به دادههای کمی در جهت افزایش رضایت مشتریان است . بطور کلی هدف اصلی و اولیه ERP آن است که فرآیند دریافت سفارش از مشتری - در بخش صنعت یا خدمات - و پردازش آن تا مرحله نهایی را، بهبود ببخشد.
یک سیستم ERP شامل مجموعه ای از ماژول های پردازش اطلاعات است که از فعالیت های داخلی شرکت های مختلف حمایت میکند. آنها استدلال میکنند که یک مفهوم سیستمیک - مثل آنچه مربوط به یک سیستم است - زمینه ماژول های ERP و ارتباط وابستگی بین ماژول ها باعث بهبود عملکرد عملیاتی میشود. نکته مهمی که در اجرا و پیاده سازی یک سیستمERP باید مد نظر قرار گیرد آن است که آیا شرکت آمادگی و بستر پیاده سازی چنین سیستمی را داراست یا خیر ؟
در این پژوهش، ما به دنبال تحلیل اثرات پیاده سازی ERP در اداره کل انفورماتیک بانک صادرات هستیم. بدین منظور اثرات پیاده سازی سیستم ERP در سازمان شناسایی گردید و به ترتیب در دسترس بودن اطلاعات ، مدیریت موجودی ، استانداردسازی ، کیفیت اطلاعات ، تحویل به موقع رتبه های اول تا پنجم را کسب کردند.
مقدمه
چرخش سریع و صحیح اطلاعات در سازمانهای بزرگ و سوق دادن فعالیت ها و تصمیم گیری های لحظه ای و بعضا" سلیقه ای به سمت سیستم های مبتنی بر استانداردهای متداول و پذیرفته شده، یکی از مهمترین عوامل موفقیت سازمان به حساب می آید.اصولا دامنه داده هائیکه در کارخانجات و سازمان های بزرگ بایستی مبادله شوند، به حدی است که نمیتوان در غیاب یک سیستم اطلاعاتی یکپارچه به صحت آنها اطمینان داشت و احتمالا" مدیریت را در تحلیل داده ها در سیستم های ERP و اتخاذ تصمیم مناسب گمراه می کنند
مابرت و همکارش ام سی افی کشف کردند که سیستم داخلی ERP قادر به استاندارد های استوار، یکپارچه، ساده کردن اطلاعات و فرایند جریان های خود هستند. همچنین اطلاعات مهم برای تصمیم گیری های موثر تهیه می نمایند . شرکت ها معمولا برنامه ریزی هایی می کنند که سیستم ERP را فراتر از سرمایه گذاری به تامین کنندگان و مشتریان می نمایند چراکه در حین انجام فرایند تثبیت، ریز تنظیم ها و گسترش سیستم ها ی ERP برای بهبود بیشتر عملکرد عملیاتی یافت شده اند
روش تحقیق تحقیق حاضر از جهت هدف کاربردی است. زیرا که برای حل مسائل اجرایی و واقعی بکار گرفته شده است. از جهت روش توصیفی پیمایشی است. پیمایشی روشی است که در آن اطلاعات از طریق افرادی که پاسخگو نامیده می شوند و به سوالات جواب می دهند گردآوری می شود.
تحقیق توصیفی شامل مجموعه روش هایی است که هدف آن ها توصیف کردن شرایط یا پدیده های مورد بررسی است. اجرای تحقیق توصیفی می تواند صرفا برای شناخت شرایط موجود یا یاری دادن به فرایند تصمیم گیری باشد. جامعه آماری ما کارکنان و کارشناسان اداره کل انفورماتیک بانک صادرات هستند.
قلمرو موضوعی ما به شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر ناشی از اجرای برنامه ریزی منابع سازمانیERP با استفاده از روش تاپسیس است . لازم به ذکر است پرسشنامه ای شامل معیارهای تحقیق بین 50 نفر از کارکنان اداره کل انفورماتیک بانک صادرات توزیع گردید.
یافته ها مدل مفهومی تعریف شده در این تحقیق به کل زیر است :
در این تحقیق فرضیاتی به شکل زیر تعریف شدند :
شرکت علمی پژوهشی و مشاوره ای آینده ساز- استان مازندران - ساری - 30 خرداد 1394
.1 بین پیاده سازی ERP و در دسترس بودن اطلاعات رابطه معنادار وجود دارد.
.2 بین پیاده سازی ERP و کیفیت اطلاعات رابطه معنادار وجود دارد.
.3 بین پیاده سازی ERP و استاندارد سازی رابطه معنادار وجود دارد.
.4 بین پیاده سازی ERP و مدیریت موجودی اطلاعات رابطه معنادار وجود دارد.
.5 بین پیاده سازی ERP و تحویل به موقع رابطه معنادار وجود دارد.
نتایج حاصله به شرح زیر است:
جدول - 1 نتایج آزمون فرضیات
مشاهده شد تمامی پنج فرض تایید گردیده .
لازم به ذکر است سوال اصلی ما در این تحقیق به شکل زیر بود :
کدام یک از عوامل یاد شده تاثیر بیشتری بر پیاده سازی ERP دارد ؟ با استفاده از روش تاپسیس به رتبه بندی عوامل فوق پرداختیم
گام اول: ایجاد ماتریس تصمیمگیری:
در این مرحله ماتریسی رسم خواهد شد که در سطر آن گزینهها و در ستون آن شاخصها و در سطر پایانی وزن هریک از شاخصها آورده میشود و در تلاقی سطر و ستون، میزان اهمیتی که هر پاسخگو برای هر کدام از گزینهها با توجه به شاخص مربوطه قائل شده است، آورده می شود
جدول:2 ماتریس تصمیم گیری