بخشی از مقاله
چکیده :
منظور از ارزشیابی عملکرد، فرایندی است که بوسیله آن کارکنان در فواصل معینی و بطور رسمی ، مورد ارزیابی قرار می گیرند. شناخت کارکنان قوی و اعطای پاداش به آنها و از این طریق ، ایجاد انگیزه برای بهبود عملکرد آنان و سایر کارکنان ،از جمله علل اصلی ارزیابی عملکرد است. در گذشته ،مدیران کلاسیک ارزیابی عملکرد را فقط به منظور کنترل کار کارکنان انجام میدادند،در حالی که امروز جنبه راهنمایی و ارشادی این عمل، اهمیت بیشتری یافته است.
هدف اصلی از ارزیابی عملکرد این است که اطلاعات ضروری درباره تصمیم گیری در مورد نیروهای شاغل در سازمان جمع آوری گردد و در دسترس مدیران قرار گیرد تا آنها بتوانند تصمیمات بجا و لازم را در جهت بالابردن کمیت و کیفیت کار کارکنان اتخاذ نمایند . در این مقاله ما بر آنیم تا یکی از مدل های ارزشیابی و بازخورد عملکرد یعنی مدل سایبرنتیک کنترل را مطرح کنیم و نگاهی بیندازیم به برخی مدل های ارائه شده در آن و با مدل ها و فرآیندهای آن آشنا خواهیم شد .
کلمات کلیدی :مدل سایبرنتیک کنترل ، مدل ، تصمیم گیری ، مفاهیم .
مقدمه :
فرماندهی و کنترل از گذشته توسط تحلیلگران و کارشناسان رشته های مختلف از جمله نظامی مورد توجه خاصی بوده است به این دلیل که ابزاری مهم در تصمیم گیری های سریع را ایفاء میکنند .محیط امروزه دائما در حال تغییر می باشد و از این رو دسترسی سریع به اطلاعات لازم و مهم و به موقع برای سازمان بسیار مهم استبه همین دلیل کنترل و فرماندهی عاملی مهم به شمار می رود . به همین دلیل برآن شدیم تا با بررسی این مدل به اطلاعاتی جامع دست یابیم .
با امید به اینکه در آینده نزدیک بتوان از این مدل ها نه در یک عرصه بلکه با هدف تسریع و تسهیل فرآیند تصمیم گیری در سیستم های اطلاعاتی و ارتباطی بهره برد . سایبرنتیک ازجمله علومی است که در قرن بیستم پدید آمد و با رشد سریع خود توانست به علوم دیگر راه یابد. موضوع اصلی سایبرنتیک بررسی ماهیت کنترل در انسان، حیوان و ماشین است و لذا با زیست شناسی، روانشناسی، مکانیک، مهندسی، مدیریت و بسیاری علوم دیگر همبستگی دارد.
سایبرنتیک توانسته به عنوان دانشی مستقل و درعین حال بین رشته ای مطرح شود. در این علم به طبقه بندی و سازماندهی اطلاعات توجه زیادی می شود و از این رو در مدیریت اطلاعات و نیز در طراحی نظام های اطلاع رسانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
تعاریف :
سایبرنتیک ازجمله علومی است که در قرن بیستم پدید آمد و با رشد سریع خود توانست به علوم دیگر راه یابد. موضوع اصلی سایبرنتیک بررسی ماهیت کنترل در انسان، حیوان و ماشین است و لذا با زیست شناسی، روانشناسی، مکانیک، مهندسی، مدیریت و بسیاری علوم دیگر همبستگی دارد. سایبرنتیک توانسته به عنوان دانشی مستقل و درعین حال بین رشته ای مطرح شود. در این علم به طبقه بندی و سازماندهی اطلاعات توجه زیادی می شود و از این رو در مدیریت اطلاعات و نیز در طراحی نظامهای اطلاع رسانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
استافورد بیرٌ - 2002 - 1926 - از پایه گذاران و استادان به نام سایبرنتیک است. وی شناخته شده ترین نظریه پرداز در حوزه سایبرنتیک مدیریت است. بیر به عنوان یک مدیر در صنایع بزرگ مانند صنعت فولاد به کار مشغول شد و خیلی زود سایبرنتیک را در مدیریت موردتوجه قرار داد. به این ترتیب وی توانست قوانین طبیعی مرتبط با کنترل را از طبیعت به محیط سازمانی بکشاند.
وی سایبرنتیک را دانش سازمان کارآمد توصیف می کند. تئوری های بیر تاثیر فراوانی از علوم رایانه، فیزیولوژی عصبی، ارتباطات، منطق و فلسفه گرفته اند و به همین علت کاملاً منحصر به فرد و شناخته شده هستند. بیر از سال 1954 تا پایان عمر خود فعالانه سایبرنتیک مدیریت را در تئوری و عمل به پیش برد و ده ها کتاب و مقاله ارزشمند از خود به جای گذاشت.
وی از سوی سالوادور آلندهٍ برای طراحی نظام کلان مدیریتی دولت شیلی به آن کشور دعوت شد و خدمات ارزنده ای بر جای نهاد. به پاس خدمات ارزنده اش در این رشته، از دانشگاه والادولید اسپانیا دکترای افتخاری دریافت کرد. مطلب حاضر ترجمه سخنرانی وی در این مراسم است که حاوی نکات کلیدی درباره دانش سایبرنتیک و ارتباط آن با نظام سیاسی و مدیریتی معاصر جهان است.