بخشی از مقاله

چکیده

در دنیای امروز که پا به هزاره جدید گذاشته است، بی تردید صنعت گردشگری به صورت یکی از پایه های استوار سیستم جهانی در خواهد آمد. امروزه گردشگری تنها مختص خانواده های مرفه و ثروتمند نیست، بلکه میلیونها نفر از مکانهای تازه بازدید می کنند. در حالی که عصر جدیدی از توریسم آغاز شده است و سیر تکاملی خود را می پیماید، تعداد زیادی از عوامل برونزا برآن تاثیر خواهند گذاشت. اهمیت تعدد مراکز اقامتی مناسب در استان گیلان با توجه به عنوان مهمترین محور ارتباطی کشور های آسیای میانه از یک سو و وجود جاذبه های تاریخی، طبیعی و فرهنگی استان و کافی نبودن مراکز اقامتی مناسب موجب شد تا طراحی هتل پنج ستاره در استان گیلان مورد توجه قرار گیرد. و پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با محوریت معماری پایدار - معماری سبز - در هتل توریستی پیش رفته است.

روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای از منابع موجود در کتابخانه، کتاب ها، مقالات و سایت های علمی موجود می باشد. نتایج حاصل نشان می دهد که گردشگری پایدار که ریشه در توسعه پایدار دارد، قادر است در پردازش توسعه راهکارهایی که در جهت دستیابی به توسعه پایدار در حوزه گردشگری بر آن تأکید می شود استفاده از انرژی های پایدار - انرژی ها ی تجدید پذیر - است.

مفهوم توسعه پایدار یک تغییر مهم در فهم رابطه انسان و طبیعت و انسانها با یکدیگر می باشد. لذا طراحی که در عین برآوردن نیازهای عملکردی یک هتل از جنبه زیبا شناختی نیز درخور تامل باشد هدف عمده در پژوهش حاضر است. هتل سبز، هتل هایی هستند که با محیط زیست و طبیعت سازگاری بیشتری داشته و نتیجه فعالیت هایشان آثار سوء کمتری بر محیط پیرامون خود داشته باشند.

-1 مقدمه

شاید به ندرت بتوان هنری یافت که به اندازه معماری با زندگی مردم پیوند داشته باشد عوامل و پدیده های مختلفی وجود د ارد که در شکل دهی فضاهای معماری نقش دارد فرهنگ یکی از عوامل مهم د رچگونگی شکل گیری فضاهای معماری نقش دارد گاهی برخی فرهنگ راحتی مهمتر از اقلیم عامل درجه اول بر می شمارند فرهنگ را در یک تعریف بسیار کلی می توان مجموعه ای از اعتقادات باورها سنت ها و الگوهای ر فتاری و نیز دانش اطلاعات و ادبیات مکتوب و شفاهی یک جامعه دانست و آن را از تمدن که در این تعریف مجموعه ای از دستاورهای جامعه است متفاوت است هر جامعه ای دارای فرهنگ خاص خود است که شالوده معماری آن جامعه را پایه گذاری می کند و معماری آن جامعه تصویر عینی آن فرهنگ می باشد.

درحقیقت معماری وسیله واقعی سنجش فرهنگ یک ملت بوده و هست فرهنگ هر جامعه پاسخگوی چگونگی شکل گیری فضاهاست. آنچه مسلم است، توجه به این نکته است که امروز، افزایش جمعیت، افزایش رفت وآمد عمومی، پیشرفت علوم و فتون، افزایش زمان آزاد و فراغت، تفکیک مقوله کار و فراغت و ... همه و همه باعث رشد روزافزون سفر و گردشگری شده است و کشورها ی جهان به این واقعیت پی برده اند، که توجه به صنعت گردشگری و توسعه این صنعت باعث کسب درآمدهای هنگفتی خواهد شد.

از صنعت گردشتگری به عنوان یکی از پررونق ترین فعالیتهای اقتصادی در جهان یاد می شود؛ به گونه ای که پس از صنعت نفت و خودروسازی سومین منبع درآمدزای جهان است. گردشگری به عنوان یکی از تأثیر گذارترین پدیده ها و محصولات مدرنیته به حساب می آید. در زندگی مدرن، گردشگری تبدیل به نیازی اساسی برای نوع بشر شده است؛ نیازی که با استناد به نظریه ای سلسله مراتب نیازهای مازلو برای بشر مدرن و پسامدرن متعالی تر از نیازهای مادی همچون خوردن، آشامیدن و امنیت قرار گرفته و هم تراز با نیازهای فرامادی چون عاطفه، دوستی، احترام و دیگر نیازهای متعالی که موجب خودشکوفایی انسان می شوند، از آن یاد می شود. گردشگری پدیده ای چند وجهی و فرابخشی است که از ابتدای اهمیت یافتن، به عنوان یک فعالیت اقتصادی منفعت زا نقش مهمی در رشد و توسعه مناطق و مقاصد گردشگری ایفا نموده است.

گردشگری به عنوان یک پدیده مدرن- و به صورت ماهوی-اساساً یک فعالیت اقتصادی - پاپلی یزدی و سقایی، . - 1385 با انگیزه هایی فردی و اجتماعی است که اثرات متفاوت مثبت و منفی زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی را در پی داشته است. گردشگری به خودی خود، متضمن نظام گسترده ای از روابط و تعاملات اجتماعی است و بهره مند از سازو کارهایی است که از طریق عرضه محصولات و خدمات می کوشد تا نیازهای مسافران را در مکان هایی غیر از محل سکونتشان پاسخ گوید، بنابراین از حیث سیستمی گردشگری، مجموعه ای از عناصر و بخش های مرتبط به هم است که به عنوان یک کل واحد در جهت تحقق اهدافی خاص حرکت می کند 

در عصر حاضر، علاوه بر ساماندهی و هدایت برنامه ها، توجه به مناسبات و حساسیت های توسعه پایدار و کنترل تأثیرات ناشی از گردشگری، تبدیل به یکی از مهمترین کارکردهای گردشگری شده است - گارتنر و هاوکینز، . - 2002 بنابراین می توان گفت که فرآیند مدیریت صنعت گردشگری باید بین فعالیتهای مختلف این صنعت در سطوح گوناگون هماهنگی، هدایت، کنترل و تصمیم گیری انجام دهد

جهانگردی از عرصه های نو و زمینه های جدید امروز است که از یک سو به علت اهمیت اقتصادی و از دیگر سو به علت اثرات اجتماعی و فرهنگی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. جهانگردی نوعی ایجاد ارتباط و تبادل فرهنگ میان ملت ها به حساب می آید. جهانگردی، علاوه بر این که باید به جایگاه پراهمیت خود به عنوان یک صنعت، با تاثیرات اقتصادی دست یابد، باید با حفظ فرهنگ اصیل میهنی و ارزشی کشور میزبان مهمانان باشد. در بسیاری ازکشورها، صنعت توریسم به عنوان یک موتور محرک توسعه بکارگرفته می شود و استفاده های مفیدی از آن برای کسب درآمد و جذب ارز و همین طور ایجاد اشتغال برای قشر عظیمی از مردم به ویژه جوانان به عمل می آید.

وجود یک بازار پر رقابت درجهان در این خصوص، بهترین گواه این مدعا است. امروزه صنعت توریسم و گردشگری در جهان توسعه بسیاری یافته و بسیاری از کشورها از این رهیافت توانسته اند وضعیت خویش را تا حد قابل توجهی بهبود بخشند. در این جهت بیساری از کشورها به این فکر افتاده اند تا از این طریق بر مشکلات اقتصادی خویش نظیر پایین بودن درآمد سرانه، نرخ بیکاری بالا، کمبود در آمدهای ارزی و ... فائق آیند.

معماری پایدار - معماری سبز - به عنوان یکی از مهمتر ین راهبردهای توسعه محسوب می شود. در این راهبرد ضرورتهای مطرح شده به منظور جذب گردشگری و افزایش در آمد، لزوم شناخت و استفاده عملی از جاذبه های توریستتی و اکوتوریستی مؤثر در گردشتگری را ا یجاد کرده است. توستعه پایدار برای گردشگری باید با هدف بهبود کیفیت زندگی ساکنان، به بهینه سازی منافع اقتصادی، حفاظت از محیط زیست طبیعی جوامع کمک کند و موجب فراهم کردن تجر به ای با کیفیت بالا برای بازدیدکنندگان و گردشگران شود

بنا به تعریف سازمان جهانی جهانگردی، توسعه پایدار گردشگری فرایندی است که با کیفیت زندگی میزبانان، تأمین تقاضای بازدیدکنندگان و به همان نسبت با حفاظت منابع محیط طبیعی و انسانی در ارتباط است. رویکرد توسعه پایدار گردشگری همسو با پذیرش جهان شمول پارادایم توسعه پایدار در مجامع عمومی و تصمیم گیری از دهه 1990 به بعد و ادبیات گردشگری شد. توسعه پایدار گردشگری، یک جابجایی از رو یکردهای ستنتی اقتصاد نئوکلاسیک در زمینه توسعه گردشگری، به یک رویکرد سیستمی را نشان می دهد که در آن نه تنها نیازهای بازار مورد توجه است بوده بلکه ضروریات جامعه و محیط زیست طبیعی نیز مورد توجه و تأکید قرار می گردد

-2 بیان مسئله

گردشگری به مجموعه مسافرتهایی گفته می شود که بین مبدا و مقصدی با انگیزه های استراحتی، تفریحی، تفرجی، ورزشی، دیداری، تجاری، فرهنگی و یا گذران اوقات فراغت انجام می گیرد و در آن شخص گردشگر در مقصد اشتغال و اقامت دایم ندارد. بطور کلی مسافرتی که با انگیزه های فوق انجام می گیرد و حداقل یک شب اقامت در مقصد را به دنبال داشته باشد، سفر تور یستی یا گردشگری نامیده می شود.

این تعریف یک تعریف قراردادی است و تاکنون چندین مسابقه برای ارائه یک تعریف جامع و کامل از گردشگری بی نتیجه مانده است در مارس 3001 ، کمیسیون آمار ملل متحد، تعریف ارائه شده از جهانگردی توسط سازمان جهانی جهانگردی را پذیرفت. بر اساس این تعریف، جهانگردی عبارت است از : مجموعه فعالیت های افرادی که به مکانهایی خارج از محل زندگی و کار خود به قصد تفر یح و استراحت و انجام امور دیگر مسافرت می کنند و بیش از یک سال متوالی در آن مکانها نمی مانند

امروزه در جهان با توجه به دیدگاههای جدید در مورد گردشگری و تعاریف نهادهای جهانی، پدیده گردشگری به عنوان بخشی از تمدن معاصر و یک شیوه جهانی برای تأمین نیازهای معنوی انسان و ارتقاء کیفیت زندگی از طریق همبستگی جوامع و فرهنگهای کوچک و بزرگ، محسوب می شود. از این دیدگاه گردشگری شامل سه عرصه اصلی محلی، ملی و بین المللی است که از هم جدایی ناپذیرند. در واقع در پیوند و همکاری این سه بخش است که اهداف عالی و نهایی گردشگری تحقق پیدا می کنند و حتی رونق و نتایج اقتصادی گردشگری نیزبه این همکاری وابسته است. گردشگری اگر چهمعمولاً به عنوان یک صنعت سودآور و اشتغال زا مطرح می شود ولی به هیچ وجه یک پدیدهصرفاً اقتصادی نیست.

گردشگری در ماهیت خود یک پدیده پیچیده اجتماعی است که از ابعاد گوناگون اقتصادی، سیاسی، زیست محیطی، فرهنگی و مدیریتی برخوردار است. در واقع ارزش اقتصادی و سودآوری آن از کیفیت و ارزشهای اجتماعی و فراغتی آن منشأ می گیرد. از این رو فعالیت گردشگری وقتی از نظر اقتصادی مفید و سودآور خواهد بود که از نظر اجتماعی و فرهنگی ارزش آفرین باشد

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید