بخشی از مقاله
چکیده
درعصر حاضر که دوره پیشرفت سرسام آور فناوری بالاخص فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی است کمتر حرفه ای را می بینیم که فناوری رنگ تازه ای به آن نداده و یا تغییر و تحول در آن ایجاد نکرده باشد. علوم کتابداری و اطلاع رسانی نیز همپای دیگر علوم نه تنها از این پیشرفت ها بهرمند شده است بلکه خود نیز به عنوان یکی از تجلی گاه های عمده فناوری های جدید ارتباطی و اطلاعاتی به حساب می آید. تغییرات سریع و همه جانبه کتابخانه ها را در آستانه عصر جدیدی قرار داده است که با گذشته نه چندان دور، بسیار متفاوت است.
به راستی در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد؟ در حوزه کتابداری و اطلاعرسانی نیز نظامهای هوشمندی طراحی شدهاند، اما هنوز ساده و مبتدیاند و اکثراً توسط افراد غیرکتابدار تهیه شدهاند. از این نظامها میتوان در بسیاری از فعالیتهای کتابداری و اطلاعرسانی از جمله امانت، بازیابی اطلاعات، خدمات مرجع، و حتی معماری کتابخانه ها بهره گرفت. لازم است که کتابداران با طراحان نظامهای هوشمند همکاری کنند تا به نظامهایی منطبق با نیازهای کتابخانه خود دست یابند.در این مقاله مروری به بررسی هوشمندی و ابزارهای نوین فناوری اطلاعات و ارتباطات، ونقش آنها در فعالیتها و خدمات کتابخانه های نوین می پردازیم.
بیان مسئله
استفاده از فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی از ویژگیهای عصر جدید به شمار می رود. اطلاعات از طریق فناوری در تمامی زمینه های زندگی افراد جامعه چه به صورت عمومی و چه خصوصی نفوذ پیدا کرده است. در این راستا جامعه اطلاعاتی در حال شکل گیری می باشد و این واقعیت ، غیر قابل انکار است. پویایی، رشد انفجاری، جهانی شدن، ارزش اقتصادی، تخصص گرایی و پژوهش های بین رشته ای برخی از ویژگیهای اطلاعات در این دوره نو ظهور هستند.
واقعیت دیگری که وجود دارد این است که جوامع آینده از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای تحقق اهداف خود در تمامی زمینه ها از جمله ترویج ارزشها و افزایش فرصتها برای شهروندان، گروهها و سازمانها استفاده خواهند کرد ،امروزه وقوع تغییر ناشی از محرک های خارجی و داخلی ، مسئله ای است که کتابخانه ها با ان مواجه هستند - مارک19971،پوک - 20072 مسئولین باید به چارچوب های لازم در ارتباط با فن آوری نوین بیندیشند چرا که فقدان چارچوب مناسب باعث می شود که کتابداران در آینده نتوانند جوابگوی نیازهای مراجعین باشد واین امر می تواند به راحتی کتابخانه ها و کتابداران را کنار بزنند - کاجاسوکی3، - .2006 علاوه بر این کارکنان کتابخانه ها نیز نیازمند به یادگیری فناوری های نوین روز دنیا در ارتباط با اینده کتابخانه ها هستند - دیویس - 2009