بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بنام خداوند جان و خرد
اسلاید 2 :
مهارت برقراری ارتباط
اسلاید 3 :
تعریف ارتباط :
فرآیند ارسال و دریافت پیام
اسلاید 4 :
مهارت ارتباطی : توانایی برقراری ارتباط به طور مؤثر و کارآمد با دیگران
مؤثر بودن یعنی پیام با احتمال بیشتری به مخاطب انتقال یافته و بنحوی در وی تأثیر گذاشته و عکس العمل او را در پی داشته باشد
اسلاید 5 :
اصولاً چیزی به عنوان عدم ارتباط وجود ندارد ، زیرا انسان نمی تواند فاقد هرگونه رفتار باشد و هر رفتاری در یک شرایط تأثیر متقابل دارای ارزشهای پیامی است .
اسلاید 6 :
75% از اوقات زندگی ما صرف ارتباط می شود و در عصر ارتباطات برنده آن کسی است که بتواند خوب ارتباط برقرار کند .
مهارت ارتباطي خوب به ما کمک مي کند روابط سالم و رضايت بخشي را با ديگران داشته باشيم .
از طرف ديگر مها رت هاي ارتباطي ضعيف مي تواند به گونه اي باشد که به سوء تفاهمات و احساسات منفي منجر شود.
مهارت برقراری ارتباط یکی از پیش بینی کننده های سلامت است.
اهمیت ارتباط:
اسلاید 7 :
پرشکان مهارتهای ارتباط با مردم را یاد نمیگیرند
رئیس سازمان نظام پزشکی گفت: در آموزش فارغالتحصیلان رشته پزشکی آموزش مهارت ارتباطی با بیمار بسیار ضعیف است. آموزش بیماران توسط کادر پزشکی می تواند بخش اعظم هزینه های درمان را کم کند، انگلستان با این کار ۹۶ میلیون دلار از این هزینه را کم کرد.
به گزارش فارس، علیرضا زالی رئیس سازمان نظام پزشکی در سومین کنگره آموزش بیمار و خود مراقبتی اظهارکرد: جای آموزش مهارتهای ارتباطی در دانشکدههای پزشکی خالی است در حالی که اکنون در جهان بحثی با عنوان پزشک 5 ستاره مطرح شده است به این مفهوم که یک پزشک کامل باید علاوه بر داشتن دانش در زمینه پزشکی در زمینه ارتباطات اجتماعی نیز مهارت کافی داشته باشد.
وی تصریح کرد: بخش پزشکی نقشی مهم در آموزش به بیماران و خود مراقبتی دارند چرا که میتوانند اطلاعات مناسب، دقیق و مطقن به آنها ارائه دهند.
زالی خود مراقبتی را راهبردی اساسی توصیف کرد که براساس آگاه کردن و آموزش افزاد شکل گرفته است.وی گفت: با خود مراقبتی میتوان بار بیماریها را کاهش داد بدینگونه که افراد با رعایت برخی مسائل از ابتلا به بیماری خاص و لزوم درمان آن پیشگیری کنند.
اسلاید 8 :
رئیس سازمان نظام پزشکی گفت: زمانی که بیمار به علت فشار خون به پزشک مراجعه میکند پزشک باید قبل از آغاز درمان با داروهای گرانقیمت و پر هزینه تلاش کند با اصلاح سبک زندگی بیمار، بیمار را درمان کند چرا که در غیر این صورت بیمار به داروها پاسخ نداده و پزشک مجبور است داروهای بیشتری را برای بیمار تجویز کند و درمان سختتر خواهد شد.
زالی با اشاره به دیابت به عنوان اولین علت نابینایی و مهمترین علت قطع عضو و مشکلات قلبی و عروقی گفت: پیشگیری از دیابت نیازمند آموزش و اطلاعرسانی به افراد جامعه است و بدین نحو میتوان از هزینههای بروز این بیماری پیشگیری کرد
زالی در توضیح اهمیت خود مراقبتی گفت: در عرصه جهانی مشخص شده است که به ازای هر یک دلار هزینه آموزش در رابطه با پیشگیری از پوکی استخوان، هزینه درمان هر فرد 6.5 دلار کاهش مییابد
رئیس سازمان نظام پزشکی گفت: در انگلستان با آموزش مردم و خود مراقبتی 96 میلیون دلار از هزینههای درمان کاهش یافته و ذخیره منابع صورت گرفته است.
زالی گفت: با آموزش افراد و خود مراقبتی 40 درصد از بستری در اورژانس، 40 درصد از غیبت از محل کار و 50 درصد مصرف دارو کاسته میشود.
زالی تأکید کرد: جامعه پزشکی باید به آموزش بیمار توجه کند ولی متأسفانه گایدلاینهای کافی که با درک مردم همسازی داشته باشد و بومیسازی شده باشد وجود ندارد
اسلاید 9 :
پيامد هاي فقدان مهارتهاي ارتباطي
ایجاد سوءتفاهم
نارضایتی از روابط با دیگران
احساس تنهایی
کاهش اعتماد به نفس و احساس درماندگی
آسیب پذیری و کاهش توانایی در مقابله با مشکلات
انزوا و طرد
استرس و فشار رواني
احساس خشم و تعارض
ناكامي در ارضاي نيازها
اسلاید 10 :
نیازبه برقراری ارتباط خود ناشی از:
نیازهای مادی
نیاز به امنیت
نیاز به تعلق و احترام
نیاز به صمیمیت
نیاز به حمایت و تأیید
اسلاید 11 :
هدف برقراری ارتباط انتقال پیام است در قالب :
انتقال احساسات
بیان نیازها و خواسته ها
انتقال اطلاعات
اسلاید 12 :
اجزاء ارتباط
پیام
فرستنده
گیرنده
وسیله ارسال پیام
بازخورد
شرایط و محیط ارسال پیام
(موانع و محدودیتها- قواعد و هنجارها وعرف -دانش مشترک-رخدادهای پیشین-انتظارات)
اسلاید 13 :
اگر پیامی ارسال گردد ولی آن پیام دریافت نگردد یا اینکه کامل دریافت نگردد، اصطلاحأ سوء تفاهم بوجود می آید.
مهارت داشتن در ارتباط مانع سوء تفاهم می گردد.
اسلاید 14 :
نسبت کامل بودن ارتباط=
معنای پیام در ذهن گیرنده
معنای پیام در ذهن فرستنده
=1
اسلاید 15 :
انواع ارتباط:
ارتباط با خدا
ارتباط با خود
ارتباط با دیگران
ارتباط با طبیعت
اسلاید 16 :
ارتباط با دیگران (بیمار)
1. شرط اول برخورد پزشکان با بیمارآنست که با رویی گشاده با او برخورد نماییم، حتی در سلام کردن از مراجعین سبقت بگیریم و با چهره ای بشاش از آنان احوالپرسی کنیم چرا که اینگونه برخوردها باعث می شود بیمارحتی اگر کارش انجام نشدنی و یا بدون جواب باشد از این که مورد احترام واقع شده است، با رضایت کامل اتاقمان را ترک کند. در واقع یک تبسم کافی است تا احساس محبت و صمیمیت را در مراجعین به وجود آورد و اصولاً برخورد خوب با هر بیماری همیشه خاطره خوبی در ذهن آنان باقی می گذارد.
اسلاید 17 :
2. صبر وحوصله شرط دوم برخورد با بیماراست.
بدین معنی که باید به حرف های آنان دقیقاً گوش سپرده و با اشاراتی که حاکی از میل و رغبت باشد به آنان اجازه داد تا تمام حرفهای خود را بزنند و بعد از آن با ملایمت جواب مناسب وسنجیده ای به آنان داده شود. به همین منظور کارمندان در مواجه با مراجعین باید شکیبا و بردبار باشند زیرا ارباب رجوع صرف نظر از هر طبقه و صنفی که باشد با روحیات متمایزی اعم از ناراحت، خوشحال، عصبانی و .به ما مراجعه می نماید و ضمن آنکه تمامی ناراحتی ها، عصبانی ها و ناکامی ها و .بیرون را با خود به مطب آورده، در برخورد با کارکنان آن را منعکس می کنند و انتظار دارند تا خواسته هایشان با سرعت و دقت انجام پذیرد. بنابراین برآورده کردن خواسته های مراجعین با صبر و شکیبایی اهمیت بسیار دارد.
اسلاید 18 :
. امروزه جامعه شناسان بر این باورند که برای نفوذ در مردم باید از راه زبان آنان وارد شد و به عبارتی دیگر به زبان عامه سخن گفت . بنابراین در برخورد با بیمارباید به گونه ای سخن گفت که برای آنان قابل فهم ودرک باشد و از به کار برد ن الفاظ و اصطلاحاتی که فهم آن سنگین است خودداری شود زیرا اگر با آنان با زبانی سخت و توام با فخر وتکبر و بی اعتنایی روبرو شوید هرچند خواسته آنان برآورده شود اما هرگز با رضایت دفتر کارمان را ترک نخواهند کرد.
اسلاید 19 :
پزشکان اگر ويژگيهاي ذيل را داشته باشند در زمره پزشکان بیمارمدار قرار خواهند گرفت :
• وظيفه خود را با مهر و علاقه و اشتياق انجام ميدهد.
• درهمه حال خود را به جاي بیمار قرار ميدهد.
• شنونده خوبي است.
• با ميل و رغبت پاسخگواست.
• مردم را دوست دارد.
• خدمات بدون منت ارائه ميكند.
• خدمت به بیماررانعمت خدا تلقي ميكند.
• منظم و آراسته است.
اسلاید 20 :
انگيزه و روحيه بالايي دارد.
مهارتهاي ارتباطي متعالي دارد.
همواره انرژيهاي مثبت انتقال ميدهد.
انرژي منفي دريافت شده را به ديگران منتقل نميكند.
خوش برخورد، خوش رفتار و خوش گفتاراست.
به ارزشهاي متفاوت بیماران احترام قائل است.
مثبت انديشند و تبسم همواره درچهرهشان نمايان است.
با همه به صورت عادلانه رفتار دارد و در ارائه خدمات تبعيض انجام نميدهد