بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
اهمیت جو
جو :
یکی از غلات مهم در جهان است که به عنوان غذا مورد استفاده بشر و حیوانات قرار می گیردجو (HordeumvulgareL.eme d.Bowde ) نیز مانند گندم یکی از گیاهان مهم تیره غلات Grami eae ، از جنس Hordeum و گونه Sativum یا Vulgare می باشد و دارای انواع زراعی و وحشی میباشد.
جو زراعی گیاهی دیپلوئید با 7 عدد کروموزوم پایه است.
ریشه جو مانند سایر غلات افشان و سطحی است و اكثر ریشه های آن تا فاصله 40 سانتیمتری در اطراف پراكنده می شوند. حدود 61درصد ریشه آن در عمق 25 سانتیمتری اول خاک گسترش می یابد و به ندرت ریشه جو تا عمق 120 سانتیمتری خاک فرو می رود.
اسلاید 2 :
جو در ابتدای رشد شبیه یک گیاه علفی است و به تدریج که رشد می کند ساقه و برگ های آن به وجود می آیند.ساقه جو ماشوره ای،شبیه ساقه گندم و گره دار است.برگ های جو باریک و به رنگ سبز روشن و دارای انتهای گرد(مدور) است،در صورتی که انتهای برگ های گندم تیز می باشد. از محل هر گره ساقه یک برگ خارج شده ونیام هر برگ قسمتی از ساقه را در برمی گیرد.
در محل برخورد برگ به ساقه دو زائده بزرگ به نام گوشوارک (Stipule) و یک زائده بی رنگ و نیمه کروی به طول 2تا3میلیمتر به نام زبانک (Ligule) وجود دارد. زبانک در جو بلندتر از گندم می باشد.
معمولاً هر بوته 3 تا 6 ساقه تولید می کند که طول آن ها از 10سانتیمتر تا بیش از 150 سانتیمتر در بلندترین انواع متفاوت است. ساقه های جو از میان گره های استوانه ای توخالی تشكیل شده اند. طول میان گره ها از قاعده بطرف ساقه بتدریج زیاد می شود طول ساقه در اكثر واریته ها حدود 150-120 سانتیمتر است ثابت شده است كه بین ارتفاع ساقه و توسعه ریشه همبستگی مثبت وجود دارد.
جو نیز مانند گندم دارای گل آزین سنبله است.طول سنبله یا محور اصلی آن حدود 7 تا 15 سانتیمتر است.سنبله از سنبلک هایی تشکیل شده است که به گره های محور زیگزاگی سنبله متصل اند. هر سنبلک یک گل دارد که دارای دو پوشه و یک گلچه است. به هر گره محور سنبله سه سنبلک چسبیده است. هر سنبله از یك گل كه مستقیما بر روی گره های اتصال دارند تشكیل شده است. پس بر روی هر بند سه گل و در دو طرف سنبله 6 گل وجود دارد.
اسلاید 3 :
دانه ی جو متشکل از میوه ی گندمه،پوشینه ی داخلی،پوشینه ی خارجی و محور سنبلک است. میوه ی گندمه از فرابر،پوشش های تخمک،اندوسپرم(توده نشاسته) و رویان تشکیل شده است. در بیشتر انواع جو پوشینه های خارجی و داخلی به میوه ی گندمه می چسبند ؛ اما در بعضی از جوها مانند گندم، میوه ی گندمه از پوست بیرون می زند. این ارقام جو لخت،برهنه یا پوست کنده نامیده می شوند عمدتاً مورد مصرف انسان قرار می گیرند.
وزن هزار دانه در جوهای مختلف بین 35 تا 57 گرم متفاوت است. طول یا اندازه دانه جو به طور متوسط 8 و ضخامت آن 3 تا 5/3 میلیمتر است.
اسلاید 4 :
تاریخچه جو
منشاء واقعی جو هنوز ناشناخته است. اما بسیاری از محققین، خاستگاه این گیاه را کوه های زاگرس در غرب ایران، آناتولی جنوبی و فلسطین می دانند. بر پایه نظریه والیوف، مبداء جوی ریشک دار و غلاف دار، کشور اتیوپی و شمال آفریقا و مبداء نوع بدون ریشک، ریشک کوتاه و کلاهک دار، آسیای جنوب شرقی، به ویژه چین، ژاپن و تبت است.
جو برای تعداد زیادی از مردمان نواحی سردسیر و خشک (به خصوص خاور میانه و شمال آفریقا) منبع غذایی مهمی به شمار می رود. البته امروزه بیشتر برای خوراک دام و تهیه ی فراورده های تخمیری از این گیاه استفاده می کنند.
اسلاید 5 :
ساختمان شیمیایی دانه جو
ساختمان شیمیایی دانه جو به عوامل متعددی همچون رقم و نوع گیاه و شرایط محیطی بستگی داشته و بطورکلی شامل قند ها، پروتین، چربی و خاکستر می باشد .
کربوهیدراتها :کربوهیدراتها ترکیب اصلی دانه جو می باشد که بیش از 80 درصد وزن خشک گیاه را تشکیل می دهند .
عمده کربوهیدراتهای موجوددرجو لخت را نشاسته تشکیل داده و سایرکربوهیدراتها شامل پنتوزان، بتاگلوکان، سلولز، و میزان کمی از تک قندی ها و دو قندی ها می باشد . جو لخت از نظر میزان بتاگلوکان درسطح پایین تری قرار داشته وحداکثر مقدارآن به حدود 16 درصد می رسد. در حالیکه میزان آن درجو های معمولی بین 30 -35 درصد می باشد. میزان بتاگلوکان در جو بسیارمهم بوده زیرا مقدار آن که آبدوست می باشد نیز باعث افزایش حلالیت و در نتیجه افزایش چسبندگی و ایجاد مشکل ویسکوزیته گوارشی در جانوران تک معده ای و کاهش قابلیت هضم مواد غذایی می شود. بخش اعظم سلولز در دانه و پوسته جو قرار داشته که بوسیله آسیاب نمودن کاهش می یابد. جو لخت در هنگام خرمنکوبی نیز دارای میزان سلولز پایین تری از جو معمولی می باشد.
چربی : دانه جو معمولا بین 2-4 درصد چربی داشته که مهمترین آن تری گلیسیرید ها هستندکه به میزان 79-1/73 درصد ازکل چربی ها را شامل می شود. 77% چربی ها درآندوسپرم ذخیره شده اند.
پروتئین : میزان پروتئین درجو متفاوت بوده که از 8 % در جو های معمولی تا 20 % در جو لخت است. پروتئین ذخیره موجود در جو هیدروژن بوده که مقدارآن از اسیدآمینه لیزین کمتر می باشد. با افزایش پروتئین کاهش اسید آمینه لیزین همراه خواهد بود.
اسلاید 6 :
تفاوت جو با سایر غلات از نظرمقاومت محیطی
جو از لحاظ مقاومت به سرما، نسبت به گندم در ردیف پایین تری قرار می گیرد. بنابراین به نظر می رسد که کشت جوی پاییزه در مناطق سردسیر چندان اطمینان بخش نباشد.
در مقایسه با سایر غلات، جو نسبت به شوری خاک، چه در مرحله جوانه زنی و چه در مراحل دیگر مقاوم تر است.
از لحاظ سازگاری با شرایط محیطی جو وضعیت خوبی را به دلیل قدرت تحمل شوری آن نسبت به سایر غلات دارا می باشد. کشت جو بدون پوشینه در دو دهه اخیر در کانادا و اروپا گسترش یافته و کاربرد آن جهت تغذیه طیور رو به افزایش یافته است. سابقه کشت این محصول در ایران به بیش از 30 سال می رسد و در حال حاضر در استان های کرمان ،یزد، مرکزی ،سیستان وبلوچستان،کرمانشاه، ایلام، اصفهان وگلستان درسطح محدودی کشت می شود. جو بدون پوشینه با نام های محمدی، پیغمبری، مکه ای بین کشاورزان معروف است واحتمالاً منشأ آن مناطق خشک عربستان بوده و از آنجا به مناطق مختلف کشور آورده شده است. عملکرد آن در اغلب موارد بیش از عملکرد جو معمولی است و یکی از محاسن این جو عدم ریزش دانه پس از رسیدن است. استفاده از جو بدون پوشینه و تریتیکاله جایگزین خوبی جهت جبران کمبود ذرت و گندم وارداتی درکشور می باشند . با توجه به ارزش غذایی جو لخت در تغذیه طیور و امکان تولید این محصول در کشور و با عنایت به اینکه کشور ایران جزو مناطق نیمه خشک می باشد استفاده از بارندگی های زمستانه در زراعت های پاییزه و زمستانه در اولویت قرار می گیرد. بنابراین جایگزین نمودن جو لخت به جای ذرت دانه ای در تغذیه طیور از اهمیت و جایگاه خاصی بر خوردار می باشد.
اسلاید 7 :
انواع جو
نوع بهاره که به سرما حساس بوده و بنابراین در بهار کاشته می شود.
نوع پاییزه که در فصل پاییز کاشته می شود و تا فرا رسیدن فصل بهار، سنبله تولید نمی کند.
نوع حد واسط که نسبت به سرما مقاومت کمتری داشته و در نقاط نسبتاً گرمسیر در هر دو فصل بهار و پاییز کشت می شود.
اسلاید 8 :
نکته
بذر کاری به صورت دست پاش و یا به وسیله بذر کارها بطور خطی انجام می پذیرد. در مزارعی که خوب آماده نشده اند و دارای علف هرز می باشند طریقه دست افشانی به ردیفکاری ارجعیت دارد. فواصل بوته ها در کشت دست پاش یکنواخت بوده در حالیکه در کشت های خطی فواصل زیادی بین خطوط خالی مانده وعلفهای هرز فرصتی برای حضور بدست می آورند. بذر کاری در مزارع مکانیزه به وسیله بذر افشان بسیارارزان تر و سریع تر انجام می گیرد. به همین دلیل از کود پاشهای سانتریوفوژ به عنوان بذر افشان و برای زیر خاک کردن بذر از دیسک استفاده می گردد .
اسلاید 9 :
آبیاری مزرعه
در نقاط مختلف کشوربسته به شرایط آب و هوایی مزرعه جو را چند بار آبیاری میکنندکه تعدادآن از 3 تا 6 مرحله متفاوت می باشد
.1برای سبز شدن (خاک آب(
.2برای ظهور ساقه ( ساق آب(
.3 برای بیرون آمدن خوشه ( خوشه آب(
.4آبی که در موقع رسیدن پرچم و مادگی و عمل تلقیح می دهند ( گل آب)
.5آبی که در موقع رسیدن دانه ها می دهند و موسوم به ( دان آب ) می باشد
اسلاید 10 :
آبيارى جو
در مناطقى که ميزان بارندگى سالانه ۲۵۰-۲۰۰ ميلىمتر است و گندم نمىتواند عملکرد اقتصادى توليد کند جو مىتواند جاى گندم را گرفته و عملکرد مقبول توليد کند