بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
سندرم رایتر ( Reiter's disease )
آرتریت نوعی آرتریت غیر چرکی حاد بر اثر عفونت در نقطه دیگری از بدن است (معمولاً ادراری تناسلی یا رودهای) که ممکن است با علائم خارج مفصلی همراه گردد. سندرم رایتر ( Reiter's disease ) (نوعی از آرتریت راکتیو) را بعنوان مجموعهای از علایم مختلف توصیف کرده اندو در این بین سه علامت عمده آرتریت ( Arthritis )اورتریت غیر گونوکوکی و التهاب چشم تشکیل تریاد مشخص این سندروم را میدهند.
اسلاید 2 :
آرتريت راکتيو و سندرم رايتر
سندرم رايتر تريادى از آرتريت، کونژنکتيويت و اورتيت غيرگونوکوکى را شامل مىشود. اين اصطلاح عمدتاً اهميت تاريخى دارد و هماکنون قسمتى از طيف آرتريت راکتيو است. آرتريت راکتيو نوعى آرتريت غير چرکى حاد بر اثر عفونت در نقطه ديگرى از بدن است (معمولاً ادرارى تناسى يا رودهاي) که ممکن است با علائم خارج مفصلى همراه گردد.
اسلاید 3 :
پاتوژنز
تا ۸۵% بيماران داراى آلوآنتىژن HLA-B27 هستند. گمان مىرود که در افرادى با پيشزمينه ژنتيکى مناسب، عفونتهاى رودهاى با گونههاى شيگلا، سالمونلا، يرسينيا و کامپيلوباکتر و يا عفونتهاى ادرارى تناسلى با کلاميديا تراکوماتيس و احتمالاً عوامل ديگر مىتوانند آغازگر آرتريت راکتيو باشند.
اسلاید 4 :
تظاهرات بالينى
بهدنبال عفونتهاى رودهاى نسبت جنسى ۱ به ۱ است ولى آرتريت راکتيو ناشى از عفونتهاى ادرارى تناسلى عمدتاً در مردان جوان ديده مىشود. در اکثر موارد در ۴-۱ هفته قبل از شروع علائم ديگر، علائم عفونت ادرارى تناسى يا رودهاى وجود دارد.
- عمومى - خستگي، بىحال، تب، کاهش وزن
- آرتريت - معمولاً حاد، غير قرينه، اليگوآرتيکولر، عمدتاً درگيرى اندام تحتاني. امکان وقوع ساکروايلئيت
- انتزيت - التهاب محل اتصال تاندونها و ليگامانها به استخوان. ”انگشت سوسيسىشکل“، فاسئيت پلانتار و تاندينيت آشيل شايع هستند.
- علائم چشمى - کونژنکتيويت (معمولاً خفيف)، يووئيت، کراتيت و نوريت اپتيک که بهندرت عرضه مىشوند.
- اورتريت - ترشحات متناوب. امکان دارد بدون علامت باشد.
- تظاهرات ادرارى تناسلى - پروستاتيت، سرويسيت، سالپنژيت.
اسلاید 5 :
- ضايعات مخاطى جدلى - ضايعات بدون درد بر روى گلانز آلت تناسلى مردانه (بالانيت Circinate Balanitis حلقهحلقه) و مخاط دهان در تقريباً يکسوم بيماران. کراتودرمان بلنوراژيکا (Keratoderma Blenorhagica): وزيکولهاى جلدى که هيپرکروتيک مىشوند و در پاشنهها و کف دست و پا شايعتر است.
- تظاهرات غير شايع - پلوروپريکارديت، نارسائى آئورت، تظاهرات نورولوژيک، آميلوئيدوز ثانويه
- سندرم رايتر مىتواند با HIV همراه گردد و علامتى از HIV باشد.
اسلاید 6 :
ارزيابى
- جستجوى کلاميديا با کشت، DFA يا EIA ترشحات گلو، اورترا سرويکس.
- کشت مدفوع مىتواند تشخيص پاتوژن رودهاى را فراهم کند.
- فاکتور روماتوئيد و ANA منفى است.
- امکان کمخونى خفيف، لکوسيتوز، افزايش ESR
- در موارد غير تيپيک ممکن است HLA-B27 مفيد باشد.
- بايد در تمام بيماران غربالگرى HIV انجام شود.
- آناليز مايع مفصلى - اغلب بسيار التهابى است. از نظر کريستال و عفونت منفى است.
- راديوگرافى - ممکن است اروزيونهائى همراه با ساخت مجدد استخوان از پريوست، استخوانسازى محل اتصال تاندون و ليگامان به مفصل و ساکروايلئيت (اغلب يکطرفه) ديده شود.
اسلاید 7 :
تشخيص افتراقى
آرتريت سپتيک (گرم + / -)، آرتريت گونوکوکي، آرتريت کريستالي، آرتريت پسورياتيک.
درمان
جويز طولانىمدت آنتىبيوتيکها ممکن است در بيمارى ناشى از کلاميديا مفيد باشد.
- NSAIDs (مثل ايندومتاسين ۵۰-۲۵ mg خوراکى روزى ۳ بار) در اکثر بيماران مفيد است.
- گلوکوکورتيکوئيدهاى داخل مفصلي
- سولفاسالارين حداکثر تا ۳g/d در دوزهاى منقسم مىتواند در بعضى از بيماران مبتلا به آرتريت پايدار کمک کند.
- ممکن است در يووئيت به گلوکوکورتيکوئيدهاى چشمى يا سيستميک نياز شود.
اسلاید 8 :
التهاب مفصلی ممکن است خفیف یا شدید باشد . معمولاً در مفاصل بزرگ پاها و در انگشتان پا به صورت غیرقرینه و حاد بروز میکند. علائم اولیه ۳ تا ۴ ماه طول میکشد. در برخی از بیماران، التهاب مفصلی ظرف چند سال عود میکند.
تشخیص سندرم رایتر در مرحله حاد، با وجود علائم چشمی ، مفصلی و اورتریت به سادگی انجام می گیرد ، ولی در مواردی که بیماری عود کرده و مزمن می شود، به علت فقدان مجموعه این علائم و غلبه داشتن دردهای مفصلی تشخیص های مختلفی مطرح می شود . در این مرحله توجه به چند علامت رادیولوژیکی جهت تشخیص بیماری و افتراق آن از سایر موارد مشابه کمک مؤثری می باشد.
اسلاید 9 :
علاوه بر علائم غیر اختصاصی نظیر تورم نسوج نرم ، کاهش فاصله مفصلی و خوردگی استخوانهای اطراف مفاصل ، وجود خارهای بزرگ و نامنظم در قسمت خلفی پاشنه همراه پریوستیت ، سطح کف پایی استخوان پاشنه و ضایعه مفصل بین متاتارس و شست پا در بسیاری از نوشتجات اختصاصی سندرم رایتر شناخته شده. مفاصل اندام تحتانی شایع ترین نقاط ابتلاء هستند و دانستن این نکته لازم است که زانو گر چه اغلب مبتلاست ولی علائم رادیولوژیک قابل توجهی ندارد وبرای بررسی تغییرات رادیولوژیک این سندرم لازم است رادیوگرافی از مفاصل مچ و کف پا به عمل آید. علاوه بر علائم یاد شده که در سندرم رایتر شایع تر از سایر موارد دردهای مفصلی است، شیوع ضایعات در مفاصل اندام تحتانی و عدم تقارن ضایعه در مفاصل ساکروایلیاک وجوه افتراق از آرتریت روماتوئید و اسپوندیلیت انکیلوزان می باشد. در این مقاله نمونه ای از تغییرات رادیولوژیک این بیماری ارائه شد.