بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
یکی از مسائل مورد توجه مطالعات جامعه شناسي تکدی گری است که با ساخت های اجتماعی - اقتصادی هر جامعه ای در ارتباط است و به عنوان نوعي از معلوليت هاي اجتماعي به شمار مي آيد.
اسلاید 2 :
در واقع از عوارض توسعه صنایع و تکنولوژی در شهر های بزرگ ، اشتغال و گرفتاری پیچیده مردم و بی خبری آنان از یک دیگر است . گروهی قادر به شرکت در فعالیت های اجتماعی نیستند و جایگاهی برای خود نمی یابند و راهی برای امرار معاش آنان وجود ندارد ;
این افراد در گرداب ولگردی می افتند و اغلب از راه تکدی روزگار می گذرانند.
اسلاید 3 :
مسائل عمده ی گروه متکدیان و ولگردان علاوه بر سربار بودن ، آمادگی ارتکاب جرایم گوناگون است. در اکثر جرایم ردپای متکدیان و ولگردان مشاهده می شود و این گروه را نیز باید جزء معلولان اجتماعی دانست .
تعداد متکدیان شاخص اساسی در شناسایی عقب افتادگی یک جامعه به شمار می آید، از جانب دیگر به روشنی محرومیت را با تمامی ابعادش هم مادی و هم روانی به منصه ظهور می گذارد .
اسلاید 4 :
ولگرد نيزكسي است كه وسيله معاش معلوم ندارد و از روي بي قيدي و تنبلي در صدد تهيه كار براي خود بر نمي آيد
منظور از ولگردي سرگرداني در اجتماع بدون داشتن هدف و يك زندگي مشخص و گذراندن زندگي از طرقي مانند گدايي خوابيدن كنار خيابان ها و اماكن عمومي و ... است و اصولا همراه با بيكاري وتكدي گري است.
اسلاید 5 :
مفهوم تکدی :
روندي است که به موجب آن فرد متکدی بدون ارائه خدمتی از دسترنج دیگران بهره مند می شود و زندگی می گذراند.
متکدی کیست ؟
هر یک از افراد جامعه را که نه صاحب حرفه اند و نه در تولید اجتماعی ، مشارکتی دارند و همواره با شیوه ها و شگردهای متنوع ، انگل و زائده اجتماعی هستند ، متکدی می گویند .
اسلاید 6 :
خصوصیات تکدی گری :
1- متکدی از مسئولیت های اجتماعی معاف است .
2- متکدی به خاطر نیازمندی مورد سرزنش قرار نمی گیرد .
3- چنین شخصی انتظار دارد که دیگران به او کمک کنند .
4- در تولید اجتماعی مشارکت نداشته و از دسترنج دیگران زندگی می گذراند .
اسلاید 7 :
عوامل تکدی گری :
پدیده ی تکدی گری با دو عامل مهم به وجود می آید که عبارتند از :
کمک دهنده و کمک گیرنده
کمک دهنده به 4 دسته تقسیم می شود :
1- عده ای بر اساس وظیفه ی شرعی به فقرا و مستمندان کمک می کنند
2- گروهی دیگر آنرا وظیفه ی انسانی و نوع دوستی می دانند
3- تعدادی به علت اینکه نیازمند بودن را یک نقص اجتماعی می دانند خود را در رفع این نقیضه مسئول می دانند
4- کسانی هستند که کمک های خود را با نیت نذر و صدقه انفاق می کنند
اما متکدیان به دو دسته ی اصلی تقسیم می شوند :
اسلاید 8 :
دسته ی اول آنان هستند که الزاما تنگ دست و تحت فشار معیشتی نبوده و بلکه از همان اوايل کودکی در محیطی با تفکر تکدی گری پرورش یافته و فطرتا دارای روحیه ی تکدی گری شده اند.
دسته ی دوم آنان هستند که حقیقتا تنگ دست بوده و تحت فشار معیشتی قرار دارند و از نظر جسمی و یا ذهنی معلول و قادر به انجام کارهای مولد در سطح اجتماع نيستند و حتی بخشی از آنان ممکن است طبع تکدی گری نداشته و ذاتا گدا و گداپرور نباشند.
اسلاید 9 :
انواع تکدی :
1- تکدی پنهان یا آبرومندانه :
مانند دراویش ، دعا نویسان ، کولی ها
- دراویش :
افرادی که با کشکول و تبرزین و با زمزمه ی اوراد و اذکار و یا خواندن اشعار و قصه های ملی و مذهبی به گدایی می پردازند . در گذشته عمده ترین متکدیان ، دراویش بودند .
اسلاید 10 :
- دعا نویسان :
کسانی هستند که روی کاغذهای طومارمانندی دعا می نویسند و به عنوان نسخه ی شفا بخش به مردم و افراد نیازمند و ساده لوح می فروشند در جوامع کوچکتر و شهرستان هايي که بافت سنتی دارند ، از ارزش ویژه ای برخوردارند.
- کولی ها :
مردمی صحرا نشین و بیابان گرد هستندكه با فالگیری ، کف بینی و بند بازی ، زنان و مردان ساده لوح را فریب می دهند و از این طریق مبالغی را دریافت می کنند .