بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
اهمیت تاریخی واقتصادی
قدمت کشت و کار و نگهداری گلها در ایران شاید همزمان با شروع کشاورزی بوده است. ایران یکی از خواستگاهها و زادگاههای طبیعی گیاهان زینتی از جمله لاله، سنبل، زنبق، سیکلامن و برخی از درختچهها و تعداد زیادی از درختان میوه بشمار میآید، و در منابع علمی دنیا اسناد و مدارک مربوط به این موضوع موجود است. ولی از نظر اقتصادی و صادرات گل و گیاه هنوز موقعیت مناسبی در سطح دنیا ندارد.
اسلاید 2 :
جایگاه ایران از نظر جغرافیایی:
1- ایران در یک منطقه پر رود با طول روز بلند و روشنایی کامل آفتاب قراردارد و از این نظر میتواند در بسیاری از هزینههای مربوط به گرم کردن و روشن نگه داشتن گلخانهها که برای کاشت و تکثیر گیاهان زینتی اهمیت زیادی دارد، صرفه جویی کند.
- موقعيت ايران بدليل قرار داشتن در کنار کشورهاي پر مصرف گل و گياه از نظر اقتصادي حائز اهميت است. همسايههاي شمالي و جنوبي ايران از خريداران بسيار خوب گياهان زينتي هستند. ايران با داشتن يک بازار متعادل و نسبتاً ثابت و دائمي قادر است جايگاه واقعي خود را در اين عرصه پيدا کند.
از لحاظ موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی و همچنین وضعیت نیروی کار، ایران در مقایسه با هلند از موقعیت مناسبتر و ارزانتری برخوردار است .
اسلاید 3 :
شرایط آب و هوایی برای گلها
تاكنون 14 گونه اقليم آب و هوايي در جهان شناسايي شده كه از اين تعداد 12 گونه آن در سرزمين پهناور ما وجود دارد.
هلند يكي از كشورهاي موفق در امر صادرات گل به جهان است، اين كشور با يك چهلم مساحت ايران بيش از 57 درصد كل صادرات گل و گياهان زينتي دنيا را از آن خود كرده و در صدرقرارگرفته.ما از نظر توليد گل و گياه، كشور هفدهم دنيا هستيم.
اسلاید 4 :
موسسات و مراكز پرورش گل و گياه شامل سه دسته كلي ميشوند :
۱ – موسسات توليدي گل و گياه :
اين موسسات هركدام به وسائل تهيه گلها و گياهان خاصي كه پرورش مي دهند مجهز هستند .در اين موسسات گلخانه ها داراي تجهيزات و وسعت زیاد میباشند كه بصورت حرفه اي به توليد ميپردازند.
۲ – موسسات عمومي و شهري :
مثل شهرداريها كه مسئول اداره پاركهاي عمومي ، ميدانها ، درختان خيابانها و بلوارها و ساير مكانهاي شهري و عمومي مي باشند .اين موسسات نيز بنوبه خود از امكانات ضروري براي تكثير و كاشت و داشت گياهان و درختان زينتي استفاده مي نمايند .
۳ – افراد علاقمند :
يا به عبارت ديگر آماتورها كه در باغ ، باغچه يا محيط بسته خانه و آپارتمان خود گلها را مي كارند و نگاهداري مي كنند.
اسلاید 5 :
گیاهانی که در گلکاری مورد توجه قرار گرفته اند به چند دسته تقسیم می شوند:
1 -آنهایی که دارای اندام زینتی هستند و گل ندارند مانند انواع سرخس...
2 -گیاهانی که برگ آنها زیباست مانند انواع نخل ، شمشاد و...
3 -درختچه های گلدار مانند گل سرخ ، یاس خوشه ای و...
4 -گیاهان دائمی مانند نباتاتی است که چندین سال زندگی می کنند
5 -گیاهان سوخوار (پیازی)
اسلاید 6 :
گیاهان برای گل دادن به طول روز متفاوت و هوای خاصی نیاز دارند
گیاهان روز بلند :
ابری ، اطلسی ،تنباکو زینتی ، ختمی ؛رعنا زیبا ، شاه پسند ، گل میمون، گل گندم .
گیاهان روز کوتاه :
آهار ، تاج خروس ، جعفری آفریقایی ، سلوی، شاه اشرفی ، کوکب گیاهان بی تفاوت :
پريوش ، حنا، تکمه ای، بگونیای همیشه گلدار،بنفشه آفریقایی .
اگر کشت گیاهان روز کوتاه زود و در زمستان انجام شود گلدهی در مدت زمان کمتری نسبت به زمانی که کاشت بذر در بهار صورت گیرد ، انجام می شود.
اسلاید 7 :
الف – گلهاي یکساله فضای سبز: گیاهانی هستند که چرخه کامل زندگی یعنی از جوانه زدن بذر تا تولید گل و بذر جدید را در یک فصل رشد کامل می نمایند. لازم به ذکر است یک فصل رشد ممکن است شامل یک فصل تقویمی و یا بیشتر ولی حداکثر تا یکسال به طول می انجامد این گیاهان پس از تولید بذر خشک می شوند و می میرند.
از جمله این گیاهان می توان به گل اطلسی ، لادن،بنفشه،شب بو،ستاره اي،ميمون،هميشه بهار، شاه پسنديكساله،قرنفل،گل ناز،آفتابگردان زينتي،ميناي پرپر،ميناي چمني و جعفری اشاره کرد که تمامی چرخه زندگی آن از کاشت بذر تا تولید گل و تولید بذر در یک فصل رویش محقق می شود. نکته مهم این است که در گلهای یکساله گاهی گروههایی از گیاهان دوساله و یا چند ساله وجود دارد ولی بعلت اینکه فقط در سال اول گلهای آنها با ارزش می باشد پس از تولید مرحله اول گل دیگر ارزش نگهداری ندارند که از این گروه می توان به میمون و مینای چمنی اشاره کرد.
اسلاید 8 :
ب –گلهای دو ساله فضای سبز:
در فضای سبز گلهای دوساله به گیاهانی اطلاق می شود که چرخه کامل زندگیشان در دو فصل رشد تکمیل می شود. لازم به ذکر است که دو فصل رشد گیاهی منطبق با دو فصل تقویمی نیست بطوریکه دو فصل رشد عموما" بیشتر از یکسال شمسی و حداکثر تا دو سال تقویمی به طول می انجامد. این گیاهان در سال اول فقط رشد رویشی می نمایند یعنی فقط شاخ و برگ تولید می نمایند و در طی این فصل رشد ، مواد غذایی را در اندامهای مختلف خود ذخیره می نماید و در سال دوم به گل می نشینند ( به شکوفایی می رسند ) و تولید بذر نموده و پس از رسیدن بذر می میرند .
گیاهان دو ساله در سال اول فاقد ساقه بوده و بر روی زمین گسترش می یابند و برای تولید ساقه حقیقی یعنی ساقه گل دهنده احتیاج به یک دوره سرما دارند پس از اینکه در زمستان سرمای لازم را دریافت نمودند در سال دوم ساقه گلدهنده که معمولا" طویل می باشد ایجاد می شود از جمله این گیاهان گل شب بو،ژربرا،تاج الملوك،كوكب كوهي،شقايق نعماني، می باشد.
اسلاید 9 :
گلهای نشایی :
روش افزایش اکثر گیاهان نشایی از بذر است .
کشت این گلها به دو طریقه کلی انجام میشود.
یکی در زمین و در هوای آزاد و دیگری در گلدان و ظروف کاشت دیگر.
طبیعی ترین و آسان ترین روش گلکاری روش اول یعنی کاشت در هوای آزاد است .
زمان کاشت بذر به زمان عرضه گل به بازار و محل بستگی دارد. از آنجایی که تنوع زیادی در رویش و زمان گل دهی گیاهان بسته به شرایط محیطی دیده می شود بنابراین نمی توان برنامه هایی را برای کاشت بذر در مقیاس های بین المللی ارائه کرد. حتی در یک محل نیز شرایط از یک سال به سال دیگر تغییر می کند. بهترین برنامه ها نیز نمیتواند ارتباط دقیقی بین کاشت و عرضه به بازار برقرار سازد اماعدم اطمینان را تا حد زیادی از بین میبرد.
اسلاید 10 :
برنامه کاشت به این مسئله که آیا گیاهان را روی گل و یا به صورت گیاه سبز به بازارعرضه کنیم بستگی دارد.
از جمله عوامل قابل کنترل در برنامه ریزی دما است. تنوع دمایی موجب تنوع زمانی میشود،چون بذر در دماهای مختلف خاک، در زمانهای متفاوتی سبز میشود. و از طرف دیگر سرعت رشد گیاه سبز تحت تاثیر قرار میگیرد. با توجه به آب و هوای محل میتوان روزهای لازم از کاشت بذر تا زمان گل دهی گیاهان را تعیین کرد و در تولید تجاری از آن بهره جست.