بخشی از مقاله
سیگار
سیگار از بالا میسوزد و به شکل خاکستر درمیآید.
سیگار استوانهٔ کاغذی کوچکی معمولاً به طول کمتر از ۱۲ سانتیمتر و قطر نزدیک به ۱۰ میلیمتر است که از برگهای بریده شده یا عملآمدهٔ تنباکو پر میشود. طرز استفاده آن این طور است که یک طرف آن را آتش میزنند، و از طرف دیگر (که معمولاً فیلتر دارد) هوا را به درون ریهها میکشند (پُک زدن). نیکوتین موجود در دود تنباکو سبب مسمومیت خفیف و بروز حالت سرخوشی کوتاهمدت میشود. سیگار را با پیچیدن تنباکو در کاغذ سیگار که کاغذ نازکی است درست میکنند، و یا، در بیشتر موارد، سیگارهای آماده دارای نام تجاری ساخت کارخانههای تولید سیگار را خریداری میکنند. تفاوت سیگار با سیگار برگ در آن است که سیگار برگ در برگ تنباکو پیچیده میشود و فیلتر ندارد.
اعتیاد به سیگار
اعتیاد به سیگار که در واقع وابستگی به نیکوتین است به سرعت حاصل میشود.تقریبا ۸۵٪ افرادی که فقط یک عدد سیگار کشیدهاند به مصرف آن ادامه دادهاند.نیکوتین با فعال کردن سیستم پاداش دوپامینی باعث اعتیاد به سیگار میشود.
زیانهای سیگار
پژوهشهای بسیاری در دنیا انجام شده که بر مضر بودن مصرف سیگار دلالت میکنند. با این وجود، شرکتهای تولید سیگار این پژوهشها را بیاساس و اثبات نشده میخوانند و به تبلیغ گستردهٔ سیگار در کشورهای مختلف جهان ادامه میدهند. در بیشتر کشورهای جهان، به جز مناطق آزاد، از سیگار مالیات سنگینی دریافت میشود (تا چند برابر قیمت اولیه) و سعی میشود این پول خرج بهبود سلامت مردم آن کشور شود. پژوهشهای زیادی نیز سیگار را از عوامل اصلی سرطان میدانند.
سودمندی احتمالی
رشته پژوهشهایی نشان میدهند که نیکوتین سیگار شاید از برخی از آسیبهای مغزی پیشگیری کند نتیجه یک رشته تحقیقات حاکی است که احتمال ابتلا به بیماری پارکینسون در میان کسانی که سلامت خود را بیشتر به خطر میاندازند، از جمله سیگاریها به مراتب کمتر است. سودمندی نیکوتین سیگار برای برخی از بیماریهای دیگر مانند آلزایمر نیز در پارهای از پژوهشها دیده شدهاست .
نامهای تجاری معروف سیگار در بازار ایران
سیگارهای ایرانی
• فروردین
• اردیبهشت
• تیر
• بهمن
• ۵۷
• اشنو ویژه
رابطه سیگار و بیماریها
طبق تحقیقات سازمان جهانی بهداشت در هر ٨ ثانیه یک نفر در دنیا به علت استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهد. نتایج تحقیقات حاکی از آن است چنانچه افراد در سنین نوجوانی شروع به کشیدن سیگار کنند (بیش از ٧٠ درصد موارد سیگاری شدن در این مرحله اتفاق میافتد) و مدت ٢٠ سال یا بیشتر به این عمل ادامه بدهند بین ٢٠ تا ٢٥ سال زودتر از افرادی که به هیچوجه در زندگی سیگار نکشیدهاند، خواهند مرد. تنها سرطان ریه یا بیماریهای قلبی پیامدهای استعمال دخانیات نیست بلکه مجموعهای از مسایل و مشکلات بهداشتی در ارتباط با مصرف مواد دخانی وجود دارد که میتواند به لحاظ شرایط جسمانی و مقاومت ایمنی در افراد سیگاری بروز میکند، که برخی از آنها عبارتند از:
از دست دادن موها
با تضعیف سیستم ایمنی افراد سیگاری در اثر مصرف مواد دخانی، بدن این افراد مستعد ابتلا به انواع بیماریها از جمله «لوپوس اریتماتوز» میشود که این بیماری میتواند عامل از دست دادن موها، ایجاد زخم در دهان، جوشهای پوست روی صورت، سر و دستها شود.
آب مروارید (کاتاراکت(
افراد سیگاری ٤٠ درصد بیش از افراد دیگر در معرض ابتلا به آب مروارید، کدر شدن عدسی چشم و ممانعت از عبور نور و در نهایت نابینایی هستند.
چین و چروک
استعمال دخانیات باعث از بین بردن پروتئینهای انعطاف دهنده پوست میشود؛ همچنین باعث تحلیل بردن ویتامین A و محدود کردن جریان خون در عروق پوست میگردد. پوست افراد سیگاری خشک و دارای خطوط و چین خوردگیهای ریزی در اطراف لبها و چشمهاست.
ضایعات شنوایی
افراد سیگاری ٣ برابر بیش از افراد غیر سیگاری به عفونت گوش میانی دچار میشوند.
سرطان پوست
افراد سیگاری ٢ برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست (پوسته پوسته شدن، برجستگی روی پوست) قرار دارند
فساد دندانها
افراد سیگاری ٥/١ مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر از دست دادن زودرس دندانها هستند.
پوکی استخوان
منواکسید کربن یکی از اصلیترین گازهای سمی در خروجی اگزوز اتومبیل و دود سیگار است، میل ترکیبی این گاز با خون بسیار بالاتر از اکسیژن است. این گاز باعث کاهش قدرت عمل اکسیژن در خون افراد سیگاری حرفهای تا ١٥ درصد میشود. استخوانهای افراد سیگاری تراکم خود را از دست داده و به راحتی شکسته میشود همینطور زمان التیام یافتن و جوش خوردن آنها پس از شکستگی تا ٨٠ درصد افزایش پیدا میکند.
بیماریهای قلبی
بیماریهای قلبی ـ عروقی ناشی از استعمال دخانیات بیش از ٦٠٠ هزار نفر را در سال در کشورهای توسعه یافته از بین میرود استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار خون، افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و گرفتگی عروق و نهایتا ایجاد حمله قلبی و سکته میشود.
زخم معده
استعمال دخانیات مقاومت معده را در برابر باکتریها پایین میآورد؛ همچنین باعث تضعیف معده در خنثی سازی اسید معده و مقاومت در برابر آن بعد از غذا خوردن و بر جای ماندن باقیمانده اسید در معده و در نتیجه تخریب دیواره آن میشود. زخم معده افراد سیگاری به سختی درمان میشود و احتمالی بهبودی آن تا زمانی که فرد سیگاری اکثرا اندک است.
تغییر رنگ انگشتان
قطران موجود در دود سیگار در اثر استعمال مستمر دخانیات روی انگشتان و ناخنها جمع شده و باعث تغییر رنگ آنها به قهوهای مایل به زرد میشود.
تغییر شکل دادن سلولهای جنسی در مردان
استعمال دخانیات باعث کاهش تعداد اسپرم و کاهش جریان خون در آلت تناسلی مردان و ناتوانی جنسی در این افراد میشود. ناباروری جنسی در مردان سیگاری نیز متداولتر از افراد غیر سیگاری است.
سرطان
بیش از ٤٠ عنصر سرطانزا در دود سیگار وجود دارد احتمال سرطان ریه ٢٢ مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری است. طبق تحقیقات بی شماری که انجام شده است در صورت ادامه استعمال دخانیات توسط افراد سیگاری، احتمال مبتلا شدن آنها به انواع سرطانهای دیگر از قبیل زبان، دهان، غدد، بزاق و حلق (٦ تا ٢٧ برابر)، سرطان بینی (٢ مرتبه بیشتر)، گلو (١٢ مرتبه)، مری (٨ تا ١٠ برابر)، حنجره (١٠ تا ١٨ برابر)، معده (٢ تا ٣ برابر)، کلیه (٥ برابر)، آلت تناسلی مرد (٢ تا ٣ برابر)، لوزالمعده (٢ تا ٥ برابر) مقعد (٥ تا ٦ مرتبه) وجود دارد.
ترک سیگار
مضرات استفاده از سیگار
سیگار یکی از دلایل اصلی بروز سرطان ریه است و متاسفانه زمانی تشخیص داده میشود که فرد 6 ماه بیشتر شانس زنده ماندن ندارد. به علت اثرات نیکوتین بر کار قلب و افزایش فشار خون اغلب سیگاریها با سکتههای قلبی فوت میکنند. سیگار باعث غلیظ شدن خون و لخته شدن آن شده و سبب صدمه به مغز ، فلج ، سکتههای مغزی و مرگ میشود. چسبندگی و غلیظ شدن خون سبب بسته شدن سرخرگها و یا سایر اعضا میشود که منجر به قطع عضو خواهد شد.
با مصرف سیگار ، مسیرهای ورود هوا در بدن تنگ و مسدود شده و سبب آمفیزم و برونشیت و زمین گیر شدن فرد میشود. سرطانهای دهان ، گلو ، ریه ، مثانه و پانکراس در افراد سیگاری شایع است. زخمهای معده و اثنی عشر و مری اغلب در سیگاریها مشاهده میشود. افراد سیگاری اغلب مسنتر از سن واقعی خود به نظر میرسند چون سیگار سبب پیر شدن و فرسوده شدن سریعتر پوست میشود. خطر مرده در افراد سیگار 4 برابر افراد غیر سیگاری است. 40 در صد افراد سیگاری قبل از سنین بازنشستگی فوت میکنند افراد غیر سیگاری حداقل 6 ساله بیشتر از سیگاریها عمر میکنند.
ترک سیگار یک موضوع همیشه مهم برای سلامتی
اعتیاد به سیگار سختترین و بدترین نوع اعتیاد ما است که ترک آن فواید زیادی برای سلامتی فرد به ارمغان خواهد آورد ترک سیگار یکی از بهترین کارهایی است که افراد سیگاری میتوانند در شرایطی انجام دهند تا به سلامت بدن خود کمک کنند بالغ بر 300 ماده شیمیایی خطرناک در دود سیگار وجود دارد قریب به 5 درصد منواکسید کربن (همان گاز کشنده کربن از اگزوز ماشینها خارج میشود) در دود سیگار وجود دارد و همین امر باعث کاهش جذب مقدار مناسب اکسیژن از خون میشود تیری که در آسفالت خیابانها استفاده میشود در دود سیگار نیز وجود دارد و میتواند سبب بروز سرطان شود.
نیتروز ماده شیمیایی دیگری است که مصرف یک در میلیارد آن در مواد غذایی غیر مجاز شناخته شده است که دود سیگار حدود 5000 در میلیارد از این ماده موجود است. سایر موادی که با دود سیگار استنشاق میشود عبارتند از:
• آمونیاک (ammonia): مادهای که در مواد منفجره در پاک کنندهها و سفیدکنندهها توالت بکار میرود.
• سیانید (Cyanide): که سمی کشنده است.
• فنلها: که در پاک کنندههای رنگ بکار میروند.
برنامه چگونگی ترک سیگار
خود را برای ترک سیگار آماده کنید!
فکر کنید ببنید که چه موقعی شما میل به دود کردن سیگار پیدا میکنید. آیا موقع روشن کردن سیگار در لحظهای که قصد استراحت و متوقف کردن کاری را دارید؟ آیا وقتی به دوستی میرسید، بیاختیار قصد تعارف سیگار به او و روشن کردن سیگار را دارید؟ آیا پس از صرف غذا ، مایلید سیگاری دود کنید؟ آیا حضور در مکان خاصی شما را به استعمال دخانیات مایل میسازد؟ و آیا ...؟
پس از تفکر درباره این آیاها برنامه ریزی کنید که چگونه خود را در موقعیتی قرار ندهید. که میل یه سیگار کشیدن در شما را زنده نماید. بکوشید که مرتبا مشغول انجام کاری باشید. مثلا اگر پس از غذا میل به سیگار پیدا میکنید، بکوشید پس از صرف غذا ، بیدرنگ از سر سفره و یا میز غذا بلند شوید و یا کار دیگری انجام دهید. اگر دوستان شما در شما میل به کشیدن سیگار را ایجاد میکنند بکوشید از آنها دوری کنید. مطمئنا اگر آنها دوستان خوبی باشند و بدانند شما برای ترک سیگار مصمم هستید آنها هم در این راه باید شمار را یاری کنند. فراموش نکنید که تغییر برنامههایی که شما را به کشیدن سیگار سوق میدهد نیازی نیست که دائمی باشد. به محض اینکه شما این عادت زشت و ناپسند را ترک کردید میتوانید برنامه قبلی و روزمره خود را بطور عادی برقرار نمایید.
روزی را برای شروع انتخاب کنید!
برای ادامه استعمال دخانیات و یافتن بهانه برای این که آن را ترک نکنید معمولا با مشکلی مواجه نیستید. از اینرو باید برای شروع و اجرای تصمیم خود روزی را برگزینید. نباید این روز روزی باشد که تحت فشارهای عصبی هستید تردیدی نیست که یافتن یک روز مناسب برای شروع ترک سیگار ممکن است آسان نباشد، ولی بکوشید هر چه زودتر وقت چنین روزی را تعیین کنید. فراموش نکنید که وسوسههای ادامه اعتیاد شما را در انتخاب این روز دچار تنبلی و تردید میکند. پس بکوشید هر چه زودتر ، روز شروع ترک اعتیاد را در تقویم زندگی خود مشخص کنید.
کشیدن سیگار را متوقف کنید!
روشن کردن و دود کردن سیگار را در روز تعیین شده "روز شروع ترک سیگار" متوقف کنید. بسیار آسان است. کار دیگری احتیاج نیست که انجام دهید. فقط سیگاری روشن و دود نکنید.
تحمل کنید و سیگار نکشید!
یک روز تحمل کردهاید. و هر روز دیگری که به روز اول افزوده میشود بدون این که سیگاری کشیده باشید، پیروزی بزرگی محسوب میشود. هر لحظه که احساس میکنید به کشیدن سیگار احتیاج دارید به خودتان بگویید که "چقدر احساس سلامتی میکنید." پولی را که برای خرید سیگار هزینه میشد، حالا میتوانید برای امر دیگری اختصاص دهید. بکوشید با پولی که اینک پس انداز میشود برای خاطرتان کاری انجام دهید.
بسیاری از معتادان به سیگار میگویند چندین بار آن را ترک کردهاند ولی دوباره کشیدن آن را در نتیجه غلظت از نو آغاز کردهاند. دکتر ظهیرالدین میگوید در اینگونه مواقع ناامید نشوید. خود را نبازید. چون این ناشی از بیارادگی شما نیست. در جامعه ما که متاسفانه مقرراتی برای جلوگیری از استعمال دخانیات در محیط کار و اماکن عمومی نیست این احتمال وجود دارد که میل به کشیدن سیگار در فردی که تازه سیگار را ترک کرده است زنده شود. و یا در محیطی سیگار بکشد که دیگران را دچار خطر نسازد.
بعد از ترک سیگار
در طی 20 دقیقه فشار خون و ضربان نبض کاهش مییابد. در طی 2 ساعت راههای تنفسی آرام شده و حجم تنفسی ریه افزایش مییابد و فرد میتواند به راحتی تنفس کند. در عرض 8 ساعت سطح منواکسید کربن و سطح اکسیژن به حالت عادی بر میگردد. در مدت 24 ساعت خطر حمله قلبی کاهش مییابد در طی 11 الی 3 ماه جریان خون و اعمال ریه تا یک گرم بهبودی یابد. در عرض 5 سال خطر سرطان ریه به نصف کاهش مییابد در مدت 10 سال پس از ترک سیگار ریه فرد همانند افراد غیر سیگار خواهد شد.
برنامه چگونگی ترک سیگار-مواد غذایی مفید برای ترک سیگار
عنوان : چرا هنوز سیگار میکشید؟
!چرا هنوز سیگار میکشید؟
همة ما ازآ مارهای هولناک، عوارض کشنده و صدماتی که سیگار به قلب و ریهها وارد میکند، اطلاع داریم. با این وجود، هنوز بسته سیگار را بر میداریم و سیگاری روشن میکنیم. چرا؟
مسئله بسیار مهمی در مورد سلامت زنان وجود دارد که همه آن را نادیده میگیریم. این مسئله یک نکته روانشناسی است. از سال 1950 به بعد، میزان مرگ و میر ناشی از سرطان ریه در زنان ششصد درصد افزایش یافته است و این مسئله باعث شده سرطان ریه یکی از کشندهترین سرطانها در زنان شناخته شود.
سیگار عامل موثر در 87% از سرطانهای ریه است. در ایالات متحده امریکا، بیماریهای قلبی بیش از هر عامل دیگری باعث مرگ زنان میشود و زنان سیگاری شش برابر بیشتر در معرض حملة قلبی قرار دارند، به علاوه استشمام دست دوم(دودی که در اثر کشیدن سیگار شخص دیگری توسط فرد استشمام میشود) زندگی نزدیکترین و عزیزترین کسان ما را تهدید میکند. مردان در این زمینه دست به کار شده اند، درصد مردان سیگاری از سال1960 تاکنون تقریباً به نصف رسیده است. ولی آمار زنان رضایت بخش نبوده و تنها 35% کاهش یافته است. چه اتفاقی رخ داده است؟
اطلاعات دائماً در دسترس ما قرار میگیرد. کشیدن سیگار واقعاً بهترین روش برای خودکشی است. پس چرا با وجود تمام ذکاوت و توانایی، سیگار را ترک نمیکنیم؟
بدون شک نیکوتین یک ماده اعتیاد زای قوی است که به اندازه هروئین خطرناک است و ظرف چند هفته فرد را به دام میاندازد. در واقع شروع مجدد مصرف سیگار، دو برابر بازگشت به مصرف هروئین است. با هر بار پک زدن به سیگار، نیکوتین به صورت قطرههای ریز قیر وارد ریهها میشود و از آنجا جذب خون میشود. در کمتر از بیست ثانیه نیکوتین وارد مغز میشود و موجب میشود دوپامین، که یک فرستنده عصبی مربوط به احساس خوش است، آزاد شود. ولی تأثیر آن مدت زیادی طول نمیکشد. با پایین آمدن میزان نیکوتین در خون، این حالت نیز از بین میرود و شما بدون انگیزه قبلی سیگار دیگری روشن میکنید، تا سطح نیکوتین در خون را به حالت اول بازگردانید.
به قول دکتر الکساندر برخوروف استادیار دانشکده پزشکی تگزاس:
بدن برای نیکوتین بیشتر فریاد می زند
عنوان : مواد غذایی مفید برای ترک سیگار
در حال حاضر سرطان ریه بیشترین میزان کشتار را در میان انواع سرطان ها ( بدون در نظر گرفتن سرطان پوست ) به خود اختصاص داده است. از آنجایی که تمام افراد درگیر با این بیماری جمعیت دودی هستند ( سیگاری ها ) و گرایش جوانان به استعمال دخانیات از روند رو به رشدی برخوردار است، بر آن شدیم تا راهکارهایی را برای ترک سیگار به شما توصیه کنیم، زیرا استعمال دخانیات، نه تنها مضرات فردی را به دنبال خواهد داشت، بلکه اشخاص مرتبط با افراد سیگاری نیز جزو جمعیت در معرض خطر به شمار می آیند. اگر تصمیم گرفته اید سیگار را ترک کنید، از برخی مواد غذایی که ممکن است وابستگی شدید شما را به دود سیگار کاهش دهد، استفاده کنید.
جو دوسر
خوردن جو دوسر و فرآورده های آن ممکن است به شما برای ترک سیگار و رهایی از اعتیاد به نیکوتین کمک کند. این ماده غذایی سرشار از فیبر، ویتامین B1 ( چیزی که برای آرامش اعصاب و روان ضروری است)، ویتامین های E و C و سایر املاح است.
در آزمایشی که در یک جمعیت 13 نفره در هند، انجام گرفته بود، مشاهده شد 5 نفر از آنهایی که از جو دوسر استفاده کرده بوند به کلی سیگار را ترک کردند و در 7 نفر، تعداد سیگاری که دود می کردند به نصف کاهش یافته و فقط یک نفر بود که مصرف جو دوسر در او تغییری ایجاد نکرده بود (مقاوم به هر نوع درمان)!! نتیجه آزمایش، یافتن عصاره جو دوسر به عنوان یک ماده موثر در ترک اعتیاد به سیگار بود.
اسفناج
اسفناج و برگ چغندر حاوی اسید فولیک، ویتامینC، بتاکاروتن و قند هستند که به دلیل قلیایی کردن محیط بدن در ترک سیگار موثرند. اثر این مواد به این شکل است که میزان ماده اعتیاد آور نیکوتین را در بدن تا مدتی در سطح بالایی نگه می دارند و در نتیجه نیاز شخص به مصرف نیکوتین را کاهش می دهند، بنابراین افزایش مصرف مواد غذایی که محیط بدن را قلیایی می کنند، در ترک سیگار مفید هستند.
کشمش، انجیر خشک و بادام
این مواد غذایی به راحتی قلیایی بودن بدن را افزایش می دهند، بنابراین تمایل به سیگار را کم کرده، در نتیجه ترک سیگار را راحت تر خواهند کرد. بنابراین اگر مقداری آجیل در جیب خود بگذارید، هر بار که به قصد سیگار، دست در جیب می کنید کشمش، انجیر خشک و بادام به جای سیگار در آورید.
آدامس های نیکوتین دار
بهتر است یادآور شویم اگر از آدامس های حاوی نیکوتین که مخصوص ترک سیگار هستند، استفاده می کنید، مواد اسیدی را (موادی که محیط بدن را اسیدی می کند) مصرف نکنید، زیرا خاصیت خنثی کننده خواهند داشت. مواد اسیدی شامل؛ انواع نوشابه ( کوکاکولا، قهوه، آبمیوه و ماءالشعیر )، گوشت قرمز، ماهی، تخم مرغ، بادام زمینی، حبوبات و … است. کارشناسان توصیه می کنند حداقل 15 دقیقه قبل از مصرف این آدامس ها، از خوردن مواد اسیدی خودداری شود.
جوش شیرین
جوش شیرین در واقع یک ماده قلیایی است که قادر است میل به سیگار را از بین ببرد. در آزمونی که توسط دکتر داوتن انجام شد، این نتیجه به دست آمد؛ عده ای از سیگاری ها که از جوش شیرین استفاده کرده بودند پس از 5 هفته به طور کلی سیگار را ترک کردند. اما از آنجایی که جوش شیرین ماده ای است که از بین برنده ویتامین ها بخصوص ویتامین B1 در بدن است، مصرف آن توصیه نمی شود.
سیر
امروزه سیر، نخستین گیاه دارویی در بین گیاهان است که دارای ماده ضد باکتری و مواد فرار گوگرد و سیلیس و ید است. سیر دارای خواص ضد عفونی کننده بی شمار بوده که از عفونت های تنفسی و مشکلات احتمالی به شدت جلوگیری می کند. ولی مصرف سیر به افرادی که مشکلات گوارشی داشته یا آسپرین مصرف می کنند یا از ناراحتی های پوستی رنج می برند، توصیه نمی شود و به جای آن می توانند از پودر سیر استفاده کنند.