بخشی از مقاله

چکیده

وضعیت سلامت روان دانش آموزی که آینده ساز کشور می باشد مهم و قابل کاوش است. هدف از پژوهش حاضر بررسی سلامت روان دانشآموزان مدرسه ابتدایی هجرت شهر کیان و تأثیر آن بر قرائت قرآن آنها است. روش بررسی:این مطالعه پژوهشی توصیفی-پیمایشی که در آن 352 دانش آموز - کل جامعه پژوهش - شرکت کرده اند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه سلامت عمومیGHQ-28 بوده است. برای تعیین وضعیت سلامت روانی نمونه-ها،از 28 عبارت پرسشنامه مواد 1 الی 7 مربوط به مقیاس علائم جسمانی،موارد 8 الی 14 علائم اضطرابی و اختلال خواب،موارد 15 الی 21 مربوط به علائم کارکرد اجتماعی،موارد 22 الی 28 علائم افسردگی را می سنجد. برای جمع بندی نمرات به اصلاً نمره1، در حد معمول نمره، بیش از حد معمول 3 و خیلی بیش از حد معمول نمره 4 تعلق می گیرد. برای تعیین میزان قرائت دانشآموزان هم از دو آزمون،پیش آزمون و آزمون پایانی که نمرات آنها در چهار سطح عالی،خوب،متوسط و ضعیف تقسیم شده است استفاده شده است.

یافته ها: نتایج داده که از نظر سلامت روانی 58/3 درصد واحدها بدون علامت،37/5 درصد متوسط،4/2 درصد دارای علائم شدید روانی بوده اند. از نظر اضطراب 32/5 درصد مشکوک که اضطراب متوسط و 12/5 درصد اضطراب شدید دارند. از نظر علائم جسمانی شدید هستند. از نظر اختلال در عملکرد هم 54/1 درصد متوسط،%5 درصد شدید و در رابطه با افسردگی 24/2 درصد افسردگی متوسط و 7/5 درصد علائم شدید بوده اند. از نظر نمرات قرائت هم نمرات فراگیران در پیش آزمون 20 نفر عالی،30 نفر خوب،52 نفر متوسط و 82 نفر ضعیف بودند و در آزمون پایانی نمرات آنها به 42 نفر عالی،59 نفر خوب،40 نفر متوسط و 41 نفر ضعیف تغییر کرد.

نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده اضطراب با 2/32 درصد و پس از آن اختلال علائم جسمانی با میانگین 2/41 درصد و افسردگی با میانگین 2/2 درصد و اختلال در عملکرد با میانگین 2/52 درصد بیشترین تأثیر را در نحوه یادگیری و قرائت دانشآموزان مدرسه دارد که معلوم میشود دانش آموزان مدرسه هجرت شهر کیان از سلامت روانی نسبتاً بالایی برخوردارند.

مقدمه

امروزه موضوع بهداشت روانی عمیقاً مورد توجه روانپزشکان،روانشناسان و سایر اندیشمندان علوم رفتاری و اجتماعی قرار گرفته است. بهداشت روانی،دانش یا هنری است که به افراد کمک میکند تا با ایجاد روشهای مطلوب تری را برای حل مشکلاتشان انتخاب نمایند. چرا که اگر فشارهای روانی فرد را مداوم تهدید کند دیگر نمی توان انسان با نشاط،نیرومند و توانایی پرورش داد که قادر به انجام مسئولیت اجتماعی خود باشد. دانشجویان نیز افرادی از جامعه هستند که از این عوامل مستثنی نیستند. توجه به عواملی که بهداشت روانی دانشجویان را تهدید می کند، به عنوان یک مسئله روانی-اجتماعی با اهمیت است چرا که عوامل مخدوش کننده بهداشت روانی در محیط دانشگاه و یا بی توجهی و غافل ماندن از آن می تواند این ذخائر را بی محتوا و روند توسعه جامعه را با دشواریهایی روبه رو سازد. بنابراین ضرورت شناخت کاستی ها،مشکلات و وجوه؟ آسیب شناسانه ای که بهداشت روانی دانشجویان به مخاطره می اندازد،از جمله ضرورتهای مهم مدیریت خرد و کلان دانشگاههاست. بهدنژندی شخصیت از پنج مشخصه اصلی میل به اضطراب درونی،میل به اضطراب بیرونی،میل به بی اعتمادی انضمامی - بین شخصی - ،میل به بی اعتمادی تعمیم یافته - انتزاعی - و میل به ناامیدی و یأس تشکیل شده است. مطالعات متعددی که تا کنون پیرامون بهداشت روانی دانشجویان صورت گرفته است،عمدتا تفاوتهای معنی داری بین جنسیت و تأهل دانشجویان با سطح بهداشت روانی آنان را گزارش کرده اند. مسئله بهداشت روان از مهمترین مسائل دانشجویان است و در حقیقت در تحصیل آنچنان مربوط به استعدادهای فوق العاده دانشجو نیست بلکه موفقیت و منوط به این نیست که چگونه مراحل پیچیده و بحرانی نوجوانی را از نظر عاطفی و روانی به طور طبیعی گذرانده باشد و موفقیت در تحصیل وابسته به عوامل بسیاری می باشد که ممکن است فعالیت نیروی دماغی را حتی در باهوشترین دانشجویان تحت تأثیر قرار دهد.اغلب مشاهده شده دانشجویانی که سطوح بالایی از آسیب شناسی روانی را تجربه می کنند توانایی کمتری برای انجام تکالیف دانشگاهی خود دارند. و توجه به مطالب گفته شده هدف این تحقیق بررسی دانشجویانی که علاقمندی کمی به رشته تحصیلی دارند - بنابراین توجه به مسائل بهداشت روانی دانشجویان در کشور جوان ایران که آبستن رشد و ترقی است از اهمیت خاصی برخوردار می باشد که نباید از آن غفلت کرد - . بنابراین توجه به مسائل بهداشت روانی دانشجویان در کشور جوان ایران که آبستن رشد و ترقی است از اهمیت خاصی برخوردار می باشد که نباید از آن غفلت کرد. با توجه به مطالب گفته شده هدف این تحقیق بررسی دانش آموزانی که علاقمندی کمی به رشته تحصیلی دارند نسبت به دانش آموزانی که علاقه متوسط و زیاد دارند میزان اختلال روانی بیشتر است.

روش

پژوهش حاضر مطالعه ای است - توصیفی-پیمایشی - که در آن اطلاعات جهت توصیف و تحلیل سلامت روانی مورد بررسی قرار گرفته است.محیط پژوهش مدرسه ابتدایی هجرت شهر کیان و جامعه پژوهش دانش آموزان این مدرسه در نیم سال دوم 1394-95 بوده است که 184 نفر از 352 دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار گردآوری دادهها،پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی - - GHQ-28 بوده است.آزمونGHQ به فرم های 30، 28، 12 و60 سوالی وجود دارد. سوالات پرسشنامه به بررسی وضعیت سلامت عمومی طی یک ماه اخیر می پردازد و در انتخاب سوالها، روی 4 حوزه علائم جسمانی،علائم اضطرابی و اختلال خواب، اختلال کارکرد اجتماعی و افسردگی کار شده است. از 28 سوال پرسشنامه موارد 1 الی 7 مربوط به مقیاس علائم جسمانی و موارد 8 الی 14 علائم اضطرابی و اختلال خواب و موارد 15 الی 21 مربوط به ارزیابی علائم کارکرد اجتماعی و موارد 22 الی 28 مربوط به علائم افسردگی را می سنجد. برای جمع بندی نمرات گزینههای آزمون به صورت - 4-3-2-1 - نمره گذاری شده است. برای بدست آمدن نمره قرائت فراگیران هم دو آزمون،پیش آزمون و آزمون پایانی هم به عمل آمده که در طی این آزمونها پیش آزمون را قبل از سنجش سلامت عمومی فراگیران به عمل آورده شده و آزمون پایانی بعد از بعمل آمدن سنجش سلامت عمومی فراگیران که قبل از این سنجش تمهیداتی در سطح مدرسه و کلاس بعمل آمده بود که فراگیران در سطح مدرسه و کلاس آرامش بیشتر و اضطراب کمتری داشته باشند که نمرات قرائت فراگیران در پیش آزمون و پس آزمون در 4 سطح عالی،خوب،متوسط و ضعیف تقسیم بندی شده است.

نتایج

نمونه های این پژوهش شامل 184 دانش آموز بود که صد در صد آنها مرکز و میانگین سلامت عمومی 58/3 می باشد. 68/3 درصد نمونه ها نمره 26 GHQ داشته اند،24/2 درصد نمره 29/2 و 7/5 درصد نمره 23/3 به دست آورده اند یافته ها نشان داد که 58/3 درصد بدون علامت،37/5 درصد متوسط و 4/2 درصد دارای علائم شدید روانی بوده اند. از نظر میزان اظصراب 32/5 درصد مشکوک به علائم اضطراب متوسط و 12/5 درصد اضطراب شدید و همچنین از نظر علائم جسمانی 35/8 درصد مشکوک به علائم متوسط و 8/4 درصد علائم جسمانی شدید و از نظر اختلال در عملکرد 54/1 دارای علائم متوسط و ./5 درصد علائم شدید و در رابطه با افسردگی 24/2 درصد متوسط و 7/5 درصد شدید بوده اند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید