بخشی از مقاله

چکیده

کارشناسان تعلیم و تربیت معتقدند که کاربردهای جدید فناوری ارتباطات و اطلاعات و استفاده از ابزارهای الکترونیکی چون پست الکترونیکی، اینترنت و شبکهی جهانی و ویدئو کنفرانس، امکانات ارتباطی گوناگونی را برای مدارس فراهم آورده است. در کلاسی که دانش آموزان به اینترنت دسترسی دارند، ارتباط با خارج از محیط و فرهنگ مدرسه میتواند امکان درک فراتر از محیط اطراف و فرهنگ را فراهم نماید.

آنها میتوانند در مواجه با چالشهای موجود، اعتماد به نفس خود را افزایش دهند و احساس قدرت کنند. این امر روابط بین معلمان و دانشآموزان را تغییر میدهد در این حالت، معلم یک رهبر، هدایتگر، یاریدهنده، همکار و ارزیاب است. ابزارهای الکترونیکی از طریق درگیر کردن دانشآموزان در کار جمعی مشترک، یک کلاس درس را به محیطی جامع با دایره شمول وسیعتر تبدیل می کند.

نیکلاس نگروپونته میگوید: »ما میتوانیم جامعهای با تعداد کمتری دانشآموز که توانایی یادگیری در آنها کم است و محیطی که قابلیت آموزشی بیشتری دارد، داشته باشیم. رایانهها این تغییرات را ایجاد میکنند.« استفاده از فناوری اطلاعات محیطی با قابلیت آموزشی ویژه در کلاس درس ایجاد می کند که به طور مسلم در ظهور ظرفیتهای پنهان دانشآموزان اثرگذار خواهند بود.

ابزار الکترونیکی در یک گستره وسیع مجموعهای از وسایل کامپیوتری، تجهیزات ارتباطات از راه دور، نرمافزارها و به طور کلی، خدمات و محصولاتی است که بستر اولیه تولید و اثربخشی انواع مختلف اطلاعات است. همانطور که گفته شد یکی از دستاوردهای مهم فناوری اطلاعات تأثیر و کاربرد کامپیوتر و اینترنت در آموزش کلاسهای درس، آموزشهای مجازی و آموزشهای از راه دور است. این فناوری فرصتهای آموزشی را برای هر کس در هر کجا و هر زمان مهیا میکند در حالی که نظامهای عادی و سنتی آموزشی از این مکان بیبهرهاند.

مقدمه

امروزه کمتر کسی در این گزاره شک میکند که جهان وارد عصر تازهای شده که نماد آن اهمیت یافتن اطلاعات و ارتباطات است - بسیاری از دانشمندان و صاحبنظران علوم اجتماعی بر این باورند که ترکیب و همگرایی فناوری اطلاعاتی و ارتباطی و تجدید ساختار نظام سرمایهداری در دهههای اخیر ما را وارد عصر و جامعهی تازهای کرده است. به سبب گسترش دامنهی تأثیر فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، جامعهی امروزه بعدی جهانی پیدا کرده و منحصر به کشور یا کشورهای خاصی نمیشود

 انقلاب ارتباطات و اطلاعات، سرعت اقتصاد، فرهنگ و سیاست جهان را دستخوش دگرگونی میکند و جهان را عملاً به یک »دهکده جهانی« تبدیل می کند. با استفاده از امکانات این فناوری، رخدادهایی که در هر گوشهای از کرهی زمین رخ میدهد در کمترین زمان به سراسر جهان مخابره میشود 

در عصری که اطلاعات همیشه و همهوقت در دسترس دانشآموزان است مفهوم یادگیری تغییر یافته است - کاستلز، . - 2007 آنچه باید در کلاس درس مورد توجه و تأکید قرار گیرد، یاد دادن و چگونه یاد گرفتن به دانشآموزان - آموزش یادگیری - است به این معنا که دانشآموزان بطور دقیق اطلاعات مورد نیاز خود را تشخیص دهند و از مهارت لازم برای تصمیمگیری و انتخاب اطلاعات به دانش کاربردی تأکید دارد.

از این رو، در این پژوهش با نگاهی عملیاتی و کاربردی به مقوله یادگیری دانشآموزان و استفاده از ابزارهای الکترونیکی، محقق تلاش دارد تأثیر ابزارهای الکترونیکی بر بهبود کیفیت یادگیری دانشآموزان دوره ابتدایی را بررسی نماید.

روش تحقیق

طرح تحقیق حاضر توصیفی بوده و از نوع زمینهیابی می باشد. در تحقیقات زمینهیابی به ارتباط بین متغیرهای تحقیق پرداخته شده و روابط موجود بین پدیده های طبیعی بررسی میشود.

جامعه آماری:
جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان مقطع ابتدایی مدارس ناحیه 2 شهر آمل به تعداد 91 میباشند که در سال تحصیلی 1393 -94 مشغول به تدریس میباشند.

نمونه آماری:
با توجه به جامعه آماری، از طریق جدول کرجسی و مورگان نمونه آماری 196 مشخص گردید. روش نمونهگیری تصادفی ساده میباشد.

روش گردآوری اطلاعات:
در این پژوهش برای جمعآوری اطلاعات از هر دو روش کتابخانهای و میدانی استفاده شد . به منظور تدوین ادبیات تحقیق از روش کتابخانهای استفاده میگردد به این صورت که با مراجعه به کتاب و مجلات علمی به جمعآوری مطالب پرداخته و به منظور کسب اطلاعات و دیدگاهها، جهت بررسی تأثیر ابزارهای الکترونیکی بر بهبود کیفیت یادگیری دانشآموزان، از پرسشنامه محقق ساخته براساس مؤلفههای حیطه شناختی بلوم، استفاده گردید.

ابزار گردآوری اطلاعات:
ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته میباشد. از آنجا که پرسشنامه استانداردی برای دریافت اطلاعات حاصل از دادههای تحقیق موجود نبوده، محقق با مطالعات وسیع در ادبیات و پیشینه تحقیق، مبانی نظری و بررسیهای داخلی و خارجی انجام شده اقدام به ساخت پرسشنامه کرده است. به منظور تدوین پرسشنامه مذکور از منابع معتبر بخصوص نظرات و راهنمایی های اساتید محترم راهنما و مشاور استفاده گردید. این پرسشنامه، پرسشنامه ایست 23 سؤالی با درجهبندی لیکرت 5 گزینهای استفاده گردید.

روشهای تجزیه و تحلیل اطلاعات:
آمار توصیفی: در این روش، پژوهشگر، دادههای جمعآوری شده را با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی، خلاصه و طبقهبندی میکند. به عبارت دیگر، در تجزیه و تحلیل توصیفی، پژوهشگر ابتدا دادههای جمعآوری شده را با تهیه و تنظیم جدول توزیع فراوانی خلاصه میکند و سپس به کمک نمودار، آنها را نمایش میدهد و سرانجام، با استفاده از سایر شاخصهای آمار توصیفی آنها را خلاصه میکند - دلاور، . - 1380 مهمترین فاکتورهای آمار توصیفی عبارتند از: فراوانی، درصد فراوانی، میانگین.

آمار استنباطی: آن دسته از روشهای آماری است که پژوهشگر را قادر می سازد تا با استفاده از داده های دانسته شده، به اطلاعات ناشناخته برسد. یعنی، جامعههای وسیعتر را که داده های دانسته شده از آن گرفته شده است، استنباط می کند - استنباط پارامترهای جامعه - . آمار استنباطی با دو دسته از مسائل سروکار دارد. ابتدا به برآورد میپردازد و سپس به آزمون فرضیه.

فرضیات پژوهش:
فرضیه اصلی: ابزارهای الکترونیکی بر بهبود کیفیت یادگیری دانشآموزان دوره ابتدایی مدرسه ناحیه 2 شهر آمل در سال تحصیلی 92 - 93 تأثیر دارد.
ابزارهای الکترونیکی بر بهبود کیفیت یادگیری دانشآموزان دوره ابتدایی تأثیر ندارد

ابزارهای الکترونیکی بر بهبود کیفیت یادگیری دانشآموزان دوره ابتدایی تأثیر دارد در جدول - 7-4 - نتیجه آزمون فرضیه فوق ارائه شده است.

به منظور بررسی تأثیر ابزارهای الکترونیکی بر بهبود کیفیت یادگیری دانشآموزان دوره ابتدایی از آزمون تی تک نمونهای استفاده شده است. آماره تی بدست آمده - t= 7,678 - میباشد که با درجه آزادی 209 در سطح - p<0,05 - معنادار میباشد. بنابراین فرض صفر را میتوان رد کرد. یعنی براساس روش فوق و در مورد جامعه مورد بررسی ابزارهای الکترونیکی بر بهبود یادگیری دانشآموزان دوره ابتدایی ناحیه 2 شهر آمل در سال تحصیلی 92 - 93 تأثیر دارد.
فرضیه تحقیق:
ابزارهای الکترونیکی بر بهبود یادگیری دانشآموزان دوره ابتدایی در سطح ارزشیابی تأثیر دارد.

یافته ها

ابزارهای الکترونیکی بر بهبود کیفیت یادگیری دانشآموزان دوره ابتدایی در سطح ارزشیابی از آزمون تی تک نمونهای استفاده شده است. آماره تی بدست آمده - t= 4,109 - میباشد که با درجه آزادی 195 در سطح - p<0,05 - معنادار می باشد. بنابراین فرض صفر را میتوان رد کرد. یعنی براساس روش فوق و در مورد جامعه مورد بررسی ابزارهای الکترونیکی بر بهبود کیفیت یادگیری دانشآموزان دوره ابتدایی در سطح ارزشیابی مدارس ناحیه 2 شهر آمل در سال تحصیلی 92 - 93 تأثیر دارد.

جدول :1 نتایج آزمون تی تک نمونهای فرضیه تحقیق پژوهش            
نتایج جدول 1 فرضیه جانبی پژوهش نشان می دهد که - Sig<0.05 - فرضیه صفر پژوهش رد میگردد. یعنی سطوح مختلف تأثیر ابزارهای الکترونیکی بر بهبود کیفیت یادگیری دانشآموزان تفاوت معنیداری وجود دارد. که اولویت بندی سطوح به صورت زیر است:

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید