بخشی از مقاله

چکیده

پژوهش حاضر به بررسی تاثیر رقابت در بازار محصول بر رابطه میان مدیریت ریسک یکپارچه و عملکرد شرکت ها بر طبق الگوی کارت امتیازی متوازن و روش تحلیل پوششی داده ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. در این پژوهش 91 شرکت از طریق نمونه گیری به روش حذف سیستماتیک،برای دوره زمانی 10 ساله 1385-1394 انتخاب شده و با مراجعه به صورتهای مالی آنان و همچنین گزارشات هیات مدیره ،اطلاعات لازم برای اندازه گیری متغیرها استخراج و آزمون های آماری برروی آنها صورت گرفت . روش تحلیل داده ها رگرسیون چند متغیره و بااستفاده از داده های پانلی و روش اثرات ثابت می باشد.

به منظور اندازه گیری مدیریت ریسک برطبق الگوی ریسک کوزو که شامل ریسک استراتژی ،ریسک عملیاتی ،ریسک گزارشگری و ریسک عدم رعایت قوانین و مقررات می باشد،استفاده شد. عملکرد شرکت ها بااستفاده از مفهوم کارت امتیازی متوازن و روش تحلیل پوششی داده ها مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های پژوهش حاضر مطابق با پژوهش گوردون و لارنس - 2009 - حاکی از آن است که میان مدیریت ریسک یکپارچه و عملکرد شرکت ها رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و رقابت در بازار محصول تاثیر مثبت و معناداری بر این رابطه می گذارد.

مقدمه

فرآیند جهانی شدن، به وجود آمدن سازمان تجارت جهانی و یکپارچگی بازارهای جهانی، پیشرفتهای سریع و بنیادین تکنولوژیک، پیشرفت های جدید در زمینه ی فناوری اطلاعات، افزایش تغییرات سریع در الگوهای مصرف و تقاضا، کمبود منابع و هزینههای بالای آنها، چالشهایی هستند که شرکت ها و صنایع مختلف با آن روبرو هستند و تداوم فعالیت آنها منوط به تصمیم گیری کارا در برابر این تغیرات است. در این میان فرآیند جهانی شدن و گسترش بازارهای مصرف و نیز افزایش تعداد و توان رقبا ، باعث اهمیت بخشیدن به مفاهیمی مانند رقابت پذیری شده است.

مدیریت ریسک یکپارچه به عنوان روشی موثر در حداقل کردن اثرات نامطلوب ریسک و در طرف مقابل، حداکثر کردن مزایای کسب شده از اثرات ریسک است - ایزینگر، . - 1991 اصلی ترین هدف مدیریت ریسک ، بهبود و افزایش عملکرد شرکت ها و همچنین حداکثر کردن ارزش برای سهامداران می باشد.تهیه کردن برنامه استراتژیک برای هر کسب و کاری به معنای درک این است که چه چیزهایی برای آن کسب و کار ایجاد ارزش می کند و چه چیزهایی ارزش را می کاهد.با توجه به اینکه در دنیای امروز ریسک ها بزرگتر ، پیچیده تر، متنوع و پویا شده اند، توانایی هر کسب و کاری در مواجه موفقیت آمیز با ریسک ها ، یکی از نشانه های اصلی توان رقابت آن ها می باشد.

هدف از انجام هرفعالیتی در هرواحد تجاری ، دستیابی به بالاترین سطح اثربخشی و کارایی است که به آن عملکرد گفته می شود. برای تحقق این هدف ،می بایست تمامی تلاش ها به کارگرفته شود که یکی از این راهکارها ، مدیریت ریسک یکپارچه می باشد.

هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیررقابت در بازار محصول بررابطه میان مدیریت ریسک یکپارچه و عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در همین راستا این پژوهش میتواند معیاری برای ارزیابی عملکرد شرکت ها فراهم نماید.

مبانی نظری

در حال حاضر شرکتها و کسب وکارهای ایرانی در شرایط خاصی از نظر اقتصادی و اجتماعی قرار گرفتهاند، پیچیده شدن محیط فعالیت این شرکتها موجب می شود که کسب و کارها در معرض انواع مختلف ریسک قرار گیرد، که قبلاً با آنها کمتر سرو کار داشتهاند. مدیریت ریسک بنگاه جهت بهبود عملکرد سازمان طراحی شده است 

مدیریت ریسک یکپارچه با یک رویکرد کلی نگر در زمینه کنترل مطلوب عملکرد ایفای نقش می نماید. پژوهشهای بعمل آمده نشان می دهد که اجرای سیستم مدیریت ریسک یکپارچه، عملکرد سازمان را بهبود خواهد بخشید

وضعیت سازمان را متناسب با رشد صنایع و رقبای فعال، ارتقا خواهد داد. لذا، اجرای سیستم مدیریت ریسک جامع یکپارچه برای رقابت در اقتصاد کنونی به عنوان جزء لاینفک حوزه مدیریت ریسک یکپارچه می باشد.

تحولات عمده در محیط کسب و کار ، مثل جهانی شدن و سرعت بالای تغییرات در فناوری ، باعث افزایش رقابت و دشواری مدیریت در سازمان ها گردیده است . در محیط های پیچیده ، سازمان ها نیازمند مدیرانی هستند که این پیچیدگی های ذاتی را در زمان تصمیم گیری های مهم شان لحاظ و تفکیک کنند . مدیریت ریسک موثر که برمبنای اصول مفهومی معتبر قراردارد ، بخش مهمی از این فرآیند تصمیم گیری را تشکیل می دهد 

می توان گفت که مدیریت ریسک ، فرآیند شناسایی، ارزیابی و انجام اقدامات کنترلی و اصلاح ریسک های اتفاقی بالقوه ایی است که مشخصا پیشامدهای ممکن آن، خسارت یا عدم تغییر در وضع موجود می باشد

مدیریت ریسک یکپارچه ، ریسک را مدیریت می کند تا اطمینان قابل قبولی برای دستیابی به اهداف واحد تجاری را فراهم آورد

هدف از انجام هرفعالیتی در هر واحد تجاری دستیابی به بالاترین سطح اثربخشی و کارایی می باشد که در اصطلاح به آن عملکرد گفته می شود. برای تحقیق این هدف ، می بایست تمامی تلاش ها را به کار گرفت که یکی از این راهکارها ، مدیریت ریسک واحد تجاری می باشد

مدیریت ریسک فرآیند ارزیابی ریسک و طراحی استراتژی هایی برای شناخت ریسک است. محققان اعتقاد دارند که مدیریت ریسک یکپارچه ، رویکرد وسیع تری را برای مدیریت ریسک در مقایسه با جنبه سنتی آن ایجاد می کند. با پذیرش رویکرد سیستماتیک و مطابق با مدیریت همه ریسک های پیش روی یک سازما ن، مدیریت ریسک یکپارچه برای کاهش ریسک کل ورشکستگی شرکت و همچنین برای افزایش عملکرد و در نهایت افزایش ارزش سازمان ضروری است. بنابراین ، هدف این تحقیق بررسی رابطه مدیریت ریسک و عملکرد شرکت می باشد.

می توان مدیریت ریسک را به عنوان اقدامات ویژه در جهت کاهش ریسک پدیده هایی همچون نوسان قیمت ها ، تصادفات ، حوادث سیاسی ، قطع زنجیره تامین مواد اولیه ، پیشرفت های اقتصادی و ... تعریف نمود. به عبارت کلی تر مدیریت موثر ریسک مربوط به چگونگی مواجهه شرکت با ریسک های بازار و فرصت های تجاری احتمالی مربوط به این ریسک ها می باشد و می توان آن را به عنوان ابزاری اثربخش برای پاسخگویی به تمامی متغیرهای بیرونی بازار که فراتر از کنترل مدیریت شرکت می باشد. درراستای کاهش نوسان سودآوری شرکت تعریف کرد.زمانی که یک شرکت درجلوگیری از اثرات نامطلوب رویدادهای خارجی و نشان دادن واکنش به تغییرات محیطی بهتر عمل کند ، درواقع در برابر اثرات اقتصادی نوسانات بازار کمتر حساس می شود.

به عبارت دیگر ، وقتی شرکتی مدیریت موثربر ریسک را اعمال می کند ، در هنگام انطباق با تغییرات محیطی بهتر عمل کرده و در نتیجه نوسان سودآوری آن کمتر می گردد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید