بخشی از مقاله

چکیده

سازمانهای امروزی در عصر اطلاعات، فعالیت و رقابت میکنند و اطلاعات تبدیل به منبع کلیدی اکثر سازمانها شده است .در این راستا، در دسترس بودن اطلاعات مناسب - صحیح، بموقع و مربوط - از ضروریات تصمیم گیری مدیران سازمان است.

این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین متغیرهای به روز بودن، قابل فهم بودن و صحت و انسجام اطلاعات سیستمهای اطلاعاتی حسابداری و تاثیر آن بر عملکرد مدیران مالی صورت گرفته است ، نمونه 130 نفری از مدیران مالی 360شرکت تولیدی که در 5 سال اخیر سابقهی حضور در بورس اوراق بهادار تهران را دارند به عنوان نمونه این تحقیق انتخاب شدند.

برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته که شامل 14 گویه می باشد استفاده شده است. 45/4 درصد پاسخ دهندگان دارای تحصیلات لیسانس، 47/7درصد فوق لیسانس، 6/9 درصد دارای تحصیلات دکتری و بالاتر می باشند. 30/0 درصد از کل پاسخ دهندگان، دارای سابقه کاری 35 سال وبیشترهستند. طبق آزمون کلمو گروف-اسمیرنوف، داده های تحقیق حاضراز توزیع نرمال برخوردار نیستند، بنابراین با کمک آزمون همبستگی اسپیرمن، همبستگی بین متغیرهای تحقیق مشخص شد و از تحلیل واریانس فریدمن برای تحلیل داده ها استفاده گردید و در نهایت از آزمون رگرسیون جهت بررسی فرضیات تحقیق با استفاده شد.

با توجه به اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه ها و تجزیه و تحلیل آن اطلاعات میتوان نتیجه گرفت که، عوامل به روز بودن، قابل فهم بودن، صحت و انسجام سیستم اطلاعات حسابداری بر عملکرد مدیران مالی تاثیر مثبت و معنی داری دارند وبا توجه به مقایسه صورت گرفته، صحت و انسجام اطلاعات دارای رتبه اول و به روز بودن در رتبه دوم قرار می گیرد.

مقدمه

دنیای امروز دنیای اطلاعات است و کسی برنده است که اطلاعات بیشتر و مربوطتری در اختیار داشته باشد. بی توجهی به این مهم میتواند منشاء مخاطراتی عمده در تصمیم گیریها باشد. در ادبیات مدیریت، تصمیم گیری را از اهم وظایف مدیران وگاه تمام شغل آنها میدانند. تردیدی نیست که مدیران سازمانها دائماً مواجه با موقعیتهایی میشوند که نیازمند اتخاذ تصمیمات درست است و  تصمیم گیری چیزی جز انتخاب راهکاری معین از میان گزینه های موجود و ممکن نیست.

در تمامی این فرآیند نقش برجسته و مهم اطلاعات کاملاً مشهود است. در واقع بدون اطلاعات صحیح و نسبتاً دقیق امکان تعریف درست مشکل وجود ندارد و بدون اطلاعات، نه میتوان راه حلهای مناسب را مشخص کرد و نه راهنمایی برای انتخاب صحیح در دست است..

مدیریت از وضع »یک تصمیم برای یک عمر« به وضع »یک تصمیم برای یک روز«بعضاً تغییر موضع داده است. در اغلب سازمانها بخش عمده تصمیمات مدیران به نحوی درگیر با اطلاعات مالی است و به همین دلیل اطلاعات مالی در بیشتر موارد نقش کلیدی دارد. ضعف نظام اطلاعاتی سازمان معمولاً نقصان نظام اطلاعاتی حسابداری را نیز در بطن خود دارد و ناتوانی در دسترسی صحیح و به موقع به اطلاعات مالی زیانهایی گاه جبران ناپذیر، به بار میآوردکه همین موضوع ضرورت استفاده صحیح از سیستمهای اطلاعاتی حسابداری را لازم می داند .

بیان مسأله و ضرورت تحقیق

اهمیت تصمیمگیری در اداره سازمانها بر کسی پوشیده نیست به گونهای که سازمان را شبکه تصمیم و مدیریت را عمل تصمیم میگویند. امروزه تصمیمهای مدیریتی نمیتواند بر نبوغ، شهودو قضاوتهای شخصی افراد متکی باشد و باید بر پایهی بررسیهای علمی و آمار و اطلاعات دقیق و صحیح استوار باشد. بنابراین سازمانها باید به گونهای برنامهریزی شوند که به موقع بتوانند به مدیران اطلاعات صحیح و کافی را ارائه دهند 

با گذشت زمان و بهبود یافتن سیستمهای سختافزاری و نرمافزاری و همچنین تغییر نگرش مدیران به این وسیله جدید، کم کم مفهوم سیستمهای مدیریتی یا MIS شکل گرفت. با گذشت زمان به این نتیجه رسیدند که این سیستم نیز مشکلی را حل نمیکند. زیرا حجم بالای اطلاعات و عدم امکان تصمیمگیری به دلیل این حجم بالا بود چون مدیران فرصت نمیکردند که این حجم بالای اطلاعات را بخوانند و بر مبنای آن تصمیم بگیرند. راه حلی که برای این مساله ابداع شد، سیستمهای پشتیبانی تصمیم گیری بود

اسپراگو و کارل سون1 این سیستم را به صورت زیر تعریف میکنند: »سیستم پشتیبانی تصمیمگیری سیستمی است که بر مبنای سیستمهای کامپیوتری فعالیت میکند، به تصمیم گیرندگان در تصمیم گیری کمک میکند، به حل مسائل نیمه ساخت یافته و غیر ساخت یافته میتواند کمک کند، دارای تعامل مستقیم با کاربر است، دارای مدلهای دادهای و تحلیلی است و بر مبنای سیستمهای کامپیوتری فعالیت میکند.« .به طور کلی سه نوع سیستم تصمیم-گیری وجود دارد که عبارتند است از: تصمیمگیری مستقل، تصمیمگیری از نوع وابستگی تربیتی و تصمیم گیری از نوع وابستگی همگرا 

در هر سازمانی مدیریت مسؤول پاسخگویی درباره عملکرد سازمان است و در برابر طرفهای داخلی و خارجی سازمان مسؤولیت دارد. برای جوابگویی به تمامی مدعیان داخلی و خارجی، مدیران به اطلاعات مربوط، به موقع، دقیق وکافی نیاز دارند و هرگونه مسامحه یا بی دقتی در ارائه این اطلاعات به طرف مقابل، میتواند موجب بروز مشکلاتی در امر اداره سازمان یا به دردسر افتادن خود مدیران شود. سهامداران، دولت، مشتریان، تأمین کنندگان کالا و خدمات و حتی کارکنان شرکت - به عنوان شخصیتهای حقیقی مستقلی که با سازمان قرارداد انجام کار بستهاند - در خیل استفاده کنندگان خارجی اطلاعات سازمان بشمار میروند.

در داخل سازمان نیز قسمتهای مختلف، بسته به نوع فعالیتشان، اطلاعاتی از مدیران دریافت میکنند. علاوه بر اطلاعاتی که مورد مطالبه طرفهای داخلی و خارجی سازمان است،اطلاعات بسیار بیشتری نیز مورد نیاز خود مدیران برای تصمیم گیریها و انتخابهای درست و آگاهانه است. نیازهای اطلاعاتی مدیران نیز بخاطر پیچیدهتر شدن روز به روز شرایط محیطی و محاطی شرکتها و سازمانها، تنوع و پیچیدگی بیشتری یافته و امروزه استفاده کننده اصلی اطلاعات یک سازمان، خود مدیران میباشند.

نکته حائز اهمیت، این است که در قریب به اتفاق سازمانها، بخش عمدهای از اطلاعات مورد بحث در قلمرو اطلاعات مالی است و به همین دلیل اهمیت و نقش برجسته این قبیل اطلاعات در افزایش توان جوابگویی و تصمیم گیری مدیران کاملاً مشهود است. - مک لند، - 1990 یکی از ارکان مدیریت مالی، تصمیمگیریهای سرمایهگذاری و یا به عبارتی بودجه سرمایهگذاری است. در خصوص عوامل موثر در تصمیمگیری سرمایهگذاران میتوان موارد زیر را برشمرد.

فرضیهی بازارهای کارآ، تصمیمگیریهای سرمایهگذاری، تصمیم دربارهی ترکیب پرتفوی، ریسک وبازده، قیمت گذاری اوراق بهادار مشتقی ،ساختار سرمایه، تعیین ارزش داراییها و تعیین ارزش فرصتهای رشد شرکتها، مالیهی بین المللی، تئوری نمایندگی ادغام شرکتها و تحت کنترل گرفتن آنها، مدیریت جریانات نقدی

اهداف تحقیق

1.    بررسی رابطهی بین به روز بودن اطلاعات سیستمهای اطلاعاتی حسابداری و عملکرد مدیران مالی.

2.    بررسی رابطهی بین قابل فهم بودن اطلاعات سیستم های اطلاعاتی حسابداری و عملکرد مدیران مالی.
3.    بررسی رابطهی بین صحت و انسجام اطلاعات سیستمهای اطلاعاتی حسابداری و عملکرد مدیران مالی.

4.    بررسی رابطهی بین قابلیت اجرای سیستم های اطلاعاتی حسابداری و عملکرد مدیران مالی در سازمان.

سوالات تحقیق

-1 چه رابطهای بین به روز بودن اطلاعات سیستم های اطلاعاتی حسابداری و عملکرد مدیران مالی وجود دارد؟ -2 چه رابطهای بین قابل فهم بودن اطلاعات سیستم های اطلاعاتی حسابداری و عملکرد مدیران مالی وجود دارد؟

-3  چه رابطه ای بین صحت و انسجام اطلاعات سیستم های اطلاعاتی حسابداری و عملکرد مدیران مالی وجود دارد؟
فرضیه های تحقیق

-1 بین به روز بودن سیستمهای اطلاعاتی حسابداری و عملکرد مدیران مالی رابطه وجود دارد.
-2 بین قابل فهم بودن اطلاعات سیستمهای اطلاعاتی حسابداری و عملکرد مدیران مالی رابطه وجود دارد.

-3 بین صحت و انسجام اطلاعات سیستمهای اطلاعاتی حسابداری و عملکرد مدیران رابطه وجود دارد.

تعاریف عملیاتی

سیستم اطلاعات حسابداری: مولفه و عنصری از شرکت است که بهوسیله پردازش رویدادهای مالی، اطلاعات مالی و اطلاعات مبنای تصمیمگیری را در اختیار استفادهکنندگان قرار میدهد. - فهیمی، - 1384 عملکرد مدیر مالی: بر اساس سوابق گذشته فرد از لحاظ تحقق اهداف و رسیدن به نتیجه عمل تعیین می گردد. 

انسجام: میزان تمایل عضویت به ماندن در گروه و تداوم انجام ماموریت و آمادگی پذیرش برای مسئولیت های محوله می باشد.در انسجام اطلاعات میزان یکپارچگی و همگامی از مصادیق عملیاتی می باشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید