بخشی از مقاله
چکیده : امروزه به علت پیشرفت و گسترش در هر شاخه از علم و دانش، هر نوع تجارت با رقابت شدید مواجه هست. این پیشرفت و گسترش در صنعت بانکداری موجب پیشرفت در انواع مختلف از فنآوریها، بیشتر شدن آگاهی مشتری و انتظارات بالای او از محصولات می شود.لذا سازمانهایی که از هوش تجاری بی بهره باشند، در عرصه رقابت با مشکلات اساسی روبرو خواهند شد. در این مقاله سعی شده پس از معرفی هوش تجاری به بررسی شاخصهای موثر در در استقرار ان در صنعت بانکداری پرداخته و سپس نقش آمادگی فناورانه در موفقیت هوش تجاری بررسی شود. در نهایت به ضرورت توجه صنعت بانکداری ایران به این قابلیت به عنوان مزیت رقابتی امروز و پیش شرط بقاء فردا اشاره شده است.
کلید واژه: هوش رقابتی، ارزیابی آمادگی،ارزیابی قابلیت،صنعت بانکداری
مقدمه :
بانک ها به عنوان یکی از ارکان اقتصادی کشور در طول سالهای اخیر با توجه به رقابتی شدن بازار خدمات بانکی و پیدایش بانکهای خصوصی یکی پس از دیگری و حضور بانک های خارجی درآینده نزدیک و ضرورت ادامه بقا در آن زمان، درصدد اثربخش نمودن فعالیت های خود برآمده اند. بدون تردید در آینده نزدیک شاهد شدت یافتن آن نیز خواهیم بود .با در نظر گرفتن نارسایی های موجود در سیستم بانکی در ایران وعدم کارا یی و اثربخشی شعب بانک ها لازم است هوشمندی تجاری در بانکها نهادینه شود و از ابزارها و تکنیک های مناسب برای افزایش اثربخشی بازاریابی استفاده شود هوش تجاری مجموعه توصیه های عملیاتی و منتج شده از یک فرآیند سیستماتیک، شامل برنامه ریزی، جمع آوری، تحلیل و انتشار اطلاعات محیط خارجی برای قرار دادن بنگاه در وضعیت رقابتی بر اساس فرصت های توسعه ای پیش روی آن است.
در ادامه توصیه هایی مبنی بر توجه تمام بخشهای داخلی علی الخصوص ابعاد فناورانه بر بکارگیری مؤثر و کارا فعالیت های هوش تجاری میپردازد.
-1-1 هوش تجاری هوش تجاری یا هوش کسبوکار که قالب عمده تری را مانند استفادههای تجاری و غیر تجاری - نظامی و غیرانتفاعی - در بر دارد، عبارت است از بُعد وسیعی از کاربردها و تکنولوژی برای جمع آوری داده و دانش جهت زایش پرس و جو در راستای آنالیز بنگاه برای اتخاذ تصمیمات تجاری دقیق و هوشمند. یک هوش تجاری براساس یک معماری بنگاه تشکیل شده است و در قالب پردازش تحلیلی برخط - OLAP1 - به تحلیل داده های تجاری و اتخاذ تصمیمات دقیق هوشمند میپردازد.
هوش تجاری، نه به عنوان یک محصول و نه به عنوان یک سیستم، بلکه به عنوان یک معماری رویکردی جدید موردنظر است که البته شامل مجموعه ای از برنامه های کاربردی و تحلیلی است که به استناد پایگاههای داده عملیاتی و تحلیلی به اخذ و کمک به تصمیم گیری برای فعالیتهای هوشمند تجاری و کسبوکار می پردازند.
-1-1-1 رابطه بین هوش تجاری و هوش رقابتی پرتیماکی و هانولا هوش تجاری را به عنوان فرایند منظم و سازمان یافته توصیف کرده اند که در ان سازمان ها اطلاعات مشخصی برای فعالیت های تجاری شان کسب,تحلیل و براورد میکنند.به هر حال این فرایند میتواند به تصمیمگیری های بهتر و سریعتر حمایتی,تکنیکی و فرایندی کمک کند.بر طبق این توصیف ,هوش تجاری همه اطلاعات جمع اوری شده و فعالیت های پردازشی در یک سازمان را پوشش میدهد.از این رو هوش تجاری ,هوش رقابتی را نیز را در بر میگیرد.تفاوت میان هوش تجاری و رقابتی,توسط گروم و دیوید بیان شده است که داعا کرده اند هوش رقابتی شامل اطلاعاتی است که تجزیهوتحلیل میشوند و شاخص هایی را برای طراحی استراتژی و تصمیمگیری فراهم میکنند.
بنابراین هوش رقابتی به عنوان قسمتی از هوش تجاری ,یک نقش استراتژیک دارد و هدف آن ,تجزیهوتحلیل اطلاعات متناسب با فرایندهای تصمیمگیری در محیط خارجی یک شرکت است.اوسانکارو و دیاسکوا,شکل2 را برای تبیین رابطه هوش رقابتی با هوش تجاری پیشنهاد میکنند.