بخشی از مقاله

چکیده
هدف از تحقیق حاضر تاثیر شبکه پویا بر روی یادگیری دانش آموزان مقطع ابتدائی است. این پژوهش به منظور جمع آوری اطلاعات به روش میدانی و شیوه ی پیمایشی وابزار پرسشنامه استفاده شده است .جامعه آماری این تحقیق کلیه دانش آموزان مدارس ناحیه یک شهرستان خرم آباد در سال جاری است. روش نمونه گیری ، تصادفی ساده است. در این پزوهش حجم نمونه را برابر با 248 نفر درنظرگرفته شده است.. این مقدار نمونه از جدول مورگان از حجم کل جامعه آماری است که برابر 700 نفر است .دادههای به دست آمده از طریق پرسشنامه با استفاده از دو روش آمار توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفته اند .نتایج تحقیق نشان می دهدکه بین تماشای شبکه پویا - رسانه - و سرعت یادگیری، خلاقیت،پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد .

واژگان کلیدی: شبکه پویا، دانش آموزان مقطع ابتدائی ، یادگیری

مقدمه
تاریخ تحول تکنولوژیهای ارتباطی نشان داده است وقتی رسانه جدیدی اختراع میشود عدهای فکر میکنند که رسانههای قدیمی از بین میروند، اما واقعیت موجود نشان میدهد که هنوز هم از رسانههای قدیمی به اشکال مختلف استفاده میشود. چون هر رسانهای دارای ویژگیهای منحصر به فرد خود است که رسانه دیگر آن ویژگی را ندارد. در حال حاضر رقابت بیشتر رسانههای مختلف برای جذب مخاطب بیشتر است چرا که افزایش منابع فرستنده به رقابت رسانهها منجر میشود؛ رقابتی که در جهت جذب مخاطبان هرچه بیشتر است؛ مخاطبانی که امروزه با ویژگیهایی چون متنوع بودن، فعال بودن و گزینشی عمل کردن نسبت به گذشته مشخص میشوند.

یک ملاک مهم در ارزیابی موفقیت هر رسانهای، بررسی تعداد و میزان استفاده مخاطبان از آن رسانه است و انگیزه یا تغییری که در رفتارمخاطب بوجود میآورد واین، زمانی حاصل میشود که یک رسانه دارای ویژگیهای متمایز و متفاوت نسبت به سایر رسانهها باشد. - کینگ واندرسون،1386،ص.1 - 17 تلویزیون پدیده ای است عجیب که چندی است وارد زندگی انسان ها شده و به گونه ای معجزه آسا تقریباً همه خانه ها را اشغال کرده است; چنان که توجه بیشتر اندیشمندان را به خود معطوف داشته است. به همین دلیل، گروهی از پژوهشگران آن را وسیله ای برای نابودی جامعه انسانی می دانند. در مقابل، گروهی دیگر آن را وسیله ای برای سرعت بخشیدن و بالا بردن توانمندی بشر محسوب می دارند.

بیان مسئله

کودکان جزء گروه های اصلی بیننده برنامههای تلویزیونی هستند. تأثیر برنامههای این رسانه بر جنبههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و روانی کودکان انکارناپذیر است، به گونهای که نمی توان نسبت به تأثیر برنامههای تلویزیونی بر آنها بی توجه بود .بیشتر اوقاتی که کودکان تلویزیون تماشا می کنند، صرف مشاهده برنامههای ساختگی میشود.مثلاً پیش از ده سالگی به برنامههای خبری توجهنسبتاً کمتری دارند، ولی خردسالان به کارتونها، قهرمانهای خیالی و موقعیتهای کمدی بیشتر از برنامههای دیگر علاقه دارند .اما حتی در برنامههای ساختگی، موقعیتهای نمایش داده شده و در این موضوع که شخصیتها تا چه ، اندازه واقعی به نظر می رسند، تنوع چشمگیری وجود دارد - گانتر و مک آلیر2،. - 1997

همه افراد جامعه، اعم از بزرگسالان و کودکان، به طور پیوسته در معرض تأثیرات تلویزیون قرار دارند، اما در مجموع، تأثیرپذیری کودکان بیشتر است؛ زیرا آنان به دلیل نداشتن تجربه کافی و ویژگیهای شناختی، که خاص طراز تحولی آنهاست، مسائل را به گونهای متفاوت از بزرگسالان درک می کنند. - فیلیترن3 و دیگران، به نقل از کرمی، - 1380 پژوهشها نشان میدهد که برنامههای تلویزیون بر تحول اخلاقی، پیشرفت تحصیلی، رفتارهای اجتماعی و واکنشهای عاطفی کودکان تأثیر عمیقی می گذارد - گانتر و مک آلیر، - 1997 و می تواند همچون سرمشقی مناسب یا نامناسب ایفای نقش کند .این موضوع از نگاه منتقدان تلویزیونی دور نمانده و برخی را بر آن داشته است تا درباره آثار این رسانه بر پیدایی رفتارهای انحرافی و نابهنجار به کنکاش بپردازند و نشان دهند که مشاهده برخی برنامههای تلویزیونی چگونه افزایش پرخاشگری یا تمایل بدان را باعث میشود .

البته، اثر تلویزیون در شکلدهی به هویت مثبت نیز نادیده گرفته نشده است و محققان نشان داده اند که چگونه تلویزیون توانسته است همچون منبعی اطلاع رسان و الگوآفرین زمینه هایی را برای فعالیتهای مطلوب فراهم آورد. - فراسر، لویس و دینگ، - 2004 تلویزیون، رسانه ای فراگیر و پرمخاطب است که اگرچه برای کودکان و نوجوانان،برنامه هایی را تهیه و پخش می کند، اما کودکان، به دیدن برنامه های خاص خودشان، بسنده نکرده و پای سایر برنامه ها نیز می نشینند. کودکان و نوجوانان اغلب، ساعت های طولانی را صرف تماشای برنامه های تلویزیونی می کنند و به همین ترتیب، تاثیر بیش تری را از این رسانه دریافت می کنند. در این حال، بازگشایی شبکه پویا نمایی جدید که از صبح تا شب، انواع انیمیشن را پخش می کند و کودکانی را که دایم، از فعالیت نکردن آن ها گله مندیم، پای تلویزیون میخ کوب نگه می دارد، چه محاسن و معایبی دارد؟ آیا این، راه کار درستی برای سرگرم کردن کودکان و رو نیاوردن آن ها به شبکه های انیمیشن ماهواره ای است؟

اهمیت وضرورت تحقیق

تلویزیون می تواند ابزاری ارزشمند نه تنها برای مشغول کردن کودکان باشد، بلکه اگر به وسیله مدیریتی هدفمند با برنامه ریزی صحیح اداره شود، می تواند با کارکردهای پنهان زیادی که دربر دارد، به عنوان وسیله ای سازنده، به خوبی اوقات خالی آنان را پر کند. بسیاری از نظرسنجی ها نشان می دهد که وقت گذرانی یکی از مهم ترین دلایل تلویزیون تماشا کردن کودکان است. - بری گوننز و بیل مک آلر، پیشین، ص - 41 کودکانی که مدت زمان زیادی را صرف تماشای تلویزیون می کنند، فرصت کمتری برای دیگر فعالیت های پرتحرّک و تعامل با همسالان دارند. به نظر می رسد تماشای تلویزیون جایگزین دیگر فعالیت هایی می شود که کودکان باید به طور مستقیم با آنها درگیر شوند; از قبیل رفتن به سینما، بازی کردن، مطالعه، گوش دادن به رادیو، شرکت در ورزش های سازمان یافته و دیگر فعالیت های غیرسازمانی است. - فیلیپ نیومن و باربارا نیومن، - 1377

اهدف پژوهش

بررسی تماشای شبکه پویا و سرعت یادگیری دانش آموزان بررسی تماشای شبکه پویا و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بررسی تماشای شبکه پویا و خلاقیت دانش آموزان

فرضیه اصلی:تاثیر شبکه پویا برروی یادگیری دانش آموزان چهارم و پنجم ابتدایی ناحیه یک شهرستان خرم آبادا-لرستان

فرضیه فرعی:بین تماشای شبکه پویا - رسانه - و سرعت یادگیری دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد. بین تماشای شبکه پویا - رسانه - و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید