بخشی از مقاله
چکیده
هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش موزه در آموزش ویادگیري علوم میباشد، که در بحث آموزش به لذت آموزش دادن، تمایل آموزنده به یادگیري، تأثیر مشاهده و تجربه فیزیکی در یادگیر ي، نقش موزه در آمورش فعال، تاثیر یادگیري از طریق تجربه بر یادگیري طولانی مدت، رابطه یادگیري در موزه با علاقه و خلاقیت میباشد.در بحث یادگیري به یادگیري فعال، ارتباط بین آموختههاي ذهنی و کارهاي عملی و بالا بردن مهارت دانش آموز وتاثیر موزه بر خلاقیت مورد پژوهش قرار گرفته است. روش پژوهش حاضر، تجربی - پیمایشی میباشد.در این پژوهش جامعه آماري عبارت است از یک گروه 200 نفري از دانش دانش آموزان، که به صورت اتفاقی یک گروه 150 نفري از آنها با متوسط سنی14 سال و یک گروه 123 نفري از معلمان که به صورت اتفاقی، از 50 نفر از آنها سوالاتی پرسیده شده است.از جمله نتایج حاصل میتوان به نقش والاي موزه در یاددهی با لذت ویادگیري با علاقه و طولانی مدت پی برد.
مقدمه
»یادگیري عبارت است از فرآیند و تجربه به دست آوردن دانش و مهارت. به عنوان مثال یادگیري آن است که یک دانش آموز مطالبی را که آموخته بفهمد و به خاطر بسپارد - washburne.J.N, 2016 - « دو راه از راههاي یادگیري عبارتاند از مستقیم و غیر مستقیم، راه مستقیم از طریق مشاهده است. براي این راه میتوانیم از مکانهاي آموزشی به عنوان مثال موزه استفاده کنیم. در این مقاله از انواع متفاوت موزه، به موزه علوم طبیعی میپردازیم زیرا نزدیکترین گونه از انواع موزه براي آموزش و تاثیر گذارترین در یادگیري علوم طبیعی است. در کلاسهاي درس صرفا وقت دانش آموزان صرف یادگیري محتویات درسی و وجه عینی و ذهنی آن میشود و بر عمل ومهارت دانشآموزان تاثیري چندانی ندارد. یاد گیري باید براي دانش آموز جالب و شوق انگیز باشد به طوري که باعث اندیشیدن دانش آموز در آن موضوع شود. محیط آموزشی باید به گونهاي باشد تا بتواند بین آموخته هاي ذهنی و کار هاي عملی رابطه بر قرار کند که این باعث بالا رفتن مهارت میشود که از ویژگیهاي این محیط آموزشی میتوانیم به وسعت و تنوع و فراوانی محرك دیداري اشاره کرد که این محیط باعث ایجاد آموزش خلاق میشود. از شیوههاي یاددهی می توان به ایجاد سوال و برافروختن حس کنجکاوي در ذهن دانش آموز اشاره کرد که محیط آموزشی در استفاده از این شیوه نقش مهمی دارد.
محیط آموزشی با کیفیت باید به گونهاي باشد تا حواس دانش آموزان به صورت فعال به کار میگیرد تا ضمن در گیر شدن ذهن، انگیزهي پردازش، تفسیر وتجزیه وتحلیل، مشاهدهي خود را داشته باشد. از راههاي بهسازي حافطه روش تصویر سازي ذهنی یا به عبارتی استفاده از حافظه تصویري است که باعث بهبود یادگیري دانش آموز وکابردي شدن مطالب میشود. کیفیت محیط آموزشی بر علاقه واشتیاق معلم در تدریس نقش بسزایی دارد که میتواند باعث افزایش کارایی آموزشی شود. از محیطهایی که مورد بررسی قرار میگیرد موزه است که عبارت است از:»موزه مؤسسهاي است دائمی و بدون هدف مادي که درهاي آن به روي همگان باز است و در خدمت جامعه و پیشرفت آن فعالیت میکند. هدف موزه ها، تحقیق در آثار و شواهد بهجايمانده انسان و محیط زیست او، گردآوري آثار، حفظ و بهرهوري معنوي و ایجاد ارتباط بین این آثار، به ویژه به نمایش گذاردن آنها به منظور بررسی و بهره معنوي است.« - دخت, - 1380 در این پژوهش دو فرآیند یادگیري و آموزش مورد بررسی قرار میگیرند که عبارتاند از:»آموزش عبارت است از فعالیتهایی که به منظور ایجاد یادگیري در یادگیرنده، از جانب آموزگار یا آموزشگر طرحریزي میشود و بین یک آموزگار و یک یا چند یادگیرنده به صورت کنش متقابل جریان می یابد« - پور, - 1392 معمولا مفهوم یادگیري در مدارس »:به توانایی یادآوري، درك و فهم مطالب، مهارتهاي عملی، تمایل به داشتن نوع ویژهاي ازگرایشها و ارزشهایی که در اهداف آموزشی مورد تاکید قرار گرفته است، اطلاق میگردد.« - شعبانی, - 1394
متن اصلی
درجوامع و ملل در حال توسعه معمولا به نوع آموزش اهمیت خاصی داده نمی شود. بلکه مهمتر از آن محتوي آموزشی می باشد. در ایران براي محتوي کتب درسی احترام و ارزش خاصی قایل شدهاند که خوشبختانه مشاهده میشود در سالهاي اخیر این محتوا، بهتر و بهتر میشوند.اما متاسفانه همچنان مشاهده میشود که براي نوع آموزش در ایران ارزش خاصی قایل نشده اند هرچند که در سال هاي گذشته کارهایی در این زمینه انجام شده است.اما همچنان تحول عظیمی در این زمینه رخ نداده است.
آگاهی معلمان ابتدایی از کاربرد موزه و میزان استفاده آنها از موزه
ما در این زمینه اقدام به پخش پرسشنامههایی در بین معلمان مقطع ابتدایی سطح مشهد نمودیم که در این پرسشنامه سوالات مختلفی مطرح کردیم و مشاهده شد که در بین 36 معلم شرکت کننده، هیچ کدام آنها از تدریس شفاهی بهره نمیبرند و 50 درصد از آنها براي تدریس از اشکال موجود در کتاب درسی به صورت ارائه - پاور پوینت - استفاده میکنند.27درصد از آنها از مدل سازي، 22,3 درصد از موزه و مواد موجود در طبیعت و ...، استفاده میکنند. معلمانی که به صورت اتفاقی انتخاب شده بودند 36 نفر بودند که 58,3 از آنها در طول دو سال گذشته تنها یکبار و 41,6 دوبار از موزه استفاده کرده بودند.در حالی که هیچ کدام از آنها در طی دوسال گذشته بیش از دوبار به موزه مراجعه نکرده بودند که این خود یک فاجعه بزرگ میباشد. - به نمودار 1 و نمودار 2 مراجعه فرمایید -