بخشی از مقاله

چکیده:
زمینه وهدف: شناخت عواملی که زمینه را برای بروز اختلافات زناشویی وجدایی زوج ها فراهم می کند، نقش مهمی در کاهش تعارضات زناشویی وآمار طلاق در جامعه دارد. هدف این پژوهش پیش بینی تعارض زناشویی از طریق تمایز یافتگی و تیپ های شخصیتی می باشد. مواد و روش ها:پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی واز نوع مدل یابی معادلات ساختاری است که هدف از آن بررسی رابطه سازه های نهان برونزا ودرونزا موجود در مدل است. جامعه پژوهش شامل کلیه ی والدین دانش آموزان شهرستان کامیاران در سال 1393است. نمونه مورد مطالعه شامل 500 نفر - 250 زوج - از والدین بود که به روش خوشه ای دو مرحله ای انتخاب شدند و هرکدام پرسشنامه های تمایز یافتگی، تیپ شخصیتی و تعارض زناشویی را تکمیل نمودند. داده های حاصل از پرسشنامه ها با نرم افزار $026 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

یافته ها: نتایج بیانگر رابطه همبستگی منفی و معنی دار بین تعارض زناشویی با تیپ های شخصیتی - به جز تیپ روان رنجور - و تمایز یافتگی می باشد.

نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که تیپ شخصیتی افراد و سطح تمایز یافتگی آنها می تواند پیش بین خوبی برای تعارض زناشویی باشد. با به کار گیری این دو متغیر در پیش بینی تعارض زناشویی می توانیم در کلاس های آموزش خانواده و مشاوره ازدواج میزان تعارض زوجین را کاهش داد.

مقدمه:
خانواده یک نهاد اجتماعی اولیه وحیاتی است که تثبیت وتضمین سلامت فرد وبقای جامعه در این کانون شکل می گیرد.فرد نه تنها از نظر جسمی وزیستی بلکه از نظر عاطفی وروانی و شخصیتی نیز تحت تاثیر خانواده قرار دارد چرا که خانواده جایگاهی است که فرد می تواند با تکمیل شخصیت خویش آماده پذیرش نقش های اجتماعی گردد - ریاحی وهمکاران، . - 2009در خانواده روابط زوجین سیستم پیچیده ای است از تعامل عوامل مختلف که تفاهم وتضاد آن ها را پیش بینی میکند - گاتمن5،. - 2002تعارض زناشویی یکی از مشکلاتی است که کودکان سراسر دنیا با آن مواجه هستند و تقریبا همه کودکان حدی از تعارض بین والدین را تجربه و آن را به عنوان منبع تنیدگی معرفی می کنند - کامینگز،کروس وپاپ1، . - 2007 به    ومشکلاتی را در سطوح فردی، نهادی واجتماعی به وجود می آورند.
عقیده مونت گومری1989 - 2؛ به نقل از حمام چی3 ، - 2005 تعارض    لذا توجه به این مسئله وارائه راهکارهای علمی و کاربردی می تواند زناشویی فرایندی تعاملی است که درآن یکی یاهر دو همسر درمورد    در سلامت جامعه و خانواده نقش اساسی نقش تعیین کننده داشته جنبه هایی از رابطه شان احساس ناراحتی می کنند و می کوشند به    باشد - فینچمن13 وهمکاران، . - 2004 یکی از عواملی که میتواند در طریقی آن را حل کنند. به علاوه، تعارض در روابط وقتی بروز می    کاهش تعارضات زناشویی نقش فعالی را بازی کند تمایز یافتگی کند که رفتار یک شخص با توقعات شخص دیگر جور در نیاید    زوجین است.مفهوم خود خودمتمایز سازی است.خودمتمایزسازی - دیویس، ترجمه بهاری، . - 1382 طلاق شایع ترین جلوه تعارض    اساسی ترین مفهوم نظریه بوون است - کلور14، شدید است. بالغ بر نیمی از زوج هایی که در صدد مشاوره هستند،    . - 2009خودمتمایزسازی، توانایی فرد در تفکیک فرایندهای عقلی و سرانجام طلاق می گیرند - ورثینگتون4 - 2005 به عقیده کومستاک    احساسی، و صمیمیت و خودمختاری خویش از دیگران است - بوون15، و استرزیزویک - 1990 - 5 این بود یا نبود تعارض نیست که »کیفیت    1978؛ اسکوورون و دندی16، . - 2004 مفهوم خودمتمایز سازی ازدواج« راتعیین می کند بلکه طرز اداره موقعیت های تعارض آمیز    همانطور که بوئن بیان کرد، غالبا در ادبیات خانواده درمانی بد تعبیر است که کیفیت رابطه زناشویی را تعیین می کند.بنابراین، مهارت    شده و با استقلال یا فردیت یکسان تلقی می گردد. هر چند کلیدی در روابط متعهدانه دراز مدت، مدیریت تعارض است - گاتمن،    درابعادی مشابه آن است اما فردیت - جدایی برابر با خود متمایز .

- 1994 به دلیل ماهیت کنش وری همسران در فضای زندگی    سازی نیست. از نظر بوئن، خودمتمایز سازی توانایی کاهش واکنش مشترک، گاه پیش می آید که اختلاف دیدگاه بین زوجین روی دهد    عاطفی به افراد مهم است تا فرد افکار خود و عقایدش را بدون توجه ویا اینکه نیازهای آنها برآورده نشود. نتیجه چنین تعاملات    به فشار اجتماعی بیان کند. بوئن خود متمایز سازی را مفهومی می منفی،ناخوشنودی، ناامیدی واحساس خشم همسران نسبت به    داند که به منظور توصیف الگوهای تعاملی خانواده مورد استفاده قرار یکدیگر گزارش شده است - جهانفر وهمکاران،. - 1381از دیدگاه    گرفته است تا فاصله اعضای خانواده را تنظیم کند و با توجه به سن، سکستون6 - به نقل از قربانی، - 2005 تعارض زناشویی هنگامی رخ    تعادلی مناسب بین فردیت و صمیمیت برقرار سازد - یویا17، می دهد که چیزی رضایت را برای شخص فراهم کرده، درحالی که    . - 2007اگر دو فرد تمایز نایافته با یکدیگر ازدواج کنند خانواده ای همان چیز برای دیگری محرومیت را به دنبال آورد. تعارضات    هسته ای تشکیل می شود که سطح تمایز پایینی دارد. زوج تمایز زناشویی یک مشکل جدی اجتماعی به حساب می آیند که تاثیرات    نایافته در شرایط فشار زا دچار اضطراب واختلال در کارکرد زناشویی منفی برسلامت جسمانی وروانی زوجین - گانت7، - 2006 وفرزندانشان    می شوند. با بررسی تعارض زناشویی می توان به میزان تمایز یافتگی
- آماتو8، - 2000 دارد. تعارض بین زوج ها امری طبیعی وناشی از    یک ازدواج پی برد. تعارض زناشویی با جذب اضطراب در پیوند زوج وجود تفاوت هاست و نمی توان مانع تعارض شد - پریوت وروبین9    پدید می آید و با واکنش های عاطفی یا جدایی عاطفی مشخص می ،1987؛به نقل از وانگ10 ،. - 2006 همانطور که گروهان - 1992 - 11    شود.

به سخن دیگر، تعارض زناشویی مزمن الگویی چرخه ای از می گوید،»شرط حفظ ازدواج توانایی استفاده خلاق از تعارض    تلاش های زن و شوهر است که در آن همسران تلاش می کنند است.چنانچه تعارض به طور سازنده اداره شود،رشد وغنای ازدواج    مرزهایشان را یکی کنند یا اینکه مرزهای خود را محکم بیمه می شود و چنانچه به صورت مخربی اداره شود زن وشوهر    کنند - اسکوورون، . - 2000 زن ومردی که سطح تمایز یافتگی پایینی محکومند که از رابطه نسبتا ناراضی باشند« - بهاری، . - 1388 تعارض    داشته باشند، زمانی که ازدواج می کنند انتظار می رود بلوغ عاطفی زناشویی وآشفتگی رابطه را میتوان به عنوان نارضایتی حداقل یکی    کمتری را دارا و ظرفیتی محدود برای صمیمیت و یکی شدن داشته از زوجین نسبت به رابطه تعریف نمود که به سرعت افزایش می یابد    باشند. این مسئله نیازمند این می شود که هر دو نفر - زن و - هالفورد12 ،. - 2001تعارضات می تواند منجربه ضعیف شدن روابط    مرد - برای پایداری ازدواجشان رشد و خود رهبری شان را قربانی زناشویی،ضعیف شدن سازگاری کودکان، احتمال افزایش تعارض    ازدواج کنند. در مقابل در نظام های زناشویی تمایزیافته، همسران بین والدین و فرزندان و نیز بین خویشاوندان شود - فخرایی،  - 2007    به یکدیگر اجازه می دهند که نقشی نرمش پذیرتر و رابطه ای به طور کلی تعارض زناشویی به وجود آمده در خانواده مسائل    صمیمانه تر داشته باشند و تفاوت عقاید یکدیپر را تحمل و واکنش عاظفی کمتری را تجربه کنند - بوئن، . - 1988 مارکوارد - 2009 - 1 که    جلیلی وهمکاران - 1388 - نیز تجربه پذیری را عامل مهمی در روابط  در زمینه طلاق تحقیقات متعددی را انجام داده است بر این مطلب    زناشویی دانسته ومعتقدند تجربه پذیری پایین در افراد، باعث می تاکید می ورزد که پختگی و خود شکوفایی مستلزم آن است که فرد    شود آنها از انعطاف پذیری، تفکر واگرا وقدرت سازندگی برای حل از دلبستگی های عاطفی ناگشوده به خانواده مبدا رهایی یابد. 

مسائل ومشکلات زناشویی برخوردار نباشند. پژوهشگران با استفاده درپژوهش اسکوورون - 2000 - که رابطه تمایزخود را با کیفیت رابطه    از مدل پنج عاملی شخصیتی نقش ویژگی های زناشویی را در زناشویی بررسی کرده است، دریافته است که از میان ابعاد تمایزخود،    سازگاری زناشویی بررسی کرده اند؛ از این پنج عامل،عصبیت؛ که  فقط بعد جدایی عاطفی و واکنش عاطفی پیش بینی کننده    بیشتر با هیجان پذیری منفی از آن یاد می شود، اثرات عمده ای بر اختلافات زناشویی است.سطح خودمتمایزسازی با توانایی فرد برای    بازده زناشویی دارد، تا چهار عامل دیگر - به نقل از نادری، . - 1389در کاهش اضطراب ارتباط دارد - یوتن2، 2011؛ پینئو3، . - 2012به عقیده    پژوهش شاهمرادی وفاتحی زاده واحمدی - 1390 - که بر روی زوج  بوئن همه بیماری های روانی وجسمانی، مشکلات اجتماعی و به    های عادی و طلاق انجام شد، یافته ها نشان دادند که زوج های ویژه مشکلات زناشویی با سطح خودمتمایزسازی رابطه دارد - هراس4،    عادی و در معرض طلاق در روان رنجورخویی، تجربه پذیری و  . - 2008 تمایزیافتگی خود به صورت ویژگی های درون فردی وبین    وظیفه شناسی با یکدیگر تفاوت معنادار دارند. فردی نیز قابل توصیف است.

تمایز یافتگی درون فردی به توانایی    بنابراین هدف پژوهش حاضر پیش بینی تعارض زناشویی بر اساس فرد در ایجاد تعادل بین افکار و هیجانات اشاره دارد، درحالی که    تمایزیافتگی و تیپ های شخصیتی درمیان زوج های متاهل است تمایز یافتگی بین فردی به توانایی تجربه صمیمیت عمیق بدون به    که با وجود اینکه پژوهش های زیادی درمورد ارتباط متغیر ها با  خطر افتادن احساس استقلال فردی اطلاق می شود - جوهانسون و    تعارض زناشویی مورد بررسی قرار گرفته است ولی تاکنون نقش دو  والدو5، . - 1998 بنابراین تمایزیافتگی می تواند برروی ویژگی های    متغیر تمایزیافتگی و تیپ های شخصیتی با تعارض زناشویی به طور شخصیتی تاثیر داشته باشد واز طرف دیگر ویژگی های شخصیتی    همزمان انجام نشده است. همچنین پژوهش های قبلی از روش می تواند عامل مهمی در پیش بینی تعارض زناشویی محسوب شود.    الگوی معادلات ساختاری برای تعارض زناشویی واینکه کدام عامل شناخت عواملی که زمینه را برای بروز اختلافات زناشویی وجدایی    سهم بیشتری در ایجاد تعارض دارند را مورد استفاده قرار نداده اند، زوج ها فراهم می کند، نقش مهمی در کاهش مشکلات زناشویی    بنابراین پژوهش حاضر در پی بررسی این است که آیا این عوامل می  وآمار طلاق در جامعه دارد. در بین مدل های مختلف شخصیت در    توانند پیش بین خوبی برای تعارض زناشویی در زندگی والدین  دهه های اخیر، مدل پنج عاملی شخصیت دید جامعی نسبت به    دانش آموزان باشد یا نه؟ و کدام عامل نقش پیش بین بهتری برای  انسان دارد و تقریبا تمام صفات مورد اشاره در میان عامه مردم و    تعارض زناشویی زندگی آینده ایفا می کند؟    
نظریه های علمی شخصیت را در برمی گیرد - کاستا و مک کری6، . - 2004 این مدل پنج بعد اصلی روان رنجوری، برون گرایی،    روش:    
گشودگی در برابر تجربه، توافق پذیری و وظیفه شناسی را در    روش پژوهش ،جامعه آماری و نمونه:پژوهش حاضر با توجه به هدف شخصیت افراد معرفی کرده است - لان7 و همکاران، . - 2000 تحقیقات    آن، بنیادی می باشد وبا توجه به عدم مداخله در ایجاد داده ها متعدد - شویتا ولونسون8، 2007؛ لوی وکلوهنن9 ،2005 ؛دوننللان    پژوهش توصیفی واز نوع همبستگی می باشد.همچنین این پژوهش و همکاران10، 2004؛ عباسی و همکاران، - 1389 بر این نکته تایید    از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است که هدف از آن بررسی  دارند که رضایت و تعارضات زناشویی بیشترین تاثیر را از ویژگی    رابطه سازه های نهان برونزا ودرونزا موجود در مدل است. جامعه  های شخصیتی دریافت می کند.بارلدز و دیج کاسترا - 2011 - 11 در    آماری پژوهش شامل کلیه والدین دانش آموزان مقطع ابتدایی  مطالعات خود دریافتند که داشتن تصور مثبت در مورد ویژگی های    شهرستان کامیاران در بهار93 می باشد. نمونه گیری به شیوه ی    
شخصیتی همسر با کیفیت ارتباط به طور مثبت رابطه دارد.هم    خوشه ای دو مرحله ای انجام شد به این صورت که ابتدا از میان سه  چنین بین تصورات مثبت درباره شخصیت همسر با طول مدت    مقطع تحصیلی، مقطع ابتدایی انتخاب شد و بعد دو مدرسه ابتدایی ازدواج و شخصیت افراد ارتباط وجود دارد.برخی از ویژگی های    ازمیان تمام مدارس ابتدایی سطح شهر به صورت تصادفی انتخاب شخصیتی واختلالات روانی تنش ها وتعارضات را بین زوج ها افزایش    شدند.سپس با برگزاری جلسه آگاهی برای والدین،به 500 نفر از  می دهد وتداوم زندگی زناشویی را تهدید می کند - ویسمن،یوبه    والدین 250 - زوج - پرسشنامه ارائه گردید - بر اساس دستور هو و لاکر و وین استاک،2007؛ جلیلی، بخشایش و فارسی نژاد، . - 1388        

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید