بخشی از مقاله

چکیده

هدف از این تحقیق تجزیه و تحلیل اجرای مدیریت ریسک و شاخص های آن در استخرهای سرپوشیده خصوصی و دولتی استان خراسان جنوبی بود. جامعه آماری تحقیق حوزه مدیریتی استخرهای سرپوشیده استان خراسان جنوبی - - 15 استخر بود. نمونه گیری به صورت تمام شمار صورت گرفت. ابزار مورد استفاده پرسشنامه مدیریت ریسک - سیائو، - 2005 بود. جمع آوری اطلاعات به شکل میدانی بود. در بخش آزمون از آزمونکولموگوروف -اسمیرنوف از آزمونهای T-TEST ،ANOVA، با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 22 صورت گرفت، نتایج نشان داد که بین نوع مدیریت استخرها - خصوصی یا دولتی - در برخی شاخص ها - بازرسی تسهیلات و تجهیزات، نگهداری تسهیلات و تجهیزات، وضعیت کارکنان - تفاوت وجود دارد و در برخی شاخصها - ملاحظات پزشکی، فرم های شرکتکنندگان، شاخص آموزش شرکتکنندگان - تفاوت وجود ندارد و بین اجرای مدیریت ریسک در استخرهای خصوصی و دولتی تفاوت وجود دارد. لذا پیشنهاد می شود مدیران استخرها راهبردهای جدید مدیریت ریسک را برای کاهش خطرات تدوین و اجرا کنند.

مقدمه
در طول دو دهه گذشته، ورزش و فعالیتهای تفریحی تغییر کردهاند.آنچه مردم در اوقات بیکاری انجام میدهند، بهمثابه یک تجارت عمده در بخش صنعت محسوب میشود.ورزش و فعالیتهای تفریحی بهطور تفکیکناپذیری به هم وابستهاند.با پیدایش بسیاری از ورزشها و فعالیتهای تفریحی غیر سنتی،تغییرات بسیاری در ورزش سنتی به وجود آمده است.امروزه فرصت های بسیار بیشتری برای اشتغال به کار وجود دارد،همان گونه که فرصتهای فراوانی نیز برای شرکت در ورزش و فعالیتهای تفریحی پدید آمده است.معمولاً با هر فرصتی، ریسک هم وجود دارد.تغییرات در جامعه ورزش و فعالیت های تفریحی سبب ایجاد فرصتها و همچنین مواجهه با خطراتی شده است که باید آن ها را شناسایی و مدیریت کرد.خطرات همیشه بخشی از زندگی و بدون شک از ورزش و فعالیت های تفریحی جدایی ناپذیر هستند.بشر چه بهصورت فردی و یا اجتماعی دائماً در حال مدیریت ریسک1است.گاهی اوقات آگاهانه،ولی اغلب بدون اینکه متوجه شود ندرتاً به شکل سازمان یافته این کار را انجام میدهد.زمانی هم مدیریت ریسک به روش مراقبت از خویش و به مثابه یک وظیفه اخلاقی و انسانی مراقبت از دیگران صورت می گرفت، ولی امروزه این موضوع تحتالشعاع
الزامات قدرتمندتر قانونی و اقتصادی قرارگرفته است - مرندی وکاشف,. - 1390 آنچه را که یک فرد ممکن است ریسک تلقی کند، شاید فرد دیگری این تلقی را درباره آن نداشته باشد، به همین جهت هر کس با توجه به درک فردی خود،ریسک را تعریف می کند، واژه ریسک به امکان خسارت یا دیگر حوادث مضر که توان دخالت در ثبات مالی نهادهای عمومی و خصوصی و اهداف اصلی آنها را دارد، گفته میشود - سیائو,.2 - 2005 افزایش احتمال وقوع حادثه ای که قرار است اتفاق بیفتد، ریسک نامیده میشود. که به میزان شدت و یا تکرار ریسک و نیز شناسایی فرد و یا گروه هایی از افراد که در معرض ریسک هستند، ارتباط دارد - فراسدیک و والی,. - 1997 مدیریت ریسک به معنی استفاده از مهارت های افراد و یا گروه ها به منظور حصول اطمینان از شناسایی تمام ریسک ها، اندازهگیری و اجرایآنها در برنامه است - فرزان,. - 1391مدیریت ریسک فرایند تصمیم گیری و انجام دادن تصمیماتی است که عوامل بالقوه زیان و ضرر یک رویداد را کاهش میدهد - برولونگی,.1 - 1990 اجرای مدیریت ریسک ، فرآیند منطقی و آگاهانه شناخت،ارزیابی و مقابله با ریسکها در بستر و ساخت سازمان،فعالیتهای آن و محیط عملیاتی آن است - مرندی وکاشف,. - 1390 مدیریت پیشبینی و شناسایی عوامل خطر و ریسک در برنامه موجب تعیین منبع خطر، احتمال وقوع، میزان تأثیر آن در برنامه و در نظر گرفتن روش هایی برای کاهش تأثیر عامل خطر یا ریسک می شود.

- همتی نژاد,رمضانی نژاد, - 1387 در واقع مدیریت ریسک یک فرمول سحرآمیز برای حذف حوادث نیست اما می تواند تعداد و شدت حوادث مراکز آبی را کاهش دهد. یک برنامه مدیریت ریسک مؤثر شامل چهار مرحله است که بخش های یک فرآیند مداوم هستند. این مراحل عبارت انداز: ارزیابی، تجزیه وتحلیل و تعیین اولویت خطرات بالقوه، انتخاب روشهایی برای جلوگیری از خسارات، اجرای بهترین روش ها، بازبینی نظارت نتایج و اصلاحات مورد لزوم. 2 - SOCG,2003 - ورزش های آبی از محبوب ترین فعالیت ها هستند که دربرگیرنده فعالیتهایی میباشند که در زیر،پیرامون و روی آب در محیطهای روبازو سرپوشیده انجام میشوند. این فعالیت ها شامل شنا،شیرجه،غواصی،قایقرانی،فعالیت های آموزشی و سایرفعالیتهای دیگر هستند - فاوست,.3 - 2005 در ایران رویدادهای مربوط به آب، به خصوص شنا از اهمیت بالایی نسبت به سایر فعالیتهای تفریحی و ورزشی برخوردار هستند. در طول تابستان هزاران نفر تعطیلات و اوقات فراغت خودرادراستخرهای شنا، مراکز آبی، ساحل دریا و دریاچه ها می گذرانند. در سال های اخیر حوادث غرق شدگی و آسیب های شرکت کنندگان به ویژه در طول تابستان به یکی ازنگرانی های مهم در استخرها تبدیلشده است و اجرای مدیریت ریسک از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. امروزه اعضای بیشتر سازمانها به اهمیت عملیات مدیریت ریسک پی برده اند ولی قرار دادن سیاست ها خط مشی های آن با دشواری روبه رو است. این دشواری ها بهطور نمونه عبارتانداز:تأسیسات و تجهیزات کهنه آبی، کمبود دانش، نبود برنامه مدیریت ریسک و کارمندانیتجربه. - سیائو, - 2005 فرشید راد - 1392 - در تحقیقی با عنوان "مقایسه بکارگیری مدیریت ریسک در استخرهای خصوصی و دولتی شهر مشهد" نشان داد بین بعد شناسایی خطرات در استخرها - دولتی یا خصوصی - تفاوت معنی داری وجود دارد،

همچنین بین بعد ارزیابی خطرات در استخرها - دولتی یا خصوصی - تفاوت معنی داری وجود دارد،نتایج نشان داد که بین بعد کنترل خطرات در استخرهای - دولتی یا خصوصی - تفاوت معنی داری وجود دارد و نهایتا بین میزان توجه به عملیات مدیریت ریسک در استخرهای دولتی و خصوصی تفاوت معنیداری وجود دارد؛ آقایی - 1391 - در تحقیقی با عنوان "بررسی وضعیت مدیریت ریسک در مجموعه های آبی خراسان رضوی بر اساس مدل کلمنت " نشان داد بین شناسایی خطرات و نوع مدیریت استخرها - دولتی و خصوصی - تفاوت معنیداری وجود دارد, همچنین بین ارزیابی خطرات و نوع مدیریت استخرها - دولتی و خصوصی - تفاوت معنی داری وجود دارد.نتایج این تحقیق نشان دادکه بین کنترل خطرات و نوع مدیریت استخرها - دولتی و خصوصی - تفاوت معنی داری وجود دارد و بین عملیات مدیریت ریسک در استخرهای دولتی و خصوصی تفاوت معنی وجود دارد. خارکن - 1388 - در تحقیقی به بررسی وضعیت مدیریت ریسک در استخرهای استان مازندران به این نتیجه رسید که درصد کمی از مدیران استخرها یک برنامه منظم و از پیش تعیین شده مدیریت ریسک داشتند دوستی - 1387 - در تحقیقی تحت عنوان " بررسی وضعیت مدیریت ریسک در استادیوم های فوتبال ایران " به این نتیجه رسید که دستور العمل های استانداردی برای مدیریت ریسک و مسئولین عملیات و مدیریت مسابقات وجود ندارد و فردی به عنوان مدیر ریسک در استادیوم ها وجود ندارد.عباسی مهابادی - 1387 - در پژوهشی تحت عنوان "مقایسه وضعیت استخرهای سرپوشیده استان اصفهان با استانداردهای موجود" به این نتیجه رسید که وضعیت بهداشتی، ایمنی و نیروی انسانی استخرهای سرپوشیده استان اصفهان نسبت به استاندارد های موجود دارای وضعیت مناسبی نمیباشند. گروه کاری علوم جنبش برای سلامتی - 4 - 2013در ایتالیا تحقیقی باعنوان"چک لیست جدید برای ارزیابی استخرهای شنا" دریافتند یک چک لیست در طول بازرسی که به طور معمول توسط مقامات بهداشتی در استفاده از امکانات استخرهای شنا تکمیل و ارائه می گردد که به توان ابزاری داشت که نظارت همگانی، ملی و محلی بر فعالیت ها و روش که در اماکن آبی صورت می گیرد داشته باشد؛ مقداع وهمکاران - 5 - 2012 در مقاله ای تحت عنوان "مدیریت ریسک درصنعت برگزاری رویدادهادرکیپتاون، آفریقای جنوبی"به این نتیجه رسیدند که استانداردهای ایمنی و سیستم جامع مدیریت ریسک یکی از اجزای کلیدی در میزبانی و برگزاری موفق رویدادهای ورزشی از جمله جام جهانی2010 فوتبال بوده است و سیاستها قوانین ومقررات حاکم بر رویداد، ابزارهای قدرتمند مدیریت ریسک بودند.

داترویچ و لوتسکی - 1 - 2012درتحقیقی تحت عنوان"بررسی مدیریت ریسک در دبیرستان های تربیت بدنی امریکا" نشان داد که مدیران با سابقه خدمت تر نسبت به مدیران کم سابقه خدمت تر در زمینه مدیریت ریسک موفق تر بودند. سیائو - - 2005 با تجزیه و تحلیل اقدامات مدیریت ریسک و وضعیت دادخواهی در مراکز آبی، به این نتایج رسید که تعداد کمی از مراکز آبی برنامه های مدیریت ریسک داشتند. نتایج نشان دادند که مدیران مراکز آبی دولتی توجه بیشتری مبنی بر به دست آوردن تاریخچه پزشکی نسبت به مدیران خصوصی داشتند. همچنین مدیران دولتی علاقه کمتری به بازرسی نسبت به مدیران مراکز آبی خصوصی داشتند. لوتسکی - - 2006 با تجزیه و تحلیل مدیریت در استادیوم های فوتبال به این نتیجه رسید که بیشتر از %70 از استادیوم های فوتبال عملیات مدیریت ریسک را به کار می گیرند که در این تحقیق ارتباط کمی بین ویژگیهای شخصی و عملیات مدیریت ریسک مشاهده شده بود. یافته ها نشان دادند که ظرفیت استادیوم ها ارتباط بالایی با عملیات مدیریت ریسک دارد.

پیچیدگی اداره کردن و مدیریت تأسیسات و تجهیزات آبی درچندسال اخیر افزایشیافته است. بنابراین از مدیران استخرها انتظارمی رود که راهبردهای جدید مدیریت ریسک را برای کاهش خطرات تدوین و اجرا کنند. - ایزدی, . - 1387 کاهش ایمنی و بهداشت استخرها می تواند عامل بازدارنده ای جهت شرکت ورزشکاران دراستخرها باشد، بنابراین پیش گیری از عوامل خطر، شناسایی این عوامل برطرف کردن آنهادرزمینه بهداشتی و فیزیکی وهرعامل دیگر که امنیت ورزشکاران را به خطرمیاندازدمیتواند افزون بر جلوگیری از خطرات وبروز صدمات جسمانی بهعنوان یک عامل روانی درافزایش مشارکت ورزشکاران باشد. مدیریت ریسک و عوامل خطرساز از وظایف قانونی و اخلاقی و حرفهای مدیران، آموزشدهندگان و متصدیان تربیتبدنی برای ایجاد محیطی امن و لذتبخش برای ورزشکاران و علاقه مندان است. - فارسی,. - 1386 این تحقیق با عنوان تجزیهوتحلیل اجرای مدیریت ریسک و شاخصهای آن در استخرهای شنای سرپوشیده استان خراسان جنوبی سعی دارد گامی در جهت بهینه ساختن محیط استخرها از لحاظ ایمنی و بهداشتی برداشته و راهکارهایی را برای جلوگیری و کاهش حوادث و خطرات و افزایش ایمنی مشتریان و کارمندان استخرها و بهتبع آن کاهش دادخواهی ها ارائه نماید؛ تا با نشان دادن وضعیت موجود و رفتن بهسوی وضع مطلوب و رفع نواقص و کاستیها و نشان دادن آن چیزی که بایستی باشد، محیط را ایمن از هر خطری ساخت، تا بتوان مشتریان بیشتری را جذب اینگونه اماکن ورزشی نمود و راهکارهای اجرایی مناسب، بهمنظور ارتقاء ایمنی و نیروی انسانی تعیین گردد.

روششناسی
این تحقیق ازمنظرهدف،کاربردی و ازلحاظ روش از تحقیق های توصیفی – تحلیلی و از نوع پیمایشی است.که جمعآوری اطلاعات به شکل میدانی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حوزه مدیریتی استخرهای شنا خراسان جنوبی - 15 استخر - بود. که جمعیت آماری این جامعه 60 نفر بود؛ که. کل جامعه آماری - حوزه مدیریتی استخر - بهصورت تمام شمار بهعنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند.، بدین منظور از پرسشنامه مدیریت ریسک - سیائو،2005 - که شامل 34 سوال و شش خورده مقیاس - بازرسی تسهیلات و تجهیزات، نگهداری تسهیلات و تجهیزات، ملاحظات پزشکی، فرم های شرکت کنندگان، آموزش شرکتکنندگان، وضعیت کارکنان - بوده که روایی پرسشنامه به رؤیت 13 نفر از متخصصان و صاحب نظران مدیریت ورزشی دانشگاه آزاد و دانشگاه فردوسی مشهد رسید و مورد تائید قرار گرفت ؛ پایایی یا قابلیت اعتماد، یکی از ویژگی های فنی ابزار اندازه گیری است. در تحقیق حاضر، مقدار آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 22، محاسبه گردیدکه آلفای بهدستآمده در پرسشنامه مدیریت ریسک./88 بود که نشانگر ثبات و قابلیت درونی این پرسشنامه است. در این تحقیق از آمار توصیفی شامل محاسبه شاخصهای پراکندگی میانگین انحراف استاندارد و آزمون کولموگوروف-اسمیرنوف و آمار استنباطی مناسب نظیر آزمون تحلیل واریانس - ANOVA - یک طرفه جهت انجام مقایسه ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 22 صورت گرفت.

یافته ها

در این بخش شاخصهای توصیفی مربوط به هر یک از متغیر های پرسشنامه به همراه سوالات آن در جدول 1 شامل بازرسی تسهیلات و تجهیزات، نگهداری تسهیلات و تجهیزات، ملاحظات پزشکی، فرمهای شرکتکنندگان، آموزش شرکتکنندگان و وضعیت کارکنان بررسی می گردد. با توجه به جدول1 بازرسی تسهیلات وتجهیزات، نگهداری تسهیلات و تجهیزات، ،ملاحظات

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید