بخشی از مقاله

چکیده

در این مقاله ما ابتدا مقدمهای مختصر و مفید در رابطه با تجهیز منابع مالی در بانکداری نوین بیان خواهیم کرد؛ در ادامه به ترتیب به تعریف بانک، تاریخچه بانکها، فعالیتهای استاندارد بانکداری، اهمیت ساختار سرمایه، تجهیز منابع مالی در بانکداری نوی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، مهارتهای نیروی انسانی، تنوع خدمات بانکی، کیفیت خدمات بانکی، رضایت مشتریان از کارکنان بانکها و مؤسسات مالی، مطلوبیت محیط داخلی بانکها و مؤسسات مالی، عوامل مؤثر بر تجهیز منابع مالی بانکها، نقش عامل اعتمادپذیری مشتریان در جذب منابع مالی بانکها، نقش عامل رضایت مشتریان از سازمان در جذب منابع مالی، نقش عامل رضایت مشتریان از مهارت کارکنان در جذب منابع مالی، نقش عوامل سرمایه فیزیکی در جذب منابع مالی بانکها و نقش عامل تنوع خدمات بانکی در جذب منابع مالی خواهیم پرداخت.

مقدمه

در بانکداری نوین مؤلفههای متعددی وجود دارند که بر روند تجهیز منابع پولی بانکها و مؤسسات مالی تأثیر میگذارند. شناسایی و تعیین میزان تأثیر و نوع ارتباط این مؤلفهها با موفقیت بانکها در تجهیز منابع پولی مقولهای مهم هست. امروزه شرایط و موقعیتهای مؤسسات مالی و بانکها با یکدیگر یکسان نیست و ممکن است مؤلفههای تأثیرگذار بر تجهیز منابع پولی حتی برای هر یک از شعب یک گروه بانکی متفاوت باشد. مؤلفههای فناوری اطلاعات و ارتباطات، مهارت 2، نیروی انسانی شاغل در بانکها، تنوع و کیفیت 3 خدمات بانکی، رضایت مشتریان از کارکنان و مطلوبیت محیط داخلی و محل استقرار شعب در بانکداری نوین ابزارهای مهمی هستند که برای جذب بهینه منابع پولی از آنها استفاده میشود.

در سالهای اخیر، همزمان با تخصیص حجم عظیم منابع مالی از طریق بانکهای مختلف دنیا، شاهد بحرانها، زیانها و حتی ورشکستگیهای متعدد بانکها بودهایم. بانکهای موفق به دلایل مختلفی از قبیل خطر یا هزینههای ناشی از نوسانهای نرخ بهره، تورم، ارز و یا بازپرداخت نشدن تسهیلات پرداختی، با بحرانهای متعددی روبرو شدهاند. بحرانهای اجتماعی و پنهان، مسئولین نهادهای نظارتی و اجرایی سیستمهای مالی را بر آن داشته است تا مدیریت ریسک نهادهای مالی و بهخصوص بانکها را با جدیت بیشتر و کارشناسانهتری موردتوجه قرار دهند - شایان آرانی، . - 1380

سپردهها از مهمترین منابع بانکها بوده و بدون آن موجودیت بانک چندان قابل توجیه نمیباشد، زیرا سرمایه بانکها در مقابل سپرده آنها رقم ناچیزی را تشکیل میدهد و چون معمولاً اعطای تسهیلات که یکی از راههای اصلی کسب درآمد بانکها میباشد، از محل جذب سپردهها تأمین میگردد، لذا لازمه این امر مجهز بودن بانکها به منابع سپرده میباشد.

گر چه عواملی چون صنعتی شدن جوامع، گسترش و تحول در فعالیتهای اجتماعی و درنتیجه پدیدار شدن نیازهای جدید از عوامل مهم و اثرگذار در ایجاد و گسترش نهادهای مالی بودهاند ولی توسعه و پیشرفتهای اقتصادی نیز یکی از مهمترین عوامل در گسترش و تحول این نهادها به شمار میروند، درواقع نهادهای مالی جهت تسهیل در پیشرفتهای دیگر نهادهای اقتصادی شکلگرفتهاند و لذا میتوان عنوان نمود وجود نهادها و بازارهای مالی پیشرفته همراه با بهکارگیری روشهای نوین، با درجه توسعهیافتگی یک کشور ارتباط مستقیم دارد.

در این شرایط جذب بیشتر منابع مالی و رقابت مؤثر در جذب این منابع توسط گروههای مختلف بانکی از موضوعاتی است که موردتوجه نهادهای مالی و اعتباری قرار داشته و دارد. البته گرچه بلافاصله پس انقلاب با حذف بانکهای خصوصی، همه گروههای بانکی زیر نظر دولت اداره شدند، ولی کموبیش در جذب بیشتر منابع مالی با یکدیگر به رقابت پرداختهاند. امروزه بهجز رقابت بین گروههای بانکی دولتی و خصوصی موجود، ایجاد بانکهای خصوصی جدید، مؤسسات مالی و اعتباری جدید و همچنین گسترش دامنه فعالیت مؤسسات قرض الحسنه نیز مزید بر علت شده و لذا در سیستم بانکی کشور در جذب منابع مالی به رقابت پرداختهاند 

تعریف بانک

بانک نهادی اقتصادی است که وظیفههایی چون تجهیز و توزیع اعتبارات، عملیات اعتباری، عملیات مالی، خریدوفروش ارز، نقلوانتقال وجوه، وصول مطالبات اسنادی و سود سهام مشتریان، پرداخت بدهی مشتریان، قبول امانات، نگهداری سهام و اوراق بهادار و اشیای قیمتی مشتریان، انجاموظیفهی قیمومیت و وصایت برای مشتریان، انجام وکالت خرید یا فروش را بر عهدهدارند.

وظایف بانک مرکزی عبارت است از انتشار اسکناس و تنظیم حجم پول در گردش، نگهداری فلزات گرانبها و ارزهای متعلق به دولت، نگهداری ذخایر قانونی و موجودی نقدی بانکهای تجاری، ایجاد امکانات اعتباری برای بانکهای تجاری، انجام دادن عملیات تصفیهحساب بین بانکها، صندوقداری و نمایندگی مالی برای عملیات بانکی دولت، اجرای سیاست پولی و کنترل حجم اعتبارات. این بانک مسئولیت کنترل شبکه بانکی و اداره سیاست پولی ثبات را بر عهده دارد. این بانک، بانکها را در جهت ارائهی خدمت و هماهنگی با اقتصاد به فعّالیت وامیدارد.

کهنترین شکل بانکداری مربوط به دوران هخامنشیان و در میانرودان - بخشی از ایران آن زمان - است که در آنجا یهودیان عهدهدار امور بانکداری بودهاند. مدارکی از این ناحیه بهدستآمدهاست که کاملاً حکم چک رادارند. واژهی »بانک« نیز در آن زمان به کار میرفته است و واژه »چک« نیز از آن روزگار تا به امروز باقیمانده است. در نوشتههای ساسانیان به زبان پهلوی به واژه چک برمیخوریم و همین واژه از ایران به دیگر نقاط جهان راهیافته است.

تاریخچه بانکها

ریشه بانکداری به معنای امروزی این کلمه، میتوان در دوره رنسانس ایتالیا و در شهرهای ثروتمند آن در شمال مانند فلورانس، ونیز و ژنووا یافت. خانوادههای باردی و پروزی در 4 میلادی بانکداری را در فلورانس با توسعه شعبات در بسیاری از بخشهای دیگر اروپا گسترش دادند؛ و شاید مشهورترین بانک ایتالیا، بانک medici، باشد که توسط جیووانی مدیسی در سال 1397 تأسیس شد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید