بخشی از مقاله
چکیده
هدف از این مقاله، تحلیلی جامع و کامل از عوامل و راهبرهاي موثر بر بازاریابی گردشگري ورزشی در کشور می باشد.این تحقیق به دلیل نبود تحلیلی جامع در این حوزه در کشور صورت گرفته است.این تحقیق از نوع پیمایشی می باشد.ابزار تحقیق پرسشنامه ي محقق ساخته اي با 50 سوال است که روایی وپایایی - - ./83 آن مورد تایید قرار گرفته است.جامعه ي آماري شامل اساتید بازاریابی ورزشی - 12نفر - ، دانشجویان کارشناسی ارشد تربیت بدنی گرایش مدیریت بازاریابی - 34نفر - ، و کارشناسان ورزش سازمان گردشگري و میراث فرهنگی 20 - نفر - ، جمعا 66 نفر می باشند.
یافته هاي تحقیق نشان میدهد درکشورایران از لحاظ موقعیت جغرافیایی، تنوع آب و هوایی، مکانهاي دیدنی و زمینه هاي گردشگري و موقعیت براي ورود گردشگران خارجی داراي شرایط مساعدي می باشد اما از لحاظ خدمات رسانی، آژانس هاي مسافرتی، فرهنگ، امکانات و تسهیلات، تفریحات و سرگرمی براي مسافران، برنامه ریزي و نوآوري، اینترنت و رسانه هاي نوین و مدیریت بازاریابی و بسته هاي گردشگري با ضعف روبرو هستیم. در اکثر گزینه هاي آمیخته ي بازاریابی در گردشگري ورزش با وضعیت ضعیف یا متوسط روبرو هستیم.
متغیرهاي کیفیت دسترسی یعنی مقصد و مجموعه ي ورزشی یا مکان بیشترین تاثیر را بر رضایتمندي گردشگران ورزشی دارد که باید در بازاریابی گردشگري مورد توجه قرار گیرند. در نهایت باید با ایجاد زیر ساخت هاي مناسب، توزیع جاذبه ها در سطح کشور و نیز تعدیل سیاستها و افزایش تبلیغات مناسب در بازاریابی گردشگري ورزشی و نیز افزایش کیفیت بسته هاي گردشگري، براي افزایش حضور گردشگران در کشور زمینه سازي کرد.
-1مقدمه
گردشگري ورزشی صنعتینسبتاً جدید و یکی از سریعترین بخشهاي رشد در صنعت گردشگري است که بر روي برنامه ریزي مقصددرکشورهاي در حال توسعه تمرکز دارد و به عنوان یک عامل در بازسازي اقتصادي و اجتماعی جوامع شهري و روستایی شناسایی شده است .به نظر میرسد گردشگري ورزشی به عنوان محملی براي بهبود کیفیت زندگی ساکنین با جذب گردشگران و مشارکت در بهبود اقتصاد جوامع محلی باشد
پیوند میان گردشگري و ورزش نوع جدیدي از گردشگري را ایجاد کرده که ساختار جدید و جامعی براي پر کردن اوقات فراغت و تفریح همراه بانشاط روحی و جسمی انسان به وجود آورده است.نقش گردشگري به عنوان منبع جدیدي براي اشتغال، کسب درآمد، دریافتهاي مالیاتی بیشتر، جذب ارز و تقویت زیرساختارهاي اجتماعی که موجب رشد و توسعه دیگر صنایع میشود، در مطالعات متعدد تأیید شده است .
رشد روزافزون و شتابندة صنعت گردشگري موجب شده که بسیاري از صاحب نظران، قرن بیستم را قرن گردشگري بنامند. هم چنین فراتر از یک صنعت، به پدیده اي اجتماعی - اقتصادي در سطح جهانی تبدیل شده است و اهمیت بازاریابی در این زمینه را به خوبی نشان میدهد.این صنعت سفید بیش از هر زمان دیگر جایگاه خود رابه عنوان پدیدهاي چند بعدي در جوامع بشري باز کرده است و بسیاري از کشورها با سرمایه گذاري فراوان، فوایدو اثرات این صنعت را خوب درك کرده و به عنوان منبعی مهم جهت بهبود وضعیت اقتصادي، اجتماعی و سیاسی و افزایش شهرت و برند سازي مقصد خود در آورده اند
در کل گردشگري ورزشی سه نوع است وسه رفتار عمده را در برمی گیرد:-1 شرکت کردن - گردشگري ورزشی فعال - -2تماشا کردن - گردشگري ورزشی رویداد یا غیرفعال - - 3 بازدید کردن از جذابیتهاي مشهور مربوط به ورزش مثل: بازدید از شخصیت هاي ورزشی، موزه هاي ورزشی، ورزشگاه هاي مهم و غیره - گردشگري خاطرات ورزشی - . منفعتی که مشتریان در اثر دریافت محصول یا خدمت به دست می آورند باید به نحوي صورت گیرد که با ارزش مورد نظر مشتري نسبت به منافع حاصل و نیز بهایی که جهت کسب همان منفعت در موارد جایگزین می پردازد، متناسب باشد .
جاذبه هاي ارتقاء یافته ورزشی می توانند به افزایش مدت اقامت گردشگران کمک کنند .همچنین ورزش می تواند عاملی مؤثر جهت ارتقاي جایگاه و ارزش مقصد باشد .در مقابل، مقصدها نیز می توانند موجب ارتقاي کیفی و تبلیغاتی رویدادهاي ورزشی شوند. درواقع بازاریابان در تلاش هستند این امکان را براي مشتریان فراهم آورند تا آنها بتوانند تصویري ذهنی از تجربه ي مقصد به دست آوردند .با شناسایی انواع تجربه هاي ورزشی و عوامل مؤثر در بهبود تجربه ي گردشگران ورزشی، بازاریابان ورزشی قادر خواهند بود مزیت هاي رقابتی موجودراشناخته و ترویج نمایند
بازاریابی به معناي ارضا نیازهاي مشتریان بالقوه و بالفعل تعریف میشود.رویدادهاي ورزشی نقش مهمی در افزایش گردشگران ورزشی دارد .میزبانی رویدادهاي ورزشی در تمرکز بازاریابان مقصد به عنوان یک راهبرد، به منظور افزایش تصویر جامعه ي میزبان و تمایز محصولات گردشگري آنها در آمده است.رویدادها ي ورزشی می توانند منافع اقتصادي زیادي را براي میزبان به همراه داشته باشد.بررسی آثار پیشین گردشگري نشان می دهد که انتخاب مقصد همیشه یکی از مسائل مهم مدیریت گردشگري بوده است.
ایران به دلیل داشتن شرایط جغرافیایی مطلوب، توانایی پذیرایی خیل عظیمی از کوهنوردان، شکارچیان، دوچرخه سواران، بیابانگردان، قایقرانان، طبیعت گردان و اسکی بازان را داراست که می تواند در افزایش بهره وري اقتصادي، رفع نیازهاي اجتماعی و تفریحی، ایجاد صلح و دوستی میان ملت ها و ثبات سیاسیمؤثّرواقع گردد. با توجه به بررسیهاي صورت گرفته، ایران یکی از10کشور اول جهان از نظرجذابیتهاي گردشگري است اما، آنچه مسلم است با وجود داشتن پتانسیلهاي بسیاري در زمینه گردشگري، و بازاریابی در این زمینه متأسفانه هنوز نتوانسته به جایگاه واقعی خود دست یابد، چرا که سهم گردشگري کشور ما از تولید ناخالصملّی فقط یک دهم درصد است.
با توجه به برنامه پنج ساله چهارم که در آن مقرر شده است سالانه دومیلیون و 500 هزار نفر گردشگر جذب ایران شوند و نیز در راستاي تحقق آرمان هاي کمیته بین المللی المپیک و سازمان جهانی جهانگردي و نامگذاري سال 2004 میلادي با عنوان سال گردشگري ورزشی و نام گذاري سال 2005با عنوان سال ورزش توسط سازمان ملل متحد، و نظر به اهمیت توسعه و ارتقاي ورزش کشوربایک برنامه ریزي دقیق و اصولی توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگري و همچنین سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک ودیگر دستگاه هاي مسئول، می توان بخش عظیمی از گردشگران را از طریق گردشگري ورزشی جذب کشور کرد - مجتبوي، . - 1387 هدف از این مقاله تحلیلی جامع و کامل از عوامل و راهبرهاي موثر بر بازاریابی گردشگري ورزشی در کشور می باشد.این مقاله به دلیل نبود تحلیلی جامع در این حوزه در کشور صورت گرفته است.
-2پیشینه ي تحقیق
احسانی و همکاران - 1389 - مناسب بودن حمل ونقل و شیوه ي رزرو محل اقامت - زیر ساخت ها - ، اطلاع رسانی، وجود مکانهاي تابستانی، وضعیت قیمت ها، توجه به سلیقه هاي گردشگران و استفاده از فناوري هاي جدید در برگزاري رویداد را از عوامل مهم در کیفیت بسته هاي گردشگري ورزشی ایران بر اساس عناصر آمیخته بازاریابی می دانند.ادبی فیروزجاه - 1385 - در تحقیقی در تحقیقی تحت عنوان بررسی عوامل موثر بر توسعه ي گردشگري ورزشی کشور جاذبه هاي مربوط به تپه نوردي و طبیعت گردي را بیشتر از سایر عوامل مهم میدانند.
ادبی - - 1386 در بررسی عوامل موثر بر توسعه ي گردشگري ورزشی کشور با تاکید بر جاذبه هاي طبیعی ورزشی د ریافت که از دیدگاه مجموع 3 گروه از کارشناسان حوزه ي ورزش وگردشگري ،جاذبه هاي مربوط به دامنه نوردي و طبیعت گرایی، جاذیه هاي مربوط به ورزش هاي آبی و تابستانی و جاذبه هاي مربوط به بیابانگردي و کویرنوردي و جاذبه هاي مربوط به شکار و صید اهمیت بیشتري در توسعه ي گردشگري ورزشی در سطح کشور دارند.
یوسف و همکاران - 2009 - در بررسی گردشگري رویداد ورزشی با مقیاس کوچک در مالزي بیان گردند که برگزاري رویداد هاي ورزشی در مالزي موجب جلب گردشگران ورزشی و کسب درآمداقتصادي می شود. شانک - - 2007 هم یکی از ویژگی هاي با اهمیت در گردشگري را کیفیت محصول قلمداد می کند. وي معتقد است مهم ترین بعدي که در ارتباط با کیفیت خدمات در گردشگري ورزشی اهمیت دارد، کیفیت مسابقه است.
چلیپ و هیل - - 2005 راه هاي توسعه ي بازاریابی گردشگري ورزشی را مواردي مثل محیط فیزیکی مقصد - جاذبه ها - ، اماکن و تاسیسات، کیفیت خدمات، زیر ساخت ها، افراد و سازمانهاي خدمات دهنده - حامیان وسرمایه گذاران - ، ترویج معانی و سمبل ها - تبلیغات - می دانند.
-3تحلیل ها
تحقیق حاضر از نوع توصیفی است و به صورت پیمایشی - تحلیلی انجام پذیرفته است. جامعه ي آماري تحقیق شامل دانشجویان تربیت بدنی گرایش بازاریابی ورزشی در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور و اساتید گرایش بازاریابی ورزشی و نیز کارشناسان سازمان میراث فرهنگی و گردشگري می باشند. پرسشنامه به روش دلفی براي شرکت کنندگان ارسال شده است.و نتایج پس از گردآوري مجدد پرسشنامه مورد استفاده قرار گرفته است. جامعه ي آماري شامل اساتید بازاریابی ورزشی - 12نفر - ، دانشجویان کارشناسی ارشد تربیت بدنی گرایش مدیریت بازاریابی - 34نفر - ، و کارشناسان ورزش سازمان گردشگري و میراث فرهنگی 20 - نفر - ، جمعا 66 نفر می باشند.
ابزار تحقیق
ابزار تحقیق،پرسشنامه محقق ساخته اي بود که با بررسی منابع و تحقیقات انجام گرفته شده و بر اساس نظر خواهی و مصاحبه با صاحب نظران و اساتید در حوزه ي مدیریت ورزشی و مدیریت گردشگري ورزشی طراحی شده است. از 8 نفر از صاحب نظران و اساتید آشنا در حوضه ي بازاریابی براي روایی محتوایی پرسشنامه استفاده شده است. بعد از چند مرحله اصلاحات روایی پرسشنامه تأیید شد.براي پایایی پرسشنامه مطالعه مقدماتی روي 15 نفر انجام شده و پایایی پرسشنامه توسط آزمون کرونباخ 0/83 تأیید شده است.
با استفاده از پرسشنامه ي پنج ارزشی لیکرت، پرسشنامه اي مشتمل بر 66 سؤال و در 5 بخش طراحی شد.بخش اول ویژگی هاي جمعیت شناختی نمونه هاي تحقیق، بخش دوم مهم ترین جاذبه هاي گردشگري طبیعی _ ورزشی کشور - شامل 15 سوال - . بخش سوم مربوط به ارتباط و تأثیرات آمیخنه بازاریابی بر گردشگري ورزشی می باشد - 15سوال - .بخش چهارم در مورد زیر ساخت هاي ورزشی، اینترنت و بسته هاي گردشگري، امکانات، تسهیلات، خدمات و عوامل سازمانی موثر بر رویکرد بازاریابی ورزشی می باشد - 19سوال - . در قسمت پنچم از یک سؤال نظرخواهی کلی در مورد بازاریابی در حوضه ي گردشگري ورزشی استفاده شده است که در ارزیابی هاي پایانی تحقیق از این نظرات استفاده شده است.
روش آماري
براي تجزیه و تحلیل در این پژوهش از آمار توصیفی یعنی فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار استفاده شده است و از روش تحلیل آماري براي تعیین میزان اهمیت عوامل مهم و آزمون تی وآزمونهاي تی در هر یک از بخش هاي پرسشنامه استفاده شده است.
در مورد وضعیت جمعیت شناختی یعنی سؤالات اولیه ي پرسش نامه اطلاعاتی بدست آمده است که در پایین به آنها پرداخته شده است.میانگین سنی پاسخ دهندگان 38 سال می باشد.0/64 افرادي که پاسخنامه جواب داده اند مرد و 0/36 زن بوده اند.