بخشی از مقاله

چکیده

امروزه بسیاری از کشورهای جهان به بهانه ی مبارزه با تروریسم، جهت رسیدن به اهداف سیاسی،اقتصادی و سلطه گرانه خود به بسیاری از ک شورها، از جمله ک شور عراق و افغان ستان ل شکر ک شی کرده و دولت آمریکا و متحدانش جهت براندازی دولت قانونی سوری، از گروهکهای تروری ستی حمایت نموده وبه تروری سم دولتی تج سم بخ شیده ا ست در این را ستا پدیدهای به نام تروری سم دولتی تعریف می شود که بدون شک پایه و ا ساس گروهکها و جریانات تروری ستی را ت شکیل میدهد.

اگر گروههای تروری ستی را از نظر پ شتوانه سیا سی ومالی مورد مطالعه قرار دهیم ؛ درخواهیم یافت که در پ شت این گروه ها ، قدرتهای ا ستکباری کمین نموده ا ست بدون اینکه از پایگاه اجتماعی و حمایتهای مردمی برخوردار باشند .فرایند عملکرد این دولتها، پدیده »تروریسم دولتی« را به وجود آورده است .در این مقاله به بررسی مفهوم و ماهیت »تروریسم دولتی« پرداخته شده و با بررسی عملکرد دولتها از دریچه تعاریف حقوقی میتوانیم مصداقهای روشن این پدیده را در میان برخی از دولتها، خصوصا دولت آمریکا بیابیم.

واژگان کلیدی: تروریسم دولتی ،دولت آمریکا ،گروهک ،سلطه گرانه،اهداف سیاسی،جنایات

مقدمه

موضوع اصلی مقاله حاضر تبیین تروریسم دولتی و بیان موردی آن - جنایات دولت آمریکا - خصوصا بعد از حادثه 11 سپتامبر 2001 و شتاب زدگی در اتخاذ تصمیم شورای امنیت سازمان ملل متحد که باعث سوء استفاده دولت آمریکا و متحدانش از قضیه مقابله با تروریسم گردید. تروریسم دولتی ، در سطح بینالمللی واژه آشنایی است و تعریف مشخص آن خیلی زود، ذهن را به سمت و سوی گروهکها و جریانات مسلحی میبرد که با اهداف و خواستههایی غیر قانونی، علیه دولتها و ملتها جنایت میکنند.

اما باید توجه داشت که این پدیده اساساً ریشه در سیاستهای کلان برخی دولتها دارد که منافع خود را در استعمار و سلطه بر دیگر کشورها تعریف کردهاند.برخی از کشورهای غربی و در راس همه آنها ایالات متحده آمریکا که اتفاقاً داعیه مبارزه با تروریسم را دارند، مصداق تروریسم دولتی قرار میگیرند و باید گفت که همسویی اعجاب انگیز اهداف بسیاری از گروههای تروریستی با سیاستهای کلان ایالات متحده اتفاقی نبوده است و این واقعیت علاوه بر صدها دلیل روشن دیگر از نشانههای نقش پررنگ آمریکا در تولید و پرورش تروریسم در جهت پیگیری سیاستهای دولتیاش میباشد، از دلایل روشن نقش دولت آمریکا در برخی اقدامات تروریستی، جهت گیری گروههای تروریستی در مسیر سیاستهای این کشور است.

به عبارت دقیقتر بسیاری از گروههای فعال تروریستی، مشغول جنایت و خرابکاری علیه کشورهایی هستند که در مناقشات سیاسی و بینالمللی مقابل سیاستهای دولت آمریکا قرار گرفتهاند. رسانههای وابسته به این گروهکها نیز پیوسته در حال انتشار انعکاسی واضح از خواستههای دولت آمریکا در قبال کشورهای هدف هستند و بالاخره مشاهده میشود که سازمانهای تروریستی در همین راستا با شخصیتهای سیاسی و چهرههای برجسته آمریکایی به صورت با واسطه یا بی واسطه ارتباطهای تنگاتنگی دارند.

امروزه در جهان، دو بلا وجود دارد: یک بلا، بلای تروریسم؛ که مظهر اعلایش از لحاظ دولتی، حکومت غاصب صهیونیستها، و از لحاظ حزبی، منافقین و امثال منافقینند؛ که مثل میکروبی که در محیط نامناسبی در زباله دان رشد می کند و تکثیر می شود؛ زیر بال دولتهای بزرگ رشد و نمو کردند. بلای دوم که شاید از بلای اول هم بزرگتر است، حق کشی کسانی است که مدعی زمامداری امور بشرند.اینها ترور را می بینند، تروریست را می شناسند و تروریسم دولتی را تشخیص می دهند؛ اما حق را می پوشانند و انکار می کنند.

فلذا در این مقاله پاسخ به این سؤال مطرح است که اهداف ومقاصد، جنایات دولت آمریکا خصوصا در حمایت از گروهک های تروریستی جهت ترور وجنایت نسبت به ملت انقلاب اسلامی ایران چیست و به مسائل و ابهامات دیگر پاسخ داده خواهد شد.

پیشینه تحقیق

از منظر تاریخی اصطلاح تروریسم دولتی به دو کشور یونان و فرانسه بر میگردد که این دولتها جهت استقرار پایه های خود و جهت حکومت اداری ،متوسل به این خشونت می شوند در قرن بیستم قبل از جنگ جهانی دوم استفاده از این روش و شیوه توسط رژیم نازی آلمان و روسیه استالین صورت می گرفت تا اینکه به تدریج استفاده از این شیوه توسط دولت ها به ویژه پس از تاسیس رژیم صهیونستی - اسرائیل - در سال 1984وارد ادبیات سیاست بین الملل شد.این اصطلاح - تروریسم دولتی - که عبارت از اعمال خشونت برنامه ریزی شده و دارای انگیزه سیاسی به وسیله کارگزاران پنهان دولت بر ضد هدف های غیر رزمی است.

به دو صورت تروریسم داخلی دولتی و تروریسم دولتی بین الملل انجام می گیرد .البته تنها یک تقسیم بندی نظری محسوب می شود.در تروریسم داخلی دولتی دولت از آن دسته از اعمال تروریستی حمایت می کند که وصف داخلی دارند یعنی برای مثال علیه اتباع همان دولت در سرزمین همان دولت و به واسطه اتباع خود یا در همان محدوده آن کشور بر علیه یک گروه یا قوم صورت می گیرد.

البته اعمالی که تحت عنوان تروریسم دولتی مطرح می شود به خودی خود در چارچوب سایر جنایات برای مثال جنایات علیه بشریت و ژنوساید قرار می گیرند که این نوع تروریسم مورد حمایت مستقیم دولت یا نظام سیاسی است .در مقابل تروریسم دولتی داخلی تروریسم دولتی بین الملل است در این حالت دولت حمایت از آن نوع از اقدامات مبادرت می کند که وصف تروریسم بین المللی دارند و اکثرا ادبیات سیاسی و ژورنالیستی اصطلاح تروریستی دولتی در مورد همین اقدامات به کار می رود یعنی حمایت از اقدامات تروریستی بین المللی که این گونه اعمال به طور غیرمستقیم توسط دولت حمایت می شود که در صورت قابل انتساب بودن به آن دولت موجب مسئولیت بین المللی می گردد.

مفهوم تروریسم

واژه تروریسم از ریشه ترورمشتق شده است که در لغت به معنی - ایجاد رعب و هراس در بین مردم - و یا - مرعوب ساختن دیگران - می با شد.فرهنگ آک سفورد از این واژه تعاریف ذیل را به عمل آورده ا ست وحشت فزاینده ،یک شخص یا چیزی که وحشت فزاینده ای تولید کنداین فرهنگ ذیل این تعریف ، در تعریف »تروریسم «چنین آورده است که :تروریسم ،توسل به خشونت برای اهداف سیاسی یا اجبار حکومت به انجام فعل یا ترک فعل ،از طریق تولید وحشت در بین مردم چناچه دیده می شود جانمایه تعریف تروریسم ایجاد وح شت در بین مردم برای تحت ف شار گذا شتن حکومت می با شد.

به همین دلیل ،جهت برگرداندن منا سبی در زبان فارسی می توان از اصطلاحات وحشت افکنی یا دهشت افکنی استفاده نمود. مع هذا ذکر این نکته ضروری است که بر خلاف ریشه لغوی این واژه،در گذشته این اصطلاح در معنای دولتی آن برای نشان دادن رفتار سرکوب گرایانه حکومت ها بر ضد مخالفین خود ،ا ستفاده می شد که باید آن را هم سان ا صطلاح »تروری سم دولتی « دانست که امروزه در میان سیاستمداران رایج است.

انواع تروریسم

فرهنگ ها و دانشنامه ها ،خصوصا دانشنامه های مرتبط با موضوع تروریسم به معرفی انواع و ابعاد تروریسم پرداخته اند .آنها در انو اع تروریسم به تروریسم ملی گرا ،تروریسم سیاسی ،نارکو تروریسم ،تروریسم مذهبی ،تروریسم تحت حمایت حکومت ها ،تروری سم دولتی ، سایبر تروری سم و تروری سم آزاد ودر ابعاد تروری سم به تروری سم ه سته ای ،بیوتروری سم ،تروری سم کشاورزی تروریسم شیمیایی و تروریسم جنایی پرداخته اند که در مقاله حاضر به بررسی نوع و مفهوم و ماهیت تروریسم دولتی و بررسی موردی آن دولت آمریکا خواهیم پرداخت.

مفهوم تروریسم دولتی

تروریسم دولتی یعنی استفاده دولت ها از خشونت و سرکوب علیه گروه ها یا مردم آن کشور یا یک کشور دیگر اطلاق می شود تروریسم دولتی هنگامی روی می دهدکه نظام های حاکم در روابط بین المللی خارج از تشریفات دیپلماتیک تثبیت شده خشونت به کار می برند یا تهدید استفاده از آن می نمایند در تروریسم دولتی سازمان های دولتی و حکومتی خود به کشتار شهروندان می پردازند که عملکرد رژیم های مستبد و دیکتاتور در قبال شهروندان از این نوع می باشد .در این تروریسم ،نیروهای رسمی حکومت مانند پلیس یا ارتش اقدام به انجام اعمال تروریستی می کنند مانند - نیروهای اسرائیلی علیه مردم فلسطین - یا انجام آن به وسیله گروه های تروریستی وشبه نظامی یا با حمایت دولت انجام میشود.

ویا به عبارت دیگر سیایت تهدید و مداخله خشن و قهر آمیز یک دولت در امور دولت های دیگر تخلف از قوانین بین المللی و منشور ملل متحد است.استراتژی تروریسم دولتی ،شکل افراطی اعمال روش های خشونت، تهدید در حوزه های نظامی ،سیاسی و ایدئولوژیک است .چنانچه دولت ها به عامل مستقیم اقدامات تروریستی و با ایجاد سازمان های تروریستی در درون تشکیلات خود تبدیل گردند،می توان آن را در چارچوب تروریسم دولتی قرار داد.

بنابر آنچه اعضای یک تشکیلات از اتباع کشور وتحت حاکمیت دولت مورد نظر نباشد و به طور مستقیم از آن دولت فرمان نگیرند چنین تشکیلاتی در مجموعه تروریسم دولتی قرار نمی گیرد ،به عبارت دیگر تروریسم دولتی به استفاده دولت ها ازخشونت وسرکوب علیه گروه ها یا مردم آن کشور یایک کشور دیگر اطلاق می شود.این نوع تروریسم می تواند توسط خود نیروهای رسمی حکومت مانند پلیس یا ارتش انجام شود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید