بخشی از مقاله
چکیده
از علایم مهم سندرم تخمدان پلی کیستیک - PCOS - افزایش ترشح هورمونهای LH و آندروژنها است. ده موش صحرایی ماده بالغ مبتلا به PCOS در دو گروه به ترتیب سالین یا100 میلیگرم الدوپا میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن الدوپا را دریافت کردند. با روش رادیوایمونواسی میانگین غلظت سرمی LH تعیین شد. الدوپا سبب کاهش معنیدار غلظت سرمی LH در مقایسه با گروه کنترل شد. افزایش فعالیت مسیر پیامرسانی دوپامینرژیکی احتمال دارد با کاهش ترشح هورمون LH در درمان افراد PCOS موثر باشد.
مقدمه
سندرم تخمدان پلی کیستیک - PCOS - یکی از مهمترین عوامل ناباروری در زنان است که با اختلالات هورمونی متعدد از جمله اقزایش ترشح آندروژنها و LH و مقاومت به انسولین همراه است و افراد مبتلا PCOS معمولا از اختلالات متابولیکی نظیر چاقی، دیابت نوع دو و غیره رنج میبرند.
در سالهای اخیر تلاشهای زیادی جهت یافتن فاکتورهای موثر در کاهش علایم این بیماری و درمان آن صورت میگیرد.
دوپامین یکی از مهمترین نوروترانسمیترهای مغزی است که همراه با نوراپینفرین واپینفرین کاتکول آمینها را تشکیل می دهند که ازاسیدآمینه تیروزین ساخته میشوند.
الدوپا ترکیبی است که به راحتی از سد خونیمغزی عبور کرده و برای سنتز دوپامین در نواحی مختلف مغز و همچنین بافتهای محیطی استفاده میشود. از نظر کلینیکی الدوپا به طور گستردهای در درمان بیماریهای ناشی از کمبود سنتز دوپامین نظیر پارکینسون مورد استفاده قرار میگیرد
هورمون لوتئینه کننده - - LH هورمون گلیگوپروتئینی است که تحت کنترل هورمون آزادکننده گنادوتروپینها از هیپوفیز ترشح میشود و با جریان خون به تخمدانها منتقل شده و برای رشد و تکامل فولیکولها ضروری میباشد و میزان ترشح آن در افراد PCOS افزایش مییابد
بر اساس تحقیقات پیشین مشخص شده است که تزریق دوپامین یا آگونیستهای گیرنده دوپامین یا ترکیبات پیشساز سنتز آن نظیر الدوپا با کاهش آزادسازی GnRH/LH اثرات مهاری بر فعالیت محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- گنادها اعمال میکند .همچنین در سال های اخیرنشان داده است که سطوح آزادسازی دوپامین در افراد PCOS پایین است .
در مطالعه حاضر اثرات تزریق داخل صفاقی داروی الدوپا بر میزان ترشح هورمون LH در موشهای صحرایی مبتلا به PCOS بررسی شد.
مواد و روش ها
برای انجام تحقیق حاضر، در 10 موش صحرایی ماده بالغ، از نژاد ویستار به وزن 180الی220گرم با تزریق داخل عضلانی استرادیول والرات با مقدار 2میلی گرم در 0/2 میلیلیتر روغن کنجد در مرحله استروس PCOS القا شد و بعد از 60 روز بابررسی واژیناسیون و مشاهده مرحله استروس پایدار و سلولهای شاخی مخاط واژن و برشگیری از تخمدان القای کامل تخمدان پلی کیستیک تایید شد. حیوانات در دو گروه 5 تایی به ترتیب تزریق داخل صفاقی سالین یا 100 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن الدوپارا دریافت کردند.
نمونه های خونی بعد از 30 دقیقه از تزریق از طریق ورید دم جمع آوری شدند. نمونههای سرمی با انجام سانتریفیوژ به مدت 15دقیقه با دور 3500rpm جداسازی گردید و تا هنگام اندازهگیری هورمونی در دستگاه فریزر در دمای-20 درجه سانتی گراد نگهداری شد. نمونههای سرمی با استفاده از کیت هورمون LH× ویژه موش صحرایی و با روش رادیوایمنواسی اندازهگیری شدند. دادهها با استفاده از آزمون t-test جفت نشده و با نرمافزار SPPS آنالیز شدند و P<0.05 از نظر آماری معنیدار گزارش شد.
نتایج
تزریق داخل صفاقی داروی الدوپا میانگین غلظت سرمی هورمون ×LHرا در موشهای صحرایی مبتلا به سندروم تخمدان پلیکیستیک به میزان 0.32 برابر نسبت به موشهای صحرایی مبتلا به سندروم تخمدان پلیکیستیک دریافتکننده سالین کاهش داد که این میزان کاهش از نظر آماری معنیدار است -
شکل 1 اثرات تزریقداروی الدوپا بر میانگین غلظت سرمی هورمون LH در موشهای صحرایی ماده مبتلا به .PCOS نتایج به صورت میانگین SEM ارایه شدهاند. در هر گروه n = 5 و P<0/05 از نظر آماری معنیدار گزارش شده است.
بحث
داروی الدوپا میزان ترشح هورمون ×LHرا در موشهای صحرایی مبتلا به PCOS کاهش داد. نتایج جاصل از این تحقیق منطبق بر دادههای مطالعات قبلی در افراد سالم است که اثرات مهاری آگونیستهای دوپامین را بر فعالیت محور تولیدمثلی و آزادسازی ×GnRH/ LHدر گونههای مختلف جانوری گزارش کرده اند
همچنین نشان داده شده است که در گوسفند نورونهای دوپامینرژیکی از ناحیه رتروکیاسما مغزی به هسته قوسی هیپوتالاموس ارسال شده است. در فصل غیر تولیدمثلی این نوررونهای دوپامینرژیکی فعال بوده و در میانجیگری اثرات فیدبک منفی استروئیدهای جنسی بر فعالیت محور تولیدمثلی نقش دارند، در حالی که در فصل تولیدمثلی این نورونها غیرفعال هستند .[3] از آنجا که در افراد PCOS میزان آزادسازی دوپامین پایین است. بنابراین احتمال دارد فعال کردن مسیرهای دوپامینرژیکی در این افراد تا حدودی در درمان اختلالات اندوکرینی ناشی از PCOS حائز اهمیت باشد.
نتیجه گیری
داروی الدوپا سبب کاهش میانگین غلظت سرمی هورمون LH در موشهای صحرایی مبتلا به سندروم تخمدان پلی-کیستیک میشود.