بخشی از مقاله
هدف :
این پژوهش با هدف تعیین اثر موسیقی درمانی بر کاهش استرس و اضطراب مادران در کودکان کاشت حلزونی شنوائی انجام شد . زمینه : شروع پرورش کودک و انسان از دامن مادر است و دامن مادر اولین مرکز و محل تربیت کودک است زیرا شدت نقش پذیری که کودک از مادر دارد و تزریق و الهام مادر به کودک ، از دیگران بیشتر است . لذا آرامش کودک در گرو آرامش مادر است . حال آنکه مادران کودکان ناشنوا درجات متفاوتی از اضطراب و استرس را تجربه می کنند که در ارتباط با انتظاراتی است که از نقش والدگری آنها می رود.
این استرس ها منجر به مشکلاتی در والدگری می شود . اضطراب یک احساس منتشر، بسیار ناخوشایند و اغلب یک دلواپسی مبهم است که غالبا با علایم دستگاه اتونوم از جمله تنگی قفسه سینه، تپش قلب، تعریق، سردرد، ناراحتی مختصر معده و بی قراری که با عدم توانایی برای نشستن یا ایستادن همراه می گردد .امروزه تمایل به استفاده از روش های غیر دارویی جهت تسکین اضطراب و سایر بیماری-های روانی رو به ازدیاد است. یکی از این روش ها، استفاده از محرکات صوتی خوشایند تحت عنوان موسیقی درمانی است .
روش کار :
60 مادر کودکان کاشت حلزونی شنوایی بقیه االله - عج - تهران به صورت تصادفی از بین مادرانی که کودکان آنها به مدت 6ماه از خدمات درمانی این مرکز استفاده می کردند برای گروهای آزمایش و کنترل انتخاب شدند .تمامی اعضا هفته ای یکبار ، یک ساعت در اتاق آزمایش در موسسه علوم و فنون هنردرمانی سحاب و آموزشگاه آزاد هنری افتتاح قرار می گرفتند . گروه آزمایش و کنترل الف ، هفته ای یکبار به مدت 10 دقیقه قبل از خواب به موسیقی که از طریق تلگرام برا ی آنها فرستاده می شد گوش می دادند . گروه آزمایش به مدت 6ماه هفته ای یکبار در جلسات موسیقی درمانی فعال و غیر فعال شرکت می کردند. برای داده های این پژوهش از ×پرسشنامه فردی و تست اضطراب بک استفاده گردید.
داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار .spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج نشان داد راهکارهای موسیقی درمانی تاثیر بسیار شگرفی بر کاهش اضطراب این مادران داشته و همراهی جلسات موسیقی درمانی مادران در کنار جلسات توانبخشی کودکان کاشت حلزونی شنوایی به عنوان بخش مهمی از درمان نقش به سزایی به دنبال دارد.
مقدمه
اضطراب یک احساس منتشر، بسیار ناخوشایند و اغلب یک دلواپسی مبهم است که غالبا با علایم دستگاه اتونوم از جمله تنگی قفسه سینه، تپش قلب، تعریق، سردرد، ناراحتی مختصر معده و بی قراری که با عدم توانایی برای نشستن یا ایستادن همراه می گردد. در واقع اضطراب را همه انسان ها تجربه می کنند. نشان داده شده است که شروع و سیر آن ها به متغیرهای مختلف زیست شناختی، محیطی، سابقه بیماری و عوامل روانی- اجتماعی مربوط می شود. از میان این متغیرها به مواردی چون اختلال در کارکرد نوروترانسمیترها، سابقه افسردگی یا الکلیسم در خانواده، از دست دادن والدین در دوران کودکی یا مورد بی توجهی آنان قرارگرفتن، رویدادهای منفی اخیر در زندگی، داشتن همسر عیب جو یا متخاصم، فقدان ارتباط نزدیک و اطمینان بخش، فقدان حمایت اجتماعی مناسب و فقدان دراز مدت احساس ارزشمندی می توان اشاره کرد.
در سال های اخیر ثابت شده است که در بهترین شرایط، داروهای ضد اضطراب به نتایج موقتی و ضعیف منجر می شوند. امروزه تمایل به استفاده از روش های غیر دارویی جهت تسکین اضطراب و سایر بیماری-های روانی رو به ازدیاد است .یکی از این روش ها، استفاده از محرکات صوتی خوشایند تحت عنوان موسیقی درمانی است . موسیقی درمانی به عنوان یک فرایند سیستماتیک مداخله که در آن درمانگر به مراجع برای دستیابی به سلامت از طریق تجربیات موسیقایی کمک می کند و به عنوان توسعه دهنده نیروهای رشد درونی تعریف شده است.
از دیدگاه خانوادگی، کم شنوایی پیچیده ترین ضایعه حسی است. با شناسایی کم شنوایی کودک، خانواده با یکسری بحرانها روبرو می شود. مادران کودکان ناشنوا درجات متفاوتی از اضطراب و استرس را تجربه می کنند که در ارتباط با انتظاراتی است که از نقش والدگری آنها می رود ، این استرس ها منجر به مشکلاتی در والدگری می شود.
در مورد کم شنوایی این والد با مشکلات ویژه ای روبرو است چرا که بیش از %90 از فرزندان ناشنوا از والدین شنوا متولد می شوند. اضطراب و افسردگی از ناتوان کننده ترین اختلالات روانشناختی که عملکرد مادران را تا حد زیادی متاثر می کنند . تحقیقاتی که بر روی اضطراب والدین در مراکز کاشت حلزونی شنوایی ایران انجام شده ، از هر 4 والد ، دو نفر واجد ملاک های حداقل یک نوع اختلال اضطرابی است و میزان شیوع 12 ماهه آن، 17/7 درصد است.