بخشی از مقاله

چکیده

در حال حاضر برای ارائه اطلاعات آموزشی از رسانه های تعاملی جدید در موسسات و سازمانها استفاده می شود. آموزش الکترونیکی جای آموزشی سنتی و چهره به چهره را گرفته است. آموزش الکترونیکی سبک یادگیری قدرتمند توسط فناوری دیجیتال میباشد. گرچه، این پارادایم آموزشی جدید روش بسیار جذابی برای یاددگیرندگان و یاددهنده است اما رشد رسانههای یادگیری مبتنی بر وب بسیار کم است. سازمان ها و موسسات بسیاری ترجیح می دهند از یادگیری الکترونیکی یا آموزش آنلاین استفاده کنند چرا که این رویکرد آموزشی مقرون به صرفهتر، یادگیری به موقع، آموزشی مستمر و در مکان های مختلف میباشد. یکی از عوامل اجتناب ناپذیر برای اجرای موفقیت آمیز سیستم آموزش الکترونیکی - محیط آموزشی مبتنی بر وب - جلب رضایت یادگیرنده می باشد. این مقاله عواملی که نقش موثری در جلب رضایت مندی کاربران از یادگیری الکترونیکی را دارند شناسایی می کند. بر اساس مطالعات کتابخانهای، اسنادی و به روش توصیفی این عوامل شناسایی شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که چهار عامل فناوری سیستم آموزشی، محتوای آموزشی، انگیزه و نگرش بهعنوان عوامل اساسی و تأثیرگذار بر رضایتمندی کارکنان میباشند.

- 1 مقدمه

در حال حاضر، اینترنت و وب باعث به وجود آمدن یک تغییر بزرگ در جامعه و ایجاد انقلابی جدید در قرن حاضرشده است . وب نهتنها یکراه ساده برای جستجوی اطﻻعات است، بلکه یک ابزار یادگیری نیز میباشد که اجازه میدهد تا از راههای مختلف دانش ساخته و به اشتراک گذاشته شود.با توجه به ویژگیهای منحصربهفرد دنیای مجازی، فرصتهای فراوانی در استفاده از آن برای اهداف آموزشی به وجود آمده است .آموزش الکترونیکی مجموعه وسیعی از نرمافزارهای کاربردی و روشهای آموزشی شامل آموزش مبتنی بر رایانه، آموزش مبتنی بر وب، آموزش مجازی است که آن را همیشه و به شیوهای پایدار و مستمر میتوان تجربه کرد . امروزه، رویکرد آموزش الکترونیکی1 به یکراه قدرتمند برای ارائه دانش تبدیلشده است که استفاده از آن در سالهای اخیر افزایشیافته است .

آموزش الکترونیکی عبارت است از یادگیری با استفاده از راههای مختلف در بخشهای مختلف و توسط افراد مختلف 2013 و همچنین فرآیندی است که از طریق آن افراد میتوانند مهارت یا دانش جدیدی به دست آورده و عملکرد خود را بهبود بخشند. فناوری اطلاعات و ارتباطات مدرن برای آموزش از راه دور بهعنوان یک پاسخ به نیازهای تخصصی منابع انسانی در تمام سطوح سازمان معرفیشدهاند و این فناوریهای مبتنی بر اینترنت با استفاده از آموزش باز و انعطافپذیری در آموزش و همچنین پوشش دهی بیشتر در سازمانها مورد استقبال قرارگرفته است.سازمانها در سراسر جهان یادگیری الکترونیکی را به دلیل مقرونبهصرفه بودن، یادگیری بهموقع، آموزش مستمر و آموزش عوامل داخلی کار در مکانهای مختلف ترجیح میدهند. انتظار میرود که انتقال دانش، مهارتها و یا نگرشهای کارکنان به یکدیگر از طریق استفاده از سیستم آموزش الکترونیک رخ دهد که این باعث میشود سیستمهای یادگیری الکترونیک یک ابزار مفید برای بهبود نتایج کار باشند، اگرچه این موضوع بهخوبی هنوز اثبات نشده است.

با توجه به اینکه اولین و مهمترین جزء بسیاری از سازمانها، افراد انسانی هستند بنابراین جلب رضایت این افراد مهم و ضروری میباشد چراکه کارکنانی که از شغل خود راضی باشند در جهت رضایت شهروندان قدم برمیدارند؛ و این افراد زندگی و محیط اطراف خود را با نگرش مثبت ارزیابی میکنند. تحقیقات ثابت میکند کارکنان خرسند تعهد بیشتری نسبت به سازمان و مشتریان احساس میکنند. کارکنانی که از کارشان راضیاند بهاحتمالزیاد برای کارفرما موفقیت به ارمغان میآورند. آنان برای رسیدن به موفقیت تلاش و جدیت بیشتری به خرج میدهند و سعی میکنند سطح کیفیت خدمترسانی به مشتری را ارتقا دهند. بعضی از پژوهشگران رضایتمندی کارکنان را بهعنوان احساسات مثبت و یا پاسخهای تهاجمی تعریف کردهاند درحالیکه برخی آن را بهعنوان شکاف بین سود مورد انتظار و سود واقعی تعریف میکنند

 همچنین رضایتمندی کارکنان بهعنوان مجموع واکنشهای مثبت و منفی به مجموعهای از عوامل میباشد و نوعی نگرشی عاطفی است که باعث خود شکوفایی کارکنان، برای رسیدن به عملکرد شغلی بهتر میشود برای سازمان رضایتمندی کارکنان به دلیل آنکه بهطورمعمول نگرش و رفتار کارکنان نسبت به انجام امور بهطور قابلملاحظهای بر درک مشتریان از خدمات سازمان تأثیر میگذارد، یک فاکتور مهم است.همچنین نارضایتی کارکنان نرخ جابجایی و ترک سازمان را افزایش میدهند و باعث میشود سطح کیفیت و ارائه خدمات کاهش یابد. از سوی دیگر توجه به رضایتمندی کارکنان در سازمان از مقولههایی است که میتواند سازمانها را دررسیدن به بهرهوری یاری کند. دستیابی به اهداف سازمان مبتنی بر تواناییهای نیروها در اجرای وظایف تعیینشده و تطبیقپذیری آنها با محیط متغیر است؛ در این میان توجه مدیران به کارکنان باعث افزایش کارایی آنان و اثربخشی سازمان میشود.

ازآنجاییکه آموزش الکترونیکی یکی از روشهای جدید آموزشی مورداستفاده در سازمانها میباشد، شناسایی عوامل مؤثر بر رضایتمندی کارکنان مهم است که در این مقاله به این مسئله پرداختهشده است. تحقیق حاضر یک مطالعه کتابخانهای و اسنادی به روش توصیفی است. عوامل مهم اثرگذار بر رضایتمندی کارکنان در این مطالعه شناسایی شد که فناوری سیستم آموزشی، محتوای آموزشی، انگیزه کارکنان از آموزش الکترونیکی و نگرش آنان نسبت به سیستم آموزشی جزء مهمترین عوامل میباشند که هرکدام بهطور کامل توصیف خواهند شد. در ادامهی مقاله در بخش 2 مبانی و پیشزمینه تحقیق موردمطالعه قرار میگیرد. در بخش 3 عوامل مؤثر بر رضایتمندی کارکنان از سیستم آموزش الکترونیکی شناسایی و ارائه میشود. در بخش 4 یافتههای پژوهش و محدودیتها مطرح میشوند و درنهایت در بخش 5 نتیجهگیری و کارهای آتی ارائه گردیده است.

- 2 مبانی و پیشزمینه تحقیق

روشهای نوین نظامهای آموزشی کشورها بهمنزله یک ضرورت برای برآوردن نیازهای آموزشی فراگیران، ایجاد فرصت تحصیلی برای همه مطرح میباشد. آموزش الکترونیکی بهعنوان یک نظام آموزشی، فلسفه و اهدافی ویژه در نظریههای یادگیری دارند. از سوی دیگر با توجه به اینکه امروزه اکثر سازمانها از این شیوه آموزشی برای ارائه آموزش به کارکنان خود استفاده میکنند و در پی کسب مطلوبترین نتایج هستند، جلب رضایت کارکنان به این امر کمک شایانی خواهد کرد. لذت در این بخش قصد داریم ابتدا مفاهیم آموزش الکترونیکی و رضایتمندی را بیشتر موردبررسی قرار دهیم.

- 1-2 آموزش الکترونیکی

بهبود و گسترش خدمات آموزشی، یکی از مهمترین نگرانیهای اندیشمندان و مسئولین میباشد. ورود به عصر اطلاعات و پیدایش فناوریهایی مانند اینترنت، نهاد آموزش را با تغییرات فراوانی روبهرو کرده است. بهطوریکه با توسعه شبکه ارتباط جهانی، افراد بیشتری به آموزش و یادگیری با استفاده از اینترنت رو آوردهاند. آموزش از راه دور یک پیوند حیاتی در استفاده از یادگیری الکترونیکی است که میتواند مشکلات مربوط به موقعیت جغرافیایی کارکنانی که قابلیت دسترسی به مراکز آموزشی ندارند را حل کند .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید