بخشی از مقاله
چکیده
پژوهش حاضر به بررسی ویژگیهایی از ازدواج جوانان در ایران با استفاده از تغییرات بینشی و الگوي رفتاري ازدواج جوانان در سالهاي اخیر و معضلات موجود در این راستا را مورد کنکاش قرار میدهد. تجرد افزایش قطعی، شکاف سنی در ازدواج جوانان، افزایش طلاق و حرکت از ازدواج ترتیب یافته به ازدواجهاي عاشقانه از ویژگیهاي ازدواج جوانان میباشد. چرائی چنین ویژگیهائی، در جریان زندگی جوانان که در سه بعد زمان فردي، تاریخی و اجتماعی وجود دارد. جستجو شده است. در پایان، بر اساس تحلیل داده ها در چارچوب رویکرد جریان زندگی، الگوي ازدواج جوانان ارائه شده است.
-1 مقدمه
ازدواج جوانان نوعی اتصال اجتماعی بین زن و مرد تلقی میشود این امر – ازدواج – یکی از بنیادترین مسائل مربوط به جوانان میباشد. تعریفی که در اینجا میتوان از ازدواج ارائه نمود این است که : ازدواج عبارت از یک قرارداد اجتماعی مبتنی بر توافق و سازش بین زن و مرد است که موجب شروع یک زندگی مشترك میشود. به این ترتیب آنها در غم و شادي و لذت و رنج یگدیگر سهیم میشوند و مشکلات زندگی را به یاري همدیگر حل میکنند.
ازدواج یکی از مهمترین پدیدههاي اجتماعی و فرهنگی ست که هم از تحولات جوامع تاثیر میپذیرد و هم بر تحولات خانواده تاثیر گذار میباشد. امروزه الگوهاي ازدواج تحت تاثیر تغییرات ساختی، تغییر ایده ها و اشاعه آن و نیز متاثر از جایگاه جوامع در گذر از سنت به مدرنیته دچار تغییر چشمگیري شده است. به علاوه تغییر ساختار الگوي ازدواج در دهه گذشته که به تبعیت از کشورهاي توسعه یافته صورت گرفته، با ارزشها و هنجارهاي اجتماعی مرسوم و یا قانونی در تضاد قرار گرفته است.
دعاوي خانوادگی، دادگاههاي شلوغ، افزایش روز افزون طلاق و کاهش نرخ ازدواج در جامعه شواهدي دال بر نابسامانی ازدواجها در جامعه کنونی هستند. تضادهاي بوجود آمده بویژه در قالب شیوع ازدواجهاي مبتنی بر عشق و علاقه به جاي ازدواجهاي ترتیب یافته سابق به مساله غامضی تبدیل گردیده که لازم است در جریان زندگی جوانان مورد بررسی قرار گیرد. از آنجا که ازدواج بنیان شکل گیري خانواده و خانواده مامنی براي جامعه پذیري کودکان و آرامش روانی اعضاي خانواده میباشد، پرداختن به این موضوع و بررسی وضعیت آن دربین جوانان داراي اهمیت میباشد.
-2 بیان مسأله:
هدف از این پژوهش بررسی جریان زندگی جوانان در رابطه با ازدواج و شناخت چگونگی شکل گیري ازدواج و ملاكها و معیارهائی ست که در روند تصمیم گیري نقش دارند. به این ترتیب، ابتدا تلاش میکنیم تا جریان زندگی کنونی جوانان را بشناسیم، چرا که در جریان زندگی، ازدواج و تصمیم گیري جوان را تحت الشعاع قرار میدهد. در واقع جریان زندگی تحولهاي رویدادها در دهه اخیر، مانند : تغییرات فرهنگی، اجتماعی، مسائل و تنگناهاي اقتصادي، سیاست گذاريها و تجربه فردي مرتبط با ازدواج میباشد که جوانان با آنها مواجه هستند. به این ترتیب، باید دید که آیا مشکلاتی مانند طلاق و دعاوي خانوادگی به جریان زندگی افراد مرتبط است یا خیر؟ تفاوت این رویکرد با رویکردهاي دیگر نظیر کنش متقابل گرائی نمادین یا کارکرد گرائی آن است که دو رویکرد اخیر، به طور همزمان سطوح خرد و کلان و یا توجه به بعد تاریخی و زمان حال را در بررسی پدیدهها مد نظر قرار نمیدهند.