بخشی از مقاله

چکیده :

هدف اصلی این مقاله بررسی چالش ها و فرصت های گردشگری و شناسایی موانع و پتانسیل های گردشگری در شهرستان پاوه می باشد. روشانجام تحقیق پیمایشی می باشد . برای گردآوری اطلاعات از دو روش اسنادی و مطالعات میدانی استفاده شده است و سپس با استفاده از نرمافزارهای spss و excel به تجزیه و تحلیل داده پرداخته و در نهایت با بکارگیری مدل swot نقاط قوت و ضعف - درونی - و فرصت ها و تهدیدهای - بیرونی - گردشگری مناطق مرزی با تاکید بر شهرستان پاوه شناسایی می شوند . مهمترین سوال این مقاله این است که چرا علی رغم سوابق دیرینه تمدن و فرهنگ و شرایط اقلیمی متنوع کشور - چهار فصل بودن - تلاش های دولت بعد از جنگ تحمیلی برای دستیابی به در آمد ملی از راه گردشگری همچنان ناموفق بوده است؟

این مقاله با استفاده از داده های جمع آوری شده بررسی های میدانی و در بهار1392برای شهرستان پاوه انجام شده است و نتایج آن به شرح زیر می باشد: فقدان امنیت کافی در شهرهای مرزی، کمبود امکانات در مناطق گردشگری، ضعف سرمایهگذاری دولت در بخش توریسم،عدم اطلاع رسانی جاذبه های گردشگری در سطح ملی و سعی می شود علل این ناکامی مشخص و برای جذب بیشتر گردشگرپیشنهادهای مناسب ارائه شود .

مقدمه :

صنعت توریسم امروزه در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها به حدی اهمیت دارد که اقتصاد دانان به آن لقب صادرات نامرئی داده اند . با توجه به سند چشم اندازه توسعه ملی کشورمان، ایران باید در طی 20سال آینده به قدرت برتر منطقه - عدم انکا به صادرات نقتی - تبدیل شود . براساس آمار منتشره از سازمان جهانی گردشگری - wto - 2 میزان رشد این صنعت در سال2008 میلادی 4 درصد می باشد که طی 10 سال آینده به پرشتاب ترین و سود آورترین صنعت تبدیل میشود.

اما با این وجود کشورمان ازلحاظ جاذبه های توریستی جز 10کشور و از لحاظ جاذبه ها تاریخی و فرهنگ و تمدن جز 5 کشور برتر دنیا می باشد هنوز از این صنعت نتوانسته است به نحو شایانی استفاده کند . صنعت توریسم یک پدیده بزرگ و بسیار مهم در توسعه اقتصادی - اجتماعی است و انتظار می رود این صنعت در سالهای آتی بعد از نفت و خودروسازی قرار گیرد. این صنعت می تواند در کشورهای در حال توسعه و آسیایی به عنوان یک ابزار قدرتمند در جذب گردشگر و ارز خارجی و تقویت اقتصاد ملی مورد استفاده قرار گیرد - soubert . - &leanghay.1995.10 البته این صنعت در کشورهایی که قابلیت جذب بیشتر انگیزه برای گردشگر دارندزمینه رشد این صنعت را فراهم آورده است.

- chistopherom.2002.124-158 - یکی از مهمترین مشکلات این صنعت بویژه در شهرها، فقدان استراتژی بازاریابی کارآمد است. با وجود بحران های اقتصادی کشورهاگردشگری در شهرها می تواند پروژه مفید و سودآوری برای توسعه باشد - - cipri&sava.2011.214 اما درآمد کشور ایران از این صنعت در سال 2004تنها 1/8 درآمد کشور ترکیه 1.777 - میلیون دلار - گزارش شده است . - wto.2004 - تاریخچه گردشگری در ایران نشان می دهد که بروز عواملی از جمله انقلاب اسلامی ،جنگ تحمیلی ، تبلیغات سوء از انقلاب و اوضاع داخلی کشور باعث شد تا در گردشگری ایران رکودی به وجود بیاید.

به علت عدم وجود دستگاههای اطلاع رسانی شهرستان پاوه با وجود قابلیت هاو پتانسیلهای گردشگری هنوزبرای گردشگران و جهانگردان حتی گردشگران داخلی نااشناست . این شهرستان باوجودآثارو و جاذبه توریستی از جمله اتشکده پاوه - دومین اتشکده زردتشتیان ایران با قدمت 750سال قبل اسلام - ، چشمه آب معدنی بل ، بافت و معماری پلکانی منحصربفرد پاوه ، ارامگاه بابا شیخ حسن و سید محمود اصفهانی، قلعه دژ پاوه و پاسگه نودشه، قرآن دست خط نویس مسجد دخان و آثار و اشیا کشف شده مربوط به دوره ساسانیان و...هنوز نتوانسته است از این پتانسیل های استفاده نموده و نتوریسم این شهرستان نیاز مند شناخت و بررسی و برنامه ریزی بلندمدت و نگرش واقع بینانه در تمامی دستگاههای مرتبط با این صنعت می باشد .

مبانی نظری وپیشنه تحقیق :

توریسم به تمامی حرکات افراد که جهت برآورده شدن نیازها، نیاز به تنوع، بالا بردن سطح فرهنگی فرد، افزایش و کسب دانش و تجربه گفته می شود . - ctc.2005.123 - با توجه به آماره منتشره از سازمان جهانی توریسم wto روند ورود گردشگران خارجی به خاورمیانه در سال2004 میلادی نسبت به سال 2003 میلادی 20درصد افزایش نشان می دهد که آسیا و پاسفیک بارشد 29درصدی بالاترین نرخ رشد جذب گردشگری رابه خود اختصاص داده اند.

این عامل باعث شد تا خاورمیانه به عنوان چهارمین قطب گردشگری جهان تبدیل شود و همچنین در سال 2010میلادی 940میلیون نفر از مرزهای بین المللی عبور کردند و این امر باعث شد تا دبیرکل سازمان جهانی توریسم " روز جهانی گردشگری" رادر سال 2011به عنوان روز "پیوند فرهنگ" نامگذاری کند و این بیانگر نقش و اهمیت گردشگری در از میان برداشتن مرزها و تقویت حس پذیرش اقوام و احترام متقابل بین انسانهاست . - wto.2011 -

پیشینه و اهمیت تحقیق:

مطالعه و بررسی نتایج کار دیگران مارا از دوباره کاری برحذر می دارد ولی آکاهی از نتایج و آراء و نظرات دیگران درمورد یک پارامتر که باموضوع مامرتبط باشد برروانی کار محقق کمک شایانی می کند وبه اودیدگاه می بخشد و یک پشتوانه برای آن پژوهش به حساب می آید . ازجمله تحقیقات صورت گرفته در این زمینه می توان به موارد زیر اشاره نمود : حسین پور در سال 1377 در یک بررسی به ارزیابی و تعیین توان اکولوزیکی اقتصادی و اجتماعی منطقه شرق گیلان پرداخته است . دکتر مجید مخدوم در سال 1382در یک مقاله تحت عنوان توانهای طبیعی ایران برای جذب گردشگر مطرح کرده است. جفری مک لین تورسل هکتور لاسکورین راهنمایی آماده سازی پارک ملی مناطق حفاطت شده برای بررسی توریسم را زیر نظر برنامه زیست محیطی - uner - و wto باهمکاری اتحادیه حفاظت از طبیعت - IUCN - انجام داده است . 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید