بخشی از مقاله
چکیده:
هدف: پژوهش کنونی در راستای بررسی اثر پیش بینی کنندگی تابآوری و بهزیستی روان شناختی در خودکارامدی دانشجویان صورت گرفت.
روش: این پژوهش یک پژوهش توصیفی از نوع هبستگی و جامعه آماری شامل تمامیدانشجویان دانشگاه پیام نور شهر پاوه در سال تحصیلی 95-96 میباشد و حجم نمونه آماری با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان - 200 دانشجو - به روش نمونه گیری خوشهای انتخاب شد. برای گردآوری اطلاعات از سه پرسشنامه خودکارامدی ماسلاچ و جکسون - - 1993 و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی - ُ - SHQ و مقیاس تاب آوی کانر و دیویدسون استفاده شد. داده های دست آمده نیز با روش تحلیل رگرسیون چند متغیره گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج حاکی از آن بود که که مولفه های تاب آوری و بهزیستی روان شناختی به صورت معناداری دارای قابلیت پیش بینی کنندگی خودکارامدی دانشجویان بودند. همچنین مشخص شد که بین تابآوری با خودکارامدی دانشجویان و بهزیستی روان شناختی با خودکارامدی دانشجویان رابطه معنادار و معکوسی وجود داشت و بین بهزیستی روان شناختی با تابآوری دانشجویان رابطه معناداری و مستقیمیمشاهده گردید.
نتیجه گیری: یافته ها بیانگر آن است که با افزایش بهزیستی روانشناختی و تاب آوری، خودکارمدی دانشجویان افزایش خواهد یافت.
مقدمه:
امروزه به دلیل تغیرات شگرفی که خودکارامدی میتواند بر کیفیت زندگی شخصی، خاانوادگی و حرفهای فرد که از مهمترین آنها میتوان غیبت و ترک خدمت، تاخیرهای متوالی، مشکلات مختلف روانشناختی، تعارضات بین فردی با همکاران دارد، به صورت یک مسئله جدی مد نظر قرار گرفته است - هلسوی، 2000 به نقل از روشن، . - 1390 خودکارامدی به عنوان یک مولفه شخصیتی، تحت تاثیر سایر مولفههای شخصیتی قرار خواهد گرفت و بر بسیاری از آنها نیز تاثیر خواهد گذاشت که اساسا به آنها ویژگی های شخصیتی تعدیل کننده میگویند . یکی از ویژگیهای شخصیتی تعدیل کننده که روانشناسان توجه ویژهای بدان مبذول داشته اند، تابآوی است - کوباسا1، - 2002 تابآوی عبارت است از توانایی سازگای موفقیت آمیز با شرایط تهدیدکننده. والر2 تابآوی را سازگای مثبت فرد در واکنش به شرایط ناگوار میداند.
- کوباسا، . - 1998 پژوهشگران براین باورند که تابآوی نوعی ترمیم خود با پیامدهای مثبت هیجانی، عاطفی و شناختی است - اینزلیخت3، . - 2006 تابآوری نه فقط افزایش قدرت تحمل و سازگاری فرد در برخورد با مشکل است، بلکه مهم تر ازآن حفظ سلامت روانی و ارتقاء آن است. تابآوری به افراد توانایی میبخشد تا با مشکلات و ناملایمات زندگی و روبرو شوند بدوناینکه دچار آسیب شوند و حتیاین موقعیت ها را فرصتی برای ارتقاء و رشد شخصیت خود مورد استفاده قرار دهند - هاشمیو جوکار، . - 1390 کشتکاران - - 1388 مفهوم تابآوی را به معنای کنترل یا اقدام بر عوامل فشارزا قبل ازاینکه به فرد آسیب برساند، بکار می برد - کشتکاران، 1388؛ به نقل از امینی، . - 1392