بخشی از مقاله
چکیده
امروزه مصرف روزافزون کاغذ در کشور و در پی آن، ایجاد فشار بیش از حد بر جنگلها و محیط زیست در سطح جهان، خود دلیلی بر ایجاد بار مالی بر دولت ها گردیده است که توجه و اهتمام به صرفهجویی و اصلاح الگوی تولید و مصرف در این بخش برای تعدیل روند استفادههای افراطآمیز و بر خلاف اهداف توسعه پایدار، ضروری میباشد. از جمله پیامدهای منفی که در صورت عدم توجه و تغییرات اساسی در این حیطه به وجود خواهد آمد، با توجه به مصرف 600 هزار تنی کاغذ در کشور ایران که 90 درصد آن از طریق واردات و با صرف هزینهای معادل یک میلیون و دویست هزار ریال - 1200000 - برای هر تن صورت میپذیرد، میتوان به تخریب بیش از حد جنگلها- با مصرف 3 تا 6 متر مکعب از تنه درختان، به ازاء هر تن تولید خمیر کاغذ- و آثار سوء و مخرب دیگر این جنگل تراشیها اشاره نمود.
علیرغم تمامی پیشرفتها و دستاوردهای نوین بشر امروز در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات، کاغذ هنوز جایگاه سنتی خود را در عرصهها و شئون مختلف زندگی حفظ کرده و به عنوان کالایی استراتژیک در سامانههای اداری، آموزشی، علمی، فرهنگی و اطلاعرسانی جوامع بشری و به خصوص بنگاههایی همچون بانک ها نقش بیبدیلی ایفا میکند. وابستگی صنایع تولید کاغذ کشور به درختان جنگلی به عنوان منبع اصلی تأمین ماده اولیه، کمبود منابع جنگلی و فقر سرانه جنگل در کشور از و میزان تقاضا و نیاز فزاینده کشور به کاغذ، لزوم توجه به دستاوردهای جدید بانکداری الکترونیک به سهم خود میتواند نقشی بهسزا در حفظ و صیانت از جنگلها و حفظ محیط زیست داشته باشد
مقدمه
توسعه پایدار به معنای فرآیند تغییری نهادی در استفاده از منابع ، هدیت سرمایه گذاریها ، سو گیری توسعه فناوری است که با نیازهای حال و آینده جوامع سازگار باشد . این نوع توسعه که از دهه 1990 بر آن تاکید شد جنبه ای از توسعه انسانی و مرتبط با محیط زیست و نسلهای آینده است . همچنین کاهش هزینه ها به عنوان یکی از مهمترین رویکردهای مالی برای به حداکثر رساندن سود سازمانها در شرایط کنونی بازارها و رقابتهای شدید ، از اهمیت خاصی در حوزه سازامان سبز برخوردار است .
سازمان سبز ورودیهای خود را مدیریت کرده ، فرایندهای خلق محصول و خدمات را مبتنی بر صرفه جویی هابازآفرینی می کند - مدیریت هزینه - و از طریق ارایه محصولات سبز به مشتریانی که خواهان این محصولات هستند به خلق جایگاه برتر نسبت به رقبا و کسب درآمدهای بیشتر می پردازد . هر کدام از ما ، حتی اگر فقط یک بار از خدمات بانکداری الکترونیکی استفاده کرده باشیم ، این نکته را به خوبی دریافته ایم که این نوع از بانکداری سبب صرفه جویی در وقت و هزینه افراد می شود. اما بانکداری الکترونیکی مزیت پنهانی دارد که فقط در سطح کلان احساس میشود و آن صرفه جویی در مصرف کاغذ است.
این صرفه جویی از دو بعد قابل بررسی است . نخست آنکه بانکداری الکترونیکی سبب کاهش مصرف کاغذهایی می شود که به عنوان فیش، در چند نسخه در شعب تنظیم می شوند. از سوی دیگر، رشد و توسعه بانکداری الکترونیکی همراه با تبادل مجازی پول باعث کاهش نیاز جامعه به چاپ اسکناس های کاغذی و پول فیزیکی خواهد شد. امروزه بانکداری بدون کاغذ یا بانکداری سبز در جهان طرفداران زیادی داشته و یکی از اهداف اخلاقی و اجتماعی بانک های بزرگ جهان انجام کلیه امور بانکی بدون کاغذ است.
از سوی دیگر عبارت بانکداری سبز” به طور عام هر نوع فعالیت بانک ها در جهت حفظ محیط زیست را شامل میشود، بنابراین بانک های سبز جهان به طور عمده در بخش محیط زیست نیز سرمایه گذاری می کنند.اگر تا اینجا به موضوع بانکداری سبز علاقمند شده اید ، بد نیست بدانید بانک های سبز مقررات زیست محیطی خاصی را برای سازمان خود تعریف کرده و آن را رعایت می کنند. به عنوان مثال ساختمان این بانک ها از نقطه نظر مصرف انرژی ، یک ساختمان سبز - دوستدار محیط زیست - محسوب می شوند.
به علاوه ، بانک هایی که توانسته اند کلیه خدمات خود را به صورت الکترونیکی ارائه دهند، از ارائه سایر خدمات زیست محیطی نیز غافل نشده اند بانک "ولزفارگو” در ایالت متحده، کارت های خریدی را برای مشتریان طرفدار محیط زیست این بانک صادر کرده تا علاقمندان به محیط زیست بتوانند خرید بذر گل، خاک باغچه و از این دست را به وسیله چنین کارتی انجام دهند.البته بانکداری سبز یک معامله برنده - برنده برای تمام طرفهای مرتبط با این قضیه است . از یک سو مشتریان بانک با خدمات الکترونیکی میتوانند در اسرع وقت و با کمترین هزینه امور بانکی خود را انجام دهند.
به هر حال بانکداری بدون کاغذ و در مرحله پیشرفته آن ، بانکداری سبز این روزها به یکی از جدیدترین روندهای بانکداری در جهان تبدیل شده است. به نظر می رسد در شرایطی که چاپ اسکناس در کشور به 4/1 میلیارد قطعه در سال رسیده و از سوی دیگر تبلیغات وسیع اما بی نتیجه ای برای استفاده مردم از خدمات بانکداری الکترونیکی در کشور انجام می شود، جلب توجه هموطنان به آثار مثبت زیست محیطی بانکداری الکترونیکی ، سبب ایجاد انگیزه در آنان برای استفاده از این خدمات خواهد شد.