بخشی از مقاله
چکیده
در این پژوهش سعی برآن شده تا راهکارهای مدیریتی سبز را فرا بگیریم و به حفظ هرچه بیشتر محیط زیست از طریق نظام آموزش و پرورش کمک نماییم؛ و به این سوال پاسخ دهیم که" مدیریت سبزچیست و چگونه می توان ازطریق اجرای آن در نهاد آموزش و پرورش، به ویژه مدارس به حفظ محیط زیست کمک نمود ؟" همچنین این پژوهش به بررسی مفاهیم مرتبط با مدیریت سبز و حفظ محیط زیست در سایه مدیریت سبز پرداخته و روش هایی را برای پیاده سازی و اجرای آن در آموزش و پرورش و مدارس ارائه نموده است.
ابتدا با بیان کلیاتی در مورد مدیریت سبز و دلایل ضرورت آن ذهن ها را آماده کرده و سپس وارد جزئیات بحث از جمله حقوق و تکالیف شهروندی،آموزش محیط زیست و روش های یاددهی آن ،مدرسه سبز، ویژگی ها و مراحل تشکیل آن،مدیریت آب در مدارس، مدیریت انرژی در مدارس و مدیریت پسماند می شود. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش کیفی و از نوع تحلیلی-توصیفی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و استفاده از منابع زیست محیطی و آموزشی می باشد .
-1 مقدمه
با صنعتی شدن کشورها استفاده از منابع طبیعی و زیست محیطی افزایش یافت.در نتیجه حفظ محیط زیست برای بهره وری دولت ها تبدیل به دغدغه ای اساسی شد و برنامه ریزی زیست محیطی برای نیل به اهداف جلوه گر شد تا بتوانند فعالیت های توسعه را هماهنگ با محیط زیست در جهت توسعه اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی و تداوم محیط زیست پیش ببرند.با این هدف و به منظور حمایت کار آمد تر از محیط زیست ،شهروندان باید اطلاعات لازم در این زمینه را داشته باشند و در چنین فعالیتهایی مشارکت کنند.بدیهی است حق برخورداری از اطلاعات در رابطه با محیطی که انسان در آن زندگی می کند یکی از حقوق اصلی و لازم برای ادامه زندگی سالم است تا هر فردی خود را مسئول حفاظت از محیط زیست بداند.
سرمایه های هر شهری، شهروندان آن هستند در نتیجه زمانی که شهروندان آگاه پرورش دهیم سرمایه ای با کیفیت و محیط زیست سالمی خواهیم داشت.تربیت شهروندان آگاه میسر نمی شود مگر این که ما آموزش و پرورش مان را قوت ببخشیم و با آموزش های زیست محیطی به کودکان و نوجوانان قدمی بنیانی برداریم. بهترین گزینه برای انتقال فرهنگ حفاظت از محیط زیست به خانواده ها ، دانش آموزان هستند که می توانند تحولی شگرف در این زمینه ایجاد کنند.تحولی که بهای آن ارتقای سطح کیفی نظام آموزشی ما است که اثرات مثبت و رشد کشور در گرو این زمینه است.
بررسی پیشینه پژوهش نشان می دهد که در کتاب " مدیریت سبز " - زاهدی، - 1392 به بررسی دقیقی از مدیریت سبز و اصول آن پرداخته شده است . در مقالات متعدد با محوریت عوامل حفظ محیط زیست مخصوصا در آموزش و پرورش به راهکارها و موارد مربوط در حفظ زیست محیطی از منظر مدارس نیز پرداخته اند.بعد از بررسی این پژوهش ها مشخص گردید که تاکنون راجع به مدیریت سبز در مدارس و توجه ویژه به آن در امر آموزش ،پرداخته نشده است.
لذا در این پژوهش سعی شده است که به طور اختصاصی به حفظ منابع طبیعی با کمک مدارس و دانش آموزان پرداخته شود که منجر به تبدیل شدن مدارس کشور به مدارس سبز شود. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش کیفی و از نوع تحلیلی-توصیفی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و استفاده از منابع زیست محیطی و آموزشی می باشد . امیدواریم که ما معلمین وظیفه خود را به خوبی انجام دهیم و در جهت تربیت دانش آموزانی آگاه و مسئول بکوشیم و از نعمات خدادادی به نحو نیکو و پسندیده استفاده نماییم.
-2مدیریت سبز چیست؟
-1-2تعریف مدیریت سبز
ما در دنیایی که از یک سو با افزایش فزاینده جمعیت و روند رو به رشد تقاضاها و انتظارات مزبور و از سوی دیگر با کاهش منابع طبیعی اصلی و زیر بنایی اقتصادی مواجه است، باید بیاموزیم که چگونه خود و سازمان های خود را به درستی مدیریت کنیم؛ به نحوی که روند تخریب فعلی را مهار کرده و با اعمال مدیریت سبز ،دنیایی را که در آن زندگی می کنیم را ،روز به روز غنی تر و ایمن تر نماییم. مدیریت سبز مدیریتی است که دانایی ها و اندوخته های علمی را با مهارت های تجربی بیامیزد و به گونه ای عمل کند که:
-1قانونمندی های طبیعت را در بطن سازمان خود از هر دو بعد ساختاری و رفتاری لحاظ کند و عملکرد خود را با قواعد و مقررات محیطی سازگار نماید.
-2برای کاهش اثرات منفی فعالیت ها و اقدامات سازمان خود از سیستم های حفاظت محیطی استفاده کند.
-3میزان ضایعات و پسماند کالاها و خدمات خود را به حداقل ممکن کاهش دهد و در جهت تولید پسماند صفر پیش برود.
-4علاوه بر گزارش های مالی،گزارش اجتماعی و محیطی خود را به طور شفاف و منظم انتشار دهد.