بخشی از مقاله

بیان مسأله:

طبیعت امانت و نعمت خداوند است که از سر لطف و مهربانی در اختیار آدمیان نهاده شده تا در پرتو بهره وری از آن زندگی سالم، با نشاط و معنویت داشته و استعدادهای خود را شکوفا سازند. از او خواسته است، قدر آن را بشناسد و آن را به گونه ای که شایسته است در خود پاس دارد، از اسراف و تبذیر در بهره برداری از آن بپرهیزد. تردیدی وجود ندارد که هیچ مکتبی مانند اسلام به ارزشها و اخلاق زیست محیطی اهمیت نداده است.

هدف پژوهش: حفاظت از محیط زیست به معنای عدم بهره برداری یا حتی کمتر استفاده کردن از امکانات طبیعی نیست بلکه مراد استفاده بهینه و عاقلانه از طبیعت است زیرا گاهی خودداری از بهره برداری از امکانات محیط زیست موجب تخریب آن و بر هم خوردن تعادل اکوسیستم می شود.

روش و چگونگی انجام پژوهش: جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعه کتابها، سایتها و... .

یافتهها و نتیجهگیری: قرآن از درختان و گیاهان، گاه برای - متاع - زندگی یاد می کند و گاه آنها را معشیت یعنی وسیله برآوردن نیازمندیهای بشری می شمرد و اهمیت حیوانات به قدری است که 6 سوره قرآن به اسم حیوانات نامگذاری شده، ولی با این وجود با مطالعه این مقاله متوجه می شویم که انسان خلیفه، بنده و امانت دار خداوند است نه قیم مطلق طبیعت که به دلخواه در آن قصر می کند.

نتیجه گیری: همه ما در بر هم خوردن تعادل محیط زیست و نابودی میراث متعلق به نسلهای آینده مسئولیت مشترک داریم و باید بسیج شویم. بحران محیط زیست در جهان امروز در حقیقت حاصل بحران اخلاقی است که به بی تعهدی و مسئولیت ناشناسی انسان باز می گردد.

مقدمه:

دوران بارداری و قبل از آن دوران بسیار حساس و سرنوشت ساز است. وضع تغذیه مادر، حالات روانی و حرکات جسمانی او، نسبت به آینده مادر و هم برای کودکی که در رحم او پرورش مییابد تأثیر فراوان دارد. سلامت یا بیماری، نیرومند یا ناتوانی، زشتی یا زیبایی، خوشاخلاقی یا بد اخلاقی باهوش بودن یا کودن، در همین زمان و در رحم مادر پایهگذاری میشود.

والدین طفل میتوانند او را در کاخی از سلامت یا در بیغولهای خراب و نمناک بپرورانند و مسلم است که چنین مکانی درخور زیستن روح جاودان بشر نیست، بدان رو پدر و مادر بزرگترین مسئولیتها را در برابر بشریت بر عهدهدارند. بنابراین دوران بارداری را نمیتوان یکزمان عادی پنداشت و نسبت به آن بیتفاوت بود، بلکه با شروع این دوره مسئولیتی بسیار سنگین بر عهده پدر و مادر قرار میگیرد اگر اندکی غفلت ورزند، با مشکلات بسیار گران و جبرانناپذیری روبرو خواهند شد

اصحاب پیامبر - ص - دورتادور او نشسته بودند و حضرت نکات مهمی را درباره تربیت فرزندان به آنها آموزش میداد. تا اینکه در حین سخنانش فرمود: »فرزندان خود را در رحم مادرانشان تربیت کنید.« حاضران که از شنیدن حرف حضرت تعجب کرده بودند، پرسیدند: »چگونه فرزند به دنیا نیامده خود را تربیت کنیم؟« پیامبر - ص - در پاسخ به آنها فرمود: »با خوراندن غذای حلال و پاک به مادرانشان.« خداوند در آیه 51 سوره مبارکه مؤمنون در همین خصوص میفرماید:

 ای پیامبران! از غذاهای پاکیزه و حلال تناول کنید و به نیکوکاری و اعمال صالح بپردازید که من به هر آنچه انجام میدهید آگاهم.

از این آیه میتوان اهمیت استفاده از خوراکیهای حلال و دوری از تناول غذاهای حرام را درک کرد. البته خوب است بدانیم که خوردن غذاهای پاک و حلال تنها به زمان بعد از تولد انسان مربوط نمیشود بلکه خوراکیهایی که مادر در دوران بارداری و شیردهی از آنها تغذیه میکند، نقش بسیار مهمی در تربیت دینی فرزند او دارند.

به همین دلیل است که پدر وظیفه دارد با فراهم کردن غذای حلال برای همسر و فرزند خود، علاوه بر تأمین نیازهای جسمی آنها غذای روحشان را هم تأمین کند تا زمینه برای رشد سالم و صحیح جسمی و معنوی فرزندش فراهم شود یک مسلمان برای داشتن نسلی مؤمن باید تا حد امکان از خوردن غذاهای حرام و شبههناک پرهیز کند. در روایتهای زیادی از ائمه اطهار - ع - تأکید شده است: غذایی که مادر در دوران بارداری یا شیردهی میخورد علاوه بر آثاری که بر جسم و ظاهر فرزند او میگذارد، بر اخلاق او تأثیرگذار است

خوشبختی یا بدبختی هر انسانی تا اندازهای در دوران قبل از تولد او تعیین میشود و پدر و مادر در این خصوص نقش تعیینکنندهای دارند؛ شاهد این نکته بسیار مهم روایتی است که در کتاب »بحارالانوار« نوشتهشده است. پیامبر گرامی اسلام - ص - در این خصوص فرمودهاند: »خوشبخت کسی است که سعادت او در شکم مادرش پایهگذاری شده باشد.« حضرت در حدیث دیگری فرمودهاند: »بدبخت کسی است که اساس شقاوتش در بطن مادرش پایهگذاری شده باشد.

روش تحقیق

با توجه به حساسیت موضوع و تأثیر این امر در لایههای پنهان وجود آدمی با توکل به خدای بزرگ در مراحل اولیه با اندیشمندان و نخبگان علوم رفتار و متخصصان تغذیه به تبادلنظر پرداخته شد و از راهنماییهای ارزشمند آنان همراه با یافتههای جهانی و پرارزش علمی بهره گرفتیم و سپس چشمهسار وجودی را به زلال آسمان معرفت الهی سپردیم و نجوا و ندای ملکوتی قرآن کریم و احادیث معتبر و متبرکه را در لابلای منابع و مآخذ متعدد و مشهور و معتبر فقهی با همراهی و همگامی محققین و متخصصین به مدد گرفتیم و به مدد حضرتش با بهرهگیری از بالغبر 20 منابع و مآخذ این توفیق حاصل شد که خلاصه آن بدینصورت در اختیار قرار میگیرد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید