بخشی از مقاله
چاقی
مقدمه
در دهه گذشته، شیوع چاقی 50 درصد افزایش یافته است. نوع رژیم غذایی و كاهش فعالیت بدنی عوامل اصلی این صعود ارقام شناخته شدهاند. چاقی عارضهای است كه پیشگیری از آن امكانپذیر است. پیشگیری از چاقی بسیار آسانتر، ارزانتر و مؤثرتر از درمان آن است. عارضه چاقی در طی زمان بروز میكند. بنابراین، درمان آن در مراحل شكلگرفته بیماری به تلاش زیادی نیاز دارد.
امروزه چاقی یكی از معضلات زندگی صنعتی برای تمام گروههای سنی است. بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت (افزایش قند خون)، پرفشاری خون، سنگ كیسه صفرا، نقرس، آرتروز و نیز سرطانهای سینه، روده بزرگ و پروستات به دنبال چاقی شكل میگیرند. همچنین میزان بستری شدن افراد چاق در بخشهای مختلف بیمارستانی و نیز زمان لازم برای بهبود كامل آنان تفاوت بسیاری با سایر گروهها دارد.
چاقی در كودكان نیز، اگرچه در ظاهر ناپسند و مشكلآفرین نیست، نیاز به توجه و درمان دارد.
ميزان شيوع چاقي در ايران
طبق پژوهشهاي انجامشده در ايران، ميزان شيوع چاقي در مردان حدود 27 درصد و در زنان 40 درصد است. همچنين، شايعترين محدودة سني ابتلا به چاقي در مردان 40 تا 50 سالگي و در زنان 50 تا 60 سالگي است.
چاقي در ايران حدود 32 درصد شيوع دارد كه ميزان آن از كشورهاي غربي كمتر است. يك بررسي عمومي نشان داد كه نزديك به 13 درصد از دختران تهراني در زمرة افراد چاق قرار دارند و شيوع چاقي در سنين مدرسه در حدود 10 درصد تخمين زده شده است.
چاقي در سنين مدرسه مشكلات متعددي به دنبال دارد. بيماريهاي روحي ـ رواني نظير افسردگي، اجتماعگريزي، كاهش اعتمادبهنفس و سرخوردگي در اين گروه به ميزان گستردهتري رخ ميدهد. چاقي در دوران كودكي، بخصوص در ميان پسربچهها، با افزايش احتمال وقوع آن در بزرگسالي همراه است. 26 تا 41 درصد كودكان چاق در سنين پيش از مدرسه، در بزرگسالي نيز به عارضة چاقي مبتلا خواهند شد.
با توجه به مشكلات فراوان حاصل از چاقي، حتي كم كردن مقدار اندكي از وزن نيز عوارض سوء چاقي را كاهش ميدهد يا از شدت آنها ميكاهد. به اعتقاد متخصصان، كاهش 5 تا 20 درصد از وزن بدن در افراد چاق موجب از ميان رفتن بسياري از عوامل خطرساز ميشود.
علل ابتلا به چاقی و راههای پیشگیری از آن
دیــده میشود که در دوره های مختلف، رژیمهای متفاوتی مـــد می شوند و وعده کاهش وزن های چشمگیری را به مـردم می دهند، اما متاسفانه اغلب این نوع رژیم ها جز اینکه مردم را در نا امیدی رها کنند، چیز دیگری در بر ندارند. خیلی سخت می توان گفت که کاهش وزن یک فرمول خاص دارد. به عبارت دیگر نمی توان ادعا کرد که یک رژیم غذایی خاص وجود دارد که با به کارگیری آن تمام افراد می توانند وزن خود را کاهش دهند، باید توجه داشت که هر کس نیازمند رژیم غذایی
مطابق با عملکرد بدن خودش است. برای بدست آوردن بهترین نتیجه باید توجه خود را بر روی استراتژی هایی که مختص بدنتان است، متمرکز کنید. در وحله اول می بایست پاسخ سوالات زیر را مشخص کنید: علت چاقی چیست؟ میزان جدیت مشکل شما در چه حدی است؟ و آیا این امکان وجود دارد که مشکلات دیگری را برای سلامتی در کنار خود به وجود آورد؟(مثل دیابت، فشار خون و یا افسردگی). پزشکانی که بیماری چاقی را در راس مطالعات خود قرار داده اند، به این نتیجه دست پیدا کرده اند که با طرح ریزی درمان های متناوب حول محور فاکتورهای ذکر شده، بیماران
شانس زیادی را برای کاهش وزن پیدا کرده و همچنین می توانند وزن خود را تا مدت ها در همان حد نگه دارند.
اگر چاقی اساسا ژنتیکی باشد
هر چند شما پیش زمینه مستعدی از نظر زنتیکی برای چاقی داشته باشید، باز هم فاکتورهای محیطی نقش بسیار مهمی را در این زمینه بازی می کنند. این دلایل می توانند شامل موارد زیر باشند: مصرف غذاهایی با کالری بالا، شغل های بی تحرک، و یا شرایط حرفه ای که به گونه ای سبب می شوند به رستوران بروید. به طور قطع نسل پیش از شما به این اندازه چاق نبوده! به خاطر اینکه بسیاری از دلایل چاقی از جمله رستواران هایی که غذاهای با کالری بالا ارایه می کنند ( fast food) تا به اندازه امروز رایج نبوده اند.
هر زمان که اراده کنید می توانید جلوی پیشرفت دلایل محیطی را بگیرید. به این منظور می توانید از غذاهایی با کالری پایین استفاده کنید، تحرک فیزیکی خود را افزایش دهید، و از نظر روان شناسی رفتار خود را طوری تعدیل کنید که همواره خود را مجبور به انجام چنین کارهایی نمایید. اگر به تنهایی از پس چنین کاری بر نمی آیید و نمی توانید مطابق برنامه پیش روید، بهتر است از یک
مشاور یا متخصص سلامتی یا سایر افرادی که می توانند کنترل شما را به عهده بگیرند، کمک بخواهید. چنین کمک هایی از ارزش بسیار زیادی برخوردار هستند، چراکه موقعیت هایی که ممکن است در خوردن زیاده روی کنید را به شما یادوری کرده و همواره تشویقتان می کنند تا مسیری که در پیش گرفته اید را به پایان برسانید.
ورزش مانع چاقی ژنتیکی
الف:تنوع ژنتیکی ژن FTO عامل موثر در چاقی ژنتیکی است .
ب:سه تا چهار ساعت ورزش روزانه مانع چاقی ژنتیکی میشود
ج:سی درصد از سفید پوستان اروپایی ژن مستعد چاقی دارند.
اگر شما چاق هستید ،ممکن است عامل ژنتیکی را مقصر بدانید ،اما برای این مشکل نیز راه حلی وجود دارد و آن پرداختن به ورزش روزانه بطور متوسط سه تا چهار ساعت است.
نژاد Amish از لنکستر پنسیوانیا تنها نژاد سفید اروپایی نیستند که به دلیل تنوع ژنتیکی موجود در بدن خود دارای استعداد چاقی ذاتی هستند بلکه سی درصد کل مردم اروپا دارای چنین
استعدادذاتی هستند . در مطالعاتی که اخیرا بر روی این دسته از مردم Amish صورت گرفت ثابت شد که با وجود تنوع ژنتییکی بدن آنها و استعداد ذاتی آنها برای چاقی, تمرینات مستمر روزانه می تواند به عنوان یک اهرم باز دارنده مناسبی عمل نموده و از چاقی افراد جلو گیری نماید.
اما مبارزه با ژن عامل چاقی در مردم Amish بسیار ساده است زیرا این مردم از ماشین و سایر
وسایل مدرن و رفاهی استفاده نمی نمایند.اکثر مردم کشاورز و یا نجار بوده و زنان انها نیز به عنوان خانم های خانه دار در منزل ضمن انجام کارهای روزمره زندگی نظیر آشپزی و رفت و روب منزل مسئولیت پرورش و تربیت چندین فرزند را نیز بر عهده دارند.
تحقیقات به عمل آمده اثبات نموده است که میزان افزایش وزن مردم Amish نسبت به سایر مردم که دارای تنوع ژنتیکی هستند بسییار کمتر بوده , مگر آندسته که دارای فعالیت های ورزشی متناوب روزانه باشند.
اگرچه پرداختن به ورزش مسئله ای است که برای عموم مردم توصیه می شود اما آن دسته از کسانی که دارای استعداد چاقی طبیعی هستند توصیه می شود نسبت به این مسئله با اهمیت بیشتری نگاه نمایند و پرداختن به ورزش را جزء برنامه های روزانه خود قرار دهند .
دکتر سورن نیتکر همکار محقق مذکور از دانشگاه مریی لند تاکید کرد که نمی توان از مردم توقع داشت جهت مبارزه با بیماری چاقی و اضافه وزن همچون مردم قرن نوزدهم که فاقد هرگونه وسایل مدرن و رفاهی کنونی بودند،زندگی نمایند .اما هر حرکت کوچکی در این زمینه می تواند راه گشا باشد . به جای تماشا کردن چند ین ساعت تلویزیون بهتر است چند ساعتی از روی فراق خاطر قدم بزنیم ،بجای استفاده از آسانسور بهتر داست از پله ها بالا برویم ،بجای رانندگی بهتر است پیاده برویم و بلاخره یکسری ورزش های بنیادی نظیر شنا نیز میتواند به عنوان عوامل بازدارده فعالیت های ژنتیکی مربوط به چاقی شوند.
امی لت یک محقق ژنتیکی که در حال حاضر در گیر این مسئله نیز نمی باشد گفته است مطالعات بیشتری جهت اثبات این فرضیه باید بر روی دیگر نژادها نیز صورت گیرد .
تحقیق صورت گرفته بر وری 704 نفر از مردم قبیله Amish با گرفتن نمونه خونی معلوم گردید آندسته از این مردم که دارای فعالیت های فیزیکی روزانه و بطور متوسط سه تا چهار ساعت هستند 15پوند کمتر از آندسته که فاقد چنین فعالیت هایی هستند ،اضافه وزن دارند .
به گزارش سي ان ان ،محققین هنوز چگونگی ارتباط ژن FTO را با چاقی کشف نموده اند اما براین باورند که این مسئله از طریق عملکرد پروتئینی که میزان منبع غذایی را تنظیم می کند ،صورت می گیرد نیتکر در ادامه می گوید :عدم پرداختن به ورزش باعث عملکرد منفی ژن FTO در جهت چاقی افراد می گیرد و این در حالی است که ورزش مستمر روزانه باعث توقف عملکرد ژن مورد نظر خواهد گردید.
نا گفته نماند که بعضی از متخصصین امور بر این باورند که دیگر تفاوت ژنتیکی نیز می تواند عامل موثر بر چاقی ذاتی باشد بنابراین اکنون بسیار زود خواهد بود که به مردم توصیه انجام چنین آزمایشاتی را بطور عموم بدهیم.
عوامل روانشناختی
اگر به دلیل استرس و یا افسردگی به پرخوری روی آورده اید و یا اصلا به این دلیل که چاق هستید زیاد می خورید و تصور می کنید که دیگر کار از کار گذشته و هیچ یک از تلاش های شما در این زمینه نتیجه نخواهند داد، پیش از اینکه رژیم غذایی را شروع کنید، ابتدا باید تکلیفتان را با این موضوع روشن کنید. با یک روان درمانگر برای مشاوره و یا تجویز دارو مشورت کنید. برخی از داروهای ضد افسردگی نظیر پروزاک و ولبترین معمولا برای افراد افسرده چاق تجویز می شوند چرا که حداقل برای مدت زمان کوتاه، می توانند وزن بدن بیمار را اندکی کاهش دهند.
را شروع کنید. از یک فرد کارامد و یا متخصص تغذیه کمک بگیرید تا برنامه اختصاصی مخصوص بدنتان را به شما ارایه کند، تا از آن طریق بتوانید عادات غذایی گذشته خود را فراموش کنید، طبق برنامه های جدید غذا بخورید، برنامه ورزش داشته باشید، و برخی رفتارهای نامناسب خود را کنار بگذارید. یک برنامه گروهی و یا شخصی مانند "مراقب افزایش وزن خود باشید" و سایر برنامه های کاهش وزن، می توانند به منزله نقطه امیدی برای شما محسوب شده و تشویقتان کند تا وزن خود را کاهش دهید. همزمان در مورد مشکلات اجتماعی خود نیز می توانید با یک روانشانس مشورت کنید. .
چرا چاق ميشويم؟
چاقي، در تعريفي ساده، ناشي از نامتعادل بودن ميزان دريافت انرژي از راه غذا و ميزان مصرف يا سوخت انرژي در نتيجة فعاليت بدني است. بنابراين، مؤثرترين روش درمان چاقي كم كردن ميزان دريافت انرژي و افزايش سوخت و ساز بدن است.
امروزه متخصصان علت عمدة چاقي را كمتحركي و ورزش ناكافي ميدانند. تغيير رفتارهاي جمعي، تنوع زياد وسايل برقي، ساعات طولاني تماشاي تلويزيون و فيلمهاي ويدئويي و بازيهاي كامپيوتري، زندگي مدرن را كمتحرك ساخته است. در كشورهاي پيشرفته، افراد بيشتر غذا ميخورند و كمتر فعاليت ميكنند. خوردن غذاهاي آماده در خارج از منزل به دليل مشغلههاي امروزي دليل ديگري براي چاقي در دنياي مدرن است. اين غذاها، بدون آنكه تمام مواد غذايي لازم را به بدن فرد برسانند، ميزان چربي بالايي را به او تحميل ميكنند.
چاقي در كودكان
براي چاقي كودكان، علل مختلف ژنتيكي و هورموني در نظر گرفته ميشود. والدين بهندرت براي بررسي علت چاقي كودك به پزشك مراجعه ميكنند. ارتباط ميان والدين چاق و كودكان چاق احتمالاً انعكاسي از شيوة مرسوم تغذيه و فرهنگ فعاليت در جامعه است. برخلاف تصور عموم،
كمتحركي افزايش اشتها و پرخوري را به دنبال دارد. همچنين، مطالعات باليني ارتباط بسيار نزديكي ميان ميزان تماشاي تلويزيون در كودكان و چاقي آنان نشان داده است. در زمان تماشاي تلويزيون، مصرف غذا و تنقلات افزايش مييابد و فعاليت بدني كودك محدود ميشود. يك راهحل پيشنهادي براي والدين، دور كردن محل تلويزيون از اتاقخواب كودك است. بهعلاوه، ميتوان با برنامهريزي
مناسب براي پر كردن وقت كودكان، ساعات تماشاي تلويزيون آنها را كاهش داد.
گاه چاقي در كودكان به دنبال ابتلا به بيماري بروز ميكند. اگر در كودك چاقي علائمي نظير كوتاهي قد نسبت به سن، خشكي پوست، بيطاقتي در برابر سرما، يبوست، زود خسته شدن، پرخوري همراه با پرنوشي، جوش و موهاي زائد صورت، افزايش چربي در ناحية گردن و شكم و نه بازو و ساق، ضربه به سر يا ستون مهرهها و عفونت ديده شد، والدين بايد در صدد پيگيري علل
زمينهاي آن برآيند.
در تمام گروههاي سني، روشهاي متعددي براي درمان چاقي پيشنهاد ميشود، از مصرف داروهاي مختلف و ناياب گرفته تا جراحي. اما درمان اوليه و انتخابي براي افراد دچار اضافهوزن و بيماران چاق، تركيبي از رژيم غذايي، ورزش و تغيير در رفتارهاي روزمره است. حتي مصرف دارو بدون رعايت رژيم غذايي كنترلشده و ورزش، بينتيجه خواهد بود.
ورزش يا رژيم، كدام بهتر است؟
ورزش سنگين موجب افزايش برخي مواد در بدن و كاهش تمايل فرد به خوردن ميشود. يعني با كاهش موقتي اشتها روبهرو ميشويم.
در زمان استراحت، 50 درصد از انرژي لازم براي سوخت و ساز بدن را چربيها و بقيه را مواد قندي تأمين ميكنند. در ورزشهاي سبك، همچنان چربيها اين وظيفه را بر عهده دارند. اما با افزايش شدت ورزش، سوخت و ساز قندها مشخصتر ميشود. به همين دليل است كه متخصصان ورزشهاي سبك را براي كاهش وزن مفيدتر ميدانند. شايد تعجببرانگيز باشد كه صرف مدت زماني بسيار اندك، مثلاً حداقل روزي يك ساعت فعاليت بدني به مدت ده روز، براي افزايش سوخت چربي بدن در حالت استراحت كافي است. براي رسيدن به اين هدف در افراد سالمند، به هشت هفته زمان نياز داريم.
يكي ديگر از فوايد ورزش افزايش ظرفيت تنفس عضلات است، يعني افراد ورزشكار ديرتر از سايرين خسته ميشوند.
آيا ورزش همراه با رژيم غذايي موجب كاهش بيشتر وزن ميشود؟
در افراد چاق، ورزش به تنهايي موجب كاهش وزن مختصري ميشود. متوسط كاهش وزن گزارششده در 12 بررسي، در حدود دو كيلو و نيم بوده است. در يك فرد هفتاد كيلويي، پنج
ساعت فعاليت ورزشي در هفته تنها 200 گرم كاهش وزن را به دنبال خواهد داشت. تركيب ورزش و رژيم غذايي نقش مؤثرتري از رژيم غذايي يا ورزشِ تنها ايفا خواهد كرد. فرض كنيد يك نفر با رژيم غذايي موفق به حدود ده كيلوگرم كاهش وزن شده است. نزديك به سه كيلوگرم از اين مقدار
كاهش وزن در نتيجة حذف مواد غيرچربي به دست ميآيد. حال آنكه يك كاهش وزن ده كيلوگرمي با ورزش و رژيم غذايي توأم، كمتر از دو كيلوگرم از تودههاي غيرچربي بدن را از بين ميبرد.
وجود چربي انبوه در ناحية شكم موجب افزايش مقاومت بدن نسبت به آثار انسولين و در نتيجه بالا رفتن قند خون در افراد چاق ميشود. همچنين يكي از عوامل مؤثر در ابتلا به امراض قلبي ـ عروقي به شمار ميآيد. بنابراين، كاهش چربي شكمي كمك زيادي به حفظ سلامت ميكند. بر اساس
نتايج مطالعات وسيع، ورزش نقش مؤثري در كاهش چربيهاي ناحية شكم ايفا ميكند.
در افراد كمتحرك، شروع ورزش احتمال افزايش وزن را كاهش ميدهد. همچنين ورزش كردن روش كارآمدي در حفظ وزن بدن بعد از درمان صحيح چاقي است. در يك بررسي ثابت شد كه با قطع رژيم غذايي، بعد از 18 ماه 92 درصد از وزن ازدسترفته مجدداً بازميگردد. در صورتي كه با تداوم ورزش، افزايش زيادي در وزن بدن نخواهيم داشت. تأثير ورزش در درمان چاقي كودكان بيشتر است. امروزه فعاليت بدني عامل پيشگيري از چاقي اطفال و همچنين درمان آن شناخته شده است.
یا کمتر بخورید یا ورزش کنید
کسی که از کودکی دچار چاقی مزمن بوده و پدر و مادر او هم چاق بوده اند، از نظر ژنتیکی، زمینه برای چاقی او کاملا مهیا است و کمتر اتفاق می افتد که بتواند با رژیم غذایی و یا رفتن به باشگاه ورزشی وزن خود را کاهش دهد. این افراد باید تحت نظارت مستقیم پزشک قرار بگیرند و با اتکا به راهکارهای پزشکی از قبیل داروی های کاهش وزن و یا جراحی معده، وزن خود را پایین بیاورند.
از سوی دیگر افرادی که تنها به دلیل عوامل زیست محیطی، چاق شده اند، می توانند با اتکا به رژیم های غذایی مناسب و ورزش و نرمش، وزن خود را کاهش دهند. اما متاسفانه این روزها اغلب افراد معمولا تحت تاثیر شدید غذاهایی با کالری بالا قرار دارند و همچنین وقت کافی برای رفتن به باشگاه ورزشی را نیز ندارند. اگر شما هم در یک چنین موقعیتی قرار گرفته اید، نا امید نباشید، این شانس وجود دارد که از طریق برنامه ها و دستوراتی که با رضایت آنها را می پذیرید، شیوه غذا خوردن خود را تغییر داده و ورزش کردن را در برنامه هفتگی خود بگنجانید.
کلیه دست آوردهای اصولی برای کاهش وزن، همگی به این نقطه ختم می شوند که بدن باید تعادل انرژی خود را حفظ کند. به همین دلیل برای لاغر شدن باید کاری کنید که بدنتان انرژی (کالری) بیشتری، نسبت به مقداری که جذب می کند، مصرف می کند. تحقیقات اخیر دپارتمان کشاورزی آمریکا در زمینه کاهش وزن به این نتیجه دست پیدا کرده اند که بهترین رژیم های غذایی آنهایی هستند که میزان کالری جذب شده را در افراد چاق به پایین ترین میزان خود کاهش می دهند. به عبارت دیگر برای کاهش وزن شما باید میزان انرژی جذب شده بدن از میزان انرژی مصرفی کمتر باشد.
برای ثابت نگه داشتن وزن نیز باید میزان انرژی مصرفی و انرژی ذخیره شده یکسان باشند. اگر میزان انرژی گرفته شده بیش از انرژی مصرفی باشد، فرایند افزایش وزن از نو شروع می شود.
تأثير ورزش در پيشگيري از چاقي و درمان آن
ورزش از دو طریق موجب مصرف انرژی در بدن میشود: یکی افزایش میزان سوخت در زمان ورزش و دیگری افزایش مقدار مصرف انرژی در زمان استراحت بعد از خاتمه ورزش.
برای مثال فعالیت بدنی با شدت متوسط به مدت ده دقیقه، می تواند مصرف انرژی بدن را در حالت استراحت 5تا15درصد به مدت 24تا48ساعت افزایش دهد.بنابراین یکی از مهمترین فوائد ورزش
و فعالیت جسمانی بالاتر رفتن میزان مصرف انرژی فرد فعال در زمان استراحت است. بنابراین این باور افراد پرخور که ورزش و فعالیت باعث افزایش اشتهای آنها می شود غلط است و هیچ منبع علمی این مطلب را تائید نمی کند. برعکس، ورزش سنگین موجب افزایش برخی مواد در بدن و کاهش تمایل فرد به خوردن می شود.
كل انرژي مصرفي روزانه را به سه قسمت تقسيم ميكنيم: مصرف انرژي در حالت استراحت، مصرف انرژي بعد از صرف غذا و مصرف انرژي بعد از فعاليت بدني. در زمان استراحت، 60 تا 70 درصد از كل انرژي بدن مصرف ميشود و مقدار آن در هر ساعت، حدود يك كيلوكالري به ازاي هر كيلوگرم از وزن بدن است. متغيرترين ميزان مصرف انرژي، در زمان فعاليت بدني است. اين ميزان در افراد كمتحرك 10 تا 15 درصد و در افراد فعال 30 تا 40 درصد از كل انرژي مصرفي را تشكيل ميدهد. ورزش از دو طريق موجب مصرف انرژي در بدن ميشود: يكي افزايش ميزان سوخت در زمان ورزش و ديگري افزايش مقدار مصرف انرژي در زمان استراحتِ بعد از خاتمة ورزش. براي مورد دوم يك مثال ميآوريم: فعاليت بدني با شدت متوسط به مدت ده دقيقه، ميتواند مصرف انرژي بدن را در حالت استراحت 5 تا 15 درصد به مدت 24 تا 48 ساعت افزايش دهد. در ورزشكاران، ميزان مصرف انرژي
در زمان استراحت 5 تا 20 درصد بالاتر از افراد عادي است. بنابراين، يكي از مهمترين فوايد ورزش و فعاليت جسماني بالاتر رفتن ميزان مصرف انرژي فرد فعال در زمان استراحت است. بنابراين، اين باور افراد پرخور كه ورزش و فعاليت بدني باعث افزايش اشتهاي آنها ميشود غلط است. هيچ منبع علمي اين مطلب را تأييد نميكند. برعكس، ورزش سنگين موجب افزايش برخي مواد در بدن و كاهش تمايل فرد به خوردن ميشود. يعني با كاهش موقتي اشتها روبهرو ميشويم.
در زمان استراحت، 50 درصد از انرژي لازم براي سوخت و ساز بدن را چربيها و بقيه را مواد قندي تأمين ميكنند. در ورزشهاي سبك، همچنان چربيها اين وظيفه را بر عهده دارند. اما با افزايش شدت ورزش، سوخت و ساز قندها مشخصتر ميشود. به همين دليل است كه متخصصان ورزشهاي سبك را براي كاهش وزن مفيدتر ميدانند. شايد تعجببرانگيز باشد كه صرف مدت زماني بسيار اندك، مثلاً حداقل روزي يك ساعت فعاليت بدني به مدت ده روز، براي افزايش سوخت چربي بدن در حالت استراحت كافي است. براي رسيدن به اين هدف در افراد سالمند، به هشت هفته زمان نياز داريم.
يكي ديگر از فوايد ورزش افزايش ظرفيت تنفس عضلات است، يعني افراد ورزشكار ديرتر از سايرين خسته ميشوند.
کاهش وزن از طريق ورزش
ورزش يکي از روشهاي بسيار مناسب براي برخورداري از جسم سالم و وزن ايدهآل است. کاهش
وزن فقط از طريق ورزش مشکل و دشوار است چرا که مثلاً براي کاهش يک کيلوگرم وزن بايد 20 ساعت پيادهروي کرد.