بخشی از مقاله

چکیده

هدف از پژوهش بررسی رابطه ابعاد سلامت عمومی واستفاده مفرط ازتلفن همراه دردانشجویان دختردانشکده پیراپزشکی می باشد.روش پژوهش :پژوهش حاضرازنوع توصیفی همبستگی می باشد.جامعه اماری شامل کلیه دانشجویان دختر دانشکده پیراپزشکی ببهبهان می باشد که 100نفربصورت تصادفی ساده انتخاب شدند.ابزارپژوهش شامل پرسشنامه سلامت عمومی GHQ - - وپرسشنامه استفاده مفرط از تلفن همراه - جناروهمکاران - 2007بود.به منظورتعیین رابطه سلامت عمومی بااستفاده مفرط ازتلفن همراه ازضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.یافته ها:نتایج حاصل ازتجزیه وتحلیل داده ها نشان دادکه بین ابعاد سلامت عمومی واستفاده مفرط ازتلفن همراه رابطه مثبت معنی داری وجوددارد..

مقدمه:

یکی از رویدادهای مهم برای هر جوان ایرانی قبولشدن در دانشگاه است و اصولا دانشجویان به دلیل شرایط خاص دانشجویی از جمله دوری از خانواده ، واردشدن به مجموعهها بزرگ و پرتنش مثل دانشگاه ، حجم زیاد زیاد دروس ، رقابتهای فشرده و مستعد از دستدادن سلامت روانی و جسمانی بوده و نیازمند توجه و تحقیق محققان و مسئولان هستند. - طهماسبیان ، عارفی و همکاران ، . - 1390 سلامتی دارای ابعاد مختلف جسمی ، روانی ، روحی ، عاطفی و اجتماعی میباشد که بعد جسمانی سلامت را به علت اینکه دال بر عملکرد کامل اعضای بدن به صورت نرمال است را از همه آسانتر و برعکس بعد سلامت روانی را بسیار سختتر میتوان درک کرد با این وجود عوامل بسیار زیادی سلامت را تحت تأثیر قرار میدهند یکی از این عوامل استفاده از تلفن همراه است.

- ربانی و همکاران ، - 1381 استفاده افراطی از تلفن همراه در برخی از موارد در امور زندگی عادی فرد و حتی حالات و روحیات وی تداخل و به همریختگی ایجاد میکند. استفاده افراطی از آن ساعت کاهش روابط فامیلی و تعاملات اجتماعی میشود. تمام این مشکلات زمینه افسردگی را در فرد گستردهتر میسازد. از طرف دیگر افسردگی و استفاده افراطی از تلفن همراه ، هر دو روش زندگی ناسالمی هستند. - کامی بیپو و سوگیرا. - 2005

دانشجویان یک دسته از کاربران تلفن همراه هستند که در معرض آسیبهای ناشی از استفاده بیش از حد از این وسیله قرار دارند همچنین ممکن است در دوران تحصیل با مشکلات و مسائلی از نظر آموزش ، اقتصادی ، تغییرات فرهنگی و اجتماعی روبه رو شوند. این عوامل با مسائلی مانند افسردگی ، استرس و اضطراب همراه میشود. - کالگن ،. - 1993 استفاده آسیبزا از تلفن همراه ، وضعیتی است که با استفاده فراوان و اشغال ذهنی از تلفن همراه مشخص میشود - جنارو 2007به نقل ازنادری - .1388 .نتایج تحقیقات پزشکی که به تناوب درباره تأثیرات جسمی تلفن همراه صورت میگیرد به نفع این وسیله ارتباطی نیست .

بهنجاری و سلامت روانی موضوعات اساسی در روانپزشکی کاربردی و نظری محسوب میشوند و سلامت روانی جنهای از مفهوم کلی سلامت است . - سادوک 2007 ، ترجمه رفیعی و دیگران . - 1384 طبق نظر بلوک این اختلالات متعلق به وسواس فکری- عملی هستند و ه عنوان یکی از موضوعات سلامت عمومی بعدی در کره جنوبی و دیگر آسیایی تبدیل شده است. - محمودی بختیاری و آدیبیک . - 1388 بر اساس مطالعات اهرنبوگ سه پیشگوییکننده اعتیاد عبارتند از : محرومیت - پاسخ منفی فیزیولوژیکی و سایکولوژیکی به عدم استفاده از مواد در رفتار فرد - ، از دست دادن کنترل - استفاد بیش از حد و تکرار - و چابکی - فعالیت مسلط بر رفتار و    افکار - . در این مطالعه ناسازگاری و الکترا ورژن با استفاده زیاد از تلفن همراه مرتبط شدهاند در حالی که وظیفهشناسی و    عصبانیت زیاد ، استفاده زیاد از sms را پیشبینی میکند. عزتنفس رفتار تلفن همراه را پیشبینی میکند.

افرادی با عزت نفس پایین ، استفاده مشکلزا و به میزان بیشتری از تلفن همراه را گزارش کردهاند. - اهرربرگ - 2008 شواهد نشاندهنده آن است که استفاده مفرط از تلفن همراه مرتبط با الگوهای رفتاری دیگر از جمله بیدارماندن در شب و اشغال به تبادل پیام کوتاه و همچنین وابستگی عاطفی است که در ذهن کابران ایجاد میشود. به طوری که در این افراد معتقدند از بدون استفاده از تلفن همراه قادر به زندگیکردن نیستند.

این یافتهها حمایتکننده تأثیر منفی استفاده مفرط از تلفن همراه و تأثیر منفی آن بر سلامت جسمی و روانشناختی کاربران است. - کامیبپود و سوگیرا ، - 2005 رفتارهای شبه اعتیادی به تلفن همراه مشکل جدی برای کار و زندگی اجتماعی افراد است . افراد معتاد در صورتی که تلفن همراهشان نباشد ، احساس افسردگی ، شکست و تنهایی میکنند - برین . - 2007 پژوهشهای انجامشده حاکی از آن است که همبستگی نسبی بین افسردگی و اضطراب با تعداد پیامهای ارسالی در یک روز رابطه وجود دارد . - روچارت 2008 به نقل از نادری . - 1389

اخیرا تلفن همراه بر سلامت جسمی کودکان و نوجوانان مورد تأکید زیادی قرار گرفته است و نتایج پژوهشهای انجام شده در این زمینه نیز از این موضوع حمایت میکند. - لتکب - 2008 لذا انجام پژوهش در رابطه با ابعاد سلامت عمومی با استفاده مفرط از تلفن همراه در بین جوانان خصوصا قشر دانشجو از اهمیت خاص برخوردار بوده و میتواند به پیشگیری از آسیبهای جدی کمک کند روش پژوهش:روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است . به منظور بررسی رابطه بین سلامت عمومی و استفاده مفرط از تلفن همراه در بین دانشجویان دانشکده پیراپزشکی بهبهان اجرا شد.

پرسشنامه سلامت عمومی : - GHQ - آزمونی با ماهیت چندگانه خوداجرا است ، که به منظور بررسی اختلالات غیرروان گسسته که در وضعیت های مختلف جامعه یافت می شود، طراحی شده است - گلدبرگ و ویلیامز9، 1988؛ به نقل از تقوی ، . - 1380 پرسشنامه سلامت عمومی را نخستین بار گلدبرگ - 1972 - تنظیم کرد. پرسشنامه اصلی 60 سؤال دارد، اما از فرم های کوتاه شده 30، 28 و 12 سؤالی در مطالعات مختلف استفاده شده است - در پژوهش حاضر از فرم 28 استفاده شده است - . به نظر پژوهشگران - ماری 10 و ویلیامز، 1985؛ به نقل از تقوی، - 1380 همان فرم های مختلف پرسشنامه سلامت عمومی از روایی و کارایی بالایی برخوردار است و کارایی فرم 12 سؤالی تقریبا به همان میزان فرم 60 سؤالی است .

فرم 28 سؤالی پرسشنامه سلامت عمومی را گلدبرگ و هیلر - 1979 - 12، هودیامونت 13 و همکاران - 1988 - بر روی یک گروه نمونه در شهر آمستردام به همراه مقیاس موازنه عاطفی و شرح حال آمستردام اجرا کردند و در هر مورد ضریب همبستگی60درصد گزارش شده است - به نقل از تقوی ، . - 1380 در خصوص روایی و پایایی آزمون درجامعه ایرانی تقوی - 1380 - در پژوهشی بر روی 167 پرسشنامه سلامت عمومی - فرم 28 سؤالی - را اجرا کرد.

در این پژوهش پایایی پرسشنامه سلامت عمومی براساس سه بازآزمایی ، تنصیفی و آلفای کرونباخ بررسی شد که به ترتیب ضرایب پایایی %70 و%93و %90به دست آمده است . روایی همزمان پرسشنامه سلامت عمومی از طریق اجرای همزمان پرسشنامه بیمارستان میدلسکس %55 - MHQ - 1 - گزارش شده است . ضرایب همبستگی بین خرده آزمون های این پرسشنامه با نمره کل ، در حد رضایت بخش و بین %72 تا %87گزارش شده است . یک نمونه از سؤالات پرسشنامه به این شرح است : »آیا از یک ماه گذشته تا به امروز این احساس در شما وجود داشته که از نظر جسمانی سالم و وضع خوبی دارید؟«

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید