بخشی از مقاله
چکیده
دنیای امروز بیش از پیشاز، بُعد مختصات واقعی خارج شده و مختصات هایی از رنگ واقعیت به خود گرفته است، که عامل جدایی این دو دنیا، ماده و زمان می باشد. با توجه به پیشرفت های علم و فناوری، و دستیابی بشر به تکنولوژی های نوین و استفاده روز افزون از دنیای مجازی در تمامی علوم، بلاخص در زمینه معماری، میل به سمت استفاده از این دنیا، برای دستیابی دقیق تر به واقعیت و درک بهتر دنیای واقعی، در جهت بهینه سازی و برنامه ریزی دقیق طرح های جدید و در نتیجه تغییر در سبک جدید زندگی انسان، رو به شتاب است. ولی در این حوزه چقدر ما توانسته ایم از این دنیای مجازی برای رسیدن به طرح های معماری جدید، بومی- ایرانی حرکت کنیم، جای کمی تامل دارد. در این پژوهش کاربرد رسانه و دنیای مجازی در طرح های معماری و ارتباط آن با دنیای واقعی مورد بررسی قرار گرفته است.
مقدمه
در ابتدا با بررسی هر یک از مفاهیم اصلی در پژوهش توصیفی به نتایج قابل درک و پیش بینی از اهداف اصلی در آن خواهیم رسید. امروزه با پیشرفت روزافزون فناوری و تکنولوژی و نیز امکان شبیه سازی پروژه های معماری و شهرسازی در جهت تکرار پذیری واقعیتهای جهان هستی و همچنین شرایط خطرناک، مقیاس، پیچیدگی، ابعاد ذهنی رفتار انسان، مصالح مصرفی، صرفه جویی در مخارج و نیز در تدوین و آزمودن نظریه های معماری دنیای واقعی، این امکان مهیا می باشد که در بعد زمان به صورت پارامتریک و دقیق به بررسی، تجزیه و تحلیل و شناسایی ابعاد مختلف طرحها، در مرحله تحقیقات، توسعه، طراحی تا مرحله نهایی و بعد از آن قابل انجام می باشد.
طرح بحث
"دنیای مجازی" مجموعه ای از ارتباطات درونی انسان ها از طریق رایانه و وسائل مخابراتی بدون در نظر گرفتن جغرافیای فیزیکی شامل ویژگیهای جهانی و فرامرزی بودن، دستیابی آسان به آخرین اطلاعات، جذابیت و تنوع، آزادی اطلاعات و ارتباطات می باشد - صالحین، .1 - 1393 "فضای مجازی" به محیط رایانه ای که تعامل شرکت کنندگان را با محیط شبیه سازی شده به حداکثر می رسانند.در چنین محیطی شرکت کنندگان در شبیه سازی احساس می کنند که مانند تعامل با مکانی"واقعی"، قادر به تعامل آزاد با تعدادی یا تمام عناصر آن محیط هستند - عینی فر،1391، . - 293
"مدل" گونه تکرار پذیری است که هدف آن انتزاع قوانین طبیعی و / یا عوامل اجتماعی - فرهنگی دخیل درتعاملات زندگی روزمره است. کلیپسون شبیه سازی را به چهار گونه شمایلی، قیاسی، عملی و ریاضی تقسیم کده است. دو مدل اول با محیط کالبدی ارتباط مستقیم تری دارند، مدل شمایلی، آزمون مصالح یا محصولات ساختمانی و مدل قیاسی » شبیه سازی یک سامانه واقعی یا پیشنهادی « را شامل می شود. شبیه سازی های پرواز از نوع قیاسی اند. مدل های عملی با روابط متقابل مردم درمحیط فیزیکی سرو کار دارند، ولی تأکید آنها بیشتر بر داده های حاصل از ایفای نقش است.
مدل های ریاضی، سامانه های رمز گذاری عددی هستند که روابط زندگی واقعی را به ارزش های انتزاعی کمی تبدیل می کنند. "مدل های رایانه ای"، در برگیرنده هر چهار گونه تعریف کلیپسون می باشد و شامل تصاویر دو بعدی بر روی نمایگر رایانه است که تصاویری سه بعدی از عمق را به وجود می آورد."عمق" به معنای توانایی نمایش توالی پویایی تصاویر در طول زمان است، ولی میتواند به معنای نمایش تغییر شرایطی پویا نیز باشد - عینی فر،1391، . - 282 "شبیه سازی" تکرار شرایط یا رویدادی از زندگی واقعی که از تعامل پویای عوامل دست کاری شده محیط حاصل می شود. این عوامل بازتاب روابط متقابلی اند که به شکل واقعی در زندگی روزمره بروز می کند و شبیه سازی، پژوهشی است که زمینه گردآوری داده های این روابط را برای استفاده در زندگی واقعی فراهم می آورد.
عوامل اصلی شبیه سازی:
- دقت در تکرار پذیری
- کامل بودن داده های دریافتی
- خودانگیختگی برنامه ریزی شده
- هزینه انجام پذیری - عینی فر،1391، . - 279
عوامل قوت شبیه سازی
- پرداختن به پیچیدگی های رفتاری - طبیعی، اجتماعی - زندگی واقعی است.
- راه های گوناگونی از فهم رفتارهای اینده یک محیط را بدون نیاز به پیش بینی دقیق آینده فراهم می آورد.
- به دلیل ارتباط با راهبردهای زندگی واقعی می تواند در راهبردهای گوناگون تدبیر پژوهشی مفیدی باشد.
عوامل ضعف شبیه سازی
- تکرار لایه هایی ازدنیای واقعی با همان دقت محدودیت دارد.
- شبیه سازی ها به سمت گران شدن می روند. - عینی فر،1391، . - 297
"فناوری های نوین ارتباطی" ابزارهای نوین ارتباطی ترکیبی از چندین تکنولوژی شامل وسایل ارتباط جمعی، انفورماتیک و ارتباطات دور است. این مثلث فناوری، انسان ها را در ضبط، ذخیره سازی، پردازش، بازیابی، انتقال و دریافت اطلاعات در هر زمان و مکانی یاری می نماید. فناوری های نوین ارتباطی تکمیل کننده امکاناتی است که وسایل ارتباطی گذشته ارائه کرده اند. ویژگی های منحصر به فردی آنها شامل تعاملی بودن، ناهمزمانی، ظرفیت بالای اطلاع رسانی، فردی شدن، کنترل از سوی مخاطبان، تکثر و فراوانی، نفوذ، تحرک، تمرکز زدایی، جهان گرایی، تبدیل پذیری و اتصال پذیری از جمله ویژگیهایی که آنان را از وسایل ارتباطی قدیمی متمایز می سازد - محمد نژاد، .2 - 1394