بخشی از مقاله

چکیده:

از آغاز آفرینش انسان، خداوند راهنمایی و هدایت او در رسیدن به کمال را مدنظر داشته است. بدین منظور پیامبران و کتب آسمانی به منظور رساندن بشر به سوی سعادت فرو فرستاده است. قرآن به عنوان معجزهء آخرین پیامبر جهان، کتابی کامل و همه جانبه است. از سویی با پیشرفت علم و بلوغ فکری انسان به عنوان اشرف مخلوقات به مرحله ای رسیده است که دریافته، برای بهتر زیستن باید در حفظ محیط زیست و طبیعت تلاش کند و با در اختیار گرفتن و استفاده ی بهینه از آن آسایش زندگی خود را فراهم آورد. گیاهان و درختان به عنوان بخشی از چرخه ی حیات، تأثیر زیادی در زندگی و بقای موجودات زنده دارند.

در قرآن مجید که، نه تنها به عنوان هدایت انسان نازل شده بلکه علوم مختلف در لا به لای آیات آن بیان شده است. از بین درختان ذکر شده در قرآن توجه ویژه به درخت خرما از نظر تکرار که بیش از بیست مورد از آن در دنیا و جهان واپسین ذکر شده است. این درخت پربار تأثیر به سزا در زندگی مردم بین النهرین دارد و نخلستان های بسیار در این منطقه ی جغرافیایی وجود دارد. علاوه بر اهمیت خرما در تغذیه قرآن در سوره ی مردم از تأثیر رطب در سرعت بخشیدن به زایمان و جایگاه آن در عالم پزشکی پرداخته که ازمایشهای پزشکی بر آن صحه گذاشته اند. در این مقاله که به صورت کتابخانه ای B تحلیلی جمع آوری شده است به بررسی تأثیر رطب در زایمان زنان می پردازد.

واژگان کلیدی:درخت نخل، زایمان، سوره مریم، قرآن کریم.

مقدمه

زندگی موجودات زنده و از جملهء انسان در زمین خاکی به طبیعت و به خصوص به حیات گیاهی وابسته است. همانگونه که با پیشرفت علم و صنعتی شدن از طبیعت دور می شویم. باعث بروز مسائل و بیماریهای بسیاری در زندگی خود می شویم. در گذشته درخت و حیات گیاهی در زندگی ایرانیان نقش مهمی داشته است. مثلا اقوام رس ایرانیان درخت پرستی بودند که خداوند آنان را با طوفانی سهمگین عذاب نمود و در آیات قرآن - سوره طلاق، آیه ی - 12 به آنان اشاره شده است. همچنین هزاران سال پیش ایرانیان سیاوش را به عنوان خدای نباتی می پرستیدند و هنگام تشییع جنازه تابوت مرده، درخت سروی بود که از ریشه در آورده و جنازه را با آن حمل می کرده اند. آنان درختان را به عنوان نماد زندگی و جاودانگی در مراسم تدفین جنازه استفاده می کردندو با گذشت زمان از شکل نمادین علم، کتل، درخت نخل و سرو در آیین محرم و مراسم ها به جا مانده است.

این پیشینهء توجه و پرستش گیاهان شاید به علت اقلیم خشک و نیاز انسان به گیاهان برای زنده ماندن باشد از سویی سرزمین مسلمانان یعنی عربستان، خشک و کم باران است و درخت به ویژه نخل و خرما، غذای عمده ی ساکنین این بلاد به شمار می آمده است و از این رو به درخت نخل در تفاسیری که دانشمندان از قرآن نموده اند از جمله المیزان و نمونه بسیار جایگاه والایی یافته است. همچنین در کتاب قرآن و علوم طبیعت اثر مهدی گلشنی، آیات و روایاتی درباره درختان از جمله نخل بیان شده است و در کتاب خرما میوه ی انرژی، حیات و سلامت اثر محمد دریایی به آیات و روایاتی در این باره می پردازد و توجه به این درختان پربرکت بارها در کتب ومقالات دیگر اشاره شده است از این رو جا دارد این درخت پربرکت به صورت موردی بررسی شود و در زمینه ی پزشکی و تأثیر آن در زایمان زنان بررسی شود و راهگشایی برای مقالات دیگر باشد.

کتاب توحیدی قرآن کریم که خداوند برای شناساندن ذات مقدس خود و هدایت انسان ها، به محمد بن عبداالله در قرن هفتم میلادی توسط جبرئیل نازل این کتاب عظیم، معجزه ی است که نه کسی می تواند شبیه آن را بیاورد و نه در آن دخل و تصرف کند، زبان این کتاب چون ساکنین عربستان، عربی می باشد و کلمه ی قرآن در لغت به معنی »قرائت کردن« و »خواندن« است و معمولا با عناوینی مانند »قرآن کریم« و »قرآن مجید« نامیده می شود. قرآن به 30 جزء تقسیم شده و 114 سوره دارد شمار آیات قرآن 6236 است که در این آیات بر بیشتر نیازهای بشر بر روی کره خاکی توجه داشته است. از جمله به آفرینش و طبیعت گیاهان و درختان پرداخته است. در بین عناصر گیاهی، درخت آیت بی بدیل خداشناسی است و به صورت های مختلف و متفاوت وجود دارد .خداوند در قرآن از درخت به عنوان نماد جهانی مطرح نموده است.

درختانی همچون درخت طوبی، خرما، زیتون، انار، انجیر نگاهی نمادین داشته است و با کلمهء طیبه - درختان پاک - یا شجرهء طیبه از آنان نام برده است که ریشه ی آنها را در زمین و شاخه بر آسمان دارند. - مولایی،: 1387 ص - 51 آیات قرآن از درخت نخل در چند مورد نام برده است. از جمله در داستان حضرت موسی، از درخت سبزی سخن گفته که از آن آتش افروخته می شود. - نخل مومی - وقتی حضرت موسی به وادی ایمن می رسد از درخت علیق - عناب - آتش می بیند که ندا می دهد - درخت سخنگو - » ای موسی نترس من پروردگار تو و جهان هستم « که این درخت همان نخل سینا یا نخل طور است که درخت آتشین یا شجر اخضر نام دارد و در مورد دیگر فرعون ایمان آورندگان به رسالت موسی را به درخت نخل می بندد. - مؤمنی، :1386 ص - 5 و هنگام تولد حضرت عیسی که از جانب خدا به مادرش ندا می شود از میوهء درخت نخل بخورد.درختانی که در قرآن بیشترین تکرار را دارند شامل:

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید