بخشی از مقاله
چکیده: روش یادگیری بحث گروهی گفت و گویی منسجم و منظم درباره موضوعی خاص و مورد علاقه ی مشترک شرکت کنندگان در بحث است. با توجه به تاثیر خاص رویکردهای یادگیرنده محور امروزه روش هایی مانند بحث گروهی توجه محققان و مربیان را به خود معطوف داشته است. روش بحث گروهی روش موثری برای ایفای نقش، بحث ها، بارش فکری و مناظره ها می باشد. این روش همچنین یک راهبرد عالی برای افزایش انگیزش دانش آموزان، بالا بردن توان عقلی و تشویق عادات دمکراتیکی به حساب می آید و یادگیرنده را برای یادگیری مطالب تازه تحریک می نماید.
مقاله حا ضر مروری بر یادگیری بحث گروهی، مبانی نظری آن و تکنیکهای موثر و نوین ا ست. در بخش اول این مقاله به مبانی نظری و مفهوم بحث گروهی، روش اجرا، آثار و نتایج بحث گروهی، روش اجرا، آثار و نتایج بحث گروهی، مزایا و محدودیت های آن پرداخته می شود. در بخش دوم تکنیک های نوین بحث گروهی به اجمال شرح داده شده است. در خاتمه این نتیجه گیری حاصل شد که تکنیک های نوین در روش یادگیری بحث گروهی محدودیت های آن را به طور قابل توجهی کاسته و می توان آن را به گونه ای کارآمدتر به اجرا درآورد.
مقدمه
روش بحث گروهی گفتگو و صحبت بین چندین شرکت کننده بر سر یک مو ضوع ا ست که طی آن شرکت کنندگان هریک نقطه نظرهای مختلفی درباره آن موضوع دارند و مطرح می کنند. در اهمیت این روش می توان گفت که روش بحث گروهی به دانش آموزان کمک می کند تا عمیقا موضوعی را درک نموده و توانایی تفکر انتقادی خود را بهبود بخ شند؛ مهارت های ارتباطی را ارتقا داده و با هم سو ساختن عقاید و ایده های افراد حا ضر در مباحثه به آنان اعتماد به نفس می بخ شد و در نهایت به افراد تا ر سیدن به یک ت صمیم گیری در ست و حل م شکل یاری می ر ساند روشهای یادگیری به دو دستهکلّی قابل تقسیم است. در یک دستهمعلّم در کانون یادگیری قرار داشته و عمده فعالیتهای آموز شی حول محور او گردش میکند. و در د سته دوم، شاگرد محوریت یادگیری را ت شکیل میدهد ومعلّم به عنوان زمینه ساز و ت شکیلدهنده و ت سهیلکننده فعالیت او عمل میکند. روشهای نوع اول را روشهایمعلّم محوریا آموزش م ستقیم مینامند.
گروه دوم روشها که دانش اموز محور نام دارد، به آن د سته از موقعیتهای یادگیری اطلاق می شود که مشارکت دانش آموزان را درگیر تعیین اهداف می کند و امور زیر را مورد تأکید قرار می دهد: اهداف مؤثر، تعامل با دانشآموزان، تواناییمعلّم در پذیرش عبارات نادرست، به هم پیوستگی و خود پیروی گروه، و بخشی از زمان اختصاص یافته به م سائل و تجارب شخ صی دانش آموزانی که از طریق یادگیری فعال به یادگیری می پردازند، بهتر یاد می گیرند و از تجربه یادگیری لذت بیش تری نیز می برند در واقع، یادگیری فعال دانش آموزان را به انجام فعالیتهای یادگیری معنادار و تفکر درباره آن چه که مشغول انجام آن هستند تشویق می کند. ترتیب قرار گرفتن دانشآموزان در جلسه بحث گروهی باید برخلاف روش سخنرانی باشد که معلم در مقابل تمامی افراد کلاس قرار میگیرد.
روش اجرا
در روش بحث گروهی بهتر است افراد مانند جلسات سمینار یک دایره تشکیل دهند، و معلم هم مانند یکی از دانشآموزان در جایی از این دایره قرار بگیرد، نه به دور از آنها و در مقابل آنها. این طرز ن ش ستن تماس چ شمی تمامی افراد میان شرکتکننده در بحث را ممکن میکند. پژوهشهای انجام شده نشان دادهاند که تماس مستقیم چشمی میان اعضاء گروه ارتباط میان آنها را افزایش میدهد - صفوی،. - 1381 تحقیقات نشان می دهد که بحث گروهی در گروههای کوچک، اگر به درستی سازمان دهی شود، نتایج بهتری از رو شهای تدریس سنتی به بار می آورد. همچنین اگر شاگردان را ترغیب نمائیم که نتایج متنوع و متفاوتی را، که هر مورد متعلق به یک یا دو نفر از اعضای گروه است، ارائه کنند نتایج بهتری از کار حاصل می شود.
جانسون وجانسون - - 1999 بر این باور هستند که به بحث گذاشتن سئوالاتی که پاسخ واحدی ندارند هم باعث افزایش دانش فرد در آن مورد معین می شود و هم فهم عمیق تر و ه مه جان به تری از موضوع را به همراه دارد. - لطف آبادی،. - 1384 در واقع ، فراگیران در روش تدریس بحث گروهی با تجربه یک ف ضای توام با م شارکت و همکاری در تفکر، بیان آزادانه دیدگاه های خود ارزیابی بحث های ارائه شده به فهم بیشتر موضوعات درستی دست می یابند .
روش تدریس بحث گروهی به این دلیل که دانش آموزمحور است و باعث درگیری و مشارکت فعال دانش اموز در فرایند یاددهی- یادگیری می شود در زمره رو شهای فعال تدریس قرار میگیرد و اکثر دیدگاهها و مطالعات مرتبط با این روش، کارامدی و اثربخشی این روش تدریس را مورد تایید قرار دادند - جیسون، . - 2006در واقع در عصر حاضر، حرفه تدریس از تاکید بر معلم محوری و آموزش مبتنی بر سخنرانی به فراگیرمحوری و محیطهای یادگیری تعاملی متحول سده ا ست. - هاشمی و همکاران، - 1390
آثار و نتایج روش بحث گروهی
تدریس به شیوه بحث گروهی، در بهبود مهارتهای ارتباطی ، ایجاد اعتماد بنفس با بحث در مورد موضوع ،بهبود توانایی در رساندن و شفاف سازی به منظورتقویت توانایی گوش دادن،مشاهده واکنش دیگران نسبت به انچه که گفته می شود، مخالفت بدون ایجاد مقاومت و جبهه گیری،بیان ازاد نظرات و طرح سوالات متقابلکه اغازگر و نقطه شروع یک پژوهش خواهندبود. بطورکلی، گفتگو و مباحثه،به تفکر ودرک ،اموختن و بخاطر اوردن کمک می کند. و همه افراد علاقمندانه از این شیوه بهره می برند.
- باراس، . - 2002بعلاوه،این شیوه تدریس ضمن اثر بخشی بهتر،وظیفه پرچالش و دشوارتر برای مدرس ب شمار می رود.زیرا برای مدرس ارائه یک بحث دارای پیچ و خم به صورت مبهم و بی چالش و بحث جنبی،به مراتب بی دردسرتر و آسانتر از بحث منسجم فراگیران همراه با تفکر، تعمق وسوال کردن آنان است - براون و اتکینس،. - 1991 ارائه نتایج کارگروهی از سوی اعضای گروه، دانش آموزان ابراز و احساس وجود می کنند، همچنین توانایی سخن گفتن در مقابل جمع درآنها تقویت می شود. در فضای دوستانه دانش آموزان به مبادله و ارائه دانش و آموخته های خود می پردازند و با دیگر گروه های کلاس به تعامل اجتماعی - تقویت روابط اجتماعی - مشغول میشوند.