بخشی از مقاله

چکیده

این مقاله با نگرش و بررسی زیبایی شناسی و تاثیر آن بر فناوریهای نوین ساخت در معماری پایدار است. در دراز مدت طراحی پایدار یک گزینه نیست یک اجبار است زیرا ما به نابود کردن منابع، آب و خاکمان پرداخته ایم؛ زمین را آلوده ساخته ایم و آینده و نتایج فاجعه آمیز این روند را نادیده گرفته ایم. زیبا شناسی به انسان حس تشخیص زیبائی ها و امکان لذت بردن از آنها را ارزانی می دارد. زیبایی آثار معماری ازنظر پاک و خالص بودن، ظرافت و تناسب خطوط و… قرینه خطوط و تعادل قواست و رعایت آئین و اصول زیبایی شناسی قاعده مسلم آنست. لوکوبوزیه در سال 1923 میلادی زیبای شناختی معماری و زیبا شناختی هندسی را قیاس کرده و معتقد است زیبای شناختی مهندسی در اصول اولیه یکی هستند ,یکی متعاقب دیگری آمده است اما یکی در نهایت شکو فایی و دیگری وا پسگرایی شرم آور مهندسی به تبعیت از قانون صرفه جویی و با هدایت محاسبات مارا به سوی هستی سوق داده و به هماهنگی دست می یابد ولی معماری در بازی با اشکال نظمی را به وجود می آورد که زاییده ذهن اوست آثار معماری بر خلاف آثار سایر هنرهای زیبا خیلی بندرت منظور و هدف صرفأ زیبا شناسی دارند.

آنها تابع شرایط دیگری هستند که از مقوله هنر بکلی خارج و ناظر به فایده عملی هستند.اصول زیباییشناسی به اضافه جنبههای ساختاری به ساختن یک ساختمان موفق کمک میکند. معماری هم فرآیند و هم محصول برنامه ریزی طراحی و ساخت وساز است. آثار معماری، در قالب موضوعات ساختمان، اغلب به عنوان نمادهای فرهنگی و سیاسی و به عنوان آثار هنری درک می شوند. روش پژوهش از نوع توصیفیBتحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای می باشد. به دلیل نقشی که استفاده از تکنولوژی میتواند در آسایش انسان داشته باشد، شناساندن و معرفی فناوریهای نو و مرتبط با ساخت و ساز میتواند گام مهمی در مسیر پیشرفت و توسعه بردارد.

برای ایجاد یک تحول تکنولوژیکی در بخش ساختمان و معماری لازم است مراحل و ابعاد مختلف بخش ساختمان چه از نظر زیبایی و چه از نظر پایداری به دقت مورد بررسی قرار گیرد. از این رو در این پژوهش تاثیر زیبایی در مساکن ایران و تکنولوژیهای جدید ساختمانی که میتواند با شرایط اجتماعی و اقتصادی کشور همخوانی داشته باشد ذکر شده است. در این راستا باید روشهای جدیدی در بحث ساخت و ساز کشور اتخاذ کرد که بتوان به اهداف پیش رو رسید که یکی از این روشها قطعا بهرهگیری از فناورهای نو در ساخت و ساز است، روشی که در آن اصول زیباشناسی مورد استفاده قرار میگیرد و در ایران با توجه به نیاز فزاینده کشور به مسکن از این نوع تکنولوژی بهره گرفته می شود.

کلمات کلیدی: زیبایی شناسی؛ فناوری های نوین ساخت؛ معماری پایدار؛ معماری ساختمان 

مقدمه

یکی از مهمترین و تاثیر گذارترین ار کان هویت ساز در همه ابعاد فرهنگی و انسانی جامعه را باید زیبایی شناسی آن دانست ویژگی های زیبایی شناسانه می توانند هم علت و هم معلول هویت باشند - فیضی محسن ، بلوغی زهره ، . - 1390 مفهوم پایداری در دهه 1970 میلادی، نتیجه آگاهی بشر نسبت به مسائل محیط زیست و مشکلات فرهنگی -اجتماعی و اقتصادی و مسائلی از قبیل زیبایی شناسی بوده است. امروزه، بحث توسعه پایدار، یکی از بحثهای بسیارمهم و ر ایج در سطح بین المللی است . سازمان ها ونهادهای طرفدار محیط زیست در جهان و همچنین سازمان ملل از مهمترین ارگانهای دخیل در این امرهستند.یکی از مهمترین اهداف توسعه پایدار، حفظ طبیعت و اصلاح نگاه به آن است و تجلی توسعه پایدار در حوزه محیط ساخته شده، معماری پایدار نامیده میشود - گرجی مهلبانی یوسف. - 1389

نیاز گسترده و روزافزون جامعه به ساختمان و مسکن، ضرورت استفاده از سیستم های ساختمانی و مصالح جدید به منظور افزایش سرعت ساخت، سبک سازی، افزایش عمر مفید و نیز مقاوم نمودن ساختمان ها در برابر زلزله را بیش از پیش مطرح ساخته است - گلابچی محمود،. - 1385 تولید صنعتی ساختمان یکی از مهم ترین روش های حل مشکل مسکن در ایران محسوب می شود تا علاوه بر رعایت استانداردها و ضوابط مربوط به پایداری و پایایی ساختمان ها در شرایط مختلف اقلیمی و لرزه خیزی کشور، سرعت اجرای پروژه های ساختمانی به ویژه در پروژه های ا نبوه سازی مسکن افزایش یابد - فصل ششم آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب سال. - 1388 آنچه که در این مقاله مورد توجه قرار گرفته است، رویکرد معماری پایدار نسبت به مسائل و اصول زیبایی شناسی است؛ و تاثیری که بر معماری مسکن در ایران دارد با توجه به تکنولوژهای جدیدی که در صنعت ساختمان سازی در حال پیشرفت روز افزون است هر چند که جدا کردن این موضوع از سایر جنب ههای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی، کاری دشوار است.

اهمیت و ضرورت موضوع

نظر به این که پیشرفت تکنولوژیهای جدید ساخت وساز در کشور در حال رشد و افزایش است و این تکنولوژی ها در اکثر موارد تابع آیین ها و اصول زیبایی نمی باشند و بیشتر به صنعتی سازی و سرعت در ساخت مورد توجه قرار می گیرد پرداختن به این موضوع با توجه به خلاء نسبی علمی- پژوهشی ضروری به نظر می رسد.

اهداف پژوهش

بررسی معماری پایدار و جایگاه آن در ساختار زیبایی شناسانه معماری در حوضه مسکونی در ایران تاثیرات فن آوری های نوین معماری مسکن بر زیبایی با در نظر گرفتن پایداری بنا

روش پژوهش

این مطالعه از نوع تحلیلی - محتوایی بوده و ابزار گردآوری اطلاعات به صورت تحلیل مفاهیم و نظریه های موجود از نحوه به کارگیری فناوری های نوین در معماری مسکونی ایران بوده است. برای بدست آوردن نتایج مطلو ب در این مقاله و ارائه پاسخ مناسب به سؤالهای فوق از تحقیق کتابخانه ای اعم از کتاب، رساله، مقالات و سایت ها استفاده شده است و در نهایت سعی شده است با استفاده از امکانات موجود و آوردن نمونه های موردی از گونه های مختلف در ساخت و ساز صنعتی مسکن، مطالب به دست آمده را تحلیل و تکمیل نموده و به جمعبندی نهایی رساند.

معماری پایدار

-1-3 پایداری از نظر لغوی فارسی:

در لغت نامه دهخدا پایداری به معنای با دوام وماندنی آمده است . در فرهنگ معین این واژه به معنای پایدار بودن و مقاومت از مصدر" پایش " به معنای پایداری کردن و استقامت نشان دادن است.

انگلیسی:

فعل Sustain از ریشه لاتین Sustinere و از دو جزء Sus - به معنای از پایین به بالا - و Tinere - به معنای محافظت کردن - تشکیل شده است و از سال1290 در زبان انگلیسی به کار گرفته شده است ، این فعل بامفاهیمی از قبیل : حمایت، پشتیبانی و تداوم آمیخته است و صفت Sustainable در توصیف شرایط، حالت و یا چیزی به کار می رود که مورد پشتیبا نی قرارگرفته یا به واسطه کمک یا تأمین معاش ، همچنان تداوم یافته است.معماری پایدار به قرن 19 بر می گردد . جان راسکین ، ویلیام موریس و ریچارد لتابی از پیشگا مان نهضت معماری پایدار محسوب می شوند . راسکین در کتاب" هفت مشعل معماری " خود میگوید که برای دستیابی به رشد و پیشرفت می توان نظم هارمونیک موجود در طبیعت را الگو قرار داد .

موریس بازگشت به فضای سبز حومه شهر و خودکفایی و احیای صنایع محلی را توصیه می کرد. هدف از طراحی ساختمان های پایدار کاهش آسیب آن بر روی محیط از نظر انرژی و بهره برداری از منابع طبیعی است بحث جدی و کارشناسانه در این مورد، پس از بحران مذکور، آغاز شد که نقطه اوج این بحثها، درسال 1992 به کنفرانس جهانی توسعه پایدار، معروف به "اجلاس زمین" در شهر ریودوژانیرو برزیل انجامید که بعدها به اجلاس ریو مشهور شد و در آن قطعنامهای برای ارائه راه بردهایی در جهت توسعه پایدار کشورهای جهان صادر شد و کشورهای جهان ملزم به پیروی از این قطعنامه شدند . 10 سال بعد، در سال 2002 ، کنفر انس دیگری در شهر ژوهانسبورگ در آفریقای جنوبی در سطح وزرای کشورها و کارشناسان محیط زیست برگزار شد و هدف آن تاکید بر مصوبات کنفرانس ریو و اجرایی تر کردن این مصوبات در سطح جهانی بودقوانین مورد تاکید در معماری پایدار: -1کاهش مصرف منابع غیر قابل تجدید -2توسعه محیط طبیعی

-3حذف یا کاهش مصرف مواد سمی و یا آسیب رسان بر طبیعت در صنعت ساختمان

اصول معماری پایدار

.اصولی که باید رعایت شود تا یک ساختمان در زمره بناهای پایدار طبقه بندی شود به شرح زیر است :

.اصل اول :حفظ انرژی

.اصل دوم :هماهنگی با اقلیم

.اصل سوم :کاهش استفاده از منابع جدید

.اصل چهارم :برآوردن نیازهای ساکنان

.اصل پنجم :هماهنگی با سایت

.اصل ششم :کل گرایی

مفهوم زیبایی و زیبایی شناسی در معماری پایدار

"طراحی پایدار به مفهوم درونی و اساسی از مکان منتج خواهد شد. فرآیندی که به احیا شدن بیش از تحلیل بردن می انجامد و در واقع علم و هنر برقراری ارتباطی مناسب بین محیط انسانی و جهان طبیعت است - ون در رین - . در بحث توسعه پایدار و به طبع آن

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید