بخشی از مقاله

چکیده

توسعه باید با احترام به محیط زیست وقوانین آن صورت گیرد تارفاه وآسایش رابراي انسانها هم درزمان حال وهم در زمان آینده فراهم آورد تا زمینه هاي رشد مادي ومعنوي آنان درمسیر سعادت وخوشبختی دنیوي واخروي فراهم آید..پیشرفت هرکشوري درگرو پیشرفت تک تک شهرهاي آن است. درآسیا ،بزرگترین شهر ،از نظر جمعیت، سطح امکانات اجتماعی، اقتصادي و فرهنگی به آنچنان وسعتی میرسد که سایر شهرهاي درجه اول کشورها درمقایسه باآن کوچک وکم اهمیت جلوه میکند .رفع موانع ومعضلات و ایجاد فرصت توسعه شهرهاي کشور درگروزیرساخت هایی است که ازقبل برنامه ریزي واجرا میشوند.

ازاین رو زیر ساخت همراه باتوسعه به طور موازي وهماهنگ به سوي اهداف هدفمند در حرکتند به گونه اي که اگرهریک ازآنها ازحرکت باز ایستد ویا حرکت کندتري به خود بگیرد توسعه نیز بی شک ازاهداف خود دورتر خواهد شد.زیرساخت هاي شهري با توجه به موقعیت جغرافیایی شهر،فرهنگ شهر،اقتصاد شهروآینده شهردرنظر گرفته می شود. در راستاي تحقق اهداف توسعه پایدار – پایداري محیطی در ارتباط با معماري اهمیت زیادي دارد و مسائل زیست محیطی که آینده بشر را به خطر انداخته است معماران را به چاره اندیشی واداشته است و پایداري محیطی عبارتست از باقی گذاردن زمین به بهترین شکل براي نسل آینده.

واژه هاي کلیدي: توسعه پایدار، توسعه زیرساخت شهر، توسعه، شهر، پایداري توسعه

مقدمه

بزرگترین شهر،انگل یا توسعه دهنده

درقاره آسیا شاید در همه کشورهاي جهان سوم ،یک شهر بسیار بزرگ ،یک پایتخت و یا یک بندر بزرگ آنچنان امکانات اجتماعی واقتصادي کشورها را درخود جاي میدهد که همه شهرهاي کوچک وبزرگ را از توسعه وپیشرفت باز میدارد .یعنی توسعه تتها یک شهر به قیمت ویرانی وعقب ماندگی همه کشورتمام شود.درآسیا ،بزرگترین شهر ،از نظر جمعیت ،سطح امکانات اجتماعی ،اقتصادي وفرهنگی به آنچنان وسعتی میرسد که سایر شهرهاي درجه اول کشورها درمقایسه باآن کوچک وکم اهمیت جلوه میکند .نخستین شهر هاي آسیایی از مشخصات زیر بهرمند است:

-1 سرمایه هاي یک کشور را می بلعد.-2 مسیر هاي بزرگ مهاجرتی را به سوي خود میکشد .-3 نفوذ عمق در الگوهاي اجتماعی –اقتصادي وفرهنگی کشوراعمال میکند. -4 میزان مصرف درمقایسه باسایر شهرها بسیار بالاست.-5 هرنوع یاداوري ونوع فرهنگ وارداتی از دروازهاي آن وارد کشور میشود.-6 درتوسعه وپیشرفت شهرهاي بزرگ تاثیرات منفی دارد وچه بسا که آنها را درحالت توقف ورکود نگه می دارد.-7 فرودگاهش ،هتلهایش ،خیابانهایش ،ومغازه هایش نظیر معروفترین و ثروتمند ترین شهرهاي جهان پیشرفته بنظر میرسد .اغلب کشورهاي آسیایی درنخستین مرحله توسعه ،همه تلاش خود را به اداره وتوسعه یک شهر بکار میگیرند ویا ازنظر اداري وسیاسی همه امکانات رادر یک شهر بسیار بزرگ جمع میکنند تا ازعهده اداره سازمان هاي تولیدي واداري برایند .البته ممکن است کا کشورهاي پرجمعیت آسیا مثل چین وهند به جاي یک شهربزرگ داراي چند شهرپرجمعیت باشند اماباز برتري اقتصادي وفرهنگی یک شهر بر سایر شهرهاسایه افکن باشد. - شکویی. - 177.1365

تاریخچه توسعه

در سال 1980 براي نخستین بار نام توسعه پایدار در گزارش سازمان جهانی حفاظت از منابع طبیعی - IUCN - آمد. این سازمان در گزارش خود با نام استراتژي حفظ منابع طبیعی این واژه را براي توصیف وضعیتی به کار برد که توسعه نه تنها براي طبیعت مضر نیست، بلکه به یاري آن هم می آید. پایداري می تواند چهار جنبه داشته باشد: پایداري در منابع طبیعی، پایداري سیاسی، پایداري اجتماعی و پایداري اقتصادي. در حقیقت توسعه پایدار تنها بر جنبه زیست محیطی اتفاقی تمرکز ندارد بلکه به جنبه هاي اجتماعی و اقتصادي آن هم توجه می کند. توسعه پایدار محل تلاقی جامعه، اقتصاد و محیط زیست است.

یکی از مهمترین رویدادهاي بین المللی که در زمینه توسعه پایدار وجود دارد، نشست جهانی توسعه پایدار - - WSSD است. در این نشست توافق هایی در زمینه توسعه پایدار میان شرکت کنندگان انجام شد. هرچند این روزها بسیاري از دولتمردان و فعالان زیست محیطی به دنبال رسیدن به توسعه پایدار هستند، اما برخی فعالان زیست محیطی این گزینه را براي حفظ محیط زیست کافی نمی دانند.آنها معتقدند در با توجه به روند استفاده از منابع تمام شونده و از بین بردن منابع در جهان واژه "توسعه پایدار" مناسب نیست و باید از لفظ جایگزینی چون "پایداري توسعه" استفاده کرد تا این مفهوم در ذهن تداعی نشود که قرار است منابع جدیدي تولید شود.

پیشینه و تاریخچه توسعه پایدار

واژه توسعه پایدار ا زاواسط دهه 70 میلادي و پس از بحران نفتی 1973 بسیار به کار گرفته است امروزه بحث توسعه پایدار یکی از بحث هاي بسیار مهم و رایج در سطح بین المللی است . سازمان ها و نهادهاي محیط زیست در جهان و همچنین سازمان ملل از مهمترین ارگان هاي دخیل در این امر هستند . به منظور حل مشکلات متعددي در محیط زیست د راوایل دهه70 شوراي اجتماعی – اقتصادي سازمان ملل متحد با عنوان این مطلب که سلامت محیطزیست در گرو توسعه پایدار می باشد

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید