بخشی از مقاله
خلاصه
این مقاله بازتاب های حال و آینده نقش سیستم های اطلاعاتی حسابداری برای مسئولیت های اصلی حسابداران و متخصصان مالی را تجزیه و تحلیل می نماید. درحالیکه تعدادی از این مسئولیت ها قبلا بواسطه تکنولوژی سنتی بطور مناسب پشتیبانی شده است، برخی دیگر بیانگر چالش هائی است که هنوز پاسخ های مناسبی دریافت نکرده اند و بنابراین تمرکز بر تحقیقات آتی را فراهم آورده است. این تحقیق پاسخ های تکنولوژی آینده را برای چالش های حوزه حسابداری، مثل صوری و گزارش مطلوب پیش بنی می نماید. تکنولوژی های مشخص شده خدمات وب، ابزار موبایل، محاسبه ابر، اسکن محیطی، هوش تجاری، مجتمع سازی کار مؤسسات، پروسه مدیریت تجاری، ابزار بازرسی ملحقات کامپیوتر و تکنیکها و داده های بزرگ را شامل میشود.
.1 مقدمه
یک سیستم اطلاعاتی حسابداری عموما برای ردگیری یک روش فعالیت حسابداری در رابطه با منابع تکنولوژی اطلاعاتی میباشد .[1] سیستم اطلاعاتی حسابداری مسئول جمع آوری، ذخیره و پروسه داده های مالی و حسابداری است که برای تصمیم گیری مدیریت داخلی، شامل معاملات غیر مالی که مستقیما بر پروسه معاملات مالی تاثیر میگذارد، استفاده میگردد. بصورت تیپ، یک سیستم اطلاعاتی حسابداری ترکیبی است از سه زیر سیستم اصلی: - 1 - سیستم پروسه معاملات - TPS - که عملیات تجارت روزانه را پشتیبانی میکند، - 2 - سیستم دفتر کل عمومی و سیستم گزارش دهی مالی - GLS/FRS - ، و - 3 - سیستم مدیریت گزارش دهی .[2] - MRS - سیستم پروسه معاملات مسئولیت پشتیبانی عملیات تجارت روزانه و یا معاملات را بعهده دارد.
این معاملات به سیکل معاملاتی گروه بندی می شود: سیکل سود، سیکل هزینه و سیکل تبدیل. دلیل سیستم های اطلاعاتی اولیه مکانیزه کردن پروسه های تجارت بود، که نشان میدهد که حوزه حسابداری یکی از اولین سیستم های اطلاعاتی بود که برای پشتیبانی فعالیت ها استفاده شد .[3] در حقیقت مبدا راه اندازی کامپیوتر حسابداری با ظهور اولین کامپیوتر ها، بخصوص، با آی بی ام 702 در سال 1953 بود .[4] معمولا بعنوان یک خدمات یکپارچه دیده شده است که، سیستم دفتر کل عمومی و سیستم گزارش دهی مالی، دو سیستم نسبتا نزدیک به هم هستند، اولی برای خلاصه نمودن سیکل فعالیت مالی اختصاص داده شده و دومی برای اندازه گیری و گزارش وضع منابع مالی، که عموما محصولی به شکل صورت وضعیت های مالی و یا درآمد های مالیاتی موجودی های خارجی است .
[2] تقریبا برای همه متخصصین حرفه ای حیطه حسابداری، ایده اصلی در موردسیستم اطلاعاتی یک سازمان خصوصا یک سیستم اطلاعاتی حسابداری بوسیله پایگاه منبع برنامه ریزی - ERP - احاطه میگردد، که همه عملکرد های اساسی برای پشتیبانی یک سازمان را دارا بوده و در تقریبا همه سازمان های بزرگ انجام میگردد 5] و .[6 تاریخچه جاری [7] در حال دور شدن از دیدگاه ثابت شده در مورد حوزه سیستم اطلاعاتی حسابداری میباشد، و در حال حاضر رویکرد های جدیدی در حوزه سیستم اطلاعاتی حسابداری جائیکه تکنولوژی های جدید مثل تجارت هوشمند - BI - ، یا سیستم های کارتی متوازن - BSC - نقش مهم و روز افزونی را بازی می کنند، مورد توجه قرار گرفته است 3] و .[8 در این مقاله موج جدیدی از این ایده که یک سری جدیدی از تکنولوژی های نو که میتوانند جریان سیستم اطلاعاتی حسابداری را تکمیل و یا یکپارچه نمایند را با امکانات در دسترس ارائه می نماید.
این مقاله ارائه دهنده انعکاس، تاریخچه مروری بر روی روند ها، و چالش ها و پاسخ های حوزه سیستم اطلاعاتی حسابداری استوار است. سعی شده است که چالش های جدیدی که انضباط حسابداری با آن روبروست و توصیف برخی از پاسخ های پتانسیل تکنولوژی به آن چالش ها آشکار گردد. این مقاله به شرح ذیل تنظیم شده است. در بخش دوم تمایلات جاری و چالش هائی که در حوزه حسابداری موجود است، ارائه شده است. بخش سوم به پاسخ ها به آن تمایلات و چالش ها پرداخته شده است. نتایج و کارهای آینده در بخش نهائی ارائه گردیده است.
.2 تمایلات حسابداری و چالش ها
در ژوئن 2010، پیمایش کامپیوتری وسیعی توسط انستیتو مدیریت حسابداری چارتد - CIMA - و دانشگاه بث در انگلستان از تعداد 5426 متخصصین قدیمی مالی و غیر مالی در سراسر دنیا انجام گرفت .[9] مخاطب های این مطالعه قشر وسیعی از متخصصین مالی، از همه مناطق دنیا با مسئولیت های تقسیم شده در شش طبقه بندی - CIMA - به شرح زیر بودند: عملیات حسابداری: شامل پروسه های داد و ستد، حسابداری های دریافت و پرداخت، و گزارشات مالی داخلی، گزارشات خارجی: شامل گزارش حقوقی، امور مالی شرکت، خزانه داری و ریسک مالی، و مقررات: شامل، بازبینی داخلی، برآورد با ملزومات تنظیمی، و مالیات ها؛ آماده سازی و تفسیر اطلاعات مدیریت حسابداری، مانند پیش نگری، بودجه بندی، هزینه و گزارش مغایرت ها، همچنین مدیریت گردش وجوه، مدیریت پشتیبانی: شامل توصیف و تحلیل گزینه های خط مشی، پشتیبانی تصمیم، طراحی و ردگیری پرسنل شاخص، محک زنی، خط مشی مدیریت حسابداری، و مدیریت ریسک تجارت، توسعه بخشی، تکمیل و ترمیم سیستم های مدیریت اطلاعات، و دیگر مدیریت های پرسنل، آموزش، مدیریت، و فعالیت های مختلف دیگر.
یکی از فعالیت هائی که توسط حسابداران انجام میشود حسابرسی است که معمولا به دو گروه اصلی به شرح زیر تقسیم میشود: حسابرسی داخلی و خارجی - یا مستقل - . حسابرسی داخلی فعالیت های وسیعی از طرف سازمان را پوشش میدهد، شامل هدایت کردن حسابرسی صورت وضعیت مالی، بازرسی کردن یک عملیات تسلیم شده با مقررات سازمانی، بازنگری عملیات تسلیم شده با تعهدات قانونی، ارزیابی کارآئی عملیات، کشف و تعقیب تقلب در بنگاه، در میان دیگران .[2] حسابرسی های داخلی نیاز به پشتیبانی فعالیت های آنها با استفاده از تکنولوژی اطلاعات - IT - مثل سیستم های مدیریت وورک فلو دارد .[10] فعالیت های حسابرسی های خارجی مشابه حسابرسی های انجام گرفته داخلی است لیکن بر روی قوانین یا مقررات خاص صورت وضعیت مالی یک سازمان و نه موضوعات عملیاتی تمرکز می نماید.
.3 پاسخ های تکنولوژی
متوازن نمودن تجارت و تکنولوژی اطلاعاتی هنوز مورد توجه هر دوی تجارت و مدیران تکنولوژی میباشد. برد سازمانها به توازن این دو دنیا از میان ابعاد چند صوری - ارتباطات، رقابت/سنجش ارزش، نظارت، مشارکت، هدف و مهارت های تکنولوژی - وابستگی دارد .[17] بدلیل مشکلات و پیچیدگی آن، این کار مطمئنا نیاز به انجام دورنما ی آن دارد، برای مثال، انگیزه های ارزش نیروی کار 18] و [19 و یا نقش مدیریت دانش در این توازن .[20] تکنولوژی اطلاعاتی، بخصوص پشتیبانی آن به سیستم اطلاعاتی حسابداری، ثابت کرده است که تاثیر مثبتی روی تولید و عملکرد شرکت ها دارد .[21] نتیجتا سرمایه گذاری کوچک و بزرگ در سیستم اطلاعاتی حسابداری بواسطه بنگاه های کوچک و متوسط - SME - ، هدف و عمل را توسعه داده، در ارتباطات بانکی و مدیریت مرکزی زمان صرفه جوئی میشود، و غیره، هزینه های شرکت را کاهش و تولید شرکت را افزایش میدهد - درصورتیکه نوآوری ها درست استفاده شود - .