بخشی از مقاله
چکیده:
مسئله ا سا سی تحقیق چال شهای فراروی برنامههایی جامع و فراگیر ا ست که تو سط سازمان ملل در سال 2000 مورد توافق قرارگرفته که این اهداف بایستی تا سال 2015 در جهان امروز تأمین می گردید. این برنامه ها با هدف تحقق هشت آرمان اساسی به وجود آمده بود تا به چالشهای اصلی توسعه جهان پاسخ دهند. برنامه های توسعه هزاره از اقدامات و اهدافی که در بیانیه هزاره آمده ت صویری خاص را تر سم مینماید. این اهداف که خوا ستار بهبود آ سایش و آرامش و پی شرفت واتحاد و تو سعهی جامعه انسانی است به طور کلی مبحث دهکده جهانی راکه تا به حال به خانواده جهانی سوق داده میشد به سوی پیکر جهانی یا یک پیکری بودن تمایل میدهد. دراین مقاله به گونه ای فشرده به بررسی موردی وضع کنونی ایران در خصوص چالش های فراروی آن برای تحقق برنامه های توسعه هزاره می پردازیم تا با بیان موانع موجودی که سد راه توسعه گردیدند مواضع را آشکار نموده و جهت دهی برنامه های توسعه را تسریع بخشیم، چرا که این برنامه ها در جهت از بین بردن مشکلات و موانع بر این مقاله به جهت همسویی با پایان نامه ی دوره ی کارشناسی ارشد نویسنده ی اول است سر راه توسعه بوده و با از میان برداشتن این موانع تحقق اهداف توسعه به وقوع می پیوندد.
کلید واژگان: برنامه های توسعه هزاره، توسعه ی پایدار، هزاره سوم، سیاست توسعه مدارانه، چالشهای فراروی توسعه پایدار
مقدمه:
از مدتها پیش، به تاثیرجهانی شدن وافزایش رویه شهر نشینی بر توسعه ی جوامع به خصوص در مناطق شلوغ شهری توجه مضاعفی می شد. تمامی کشورها به دنبال ایجاد ثبات رشد و توسعه ی پایدار جامعه خود وبالا بردن کیفیت زندگی برای مردمان شان ه ستند. تجارب ن شان می دهند که ک شورها در صورت بهره بردن از رویکردهای عمل گرا و علمی، می توانند گامی مثبت در جهت ساختن جامعه ای تو سعه یافته بردارند، بحران های اقت صادی به نگرانی ها در خصوص تاثیر جهانی شدن شهرنشینی در جوامع دامن زده است. از همین رو، اهمیت گسترش پاسخ های برنامه ریزی شده به تغییرات گ سترده بیش از پیش نمود پیدا می کند. شورای اقت صادی و سیا سی سازمان ملل در قطعنامه شماره 2008/24 خود، اعلام داشته ملاحظات توسعه مدارانه باید در تمامی سیاست ها و برنامه های اجتماعی واقتصادی لحاظ شود فلذا دراین راستا برنامه ای تحت عنوان اعلامیه توسعه هزاره سوم تحت عناوین؛
از بین بردن فقر شدید و گر سنگی، د ست یافتن به آموزش ابتدایی همگانی، گ سترش و ترویج برابری جن سیتی و توانمند سازی زنان، کم کردن مرگ کودکان، بهبود سلامت مادران، مبارزه با ایدز،مالاریا و دیگر بیماریهای واگیردار، ت ضمین پایداری محیط زی ست، گسترش مشارکت جهانی برای توسعه، به عنوان نقطه نظرات سران 147 کشور و191 ملت جهان که در بزرگترین گردهمایی در اجلاس هزاره بودند ، معین گردید.که ما در این پژوهش ، به چالشهای فراروی ایران، در تحقق برنامه ها و اهداف توسعه ی هزاره سوم پرداخته و آنها را مورد بررسی قرار می دهیم . در این مقاله نیز، محققین برای تح صیل و تحلیل دادهها از روش کتابخانهای بهره ج سته اند و با مطالعه متون، مقالات و کتب سعی در م ستند سازی علمی یافتههای خود نمودند . همچنین با توجه به ماهیت پژوه شی تحقیق، این کار از ماهیت توصیفی، تحلیلی برخورداراست.
برنامه های توسعه هزاره:
برنامه های توسعه هزاره شامل هشت هدف مشترک می باشد که درسال 2000 درسازمان ملل برسرآنها توافق شد واین اهداف بایدتاسال2015تامین می گردید. تا آنها به چالشهای اصلی توسعه ی جهان پاسخ دهند. اهداف توسعه ی هزاره ازاقدامات واهدافی که دربیانیه ی هزاره آمده ت صویری تر سیم می کند. بیانیه ی هزاره در ماه سپتامبر سال 2000 تو سط 189 کشور پذیرفته شده و147 نفر ازسران سیاسی آن را امضا کرده اند تا تمامی کشورها در عملکردهای حکومتی به سمت توسعه و پیشرفت قدم بردارند - بیرچل، - - 1383 - ،و ما نیز در این بخش ابتدا به معرفی برنامه ها و اهداف مذکور می پردازیم:
الف.ریشه کن کردن فقر شدید و گرسنگی :
ساده ترین راه تعیین میزان فقر در سطح جوامع آمارهایی است که براساس درآمد خانوارها به دست می آید، و شاخص سازمان ملل درآمد روزانه معادل یک دلار آمریکا می با شد حتی با این تعریف ساده و غیر علمی بیش از یک و نیم میلیارد انسان یعنی حدود یک پنجم مردم جهان در شرایط فقر شدید بسر می برند. توجه اساسی به مسئله فقر در برنامه توسعه هزاره توجه به معنای عدم تساوی و ارتباط آن با معنای فقر است در واقع جایگاه نسبی افراد و خانوارها ب سیار حائز اهمیت ا ست. زیرا سطح کلی نابرابری یک شاخص مهم از سطح رفاه می با شد ، بنابراین کاهش فقر در کشورهایی که از عدم تساوی کمتری برخوردارند سریعتر خواهد بود . هرچه سطح نابرابری کمتر باشد سهم سودهای ناشی از رشد که به اقشار کم درآمد تخصیص داده می شود بیشتر خواهد بود .
ب.دستیابی به آموزش ابتدایی همگانی :
تفاوت سطح تح صیلات کودکان در نقاط مختلف جهان ب سیار فاحش ا ست. این درحالی ا ست که فا صله طبقاتی و بخ صوص جن سیت کودک نقش ا صلی را در عدم آموزش او بازی می کند یعنی سه پنجم کودکانی که به مدر سه نمی روند دختران ه ستند و زنان سهم معادل دو سوم بزرگ سالان بی سواد را دارند ، این برنامه با هدف کاهش فقر رابطه تنگاتنگ دارد به عنوان نمونه در سطوح محلی هزینه های آموزش ، ثبت نام ، لباس های فرم و ... مانع ورود کودکان