بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
چرا نظامهای نوآوری در ایران به شایستگی مفاهمه نمیشود؟
اسلاید 2 :
فهرست مطالب
تعاریف و مفاهیم.
جمعبندی
اسلاید 3 :
تعاريف نوآوري
نوآوري در واقع بازاري کردن و قابل ا ستفاده كردن يك ايده و طرح جديد است.
نوآوري فرآيند معرفي يك اختراع، يك ايده يا كاربرد جديد و تبديل آن براي استفاده عمومي است.
پيتر دراكر نوآوري را اينگونه تعريف ميكند:
"نوآوري ابزاري است كه كارآفرين با آن ثروتي تازه ميآفريند، منابع توليد ايجاد ميكند، يا
به منابع موجود موهبت ثروتآفريني.
خصوصيات نوآوری:
1-نوآوري در ارتباط با بازار معني مييابد و تا ايده و دانش جديد بصورت كاربردي به بازار عرضه نگردد، نوآوري اتفاق نيافتاده است.
2-نوآوري لزوماً بكارگيري يك ايده براي اولين بار نيست، بلكه اگر يك ايده تکراری در يك فرهنگ و يا نهاد خاص براي اولين بار تبديل به عمل گردد، نوآوري اتفاق افتاده است.
3-نوآوري هميشه بصورت يك ايده جديد و حاصل الهام و ذهنيت يك فرد، بدون ارتباط با محيط بيرون نیست، بلكه در بسياري از مواقع نوآوري ارائه ايدهاي براي حل يك مسأله يا مشكل است و نيازهاي بيروني باعث ايجاد نوآوري ميگردند.
دو رویکرد به نوآوری:
اسلاید 4 :
چرخه نوآوري با نگرش خطي
اسلاید 5 :
نظريه سامانه ملي نوآوري
امروزه نظريه «فشار علم» و يا «كشش بازار » به تنهايي مشروعيت خود را از دست داده و نظريه نوين نوآوري مبتني بر نظريه سامانهها جايگزين شده است.
اسلاید 6 :
نوآوری در رویکرد سامانهای
اسلاید 7 :
تفاوت دو رویکرد؟
نهادها نقشي اساسي در اين نظام ايفاء ميكنند. شناخت نهادها و تعاملات آنها و تبيين عناصر و اجزاء يك نظام ملي نوآوري ميتواند در تحليل قابليتها و نحوة عملكرد آن كمك شاياني كند.
ادكوئيست ميگويد كه چارچوب نهادي مرتبط با نوآوري و سامانه توليدي مرتبط با آن، مهمترين خصوصيات نظام ملي نوآوري هستند او ميگويد كه نهادها اهميت حياتي در فرآيند نوآوري دارند و بنابراين نقطة قوت نگرش نظام ملي نوآوري نهادها هستند كه نقشي هستهاي و مركزي در آن ايفاء ميكنند.
اسلاید 8 :
تفاوت دو رویکرد؟
بنابراين ميتوان گفت كه هستة اصلي نظام ملي نوآوري نهادهايي هستند كه دانش فني جديد را خلق، انتشار و يا بکار میگیرند و اين نهادها عبارتند از شركتهاي صنعتي، دانشگاهها و يا آژانسهاي دولتي. ارتباط ميان اين نهادها به صورت جريانهاي مختلف دانشي، مالي، انساني، قانوني و يا تجاري است.
بنابراين ميتوان گفت كه ستونهاي اصلي نظام ملي نوآوري نهادها و ارتباطات ميان آنها است كه عبارتند از:
نهادها مجموعهاي از سازمانها، آداب، روشها، قواعد و قوانين هستند كه روابط ميان افراد را قاعدهمند كرده و تعاملات اجتماعي را شكل ميدهند، نهادها، مشوقها، اطلاعات و منابع لازم را فراهم كرده و عدم اطمينان را كاهش ميدهند و تعارضات را از بين ميبرند.
اسلاید 9 :
تفاوت دو رویکرد؟
در واقع ميتوان گفت كه نهادها همان سازمانها نيستند بلكه نهادها قواعد بازي در عرصة نوآوري هستند و نحوة رفتار و نوع عملكرد سازمانها را شكل ميدهند كه ميتوانند در قالب انگيزشها يا محدوديتهايي خود را نشان دهند و اين سازمانها هستند كه اين رفتارها را در قالب نقشهاي نهادي برعهده ميگيرند.
اسلاید 10 :
تفاوت دو رویکرد؟
اينكه چرا چارچوب نهادي بر ساختارهايي كه عهدهدار نوآوري هستند تأثير ميگذارد، به اين بحث برمیگردد كه نوآوریهای فناورانه جدید به ندرت از ماشينهاي تخصصي يا دانشي تشكيل ميشود كه بدون توجه به محيط نهادي قابل تولید و یا انتقال باشند. اكثر فناوریها يا قابليتهاي نوآورانه در بين متخصصان ماهر منتشر ميشود كه اين در چارچوب ساختارهاي سازماني پيچيده رخ ميدهد و آنها را «ساختارهاي هدايت» مينامند.
اسلاید 11 :
تفاوت دو رویکرد؟
اين ساختارهاي هدايت در بحثهاي مختلف تفاوتهاي سامانمندی با هم دارند. نوآوري يك فرآيند اجتماعي است كه توسط ساختارهاي نهادي كه آن را احاطه كردهاند شكل ميگيرد.
نهادينهسازي فناوریهاي اجتماعي جديد مستلزم قوانين، شكلهاي سازماني و مجموعه جديدی از انتظارات است.
اسلاید 12 :
نهادها سنگ بناي سياستها هستند.
نهادها، از جمله قوانين اساسي، قواعد تعيينكننده كنشهاي رفتاري هستند كه ريشه در ايدئولوژي و باورها و كدهاي ذهني رسمي و غيررسمي شكل گرفته در جامعه دارند (نورث،)
اين باورها و كدها، هم از سرچشمه رسوم و سنن تاريخي و فرهنگي آب مي خورند و غيررسمي هستند؛ و هم تحت تاثير باورهايي هستند كه به طور رسمي در جامعه شكل ميگيرند و اشاعه پيدا ميكنند.
بنابراين، باورها و كدهاي ذهني موجب شكلگيري دو نوع نهاد رسمي و غير رسمي ميشوند.
اسلاید 13 :
تفاوت نهاد رسمی و غیر رسمی؟
نهادهای رسمی از نگاههای ايدئولوژيك رسمي حاكم بر جامعه شکل میگیرند. مثل قوانين اساسي و نظامهاي حكمراني آن جامعه .
و یا حق راي زنان که باور و كد ذهني با عمري كوتاه است و قواعد رفتاري افراد در جوامعي كه چنين حق رايي در قوانين اساسي آنها تعريف شده است را تعيين ميكند.
اسلاید 14 :
تقاوت نهاد رسمی و غیر رسمی؟ ادامه
نهادهاي غيررسمي فراتر از نگاه ايدئولوژيك رسمي، مرتبط با رسوم و سنن اجتماعي هستند. و درجه تغييرپذيریشان پايين است. براي مثال، آيين نوروز يا كريسمس جزيي از نهاد غير رسمي است كه قواعد رفتاري پيروان آنها را تعيين ميكند و عمري به درازاي تاريخ بسيار بلند دارد.
اسلاید 15 :
تاثیر دو نوع نهاد رسمی و غیر رسمی؟
اين دو نوع نهاد، بر روي هم قواعد تعيين كننده نظام انگيزشي جامعه را شكل ميدهند و نظام انگيزشي نيز چارچوبهاي سازماني را بوجود ميآورد. در نهايت، چارچوبهاي سازماني موجب شناسايي سياستها و فرموله سازي روشهاي اجرايي سياستها با هدف پاسخگويي به مسايل ذيربط ميشوند.
اسلاید 17 :
فهرست منابع
ا- بررسی مؤلفه نهادها و مدیریت نظام ملی نوآوری ایران، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران سال 1387.
2- وبگاههای علمی –پژوهشی مورد مطالعه