بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
موقعيت رياضي: جمهوري اسلامي ايران درجنوب غربي آسيا و درمركز ثقل يكي از بزرگترين شبكه هاي ارتباطي جهان قراردارد. ايران همچون پلي، اروپا رابه خاور دور ، وكشورهاي آسياي مركزي وماوراء قفقاز را به جنوب متصل مي كند.
موقعيت ژئوپليتيكي ايران: باتوجه به اين كه ايران درجنوب غربي آسيا و واسط بين سه قاره آسيا ، اروپا و آفريقا قرار گرفته است ، هر نوع واقعه اي كه دراين قاره ها رخ دهد بر ايران نيز تأثير خواهد گذاشت .
به عبارتي ايران يك موقعيت مركزي نسبت به كشورهاي همسايه خود دارد .
اسلاید 2 :
الف- عوامل ثابت
موقعيت:
1-متصل به موقعیت بری اوراسیا میباشد.
2-دارای سواحل طولانی در خلیج فارس ودریای عمان
3- در اختیار داشتن تنگه هرمز به عنوان هارتلند
شكل:کشور ایران از لحاظ شکل جغرافیایی، شبیه یک چهار ضلعی نا منظمی است که بزرگترین قطر آن در جهت شمال غرب به جنوب شرق و از آرارات در مرز بازرگان تا خلیج گواتر وقطر کوچک از سرخس تا دهانه اروند میباشد. به طور کلی کشور ایران با داشتن موقعیت خوب، مساحت زیاد وشکل هندسی مطلوب می تواند درمعادلات امنیتی بین کشورهای همجوار، نقش اول را داشته و تنها کشوری است که صلح ثبات را در منطقه می تواند تأمین کند.
اسلاید 3 :
اسلاید 4 :
كشور عراق از نظر قلمرو فضايي آن قسمت از آسياي جنوب غربي را شامل مي شود كه به طورسنتي به هلال خصيب معروف است .اين هلال از فلسطين و مصر شروع و به طرف جنوب شرقي درة بين النهرين ودر محل تلاقی رودخانه هاي اروند ، دجله و فرات به خليج فارس منتهي مي شود.
عوامل ثابت ژئوپليتيكي عراق
-موقعيت: عراق در غرب آسيا و در حاشيه خليج فارس قرار دارد كه از شمال به تركيه، ازغرب به سوريه و اردن، از جنوب به عربستان، از جنوب شرقي به كويت و از شرق به جمهوري اسلامي ايران هم مرز است.
-شكل: شكل هندسي كشور ها در مسائلي نظير ارتباطات ، وحدت و يكپارچگي ، ملاحظات دفاعي و امنيت ملي واجد اهميت است .شكل كشور عراق تقريباً شبيه مثلث متساوي الاضلاعي مي باشد كه رأس آن متوجه اردن و قاعدة بزرگ آن مرز مشترك ايران و عراق است
اسلاید 5 :
جمعيت : جمعيت عراق در سال 1359 حدود 13/2 ميليون نفر، سال 1390 حدود 32 ميليون نفر مي باشد.
تركيب قومي : عرب ها 80-75 درصد، كردها 20- 15 درصد و همچنين تركمن و آشوري 5 درصد است.
مذهب و زبان : 97 درصد جمعيت، مسلمان هستندكه 60- 65 درصد آن شيعه، 35 –30درصد آن سني و ساير اديان 3 درصد جمعيت عراق را تشكيل مي دهند.زبان رسمي مردم اين كشور؛ عربي و در مناطق كردنشين ، عربي و كردي است.
ساختارسياسي: كشور عراق نوپا و جديدالتأسيس است كه بعد از جنگ جهاني اول با تجزيه امپراطوري عثماني در جغرافياي كره زمين موجوديت يافت كه تاريخ سياسي عراق را مي توان به چند دوره تقسيم كرد :
اسلاید 6 :
ساختارسياسي
(الف)- تاريخ قبل از اسلام : عراقي ها خود را ميراث دار تمدن هاي بزرگي از جمله سومريان مي دانند كه درهزاره چهارم قبل از ميلاد، دولت شهرهايي در منطقه كنوني عراق ايجاد كرده بودند . اين كشور به دست كوروش كبير، امپراتور ايراني سقوط كرد و تا عهد ساسانيان به مدت 11 قرن تحت حاكميت ايران بوده است.
(ب)-امپراتوري اسلامي: پس از اسلام عراق جزء سرزمين بين النهرين و تحت امر خلافت امويان، عباسيان، سلجوقيان و بعد به صحنه رقابت ايران و عثماني تبديل شد. البته قابل توجه است بين النهرين در دوره اي ازخاندان آل بويه ، تيموريان و آق قويونلوها تحت حاكميت ايرانيان نيز اداره مي شد.
(ج)- امپراتوري عثماني: سرزمين بين النهرين از قرن 16 تا 20 ميلادي جزو امپراطوري عثماني بود ، هرچنددر زمان صفويان به مدت طولاني جزو ايران بود.
(د)- بعد از جنگ جهاني اول: پس از جنگ جهاني اول و انقراض امپراطوري عثماني در سال 1920 ميلادي، اين سرزمين به اشغال انگليس در آمد و كشور عراق با حكومت پادشاهي فيصل تشكيل شد . سپس رژيم پادشاهي با روي كار آمدن عبدالكريم قاسم به جمهوري تبديل شد.آنگاه جمهوري عراق با روي كار آمدن عبدالسلام عارف، عبدالرحمن عارف و ايجاد حزب بعث تا حكومت صدام ادامه داشت.
اسلاید 7 :
نفت : نفت ، ركن اساسي اقتصاد اين كشور محسوب مي شود و حدود 50 % درآمد عراق از نفت و فرآوردهاي آن مي باشد . منابع نفتي عراق در شهرهاي كركوك ، موصل ، بصره ، خانقين ، العماره ، رمادي و كربلا است.
كشاورزي و دامپروري : وجود دو رودخانه دجله و فرات كه از تركيه و سوريه وارد عراق و سپس به خليج فارس مي ريزد اين كشور را براي امور كشاورزي ، مستعد نموده است. اين كشور در امر توليد خرما با 400 هزار اصله نخل، مقام اول را دردنيا به خود اختصاص مي دهد. اين كشور در امر پرورش دام شامل شتر ، گاو ، گوسفند و طيور سابقه ديرينه دارد. در بخش شيلات با توجه به وجود درياچه هاي مصنوعي و طبيعي توليدات چشمگيري دارد .
به صورتي كه بخش عظيمي از درآمد خانوارهاي عراقي از اين ناحيه تأمين ميشود .
اسلاید 8 :
صنعت :اهم صنايع موجود كشور عراق شامل صنايع نفت و مشتقات آن ، صنايع غذايي ، بافندگي ،صابون سازي ، بلور سازي ، سيمان و كفش هستند. اين صنايع با توجه به وضعيت زمين و شرايط اقليمي بيشتر درمناطق سليمانيه ، موصل ، هنديه ، كربلا ، كوفه ، بغداد و بصره استقرار يافته اند .
واردات : واردات عراق شامل ماشين آلات صنعتي ، وسايل ترابري ، پارچه ، دارو ، مواد شيميايي ، وسايل الكترونيكي و پزشكي، شكر و چاي مي باشد .
صادرات : صادرات عراق شامل نفت ، خرما ، جو ، پشم ، صابون ، كفش و سيمان مي باشد .
جهانگردي : كشور عراق با سابقه تمدن چند هزار ساله و وجود اماكن مقدسه كربلا ، نجف ، سامرا ، كاظمين و شهر كوفه و آثار باستاني متعددي كه دارد مي تواند در صورت وجود امنيت ، سالانه قادر به تأمين بخش عظيمي از درآمد ملي و ايجاد اشتغال زياد از طريق صنعت گردشگري باشد .
اسلاید 9 :
شمال و شمال غربي : كوهستاني مي باشد.
مركزي و جنوب : دشت هاي مجاور دجله و فرات كه مهمترين بخش عراق در گذشته از نظر اقتصادي بوده
است و آن را بين النهرين گفته اند.
غرب : بيابان وسيع كه به آن باديه الشام مي گويند.
تنوع آب و هوايي عراق
شمال و شمال شرق: داراي زمستاني طولاني و سرد و تابستاني معتدل است.
شرق و جنوب شرق: آب و هوايي ملايم دارد.
غرب و جنوب غربي: گرم و خشك است.