بخشی از پاورپوینت
--- پاورپوینت شامل تصاویر میباشد ----
اسلاید 1 :
تاريخ ايران ايلاميها وآريايها
تا پايان دوره هخامنشي جغرافياي طبيعي ايران
مرزهاي طبيعي ايران:
در شمال رود ارس در ميان جمهوري آذربايجان و آذربايجان ايران، درياي مازندران ورود اترك ميان خراسان و تركمنستان; در جنوب مرز درياييخليج فارس و درياي عمان; در غرب كوههاي زاگروس در ميان تركيه و عراق و ازجنوب شرقي به بالا كوههاي بلوچستان، بيابانها و شورهزارها و كوههاي شرقخراسان، كه ايران را از پاكستان و افغانستان جدا ميكنند.
برخي ويژگيهاي طبيعي ايران:
طولانيترين فاصله ميان دو نقطه ايران از شمال غربي تا جنوب شرقي حدود2250 كيلومتر است.
نصف خاك ايرانكوهستاني و يكچهارم آن بيابان است.
بلندترين قله كوههاي ايران آتشفشان خاموش دماوند در سلسله كوههاي البرز است.
اسلاید 2 :
تاريخ ايران ايلاميها وآريايها
تا پايان دوره هخامنشي پيدايش دولت و تمدن ايلامي
منابع اصلي شناسايي تاريخ ايلام:
1-بايد نخستين آشنايي باحضور ايلاميها را مديون تورات باشيم كه بيشتر از 20 بار نام ايلام را آورده است.البته به صورت ساميعيلام.
2-نبشتههاي شاهان بينالنهرين و آشور. اين دولتها به سبب نياز به فرآوردههاي بلنديهاي انزان ناگزير ازحملههاي مكرر به ايلام بودند.از جمله به كمك نبشتهاي سومري ميتوانيم از حدود 2680ق م به آگاهيهايي چند درباره ايلام دست يابيم.
3- نبشتهها و تصوير لوحهاي گلي و مهرهاي ايلامي .مهر علاوه بر نقش عملي، به گمان به صورتطلسم نوعي اهميت دفاعي نيز داشت.
كار پروفسور هينتس، ايران شناس فقيد آلماني، كه براي نخستين بار باتكيه بر كتيبهها و نگارههاي به دست آمده، تاريخ و تمدن ايلام را كاويده است، تنهامنبع اصلي ايلام شناسي است.
اسلاید 3 :
برخي اطلاعات تورات در مورد تمدن ايلام :
(1در سال 30م، در ميان شاهدانيهودي عروج مسيح ، مردمي نيز از ايلام حضور داشتهاند.
(2 در سفر پيدايش بااينكه از ايلام در مقام نخستين پسر سام ياد شده، به گمان، بيشتر قلمرو جغرافياييمنظور نظر بوده است; چون ايلاميها در همسايگي شرقي بينالنهرين مدتها زيرفرمان قومهاي سامي بودند.
اسلاید 4 :
برخي اطلاعات تورات در مورد تمدن ايلام :
(3در جاي ديگر از كدرلاعمر، شاه ايلام سخن ميرود. جاي اين نام بااينكه در نبشتههاي ايلامي خالي است، اما ايلامي به نظر ميرسد.
(4در سومين سال فرمانروايي بلسزر (بلشصر تورات)، در 543 ق م،دانيال نبي در شوش، در كنار رود اولاي، كه هنوز بخشي از قلمرو بابل بود، دررويا با جبرئيل رو به رو ميشود.
اسلاید 5 :
خط ايلامي:
.1ايلامي ها در آغاز از خط تصويري سومري استفاده مي كردند.
.2در سده هاي پس از 2900ق م مانند سومريها ازاين خط تصويري ، خط هندسي(مخطط) خود را ساختند.در 1961 م هينتس موفق به بازخواني آن شد.
اسلاید 6 :
.3در 2220 ق م خط هندسي متروك شد و جاي خود را به خط ميخي برگرفته از اكدي داد.اين خط تا سقوط ايلام در 640 ق م دوام آورد. چون نوشته هاي شاهان هخامنشي اغلب به سه خط فارسي ، بابلي و ايلامي اند.دانشمندان توانسته اند تا حدودي خط ميخي ايلامي را باز خواني كنند.
اسلاید 7 :
.4سهم ايلام در پيدايش خط ميخي فارسي باستان بسيار تعيين كننده است.خط ميخي فارسي باستان مديون فرهنگ و تمدن ايلامي در اقتباس خط از بين النهرين و تكامل بخشيدن به آن است. بهترين دبيران هخامنشي ايلامي بودند.اسناد بايگاني هخامنشي به خط و زبان ايلامي است.
اسلاید 8 :
موقعيت جغرافيايي ايلام :
1- بخش جلگه هاي پست :
سرزمين ايلام به سبب وجود كوههاي زاگرس در شمال شرقي و به خاطر شيبملايم خود به خليج فارس، در مقايسه با بخشهاي داخلي فلات ايران، دارايرودهاي پرآب و آرامي استبه همين لحاظ از ديرباز بسيار حاصلخيزبوده است. با اين همه در زمان فرمانروايي اونتاش-نپيريشا، يكي از شاهان مقتدر ايلام، كانالي در هفت تپه امروزي كنده شد كه نشان از توجه ايلاميها به آبياري دارد. بوميها اين كانال را كانالداريوش مينامند.
اسلاید 9 :
موقعيت جغرافيايي ايلام :
2- بخش كوهستاني:
اگر ايلام كوههاي لرستان و بختياري را در شمال شرقي و شرقو جنوب شرقي خود نميداشت، هرگز به شكوفايي و غنا دست نمييافت. اينقلمرو كوهستاني را ايلاميهاانزان يا انشان ميناميدند. سومريها سرزميني را كه ماامروز با نام ايلام ميشناسيم الام ميخواندند و آن را با نشانهايNIM به معنيبالا مينوشتند. چون ايلام براي مردم بين النهرين سرزميني مرتفعتر از بين النهرينبود. بنا بر اين ميتوان گمان كرد، كه ايلام در اصل به جاي جلگههاي پستخوزستان در جايي مرتفع، يعني كوههاي لرستان و بختياري قرار داشته است.
اسلاید 10 :
موقعيت جغرافيايي شوش:
در زمان ايلاميها رودهاي كرخه و دز با شاخهاي از كرخه، كه بخشي از آن مصنوعيبود و ايلاميها آن را اولاي ميناميدند، به يكديگر وصل بودند و شوش پايتختايلام در ميان دو بازوي اولاي و شبكهاي غني از راههاي آبي قرار داشت. شوشبا راههاي آبي كرخه، اولاي، دز و كارون به خليج فارس ميپيوست. امروز اولاي بانام شعور، رود نحيفي است كه از كنار آرامگاه دانيال نبي گذشته و به دز ميپيوندد.