بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
پيوند روابط عمومي و رسانه
هدف:
هدف اصلی از ارايه اين مبحث، مطرح كردن فرايندهاي چالش برانگيز حوزه روابط عمومي در ارتباط با رسانه هاي كشور است.
بدين منظور ابتدا به كاربردهاي رسانه در روابط عمومي و ملاحظات ضروري در كاربرد رسانه اشاره مي شود. سپس با استفاده از واژه كليدي افكار عمومي كه حلقه ربط روابط عمومي و رسانه است، در باره پيوند روابط عمومي و رسانه حول محور افكار عمومي صحبت خواهيم كرد. مبحث دیگر، «رسانه ها و کنش هاي روابط عمومی» است.
اسلاید 2 :
كاربرد رسانه ها در روابط عمومي
- رسانه ها از اصلي ترين محيط هاي عمل حرفه اي روابط عمومي ها هستند.
- در حال حاضر 40 درصد از رسانه ها و نشريات كشور به بخش خصوصي تعلق دارند و 60 درصد ديگر دولتي يا عمومي اند.
- 67 درصد ازاخبار و اطلاعاتي كه در جامعه پخش و منتشر مي شود مربوط به دستگاهها و سازمانهاي دولتي است.
سهم رسانه های ايران در تبليغات بازرگانی از نظر ارزش ريالي بدين ترتيب است:
- حوزه رسانه های پخشی، (شامل صدا وسيما و سينماها) تقريبا حدود 50 تا 55 درصد
- حوزه رسانه های چاپی (شامل مطبوعات، مجلات، ماهنامه ها، آگهی نامه ها و رسانه هايی همانند پوستر، بروشور و غيره) بين 30 تا 35 درصد
- تبليغات محيطی (مانند تابلوها، بيلبوردها، ديوار نويس ها، بدنه اتوبوس ها، سايبان توقفگاه ها و ...) حدود 10 درصد
اسلاید 3 :
- مهم ترين مواردي كه معمولا به عنوان شرح وظايف روابط عمومي ها در ارتباط با رسانه ها ذكر مي شوند عبارتند از:
- برنامه ريزي براي ارتباطات مستمر با رسانه هاي جمعي ( صدا و سيما ، خبر گزاري ها ، روزنامه هاي كثير الانتشار و نشريات بويژه نشريات تخصصي در زمينه هاي اقتصادي)
- پوشش خبري مراسم مختلف نظير گردهمايي ها ، سخنراني ها ، افتتاح پروژه ها و ...
- اقدام در جهت تنوير افكار عمومي از طريق ارسال جوابيه ، اصلاحيه و تكذيب به مطالب مطروحه در رسانه هاي جمعي
- انجام و پيگيري امور رسانه اي ارجاعي از سوي مدير
- برنامه ريزي و اجراي مصاحبه هاي مطبوعاتي و راديو و تلويزيوني مسئولان و كارشناسان
- تهيه و تنظيم بولتن بريده جرايد به صورت روزانه
- زمينه سازي براي ارتباط مستمر با خبرنگاران رسانه هاي جمعي
اسلاید 4 :
- مهم ترين ابزارهاي رسانه اي مورد استفاده روابط عمومي ها عبارتند از:
- رسانه های شخصي، (مانند پيامكsms ، پست الكترونيك Email، بلوتوث، نامه پستي و ... )
- رسانه های نوشتاري (شامل مطبوعات، مجلات، ماهنامه ها، پيام هاي توزيعي يا الصاقي، پوستر، بروشور، كاتالوگ و ...)
- رسانه های شنيداري (نظير راديو، نوارهاي كاست، سي دي هاي صوتي و ...)
- رسانه های ديداري (نظير تلويزيون، سينما، نوارهاي ويديويي، سي دي و دي وي دي هاي تصويري و ...)
- تبليغات محيطی (مانند تابلوها، بيلبوردها، ديوار نويس ها، فضاهاي جاده اي يا خياباني، بدنه اتوبوس ها، سايبان توقفگاه ها و ...)
- اقدامات رسانه اي خلاقانه: (مانند ايجاد سايت يا وبلاگ، برپايي نمايشگاه، جشنواره، همايش، مسابقات، ملاقات ها، تورهاي بازديد و ...)
اسلاید 5 :
- رسانه هاي شخصي:ابزارهای ارتباطی جدید، مانند تلفن همراه و پست الكترونيك، ارتباطات شخصی را به یک رسانه غیر متمرکز و امروزی بدل کرده است. اشاعه اخبار و اطلاعاتدر زنجیره های ارتباطات انسانی با كمك اين وسایل ارتباطی جدید، هر يك از گیرندگان پیام را تبدیل به فرستنده پیام می كند. انتشار اخبار غیر رسمی از طریقپیامک مثال خوبی است که فرستنده پیام با فوروارد کردن پیام به دوستان خود از آنها می خواهد تاآنها هم به انتشار آن بپردازند. آنها که بیشتر از مسنجرها استفاده می کنند می دانند که کلمه send to All چه مفهومی دارد. هر روزه اخبار شبکه های رسمی، در این چرخه ارتباطی غیر متمرکز گسترده می شوند . گاه می شود که روزانه یک خبر را چندین بار از دوستان مختلفی دریافت می کنیم و همه خواسته اند که آن را در بین دوستان منتشر کنید.
اسلاید 6 :
ویژگی های اشاعه پیام در رسانه هاي شخصي:
- گیرنده پیام به دلیل دریافت پیام از آشنایان و دوستان خود در پذیرش پیام مستعد تر است.
- گیرندگان پیام خود فرستنده می شوند.یعنی با هر انگیزه ای که باشد گیرنده پیام اقناع می شود، پیام را اشاعه دهد.
- پیام ها وارد حریم شخصی زندگی افراد می شوند و از فرستنده ای غیر از دوستان و آشنایان به آساني قابل پذیرش نیستند .
- سرعت گسترش پیام ها در این مجاری ارتباطی، مانند شایعه بسیار زیاد است.
- فرستنده اصلی پیام حداقل به صورت ظاهری در پیام مشخص نیست .
- گاه پیام در گذر از مجاری ارتباطات شخصی تغییر هم می کند و يا برجسته سازی می شود.
اسلاید 7 :
نمونه هايي از کاربرد رسانه هاي شخصي در روابط عمومي:
- در ارتباطات سنتی مواردي داریم نظیر دست نوشته هایی که با مسایل اعتقادی و یا خرافی افراد را مجبور می کند نامه را به تعداد خاص تکثیر و در اختیار دیگران بگذارند. در بازاریابی های موثر امروزی هم استفاده از زنجیره ارتباطات انسانی را می توانیم ببینیم. مانند شرکت هایی که به اصطلاح روش گلد کوئیستی به سرعت با انگیزه سود بری گسترش پیدا می کنند. حتی استراتژی گوگل در اشاعه سرویس های جدیدش نظیر GMAIL و اورکات این بوده که از پتانسیل ارتباطات شخصی برای اشاعه و کسب مشتری (امکان دعوت کردن دوستان به جی میل یا اورکات) استفاده کند و موفق هم بوده است.
اسلاید 8 :
- ملاحظات استفاده از رسانه هاي شخصي:
اگر با نگاهی نامتجانس بخواهیم از ارتباطات شخصی برای اشاعه پیام استفاده کنیم ، نه تنها مفید نیست بلکه به معنای واقعی کلمه اسپمینگ را انجام داده ایم. برای مثال ارسال SMS برای تمام مشترکین تلفن همراه می تواند نارضایتی اشخاص را از ورود یک حوزه رسمی به حریم شخصی شان باعث می شود. جالب اینکه دارندگان ایرانی تلفن همراه علاوه بر اسپم شمردن این پیام های تبلیغاتی به مجری ارسال SMS (شرکت مخابرات) هم حساسیت منفی دارند!
می توان در برنامه ریزی روابط عمومی، از کانال های ارتباطات شخصی برای اشاعه یک خبر و کسب مشارکت استفاده کرد.
می توان پیامی را طراحی کرد که بتواند در شبکه پیچیده ارتباطی ميان فردي و گروهي نفوذ کند و انگیزه انتشار پیام را هم در آنان ایجاد کند.
اسلاید 9 :
كاربرد رسانه ها در روابط عمومي
- رسانه هاي شنيداري:
راديو مهم ترين رسانه شنيداري مورد استفاده در روابط عمومي است. علاوه بر راديو مي توان از كاست و سي دي هاي صوتي ياد كرد. راديو ابزار تبليغی بسيار خوبی برای جلب توجه مردم و اطلاع رساني است. متن پيام، کيفيت صدای گوينده، موزيک همراه پيام و زمان پخش آن، نکاتی هستند که برای اثربخشی پيام های راديويی بايد به آن ها توجه داشت. شنونده پيام های راديويی تنها از طريق گوش با اين رسانه ارتباط برقرار می کند، بنابراين شعار و پيام کوتاه راديويی بايد پرمغز، تفکر برانگيز و لطيف باشد تا با تکرار آن از راديو، مدت ها در خاطره ها بماند. عمده ترين مخاطبان پيام هاي راديويي رانندگان (به ويژه در ساعات اصلي رفت و آمد در شهر) و رانندگان بياباني، زنان خانه دار، بازنشستگان، بخشي از كسبه و اصناف نظير آرايشگران و خياط ها، جوانان دانشجو ساكن در خوابگاه و سربازان مستقر در سربازخانه ها هستند.
اسلاید 10 :
- رسانه هاي ديداري:
تلويزيون مهم ترين رسانه ديداري است. نوارهاي ويديويي، سي دي و دي وي دي هاي تصويري نيز رسانه هاي ديداري پركاربردي هستند كه از طريق تلويزيون يا مانيتورهاي رايانه اي مورد استفاده قرار مي گيرند. تلويزيون وسيله ای معتبر، حساس، جذاب و جالب برای اطلاع رساني يا تبليغ است. زمان در تلويزيون محدود است و پيام ها بايد در کمترين زمان ممکن، بيشترين بار معنايی را انتقال دهند. بنابراين بايد در تنظيم و تدوين تصاوير کوتاه و اثربخش تلويزيونی، نهايت دقت و ظرافت به کار گرفته شود. تلويزيون رسانه ای پر بييننده است که در آن جلوه های صوتی و تصويری را می توان به طور همزمان به کارگرفت. به کارگيری هنرمندانه رنگ، گرافيک، موسيقی، جلوه های ويژه، گفتار، و تصاوير متحرک از جمله مزيت های پيام های تلويزيونی به حساب می آيند. اما بايد در نظر داشت چنان چه اين ظرفيت ها به صورت بديع، خلاقانه و در زمان مناسب به کار گرفته نشوند، پیام مورد نظر در ميان انبوه پيام های ديگر تلويزيونی گم می شود و اثر مورد انتظار را به بار نخواهد آورد.