بخشی از مقاله

چکیده

مطالعهای بهمنظور بررسی تاثیر استفاده از مخلوط باکتریهای پروبیوتیکی به صورت مایع یا خشک انجمادی متابولیتهای خونی گوسالههای شیرخوار با استفاده از 24 راس گوساله در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و 8 تکرار انجام شد. گوسالهها پس از تولد به یکی از 3 تیمار آزمایشی شامل: - 1 شاهد - بدون افزودنی - ، - 2 گوسالههای دریافت کننده پروبیوتیک تولید شده در شرایط آزمایشگاهی به شکل مایع و - 3 گوسالههای دریافتکننده پروبیوتیک تولید شده در شرایط آزمایشگاهی به شکل جامد اختصاص داده شدند. نمونهگیری از خون در روزهای 21، 45 و روز60 بعد از تولد، 3 ساعت بعد از تغذیه، ازسیاهرگ وداجی گردن انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از پروبیوتیک هیچ تاثیری بر متابولیتهای خونی گوسالههای شیرخوار نداشت.

کلمات کلیدی: پروبیوتیک، گوساله، متابولیتهای خونی.

مقدمه
امروزه بهدلیل روشهای مدیریت و پرورش کاملا متراکم، گو سالهها به عدم تعادل در باکتریهای د ستگاه گوارش ح ساس بوده و معمولا از اسهال و بیماریهای تنفسی رنج میبرند که منجر به هضم و جذب غیر موثر مواد مغذی و در نهایت تاخیررشد می شود. بهمنظور حل این مشکلات، جیرهها با آنتیبیوتیکهای متنوعی مکمل شده که به صورت گستردهای استفاده میشوند - . - Felsman et al., 1973; Quigley et al., 1997; Berge et al., 2005 با اینحال، استفاده از آنتی بیوتیکها با توسعه سویههای مقاوم به آنتیبیوتیک همراه بوده که ممکن است با آنتیبیوتیکهای دامپزشکی ایجاد تداخل کرده - Hedges et al., - 1988 و بازدهی آنتیبیوتیکها را کاهش دهند.

از این رو، محققان به دنبال یافتن راهکارهایی برای جایگزینی آنتیبیوتیکها بودهاند که از جمله آنها میتوان به پروبیوتیکها اشاره کرد. مهمترین ویژگی پروبیوتیکها در این نکته است که ضمن کاهش بیماریها و بهبود بازده تولید در دام و طیور، هیچگونه بقایای بافتی نداشته و برخلاف آنتیبیوتیکها، سبب ایجاد مقاومت میکروبی نمیشوند. استفاده از پروبیوتیکها جهت افزایش عملکرد، بهبود وضعیت سلامت و تغییر در اکوسیستم شکمبهای یک جایگزین منا سبی برای آنتیبیوتیک مح سوب می شود . - Galvao et al., 2005 - اثرات ا ستفاده از پروبیوتیک باکتریایی برعملکرد، وضعیت سلامت و فراسنجههای خونی و شکمبهای متفاوت گزارش شده است.

تفاوت در نتایج میتواند به دلیل نوع پروبیوتیک م صرفی، نوع خوراک م صرفی ، سطح مدیریت، نحوه م صرف پروبیوتیک و شرایط محیطی باشد. پروبیوتیکهای موجود در بازار که به اشکال مختلف تولید شدهاند ملاحظات تولیدی مختلفی را در نظر گرفتهاند و ممکن است دارای محاسن و معایبی باشند. اشکال جامد و پودری پروبیوتیکها ممکن است در برابر شرایط محیطی و انبارداری و نیز شرایط درون د ستگاه گوارش محافظت شده با شند؛ اما با توجه به سیکل زندگی و فالیت باکتری در مقای سه با شکل مایع دارای فاز تاخیرطولانیتری جهت فعال شدن در محیط روده هستند. لذا هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر استفاده از یک مکمل پروبیوتیکی با چند سویه باکتری به دو شکل مایع و خشک بر متابولیتهای خونی گوسالههای شیرخوار بود.

مواد و روشها
بهمنظور تاثیر استفاده از مخلوط باکتریهای پروبیوتیکی به صورت مایع یا خشک انجمادی بر متابولیتهای خونی گوسالههای شیرخوار، تحقیقی در مو س سه ک شاوزی و دامپروری گاواره واقع در شهر ستان ورامین ا ستان تهران از آذر 95 تا بهمن 95 به مدت 70 روز انجام شد. تعداد 24 راس گو ساله هل شتاین در بدو تولد انتخاب، وزنک شی و پس از شمارهگذاری به یکی از تیمارهای - 1: شاهد - بدون افزودنی - ، - 2 گوسالههای دریافت کننده پروبیوتیک تولید شده در شرایط آزمایشگاهی به شکل مایع و - 3 گوسالههای دریافتکننده پروبیوتیک تولید شده در شرایط آزمایشگاهی به شکل جامد اختصاص داده شدند.

پروبیوتیک2 - گرم به ازاء هر گوساله - به داخل شیر حل و به گوسالهها خورانده شد. نمونهگیری از خون جهت تعیین متابولیتهای خونی - نیتروژن اورهای خون، گلوکز، BHBA و پروتئین کل - 3 ساعت بعد از تغذیه در روزهای 21، 45 و 60 از سیاهرگ وداجی گردن گرفته میشود. نمونهها در 3000 دور به مدت 10 دقیقه سانتریفوژ شد تا پلاسمای آن جدا شود. پلاسمای هر نمونه به وسیله سرنگ به ظروف پلاستیکی ویژه منتقل و در -20 درجه سانتیگراد نگهداری شد. دادهها مطابق با طرح تکرار در زمان از رویه MIXED و با ا ستفاده از نرمافزار SAS بر پایه طرح کاملا ت صادفی تجزیه و تحلیل و مقای سه میانگینها با ا ستفاده از آزمون چند دامنهای دانکن درسطح معنیدار 5 درصد انجام گرفت.

نتایج و بحث
نتایج حاصل از تاثیر استفاده از یک مکمل پروبیوتیکی با چند سویه باکتری به دو شکل مایع و خشک بر متابولیتهای خونی گوسالههای شیرخوار در شکل 1 نشان داده شده است. نتایج نشان داد که بین تیمارهای آزمایشی از نظر غلظت گلوکز، نیتروژن اورهای و اسید بتا هیدروکسی بوتیرات اختلاف معنیداری وجود نداشت. با این حال، با افزایش سن گوساله، غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات اسید و نیتروژن اورهای خون روند افزایشی و غلظت گلوکز خون و پروتئین کل روند کاهشی نشان داد.نتایج این مطالعه با نتایج - 1991 - Quigley et al. و - 2013 - Bayatkouhsar et al. در توافق بود.

به هر حال، ا ستفاده از مکمل چند سویه پروبیوتیکی در هر دو شکل مایع و جامد تاثیر معنیداری بر متابولیتهای خونی که ن شاندهنده تو سعه شکمبه وعملکرد حیوان باشند، نداشت. روند کاهشی در غلظت گلوکز خون به همراه روند رو به افزایش بتاهیدروکسی بوتیرات و نیتروژن آمونیاکی خون نشان از شروع توسعه شکمبه و تثبیت جمعیت میکروبی و شکلگیری فرآیند تخمیر در شکمبه دانست. کاهش در غلظت گلوکز خون با افزایش سن مربوط به توسعه کارکرد شکمبه و احتمالا ناشی از کاهش هایپرگلایسمی غذاییمرتبط با توقف مصرف شیر و تغییر در قابلیت دسترسی حاصل از تخمیر کربوهیدراتها در شکمبه باشد - Berger & Fahey, 1988 گوسالهها در دوره قبل از شیرگیری با شیر تغذیه شده و کربوهیدراتهای موجود در شیر را در روده کوچک به آسانی جذب میکنند، اما بعد از شیرگیری گلوکز طی فرایند گلوکونئوژنزیس از پیش سازهای گلوکز به د ست میآید.

غلظت گلوکزپلاسما در گاوهای بالغ 50 تا 60 میلیگرم در دسیلیتر است. - 1988 - Fahey & Berger گزارش کردند که سطوح گلوکزنشخوارکنندگان جوان در سن سه ماهگی به سطوح گلوکز پلا سما در حیوانات بالغ میر سد. در این آزمایش، در پایان 90روزگی سطوح گلوکز هنوز بالاست. ثبات سطوح نسبتا بالای گلوکز ممکن است به این دلیل باشد که سطوح قابل ملاحظهای از خوراک مصرفی این حیوانات از نشاسته تشکیل شده که مقادیر زیادی از آن به صورت تجزیه نشده به روده کوچک رسیده و به شکل گلوکز جذب میشود . - Fahey & Berger, 1988 -

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید