بخشی از مقاله
چکیده
موفقیت سازمان ها در گرو توجه ویژه به نیروی انسانی و ارضای نیازهای آنهاست که امنیت شغلی را می توان از جمله این نیازها دانست. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر امنیت شغلی بر نگرش کارکنان بانک کشاورزی استان لرستان می باشد و در این پژوهش از روش تحقیق ، توصیفی از نوع همبستگی استفاده شده است. در این پژوهش کلیه کارکنان بانک کشاورزی استان به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شده که از بین جامعه آماری به حجم 250 نفره ، بر اساس جدول مور گان - گرجسی 148 نفر ، به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. جهت انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است .روایی پرسشنامه با توجه به استاندارد بودن مورد تایید استاد راهنما و مشاور قرار گرفته است.
پایایی پرسشنامه از طریق آزمون ضریب آلفای کرونباخ سنجیده و مورد تایید قرار گرفت که به ترتیب برای امنیت شغلی - 90 % - ، رضایت شغلی 78 - % - ، تعهد سازمانی - 81% - ، ترک شغلی - % 72 - بود. تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی، رابطه رگرسیون خطی ساده و چند متغیره و آزمون پیرسون با استفاده از نرم افزار spss صورت گرفت و نتایج به دست آمده حاکی از آن است که امنیت شغلی باعث افزایش رضایت شغلی و تعهد سازمانی و تاثیر معکوس بر روی ترک شغل دارد.
کلیدواژهها: امنیت شغلی ؛ تعهد سازمانی ؛ رضایت شغلی.
.1 مقدمه و بیان مسئله
بررسی امنیت شغلی برای سازمان ها و افراد بسیار مهم است، امنیت شغلی از جمله مسائلی است که کارکنان سازمان را به خود مشغول می کند و بخشی از انرژی روانی و فکری سازمان ها صرف این مساله می شود. منظور از امنیت شغلی تواناسازی کارکنان است نه رسمی شدن و تضمین حقوق و مزایا.در صورتی که کارکنان از این بابت به سطح مطلوبی از آسودگی خاطر دست یابند، با فراغ بال توان و انرژی فکری و جسمی خود را در اختیار سازمان قرار می دهند و سازمان نیز کمتر دچار تنش های انسانی می شود.
از سوی دیگر نیاز به امنیت شغلی یک از نیازهای پایه ای کارکنان معرفی شده است که در شرایط معمول بدون تامین آن امکان رسیدن به سطوح بالاتر نیازهای انسانی امکان پذیر نخواهند بود. مطالعات نشان می دهد، تاثیرات ناشی از عدم امنیت شغلی در بلندمدت ، روی سلامت روحی و روانی کارکنان جدی تر از خود بیکاری آنان است.
میزان عدم امنیت شغلی در سازمان های مختلف متفاوت است و این نشان دهنده وجود عامل تعدیل کننده در این سازمانها است.استخدام ثابت و رسمی گرچه به ظاهر امنیت شغلی را تضمین می کند ولی این نارسایی را به دنبال دارد که کم کم افراد سازمان از فکر ترقی و توسعه و بالندگی دور می شوند و این امر امنیت شغلی آنان راواقعاً به خطر می اندازد.
در دنیای امروز امنیت شغلی بدین معنا کاربرد دارد که به جای وابستگی افراد به سازمان بایستی سازمانها وابسته به افراد باشند و این در گرو این است که سازمانها بستر لازم را فراهم کنند که کارکنان از ابعاد مختلف بالندگی لازم را کسب کنند منظور از امنیت شغلی این است که سازمان موجبات تواناسازی فرد را فراهم کند.عدم امنیت شغلی را می توان به عنوان یک منبع مهم عدم قطعیت در سازمان ها در نظر گرفت. وجود این احساس در کارکنان می تواند روی نگرش های آنان تاثیر بگذارد.
رضایت شغلی، تعهد سازمانی و تمایل به جابه جایی یا ترک شغل به سه نوع نگرش هستند که بیشتر تحقیقات در رفتار سازمانی در رابط به این به نوع نگرش صورت گرفته است.
باور بر این است که کارکنانی که رضایت شغلی دارند در مقایسه با آنان که احساس رضایت نمی کنند ، بازدهی یا تولید بیشتری دارند. نیروی انسانی متعهد می توان زیان های مادی را جبران و در واقع برای سازمان ارزش افزوده ایجاد می کند. جا به جایی به معنی از دست دادن افراد است که سازمان نمی خواهد آنها را از دست بدهد، در نتیجه این پدیده به صورت یک عامل ویرانگر بر اثربخشی سازمان اثرات غیر قابل جبرانی می گذارد.
ادراک کارکنان از میزان امنیت شغلی در سازمان ها در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و صاحبنظران مدیریت منابع انسانی و رفتار سازمانی قرار گرفته است. انجام این پژوهش درک و شناخت ما را از ادراک سازمانی بیشتر کرده و تاثیر آن را بر نگرش ها و رفتار کارکنان بررسی می کند.
از سوی دیگر نیاز به امنیت شغلی از نیازهای پایه ای کارکنان معرفی شده است که در شرایط معمول بدون تامین آن امکان رسیدن به سطوح بالاتر نیازهای انسانی امکان پذیر نخواهد بود. در حالیکه عدم امنیت شغلی سلامت روانی کارکنان را تهدید می کند و با ایجاد نارضایتی از شغل و در نهایت فرد را از تعهد به سازمان و اثربخشی و کارایی باز می دارد.جا به جایی کمتر در شغل بیانگر وجود امنیت شغلی است که حاصل آن تخصص و خبرگی است و زمانی که افراد در یک شغل خبرگی و تخصص پیدا کردند بخشی از امنیت شغلی آنها شکل می گیرد.
رضایت در شغل موجب بروز خلاقیت در کار شده و نهایتا خلاقیت ها استحکام بخش امنیت شغلی کارکنان خواهد بود و وابسته شدن فرد به سازمان بیانگر وجود امنیت شغلی است که حاصل آن تعهد سازمانی است و زمانی که کارکنان از سازمان خود دفاع می کنند بطور مستقیم و غیر مستقیم اعتبار سازمانی را تقویت کرده که در سایه آن امنیت شغلی افراد تامین می گردد.
امنیت شغلی عامل محیطی است که با نیازهای اساسی انسان سر و کار دارد. کارکنان بدون این ممکن نیست به شغل خود متعهد و از آن رضایت داشته باشند.بر طبق این تحقیق ما به بررسی این مساله می پردازیم که ؛ آیا امنیت شغلی بر نگرش کارکنان - رضایت شغلی، تعهد سازمانی و تمایل به جابه جایی یا ترک شغل - تاثیر دارد ؟
.2 مبانی نظری و پیشینه پژوهش
-1 امنیت شغلی :
احساس داشتن یک شغل مناسب - داشتن کیفیت در روابط کار و ویژگی شغلی بالا و نهایتا ناامنی کیفی شغلی پایین - و اطمینان از تداوم آن در آینده - یعنی ناامنی کمی پایین - و فقدان عوامل تهدید کننده شرایط مناسب کاری آن شغل. به طور کلی نمره ای که از پرسشنامه استاندارد امنیت شغلی حاصل می شود. به عنوان نمره امنیت شغلی منظور می شود.
-2 نگرش کارکنان :
در این پژوهش، منظور از نگرش کارکنان سه نوع نگرش اصلی یعنی -1 رضایت شغلی، -2تعهد سازمانی و -3 جابجای یا تمایل به ترک شغل کارکنان - به عنوان نقطه وابستگی شغلی کارکنان - است.