بخشی از مقاله
چکیده:
توسعه پایدار به عنوان یک فرآیند در حالی که لازمه بهبود و پیشرفت است، اساس بهبود وضعیت و رفع بسیاری ازکاستیها از جله کاستی های محیطی جوامع پیشرفته را فراهم می آورد، و باید موتور محرکه پیشرفت متعادل، متناسب تمامی جوامع و بویژه کشورهای در حال توسعه باشد.
در یک چهار چوب کلی می توان معماری پایدار را به معنای - خلق محیط پایدار انسان ساخت - تعبیر کرد طراحی پایدار در عرصه معماری یک سبک جدید همانند مدر نیزم یا دیکانستراکشن نیست ، بلکه یک روش در تفکر طراحی است که اساس آن هماهنگی با طبیعت است .
اصل طراحی در معماری اکوتک براین اصل استوار است که ساختمان جزئی کوچک از طبیعت پیرامونی است و باید به عنوان بخشی از اکوسیستم عمل کند و در چرخه حیات قرار گیرد معماری اکوتک طراحی است که مردم و لذا کیفیت فضاهای داخلی ساختمان اهمیت ویژه ای می یابند.
این مقاله به روش توصیفی تحلیلی بااستفاده از مطالعات اسنادی کتابخانه ای میباشد.تلاش شده با بکاربردن معماری پایدار تاثیر و جایگاه آن را در معماری اکوتک بیان کرد.که معماری پایدار در این مورد خود نوعی تکنولوژی خاص باشد.از یافته های مقاله میزان تاثیر توسعه پایدار بر طبیعت و معماری سبز است. و از دیگر یافته های مقاله ترکیب و تلفیق معماری پایدار با معماری اکوتک می باشد که نتیجه حاصله می تواند در بهبود این صنعت بزرگ در کشور موثر و مفید باشد.
مقدمه:
تعاریف بسیاری از توسعه پایدار، ارائه شده، اما شاید ساده ترین و جامع ترین تعریف، مربوط به کنفرانس - برانت لند در سال - 1978 باشد که آن را توسعه ای می داند که نیازهای کنونی را برآورده می کند، بدون آن که توانایی نسل های آینده در برطرف کردن نیازهایشان، به خطر بیفتد..
توسعه پایدار، به بقای بشر و رفاه کامل و همه جانبه آن می نگرد وبا تمام زنجیره ها، فرایندهای پویا، منابع انسانی، منابع طبیعی و نظام سخت افزاری جامعه، در تعامل است و درصدد ایجاد تعامل بین حال و آینده، انسان و طبیعت و عدالت و رفاه بین و درون نسل هاست.
فرآیند سبز در معماری فرآیندی کهن میباشد، برای مثال از هنگامی که انسان های غار نشین برای اولین بار پی به این مسئله بردند که انتخاب غاری رو به جنوب از لحاظ دمای محیط بسیار مناسب تر از غاری می باشد که دهانه آن به سمت شمال است
در ایران هم این فرآیند به شکل نهادینه در همه اقلیم های این مرز و بوم بکار میرفته که دست آوردهای بسیاری در زمینه پایداری و حفظ منابع و دیگر موارد این نگرش را به همراه داشته که ضرورت بازخوانی آن با نگرش های نوین بر صاحبان نظر و اندیشه پنهان نمی باشد.
انسان در طول حیات خود بر روی کره خاکی، طبیعت را منبع فیضی حیات بخش و پر راز و رمز یافته و به قدمت طول عمرش از آدم تا کنون در پی کشف همه ابعاد آن، از جمله تجلی طبیعت در هنر، برآمده است .طبیعت همواره یکی از مهم ترین منابع الهام انسان درطول تاریخ بوده است.
در حوزه معماری نیز با درک قوانین موجود در طبیعت و کاربرد آنها انسان توانسته است سازه هایی با کارایی بالا و شکل و تناسباتی ایجاد نماید که می توان آن را زیبا نامید.
می توان گفت برای بشر شناخت طبیعت گو نه ای خودشناسی است این سخن مونه که: در زندگی آرزویی جز یکی شدن با طبیعت نداشته ام ، را شاید بتوان تعبیر لطیفی از شناخت زیباییهای طبیعت دانست
از این رو شناسایی مفهوم طبیعت در معماری و چگونگی گرایش به طبیعت در نمونه هایی از آثار معماری پایدار، مهم ترین هدف این پژوهش است.
روش پژوهش:
پژوهش حاضر با بهره گیری از رویکرد اسنادی و مطالعات کتابخانه ای، داده های مورد نیاز را در گام نخست فراهم نموده و پس از تجزیه و تحلیل مواد بدست آمده در نهایت با استفاده ازروش توصیفی - تحلیلی به تحلیل داده ها اقدام نموده است. که هدف پژوهش:
تاثیر توسعه پایدار برمعماری اکوتک چیست می باشدو فرضیه مورد نظر:
به نظر می رسد توسعه پایدار از عناوین مختلف برمعماری اکوتک تاثیر بسزایی دارد.
و همچنین بیان مساله اشاره شده این چنین می باشد:
همانطور که میدانیم توسعه پایدار به بیان کلی یعنی پایداری ، که این به نوبه خود باعث آسایش و رفاه مردم میشودتوسعه پایدار از طریق عوامل گوناگون مانند بام سبز، دیوار سبز ، وهمچنین استفاده ازساختمان های سبزو مصالح در ساخت و ساز نیز ازاین مورد مستثنی نیست که همه این موارد بر معماری تاثیرگذارند و تاثیر پذیرند.
در کل استفاده و الهام از طبیعت به طرق مختلف میتواند در برابر محیط خشن و بی روح مقاومت کند که این پاسخگوی بخشی از نیاز همیشگی انسان به صورت نوین میباشد .ما در این پژوهش اهداف گوناگونی که از معماری اکوتک بوجود می آید ازجمله کاهش اتلاف و پخش انرژی در محیط ، کاهش تولید تاثیرگذارنده ها بر سلامت انسان ، استفاده از مواد قابل برگشت به چرخه طبیعت ، رفع سموم موادرا پیگیری میکنیم و خصوصیات معماری سبز یا معماری اکوتک را برای رسیدن به پایداری محیط که خود منجر به پایداری معماری می شودرا بیان می کنیم.
و چکیده مورد بررسی اینگونه می باشد:
طراحی پایدار یک روش در تفکر طراحی است که اساس آن هماهنگی با طبیعت است. این روش تفکر از قرن ها پیش وجود داشته است؛ برای مثال اسکیموها خانه های خود را از بوم آوردترین مصالح یعنی یخ و برف به شکلی که بیشترین بهره وری حرارتی را دارد - نیمکر ه - برای غلبه بر اقلیم سخت قطب می سازند. اما با هجوم تکنولوژی و گسترش مدرنیسم این شیو ه ها از یاد رفتند.
اصطلاح"پایداری" برای نخستین بار در سال 1986 توسط کمیته جهانی گسترش محیط زیست تحت عنوان - رویارویی با نیازهای عصرحاضر بدون به مخاطره انداختن منابع نسل آینده برای مقابله با نیازهایشان - ، به ویژه پس از مسئله بحران انرژی ، مطرح شد وهرروز بر ابعاد و دامنه آن افزوده می شود تا استراتژی های مناسبی پیش روی جهانیان قرار گیرد. کاربرد مفاهیم پایداری و توسعه پایدار در معماری، مبحثی به نام مهترین سرفصل های آن با عنوان "معماری اکو تک"یا "معماری سبز" ایجاد میگردد.
کاربرد تکنولوژی پیچیده وکم توجهی به مسائل محیطی درطراحی و احداث فضاهای معماری و شهری چندان دوام نیاورد و موضوع هماهنگ سازی فضای معماری با محیط طبیعی مورد توجه قرارگرفت و معماری اکوتک به تدریج جایگزین معماری های تک گردید .این پژوهش به روش به عنوان یکی از شاخه های معماری پایدار با این نگرش که » اکوتک « مطالعات کتابخانه ای به بررسی مفاهیم و مبانی معماری ساختمان جزئی کوچک از طبیعت پیرامونی است پرداخته و در ادامه به معرفی چند اثر برجسته در این خصوص از جمله ساختمان هرست، گنبد رایشتاک و ... اشاره می نماید.
تعاریف و مفاهیم:
اهمیت محیط زیست :
تفکر علمی در مورد محیط زیست عمری به قدمت خود علم دارد . بشر در آستانه تحولی عمده در شیوه برخورد خویش با مسائل محیط زیست قرار گرفته است . از این رو سعی بر آن است به طرف شالوده علمی درست حرکت نماید، که در پرتو آن به مشکلات محیط زیست توجه کرد، تاحدی که امروز وضعیت بطور قابل ملاحظه ای تغییر کرده و محیط زیست به عنوان یک مساله اجتماعی و سیاسی عمده مورد قبول واقع شده است. نظرسنجی عمومی نشان می دهد که مردم در سراسر جهان محیط زیست را در زمره مهم ترین مسائل خود می دانند. [6]
پیشینه معماری سبز:
تلفیق معماری با طبیعت و گیاهان یک ایده نیست . طراحی فضای سبز از زمان توجه انسان ها به معماری شروع شد محل زندگی شامل استاده از مناطقی با طراحی باغ معلق بابل به عنوان یک روش هنری از دیر باز مورد توجه انسان ها بوده است.